Gå til innhold
  • Bli medlem

Test av BarbIQ turgrill


Kjell Iver

Her for noen måneder siden fikk vi følgende melding her på forumet:

Hei Fjellforum. Masse flott turinformasjon. Jeg er en pensjonist på 75 år som ble så irritert på alle engangsgrillene som jeg og kona fant på våre fjellturer at jeg fant på å utvikle en konkurrent. Den har nå vert på markedet i ca 2 år og mottakelsen har vert svært god. Nå nærmer vi oss 4.000 stk. solgte. Ser at dere tester utstyr og lurer i den forbindelse på om dere kunne tenke dere å teste min BarbIQ turgill. Dere finner ytterligere informasjon på min hjemmeside www.barbiq.no

Vi sjekket selvfølgelig opp nettsiden og kunne lese om produktet som Arnold Larsen hadde funnet opp. Selve ide'en med reduksjon av søppel ligger veldig i tiden nå, så en test av noe slikt kunne vi ikke si nei til. Det at en entusiast får en god ide og klarer å utvikle et nytt og spennende norsk turprodukt er også noe vi setter pris på.

Produsentens egne video viser veldig godt produktet i bruk, og jeg velger å legge denne her.

Bruksområder:

Utvikleren av produktet hadde som mål  BarbIQ skulle være et unikt lite turkjøkken, som skulle ta liten plass, ha liten fysisk størrelse og lav vekt og den måtte enkelt få plass i tursekken. Den måtte kunne brukes med grillkull, ved, gass og spritbrenner. Den skulle kunne brukes både på lange og korte turer, uansett om det var sommer eller vinter.

 

Vi har testet turgrillen på vårparten på 4 forskjellige turer i ymse vær, og da kun med ved eller med grillkull. Grillen vil bli videresendt til annen bruker @whistler for videre oppfølging av testen.

Størrelse på produktet: I sammenslått tilstand er den bare 3 cm tykk, og mindre enn et A-4 ark. Den kommer i en hendig bæreveske, og med en duk for beskyttelse av underlag (gnistmatte). 

IMG_0211.JPGIMG_0212.JPGIMG_0213.JPG

Med beskjedne 24 x 18 cm tar den ikke mye plass. Vekten er litt i underkant av en kilo.

I utslått tilstand blir toppflaten 26 x 24 cm. Avstand fra bunnen av grillen til underlaget er bare 10 cm, men siden det brennbare materialet blir liggende på rist noen cm over bunnen er avstanden i realiteten 15 cm.

Vi har testet produktet kun med grillkull og ved. Det første som slo oss med bruk av dette produktet er hvor fort veden brenner og blir til kull slik at grillen blir klar for matlaging. Det er åtte små luftespalter i bunnen av grillen som gir god trekk slik at bålet brenner godt. Dette er en stor fordel da man faktisk kan bruke tørr ved i stedet for grillkull eller briketter når man er på tur, uten at det tar så lang tid.

Materiale: Rustfritt stål, og ristene er laget i et materiale godkjent for matlaging (ihht produsenten)

 

IMG_0113.JPG

Som et eksempel viser jeg en sekvens av bruk av denne turgrillen med tørrkvist hentet i skogen der vi var. Bålet ble tent kl 1214

Kl 1218 - det begynner å bli flammerIMG_0154.JPG

Kl 1223 - kaffen kokes IMG_0156.JPG

Kl 1241 Grillen for lengst klar til bruk og kaffen ferdig kokt IMG_0159.JPG


En ting som ikke kommer godt frem i videoen som ligger over, er at det er veldig enkelt å ta av risten for å legge på mer ved - sjekk videoen under her.

Det utvikles svært liten eller ingen varme på underlaget under grillen. Den medfølgende gnistmatten er kun for å unngå gnistmerker om det skulle falle gnister ned gjennom de små luftespaltene. Vi opplevde ikke det.

Vi hadde for eksempel både plastposer og plastbestikk liggende under grillen når den var i bruk uten antydning til at det ble varmt. Dette er en stor fordel.

IMG_0143.JPGIMG_0182.JPG

Bruksområde: For oss vil dette produktet kun bli brukt på korte dagsturer eller mer type "campingturer" i nærheten av bilvei/parkering.  Dette er da også det primære bruksmønsteret for en engangsgrill så sånn sett er det full klaff med produktet. 

Siden grillen utvikler så lite varme nedover kan den kanskje ha potensiale for å brukes på vinterturer i snø med pulk, men da må man kanskje plassere den på en plate e.l., eller kanskje det kan fungere på skare eller hard-snø? Dette har vi ikke fått prøvd, men man skal ikke se bort i fra at denne kunne blitt en vinner på en pulktur der man allikevel drar med seg litt ved eller i skogen.

For bruk i dagstursekk der vekt normalt ikke spiller noen rolle er grillen helt suveren. En slik liten bålpanne er jo ofte et samlingspunkt og kilde til god "villmarksTV". Det blir jo ofte slik at når man er ferdig med matlagingen legger man på mer ved for kosen sin del.

IMG_0160.JPG

Funksjonen med å bruke denne med slangebrenner eller med parafinbrenner er ikke dum. Dette testet ikke vi. Det er laget til for dette, med åpning for slange, og vindskjermingen vil nok bli svært god. I bruk til koking eller med flere slike griller kan dette sikkert fungere veldig godt. De fleste i vår brukergruppe har sikkert andre og bedre metoder (ikke minst lettere), for å bruke denne typen brennere, men fleksibiliteten er jo veldig stor. Det kan jo være en nyttig funksjon - spesielt om det er bålforbud eller man ikke ønsker å lage røyk/bål, men har brennere.

Pris: Grillen koster 585,- inkl frakt, og dette kan nok for mange virke som en litt stiv pris, når en engangsgrill koster kanskje 20 kroner. Men samtidig vil man ha glede av en slik grill i mange år, og det ligger mye god turopplevelse i et slikt bål, kontra en irriterende og forsøplende engangsgrill. Jeg vil tro at denne grillen også kan brukes ved sjø og båtliv, så bruksområdet er veldig bredt.

Konklusjon: Har utvikleren lykkes i sitt mål med å finne en engangsgrill-killer?

Umiddelbart så vil nok sikkert "hardbarka fjellfolk med snek av lettpakker i magen" rynke på nesen av vekta på ett kilo. Dette gjør nok at de fleste ikke vil dra med akkurat denne typen grill/brenner/vindskjerm på en ukestur i fjellet.

Samtidig så har vel alle også et liv utenom disse lange turene, og der kommer et slikt produkt til sin rett. Man lager ingen spor i terrenget, og man bruker også minimalt med brensel. Man får god effekt av bålet og slipper bekymring med om effekten blir god nok til maten man skal lage. Alle har vel ymse opplevelser med engangsgriller i så henseende.

Det er jo også en utmerket gaveide til "de som har alt" og som liker å være ute.

Vi tror at produktet har fremtiden foran seg, og at man kanskje etter hvert vil få fler slike innovative produkter som gir mindre forsøpling og kanskje et morsommere turliv. 

Vi oppdaterer testen senere når @whistler har fått den i hende og testet den. 

***

Endret av Kjell Iver


  • Liker 25
  • Takk 2



Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Ett kilo er ikke "overkill" når det er snakk om dagsturer eller helgeturer hvor kos er en del av formålet. Kjøpte denne kort tid etter at den
den kom i salg og har brukt den både som bålstativ og grill. Funker helt fint og tar ikke store plassen når den er sammenslått og pakket i medfølgende veske.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et av problemene med engangsgriller er at de ofte er varme når brukeren skal forlate stedet og derfor blir den satt igjen. Denne grillen vil kanskje også være varm etter en kort rast, men den er nok litt for dyr til å bli satt igjen ute.  Jeg foreslo en gang 50 kroner i pant på engangsgriller, noe som sikkert hadde ført til at de ble tatt med hjem, men hvis man er interessert i å bruke ~500 kroner på en sånn grill så er man sannsynligvis ikke den typen menneske som ville gått fra en engangsgrill ute i naturen. Om det blir en reell konkurrent og om den vil redusere bruken av engangsgriller tviler jeg på, men at det er en praktisk og anvendelig sak for turfolk med litt omsorg for naturen er jeg ikke i tvil om. Det finnes en del lignende produkter i markedet, men når det gjelder sammenlagt størrelse og vekt så er nok denne ledende. 

Jeg har en sammenleggbar/flatpakket grill som ofte blir med i kanoen for å slippe å lage merker etter bål der jeg raster, men den er både større og tyngre og langt fra noe førstevalg hvis jeg skal ut på tur med sekk.

https://www.retthjem.no/product/23212

c5266cfd-0f57-485a-8ac5-5542d6bddf17.jpg

Endret av Rolf Espeland
Lenke til kommentar
Del på andre sider



Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv en kommentar...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.