Gå til innhold
  • Bli medlem

Turforslag (kano turer i norland og nord sverige)


Anbefalte innlegg

Annonse

Hei! Det kommer litt an på hva du ønsker. Hvor bratt og hvor langt har du tenkt å padle, hvor mye bæring har du lyst på etc. I nord-Sverige kan du finne alt.

Flotte vann med bæringer mellom kan du finne mellom Riksgränsen og Torneträsk. Her er det lite mennesker, rikt dyreliv og gode fiskemuligheter.

Torneelven er 400 km lang nedstøms Tornetrask og byr på både lange partier med stryk og roligere deler. Hele elven er uregulert, dvs et av de lengste strekk med uregulert vassdrag du finner i Skandinavia. Følger du bifurkasjonen over i Kalixelven slipper du de lange partiene med bilvei på begge sider ( og hurtiggående grensevakt-båter) som du møter på nedre del av Torneelven.

Tärendøelven mellom Junosuanto og Tärendø er flott padling på rask, men likevel enkel elv.

De lokale skrøt voldsomt av Ängesån som renner ut ved Øverkalix. Den har jeg ikke padlet, men de har mye å sammenligne med.

http://www.forsguiden.com viser padleguider for store deler av Sverige.

http://www2.lantmateriet.se, her kan du finne kartutsnitt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det jeg tenker på er kano tur i innsjøer og elver for nybegynnere med lite bæring i første omgang. fordi det skal være med barn denne gangen. men kom også gjerne med andre tips for senere bruk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det er flere fine flatvannsturer å gjøre i det området du sikter deg inn på. Om du kjører innerst i Sjomen kommer du til fjells etter anlegsveiene der. Flere fine vann og padle på Norsk og Svensk side.

En annen tur er Volos-sjøene. Dette er et sjøsystem som går fra Tornetäsk til Jukkasjärvi utenfor Kiruna. Noe bæring mellom vannene, men ikke avskrekkende. Fin tur med villmarkspreg. Og gode sjanser for nok mygg i Juli

Se http://www.kanotguiden.se/lappn/index.htm for mer info.

Aslak

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En pussig bi-effekt av padling i gokk-Sverige er at du blir bedre kjent i IKEA-katalogen 8)

Lycksele (sovesofa) er faktisk et sted i Nordsverige. Jeg har vært der. Er ikke sikker, men mulig vi kjøpte kjipt brød og skamdyr parafin der... Björksele ligger ikke så langt unna. Å bla i IKEA katalogen setter meg på en helt absurd måte tilbake til min introduksjon til padlelivet:

For herrens mange år siden hadde vi en steikje flott padletur langs Vindelelven, Sveriges Nasjonalelv sies det. Litt vel tilrettelagt for enkelte, med masse rasteplasser tilrettelagt for overnatting og turistvei langs hele elva. For oss var det helt perfekt. Litt vel mye bæring også, flat fin elv avløst av både padlbare og ikke padlbare stryk. Nå bar vi strengt tatt sjelden mer enn fra elva opp til veien, men det skyldes at logistikken ble løst på en litt orginal måte. Vi hadde med en sykkel :idea: i kanoen. Ved behov for lengre bæring og etter hver dags padling var det å sykle tilbake et par mil og hente bil og henger. Fin trim og masse fordeler: Vi slapp logistikkproblem ved at bil er ved punkt A), mens du er ved pkt B); minimalt med bæring; og overflødig bagasje kunne legges i bilen. I tillegg ble mellommenneskelig slitasje mindre ved at den med behov for å være asosial fikk svette ut noen kilometer på sykkel.

Prisen vi betalte var det absurde synet av en offroad sykkel bundet fast til en 25 liters vindunk oppi kano :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Otto Støver

Jeg vet om flere flotte padleturer i midtre del av Nordland, hvis det kan være av interesse.

1. Start på Fauske og padle oppover den gamle lekte-frakteruten for malm til Sjønstå. Du må passe på at det er flo før du prøver å komme gjennom Finneidstrømmen til Nedrevannet. Hvis ikke må du bære femti meter. Det fine er at du kan komme til med bil på Sjønstå slik at du ikke behøver å padle tilbake (hvis du ikke vil det selvsagt). Masse historie knyttet til malmfrakten. Les deg opp litt på dette så har du noe å krydre turen med hvis ungene er så store at det kan være av interesse.

2. Kjør opp til Balvatnet og padle opp gjennom Fuglevatnet til Rossna. Fine fiskevatn er det også, men du må vente til ut i juli, for det er høyt og isen ligger til i juni i alle fall. Vær forsiktig ved sterk austavind på Balvatnet, det kan bli store bølger. I så fall er det bare å gå tilbake til bilen langs stien, og hente kanoen senere.

3. Fin høyfjells-padletur også når du kjører opp til Lomijavre, og padler videre inn i Mourkijavre. Her har du bare to km bæring ned til Pieskehaure, og da kan du padle helt ned til Bottenviken langs Piteälven. Skikkelig "Over kjølen i kano" tur blir det hvis du kombinerer med den første turen. Det er da noe trilling av kano langs vei, men hvis du har en aksling med to hjul er det jo ikke noe problem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

svar til erikw: når du snakker om vann mellom riksgrensen og tornetrask tenker du da på området rundt vassijavri, loktåjavri og vuolip.

svar til aslak: sjomen fjellet, tenker du på sitas javri,gautlis. har du noen anelse om hvordan snø forholdene har vært i år der oppe? prøvde en gang å gå fra sitas til hellemobotten en gang, men måtte snu i pauro pågrunn av for mye snø i slutten av juli.

svar til otto: lomi og balvannet blir vel litt for kaldt i de to første ukene i juli.

takk for mange fine forslag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Se https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=11405 for mer om Skjomen. Var på Skjomenfjellet for 3 uker siden, det var da ekstremt lite snø i forhold til normalen, isen var ca. 1 m 650 moh. Isen på Sitas og Gautelis er vanligvis gått i begynnelsen av juli, har sjøl opplevd is på Pauro i august, men dette avhenger selvfølgelig av været framover.

Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, start innerst i Vassijauri, korte bæringer mellom 2 småvann før bæring ned til Ingajauri. Litt bratt, men med endel lyng hvor du kan slepe. Fra Ingajaure trallebane over i Vuolip Njuorajervi.

Vi padla nedstrøms mot Vadvetjokka, men etter kartet er det jo relativt korte bæringer over til Bajip Njuorajervi og Loktajervi. Å fortsette fra Vadvetjokka ned Njuoraeatnu til Tornetrask er en jæv.. bæreetappe. Du klarer ikke å fløte eller padler kortere strekk, elvekantene er for bratte.

Eirik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg har sett litt på den ruta på kartet. og etter kartet å dømme så ser det ut til at det er god bredde på elva. så det var litt overraskende det du sier. er elva liten eller var det lite vannføring. vi er to familier som skal på tur, så jeg tenkte at vi kunne parkere den ene bilen ved tornehamn. men det høres umulig ut. hvordan er området ellers med tanke på fiske og camping, er det mye myrområde. er området noe for barn.

er det noen som har erfaring med gautlis-vanasjavri-huvkijavri.

eller hvor langt sør kommer du ned sitasjaure.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen!

1) Strekningen nedstøms Vadvetjåkka Nasjonalpark til Torneträsk er ikke å tenke på for vanlige turpadlere. Elvekajakk ja, men ikke alle strekk for de heller. Det er hvitt vann hele veien, nesten ikke bakevjer og diverse slukter.

Vi bar forbi, brukte en hel ettermiddag pluss en formiddag. Storsteina ur i bånn, tett bjørkekratt oppå!

2) Abisko - Kiruna. Det nærmeste du kommer Kiruna er Kurravarra. Hele veien er det stort sett flatt vann. Tornetrask er ikke god når det blåser. Kort bæring i enden av Tornetrask (Tarrakoski, bæres på sør / vestsida) over Tarrajarvi. Deretter flatt vann over Jiekejarvi. Synfar Jiekakoski før eventuell padling. Flatt vann over Alajarvi før Vakkukoski som bæres!. Er du først i Kurravarra fortsetter du til Jukkasjærvi. Pent sted med handlemuligheter, ishotell! og en fascinerende dekorasjoner i kjerka!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

er det noen som har erfaring med gautlis-vanasjavri-huvkijavri.

eller hvor langt sør kommer du ned sitasjaure.

Både Gautelis og Sitas er store og vindutsatte vann, der det er lett å bli liggende værfast. Begge er regulert, og jeg oppfatter begge som ”transportetapper” til mer uberørt natur, selv om det finnes mange fine plasser å slå leir langs begge. Fra Gautelis/Vannaks er det mulig med litt vading/lining å komme seg opp til Vanasjavri på Svensk side, ellers kreves det bæring (eller avanserte kunnskaper om lining/elvepaddling) for å komme seg videre på andre vann. På begge vannene kan du se målet for padlingen opptil flere mil framme i horisonten, slik at man føler at framdriften blir minimal i perioder; lite velegnet for barn vil jeg tro.

Vassejavri- området ser jo ut som et drømmeområde for padling med barn (jeg har bare vært her om vinteren), mange små vann med bukter og øyer, kupert terreng med muligheter for ”toppturer” på kveldene, le for vind (og mye mygg!). Det kan jo også gjøres som en rundtur ved f. eks. å starte i vest enden av Vassejavri, padle via småvann og Bajit Njuorajavri til Vadvetjåkka Nasjonalpark og returnere til Loktajavri. Mange korte bære-ettapper forutsetter litt disiplin med pakking. Muligheter for dagstur til fots i nasjonalparken. Midt mellom Vassejavri og Loktajavri ligger Gearggevaggi (Kjerkevaggi), en dal overstrødd med gigantiske steinblokker og Trollvannet innerst, visstnok Sveriges klareste innsjø, der det skal være mulig å se bunnen på 36 meters dyp. Svenskene valfarter hit, og dette blir også ansett for å være en tur egnet spesielt godt for barn.

Harald

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.