Gå til innhold
  • Bli medlem

Klatreulykke


Mount Lady

Anbefalte innlegg

Annonse

Ulykka som vises i filmen skjedde på spansk side av Pyreneene i 1999. Det følgende er en del informasjon som kom fram i nyhetene like etterpå - mer eller mindre direkte oversatt fra "El Periodico". Journalisten er rimeligvis ikke helt presis på hendelsesforløpet (spesielt ikke i den andre notisen), men det kommer nokså klart fram hva som har skjedd likevel. Ellers viser filmen tydelig at de to løftes fra hylla før kabelen kuttes. Det har vært en del lærdommer å trekke av dette for de alpine redningsgruppene i Norge (og andre steder). For øvrig utrolig at de to overlevde, men det gjorde de altså.

- Stein T

Hovedartikkel 24.9.99:

2 brannmenn alvorlig skadd ved feil under redningsøvelse i Vall d'Aran.

Ofrene falt 70 meter da en helikopterkabel løsnet

To brannmenn, ...., fikk alvorlige skader i går etter å ha falt ca 70 meter under en redningsøvelse i høyfjellet. Ulykka skjedde kl 12.16 ved toppen Tuc de Crabes på 2580 meter, på grensa mellom Spania og Frankrike.

Et vindkast og en koordineringsfeil mellom de to brannmennene og helikopterpiloten som skulle heise dem opp var årsakene til ulykka. I en sekvens av øvelsen skulle brannmennene (en av dem simulerte skadd og den andre hans redningsmann) være forankret samtidig til veggen og til helikopteret med to "kabler" for så, når øyeblikket kom, løsne seg fra den første for å heises med den andre. Vinden truet med å trekke helikopteret mot fjellet, slik at piloten bestemte seg for å løsne kabelen som forbandt maskinen med brannmennene, i den tro at disse fortsatt var forankret til veggen. De i fjellet hadde imidlertid allerede løsnet forankringen et øyeblikk før, sikre på at de ville bli heist opp, og falt ut i tomrommet.

En rask manøver

Enric Prior, director general de "Nød og sikkerhet", forklarte at misforståelsen skyldtes "hurtigheten som forankringen av tilskadekommet og brannmann skjer med", som skjer på sekunder. Begge falt 20 meter og rullet ytterligere 50 meter. Kameratene til de to regnet dem for døde. En av de to tilskadekomne, B.Y., 26 år, ligger på sykehus i Vielha med brudd i bekken og en ankel. Den andre, J.M.C, 34 år, sjef for Bossost-parken, ble evakuert til Vall d'Hebron med et alvorlig kraniebrudd.

Oppfølger dagen etter:

Gunstig utvikling for de to skadde brannmennene

Ett av ofrene fortsatt ved UCI (= intensivavdeling?)

De to brannmennene som ble utsatt for ulykke torsdag under en redningsøvelse på 2550 meters høyde i Vall d'Aran utvikler seg gunstig til tross for skadenes alvorlige karakter. B.Y. fra Les-parken skal opereres for et ankelbrudd en av de nærmeste dagene. Yáñez lider også av et "stabilisert" bekkenbrudd, og en perforert lunge ifølge sykehuset i Vielha.

For Josep Maria Cau, ....., er tilstanden fortsatt "svært alvorlig" selv om han utvikler seg gunstig mht kraniebruddet ved UCI på Vall d'Hebron-sykehuset i Barcelona. Cau har flere brukne bein i kroppen, selv om legene ikke har avdekket indre skader av betydning.

De to yrkesutøverne falt fra 70 meter på grunn av en koordineringsfeil. Brannmennene var bundet til et helikopter, men flygeren som trodde at de likevel ikke var festet til kabelen som skulle heise dem, tok av etter å ha fått et vindkast.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.