Gå til innhold
mathiasHM

Jaktvåpen?

Det er 3673 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei

Avla jegerprøve på skolen for et par år siden, men startet ikke å jakte.

Nå har jeg derimot fått lysten til å prøve meg med børsa.

Har ikke hund, så det må bli støkkjakt/smygjakt etter småvilt jeg kommer til å bedrive. Har forstått at dette er en fin jaktform for nybegynnere som meg som liker å vandre i skog og mark.

Anbefales det å kjøpe hagle eller en rifle(f.eks. .22 WMR) til denne type jakt? Har lest at smygjakt med finkalibret rifle er meget spennende, og hadde vært artig med et våpen til skytetrening. Skal jakte hare og hønsefugl i skogen, men også rype på fjellet en gang i blandt.

Tar jerne imot forslag til våpen, både hagle og rifle(pris: maks 4000).

Mvh Mathias

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Begynn med ei hagle f.eks. Star Baikal, det er gode og rimelige "jern". Dropp ejektor, tror det koster 1000,- ekstra, og du har ikke bruk for det. (Vi tar jo i alle fall tomhylsene med oss hjem og kaster dem, ikke sant?) Melder behovet for ei rifle seg er ei Star Baikal enkeltskudd i .223 et svært godt kjøp. Mer "pulver" enn .22wmr, mindre følsom for vind, kan lades om, stort utvalg av ammo og kan brukes på flere typer vilt. Står viltet i ro så lenge at du rekker å repetere og sikte med ei magasinrifle, har du også tid til å lade om ei enkeltskuddsrifle. Legg pengene du sparer i et skikkelig kikkertsikte og masse treningsammo.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Melder behovet for ei rifle seg er ei Star Baikal enkeltskudd i .223 et svært godt kjøp. Mer "pulver" enn .22wmr, mindre følsom for vind, kan lades om, stort utvalg av ammo og kan brukes på flere typer vilt.

Takk for raske svar.

Blir ikke det store skader på kjøttet når man jakter rype med .223? Er klar over at dette har vel så mye med ammoen å gjøre. En annen sak er at 22 WMR er rimeligere pr skudd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Rype og rifle vil i praksis si vinterjakt med tidvis ganske lange avstander, og gjerne i landskap hvor det er vanskelig å avstandsbedømme. Da er det viktig med ei kule som ikke har så mye vindavdrift, og som har flat kulebane. Man bruker helmantlede kuler, så man får gjennomskyting og lite ødeleggelse. .223 kan man også få ganske rimelig. 3.50 pr. skudd (jaktdepotet.no) er ikke så galt, kan sikkert finne det billigere også. (Bruker også å ha billig ammo på xxl)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min erfaring er at jeg støkker mye mer enn jeg greier å smyge.

Hagle er tingen. Det meste på markedet sier pang og da er det greit nok.

Jeg kan anbefale å kjøpe brukt for da får du mer for pengene.

Lettere å selge noe skikkelig som er gammalt enn å noe nytt og dårlig.

Og greier du deg ikke med det så kjøp en .223 for da kan du jakte rådyr og.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sats på hagle. Fortrinnsvis med relativt åpne løp ettersom du skal jakte mest i skogen. Alternativt utskiftbare choker, men det blir selvsagt dyrere. Det finnes en god del bruktvåpen rundt omkring. Søk på bruktvåpen så finner du raskt en hel del. Men ikke kjøp usett. Viktig at våpenet passer!

Lykke til!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Trur jeg ville gått for en hagle første gangen.. det er vel strengt tatt ikke lov å jakte hare med .22 :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trur jeg ville gått for en hagle første gangen.. det er vel strengt tatt ikke lov å jakte hare med .22 :D

Lov med 22 magnum som han spurte om. Er enig om at hagla er best som første våpen for en nybegynner innen småviltjakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Anbefaler også hagle til førstegangsjegere, fikk selv en hagle til konfirmasjonen min for 9 år siden, det var en lite brukt Valmet og den er jeg meget fornøyd med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3673 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

  • Av AmundJS
   Hei 
   Jeg går på folkehøgskole oppe i Alta og skal gå noen lange turer på ski i vinter hvor det fort blir -20 til - 30 og tenker å skaffe meg noen varme klær. Jeg skal for det meste gå på jakt og dra pulk. Blir med fjellski, så jeg tenker å skaffe en heldress for å holde varmen. Noen som har erfaring med heldress på lange turer i kaldt vær? Eller anbefalinger av dress/klær? Har sett på skuterdresser men finner ikke noe om vekt. Noen som har prøvd å bruke skuterdress på skitur og kan si noe om det? 
  • Av thorn999
   Noen som har forslag til bra norske youtubkanaler som lager videoer av turer, fiske, jakt eller annet innen friluftsliv? 
  • Av HardangerHunter
   Jeg er ganske ny til alt dette med jakt, men interessen har alltid vært der. jeg sparer penger til å ta småvilt prøven. selv om jeg alltid har hatt interesse for jakt og generelt friluftsliv har jeg og stor kjærlighet til dyr. jeg er imot krypskyting, alt ifra elefanter i Afrika til dyr her i Norge. jeg er også lite fan av jakt på truede arter selv om det skulle være lovlig. jeg syntes det blir feil. Mine  ikke jeger og jeger venner ser ut til å forstå dette utmerket, men på Internett er det veldig mange som antar at jegere er kaldblodige svin fordi de dreper dyr. høres det naturlig ut at jeg som er interessert  i dyr og naturen kan gå ut og jakte ?
   ønsker saklige og høflige svar
    
  • Av StineHV
   Hei og hopp,
   Jeg lurer på om noen her kan være greie å drodle litt med meg rundt hvorfor revejakta har blitt så redusert de siste tiårene ?
   Personlig mener jeg at det kan ha en sammenheng med for lite fokus fra foreningen, lokal- og fylkeslag, samtidig som nye jegere i dag har mindre interesse fordi jakt er såpass kostbart at man i hovedsak tenker på jakt av spiselige arter som atraktivt. "Få noe igjen for pengene..." på en måte. Lokallag tilbyr jo revejakt og opplæringsjakt på rev, men jeg synes dette er ganske dyrt, i forhold til hva det bør være - for å opp interessen og holde bestanden nede.
   Skrevet litt om dette på bloggen i dag også. Setter stor pris på tilbakemeldinger da jeg gjerne vil dypdykke mer i denne verden fremover.
   Vil du lese innlegget kan du gjøre det her: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Hva skal til for å øke interessen for revejakt?
   /Stine
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive×