Gå til innhold
mathiasHM

Jaktvåpen?

Anbefalte innlegg

Hei

Avla jegerprøve på skolen for et par år siden, men startet ikke å jakte.

Nå har jeg derimot fått lysten til å prøve meg med børsa.

Har ikke hund, så det må bli støkkjakt/smygjakt etter småvilt jeg kommer til å bedrive. Har forstått at dette er en fin jaktform for nybegynnere som meg som liker å vandre i skog og mark.

Anbefales det å kjøpe hagle eller en rifle(f.eks. .22 WMR) til denne type jakt? Har lest at smygjakt med finkalibret rifle er meget spennende, og hadde vært artig med et våpen til skytetrening. Skal jakte hare og hønsefugl i skogen, men også rype på fjellet en gang i blandt.

Tar jerne imot forslag til våpen, både hagle og rifle(pris: maks 4000).

Mvh Mathias

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Begynn med ei hagle f.eks. Star Baikal, det er gode og rimelige "jern". Dropp ejektor, tror det koster 1000,- ekstra, og du har ikke bruk for det. (Vi tar jo i alle fall tomhylsene med oss hjem og kaster dem, ikke sant?) Melder behovet for ei rifle seg er ei Star Baikal enkeltskudd i .223 et svært godt kjøp. Mer "pulver" enn .22wmr, mindre følsom for vind, kan lades om, stort utvalg av ammo og kan brukes på flere typer vilt. Står viltet i ro så lenge at du rekker å repetere og sikte med ei magasinrifle, har du også tid til å lade om ei enkeltskuddsrifle. Legg pengene du sparer i et skikkelig kikkertsikte og masse treningsammo.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Melder behovet for ei rifle seg er ei Star Baikal enkeltskudd i .223 et svært godt kjøp. Mer "pulver" enn .22wmr, mindre følsom for vind, kan lades om, stort utvalg av ammo og kan brukes på flere typer vilt.

Takk for raske svar.

Blir ikke det store skader på kjøttet når man jakter rype med .223? Er klar over at dette har vel så mye med ammoen å gjøre. En annen sak er at 22 WMR er rimeligere pr skudd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Rype og rifle vil i praksis si vinterjakt med tidvis ganske lange avstander, og gjerne i landskap hvor det er vanskelig å avstandsbedømme. Da er det viktig med ei kule som ikke har så mye vindavdrift, og som har flat kulebane. Man bruker helmantlede kuler, så man får gjennomskyting og lite ødeleggelse. .223 kan man også få ganske rimelig. 3.50 pr. skudd (jaktdepotet.no) er ikke så galt, kan sikkert finne det billigere også. (Bruker også å ha billig ammo på xxl)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min erfaring er at jeg støkker mye mer enn jeg greier å smyge.

Hagle er tingen. Det meste på markedet sier pang og da er det greit nok.

Jeg kan anbefale å kjøpe brukt for da får du mer for pengene.

Lettere å selge noe skikkelig som er gammalt enn å noe nytt og dårlig.

Og greier du deg ikke med det så kjøp en .223 for da kan du jakte rådyr og.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sats på hagle. Fortrinnsvis med relativt åpne løp ettersom du skal jakte mest i skogen. Alternativt utskiftbare choker, men det blir selvsagt dyrere. Det finnes en god del bruktvåpen rundt omkring. Søk på bruktvåpen så finner du raskt en hel del. Men ikke kjøp usett. Viktig at våpenet passer!

Lykke til!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trur jeg ville gått for en hagle første gangen.. det er vel strengt tatt ikke lov å jakte hare med .22 :D

Lov med 22 magnum som han spurte om. Er enig om at hagla er best som første våpen for en nybegynner innen småviltjakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Anbefaler også hagle til førstegangsjegere, fikk selv en hagle til konfirmasjonen min for 9 år siden, det var en lite brukt Valmet og den er jeg meget fornøyd med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.