Gå til innhold
mathiasHM

Jaktvåpen?

Det er 3765 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Hei

Avla jegerprøve på skolen for et par år siden, men startet ikke å jakte.

Nå har jeg derimot fått lysten til å prøve meg med børsa.

Har ikke hund, så det må bli støkkjakt/smygjakt etter småvilt jeg kommer til å bedrive. Har forstått at dette er en fin jaktform for nybegynnere som meg som liker å vandre i skog og mark.

Anbefales det å kjøpe hagle eller en rifle(f.eks. .22 WMR) til denne type jakt? Har lest at smygjakt med finkalibret rifle er meget spennende, og hadde vært artig med et våpen til skytetrening. Skal jakte hare og hønsefugl i skogen, men også rype på fjellet en gang i blandt.

Tar jerne imot forslag til våpen, både hagle og rifle(pris: maks 4000).

Mvh Mathias

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Begynn med ei hagle f.eks. Star Baikal, det er gode og rimelige "jern". Dropp ejektor, tror det koster 1000,- ekstra, og du har ikke bruk for det. (Vi tar jo i alle fall tomhylsene med oss hjem og kaster dem, ikke sant?) Melder behovet for ei rifle seg er ei Star Baikal enkeltskudd i .223 et svært godt kjøp. Mer "pulver" enn .22wmr, mindre følsom for vind, kan lades om, stort utvalg av ammo og kan brukes på flere typer vilt. Står viltet i ro så lenge at du rekker å repetere og sikte med ei magasinrifle, har du også tid til å lade om ei enkeltskuddsrifle. Legg pengene du sparer i et skikkelig kikkertsikte og masse treningsammo.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Melder behovet for ei rifle seg er ei Star Baikal enkeltskudd i .223 et svært godt kjøp. Mer "pulver" enn .22wmr, mindre følsom for vind, kan lades om, stort utvalg av ammo og kan brukes på flere typer vilt.

Takk for raske svar.

Blir ikke det store skader på kjøttet når man jakter rype med .223? Er klar over at dette har vel så mye med ammoen å gjøre. En annen sak er at 22 WMR er rimeligere pr skudd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Rype og rifle vil i praksis si vinterjakt med tidvis ganske lange avstander, og gjerne i landskap hvor det er vanskelig å avstandsbedømme. Da er det viktig med ei kule som ikke har så mye vindavdrift, og som har flat kulebane. Man bruker helmantlede kuler, så man får gjennomskyting og lite ødeleggelse. .223 kan man også få ganske rimelig. 3.50 pr. skudd (jaktdepotet.no) er ikke så galt, kan sikkert finne det billigere også. (Bruker også å ha billig ammo på xxl)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min erfaring er at jeg støkker mye mer enn jeg greier å smyge.

Hagle er tingen. Det meste på markedet sier pang og da er det greit nok.

Jeg kan anbefale å kjøpe brukt for da får du mer for pengene.

Lettere å selge noe skikkelig som er gammalt enn å noe nytt og dårlig.

Og greier du deg ikke med det så kjøp en .223 for da kan du jakte rådyr og.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sats på hagle. Fortrinnsvis med relativt åpne løp ettersom du skal jakte mest i skogen. Alternativt utskiftbare choker, men det blir selvsagt dyrere. Det finnes en god del bruktvåpen rundt omkring. Søk på bruktvåpen så finner du raskt en hel del. Men ikke kjøp usett. Viktig at våpenet passer!

Lykke til!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Trur jeg ville gått for en hagle første gangen.. det er vel strengt tatt ikke lov å jakte hare med .22 :D

Lov med 22 magnum som han spurte om. Er enig om at hagla er best som første våpen for en nybegynner innen småviltjakt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Anbefaler også hagle til førstegangsjegere, fikk selv en hagle til konfirmasjonen min for 9 år siden, det var en lite brukt Valmet og den er jeg meget fornøyd med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 3765 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen
  • Av Kikut
   Hadde en mindre trivelig opplevelse på reinsjakta sist høst.
   Hadde en godt innskutt rifle. Som vanlig hadde jeg pusset og oljet løpet før jakta - nytt i år var at jeg også hadde gått løs med bronsebørsta inne i løpet og at jeg brukte såpass med pussepapir at det ble "trangt" å dra det gjennom løpet.
   Første skuddet på jakta ble mot en stillestående bukk med breisida til på ca 70 meter. Noe nedoverhelning mot dyret. Bom. Ingen skuddreaksjon på dyret og jeg fulgte flokken lenge. Flokken gikk etter hvert inn i naboterrenget og jegere der rapporterte at de ikke så noe skadeskutt dyr. På skuddstedet var det ikke tegn til treff, intet blod eller pels. Ettersøk samme dag og påfølgende dag uten tegn til noe dyrefall. 
   Altså med overveiende sannsynlighet en klar bom. Årsaker? :
   - Jeg var sliten etter å ha løpt etter flokken et par kilometer, men jeg følte jeg lå godt i anlegg og så dyret fint i siktet. 
   - Dårlig avtrekk i kombinasjon med svak helling nedover mot dyret? Rifla er innskutt med treffpunkt noen centimeter over siktepunkt på 100 meter. 
   - Så til det overskriften beskriver: En i jaktlaget forteller at han ofte når han skyter på bane, opplever at første skudd etter pussing av løpet, er skjevt. Jeg skøyt mot blink dagen etter nevnte jaktsituasjon og hadde fin samling. Kan det være at man bør være forsiktig med "blodpuss" av rifla før man fyker til fjells, evt. da passer på å skyte av et skudd i myra før man jakter?
    
   Takknemlig for alle tanker og kunnskap noen måtte ha rundt dette. God påske!
  • Av Jonas H
   Rypejakt på Senja i kjempefint terreng og godt vær. Vi startet 3 stykk opp fra svartholla på Nord-Senja og inn til Svarthollavannet, her fikk vi Båttransport inn over svarthollavannet som dere kan se på bildet. Her slo vi leir utpå kvelden og fyrte bål, litt grilling og avslapping før vi gjør oss klar til første jakt dag. 
    
    

   Bilde av Eirik og Eivind med en av dagens fangst. Under istinden. Mye fjellrype og se i dette området

   Etter en lang dag i fjellet kommer vi til leiren og lager oss middag, godt og få tørre klær. Idag lagde vi Elgskav med sopp, løk, bacon og potetmos med hjemmerørt tyttebær.

   Jeg og Eivind har lunsj på Pålfjellet, her gikk vi på 4 fugler, Eirik fikk en fin lirype her. Vi gikk videre til lasset som er nede i høyre bilde, her så vi en fugl på hele turen. eivind Fikk sen en fil fjellrype. Senjas høyeste fjell Breitind vises også bakerst i bildet. 
    

   Nå er vi tilbake fra en lang dag i fjellet (ca 1.5 mil) det er pølsesuppe på menyen. Pølser, kålrot, gulrot, potet, sjalotlauk som dem sier, purreløk, smaker veldig godt med litt salt og pepper, vi bruker også buljong terning for litt mere smak utsikt fra leiren litt bedre middag for oss som ikke er så glad i realturmat! 
    

   Fine kvelder med stjernehimmel og nordlys! på disse turene skulle man ønsket og ha godt kamera med seg! her lå vi ute og hadde bål og koblet hverdagen helt ut. 
    
   så er det siste jakt dag, når har vi vert her i 4 dager, og idag er det mye vind ute i fjellet. Vi satser på og jakte i fjellsidene og holde oss unna toppene, vi hadde nokk oppi 20 sm noen plasser, fallvind fra fjellet er virkelig sterk. Jeg har 2 dager med mye bom, og idag er det min tur, det startet dårlig, men turen gikk tilbake til det store mikkefjellet i håp om og få fylt kvoten. Vi jakter lenge og Eirik får mye fugl, jeg fortvilet bare bommer! Men så, løsner det, jeg får kvoten min på ca 30 minutter, og dette var virkelig godt! endelig tilbake i rett modus. Vi har 10 fugler, noen fra dagen før som eivind ikke fikk med seg hjem. En dag men maks utteling kan man vel si! Mikkefjellet hadde mye fugl og by på, både li og fjellryper. Det blir nokk ikke siste turen hit. vi hadde og mange sjangser med 17hmr, dette hadde vi med oss på turen, men dette var også eneste dagen de ble liggende i leiren xp så typisk! flotte fugler!   
    
   Siste kvelden blir tilbringet i teltet, det er mye ving så gryteretten blir lager i teltåpningen. Det virker som om at kvelden blir lang! men tvert imot så var det godt og like varm og mett, mens vinder suser ute, vi har jo litt attåt tel middagen som varmet godt i kaffen, jeg kom på en ide tidligere på dagen, jeg hadde jo ikke yatzi med, men jeg lastet det ned på telefonen mens jeg hadde dekning, så det ble en kveld med yatzi, radio og noen godt i koppen! (Helsport reinsfjell superligt 3) kjekt med2  åpninger i teltet, da kan man lage mat der det ikke er vind

   God varm middag nytes etter lang dag med god fangst

   Fint om morningen før hjemreise dag 5 Vi fulgte utløpet til demningen påtur hjem , gikk rørgata ned til bukkemoen og ble der hentet og kjørt til bilen ca 9 km og gå. sekken veide 28 kg når jeg var hjemme
    
    
   Takk for oss Senja
     
    

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.