Gå til innhold
  • Bli medlem

Solo vintertur med telt - under 22kg mulig?


squidman

Anbefalte innlegg

Annonse

Ser fornuftig ut det meste på listen her...

Tenk bare på at syltetøy og jarlsberg har en tendens til å bli utfordrende å få på knekkebrødet i kulden...

Black Diamond Avalung II ville jeg personlig ha droppet, men dette blir mer en msakssak. Viktigste er å holde seg unna skredet - særlig når en er alene! Blir en tatt av skred alene på tur tror jeg det har liten betydning med denne. Men som sagt, en personlig sak.

Jeg ville også lagt igjen brebrillene og bare hatt med skibriller. Et par gode skibriller gir tilstrekkelig beskyttelse mot sollyset. På denne tiden av året er solen også såpass svak enda at en ikke ender opp med utpreget "google tan" om dette skulle være noe å bry seg om. I enkelte miljø gir jo dette ekstra status også :P

Hadde ikke ville lagt igjen softshell buksa selv. Det er utrolig deilig å ha muligheten til å kunne ta på seg en tørr bukse når Goretexen er gjennomvåt og en ligger i leiren. Alternativ er en enda lettere regnbukse, som Marmot sin overtrekk regnbukse på noen få hundre gram. På tur forrige uke gravde vi snøhule i snøfokk og relativt mildt vær. Det endte med at alt var bløtt før vi var i ly, og da var det utrolig digg å trekke på seg tørrt innerlag og regnbukse over. Ytterget var like bløtt dagen etter, men etter 10 minutter ute i vind og kulde kunne islaget knekkes av og bukse og jakke var tørt etter en liten halvtime.

Var selv ute med pulken/sklibrettet du bruker i 6 dager forrige uke. Ble en del velt i skrått terreng, noe som kom av at veivalget ble tatt av folk med ryggsekk. Jeg hadde ca 30-40 kilo i pulken (4 mannstelt og 5 liter bensin for gruppen + litt utstyr for andre), uten at dette var noe problem. Alt var pakket i ryggsekk eller spent fast utenpå. Dette hadde mye å si for stabiliteten. Et tips kan være å bruke bagger, som The North Face sine duffelbagger. Vanntett og mye lettere å pakke lavt og stabilt. En pulk på turen var pakket slik og hadde betraktelig færre velt.

Å bytte ut noe av tauet med bagasjestrikker for bil kan også være smart for enkel og fleksibel pakking. For å unngå å få pulken i hælene ved morte nedkjøringer kan du for eksempel utstyre dragtauet med flere knuter, noe som gjør det enklere å korte inn draget for bedre kontroll i lange nedkjøringer. Knutene vil gli under pulken om tauet blir slakt og dermed bremse farten.

Ellers er tipset som flere tidligere har nevnt: å ikke se på hva du tror er nødvendig, emn hva du kan unnvære. Tenk på flerbruk av tingene.

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei takk for svaret - insightfull som det heter på godt norsk.

Jeg måtte utsette til imorgen, da jeg var oppe til 5am med å pakke om. Men jeg har klart å kutte 3-4 kg og fortsatt beholde både fjellstøvler til oppover bakken (Mjølfjell - Grindafletthytta - en lang kjedelig 'slakt' oppoverbakke) OG randonnee støvlene til dagsturer (ganske farlig å kjøre nedover med fjellstøvler da utløsning er usikker). Beholder nok soft-shell buksene, går i undertøy, salopettes og soft-shell jakke. Alt tungt tør mat (sylte, ost, knekkebrød osv) erstattet med noen 'Max Power bars' :D . Beholder ekstra brensel da jeg er så avhengig av primusen (vet ikke hvor mye XKG'en kjører gjennom brensel - men er ikke noen 'economy' primus!). Ellers har jeg kuttet diverse klatre utstyr (stegjern, Petzl aztar, webbing, diverse) som ser kult ut men sikkert hadde ikke fått bruk for. Tar fortstatt med Grivel hjelmen for å montere kamerae'n med litt sølv tape, og lett leatherman (200g - måtte punge ut med 800NOK idag da jeg glemte min gamle tunge hjemme - men det var vært 700kroner ekstra over vanlig billig greie for å spare 400g! - tror jeg... :wink: ).

Det med avalung er jeg fortsatt ubestemt ...det er en del turgåer der jeg skal, og den kan forlenge overlevelses tiden med 45-60 minutter (mange if's involvert der da). Har ikke 'beeper' enda, hjelper lite hvis alene...Jeg skal bare holde meg unna dodgy bakker...

Nå er det tilbake til oppveiing på kjøkkenvekten ikveld - håper jeg faktisk kommer meg avgårde imorgen!

8)

Forresten - hvor mye vann pleier dere å gå med om dagen? Jeg orker å ta med to Nalgene eller en Nalgene og en termos, men ikke alle tre....selv som tisse flaske... :P

Forresten - jeg bruker bilstrikker på pulken (3mm statisk i hullene rundt å forme lokker) - skulle bare ønske bilstrikkene veide mindre!

Statisk tau til tau-drag kan i 'emergency' brukes i vanskelig forhold (rappell med 6 biners eller munter hitch osv - men bare i 'emergency emergency'...det er ikke bratt der jeg skal). Uansett har jeg alltid litt tau med hvis ikke klatre-tau (noen dårlig erfaringer med uforutsatt klipper LAANGT inne i bushen i australia der vi ikke hadde tau med :) ) Mest for å lempe ned tunge ryggsekker osv..(uff hadde vært greit å ha med den gangen..klatre ned med 30kg sekk, 800m exposure på vær side...'brown streaks...lol').

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe... vældigt interessant at følge med her. Din entusiasme er utrolig smittende :D Jeg håber du kommer avsted og væk fra kjøkkenvægten til slut :wink:

Kan du uddybe hvordan du vil bruge dine Nepal evo sammen med skiene? Passer de i bindingerne?

God tur :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Freddy!

Siste svar komm ikke igjennom, derfor blir denne ganske kort!

Silvretta 500 LSV eller SLV eller hva det er for noe, tar randonnee støvler og fjellstøvler som har bak og foran tilpassning til 'step-in' stegjern. Jeg kjøpte allt billig i USA (ski USD 250, bindinger USD samme, Nepal EVO's USD 350, G-ride USD 350), men hadde amerikansk addresse og kredittkort. Har på en måte begge fortsatt. Måtte kjøpe plast-støvlene da det viser seg at randonnee er ganske farlig med lær fjellstøvler på nedoverbakke da det er ikke garantert de utløser skikkelig (ikke stive nok). Da man er låst i skiene fra tå til hæl, risikere man alvorlige skadere. Jeg er neppe noen extremutøver, men de bindinger (eller etterfølgere som kommer) holdt for Davo Karnicar på sin Everest expedisjon..

Silvretta bindingene har vanlig utløsnings-mekanisme som alpine...bare ikke like høyt (husker ikke hvor mye - sjekk nettet). Det er klart det kommer ann på hvor ekstremt du kjører nedover - da jeg er uerfaren, og gammel, valgte jeg lette greier (36 år! jeg skall neppe over klipper!) men det blir nok smak og behag. Skal du ta 'ekstrem free-ride' type 'lines' må du bort i noe kraftigere...Naxos etc.

Hovedgrunnen jeg kjøpte dem var (ok det var billig) men telemarkssvingen min suger....ighværtfall på de kraftigste fjell-ski og støvler jeg klarte å finne (vanlig gammeldagse da)..særlig i løssnø. Og jeg hadde veldig lysst på de Nepal Evo's da...så mye deiligere enn plast-støvler...

:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei jeg mistet enda engang svaret :wink:

Men du må slå opp DIN utløsning så klart....jo mer ekstremt, jo høyere DIN osv..mine er nå satt til '4', men jeg tror de går opp til circa 7-8 (jeg hadde brukt dem med Nepal Evo's da).. Skal du kjøre klipper o.l. trenger du nok en Naxos e.l. freeride binding...veier sikkert like mye som skiene da....husk total vekt på skiene mine og bindinger komm på hva det var for noe i forrige innlegg..5kg? Har litt å si på oppoverbakke...)

:)

Edit: nærmere 9 kg med bare rando ski og støvell.. 5kg for 'old-style'- tunge lær støvel + solide fjellski med stål kant....-

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei tilbake fra min 'ekspedisjon'. Jeg kom ikke langt med så mye utstyr (40kg!)...circa 1,5 fra Ljosanbotn stasjon, men jeg overlevde 3 dager med sludd og regn da..og da jeg satt på toget (var der fra ons. til sønd.) ble det knall-vær - typisk! Men alt begynnte å bli fuktig, jeg måttte gi meg til slutt, selv om jeg hadde mat til en - to dager til. Tenker jeg stinkent noe j..ligt på toget tilbake til bergen. Tok masse video, blir ighværtfall en klassiker på youtube. Sender en ny post/lenk under ustyrs-erfaringer..Jeg tviler at jeg klarer meg mer enn dette foreløpig (4 netter 6 dager) med uten trening osv. Men det var j...lig surt å se knall vær (selv om det var påske-vær) akkurat i fjellet da jeg satte meg på toget. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt sent ute , men ...

Ja.

Fikk en leatherman til jul for ca 4 år siden og har aldri gått en tur uten.

Har reddet meg mang en gang når noe har trengt reperasjoner.

Ett av de viktigste utstyret man har med på ut... ;)

Ikke skjønner jeg hvordan man får en Leatherman til å veie 700 g. ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt sent ute , men ...

Tja, jeg dro ut å kjøpte en ny da jeg fant ikke min gamle multi-tool - måtte punge ut med 800 NOK!! :D for en leatherman som veide 200g. Typisk, da jeg var ut på tur fant jeg min gamle i bunnen av ryggsekken - en billig leatherman kopi som kostet neppe mer en 150kroner, men er minst like bra, veier omtrent det samme (Chicago tools eller noe). Jeg var ighværtfall godt utrustet! ;) Med randonnee utstyr er multitool en selvfølge..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Spørsmålet mitt er da - er det noen av dere som har teltet vinterstid i 'høyfjellet' (1000m) med under den vekten?

PS søkestangen var nok bare for å heise den australske flaggen da.. :-)

Ja, det er i aller høyeste grad mulig å komme godt under 20kg på en 3 dagers solotur i vinterfjellet!!!

Som regel skaffer man seg utstyr for flere på tur, 3-4 personer.

Etter hvert som man får lyst på soloturer, får man som regel også råd til å kjøpe utstyr for 1 eller 2 på tur, bla lettere telt, lettere sekk etc.

Vektdjevlene er jo:

- Telt

- Ryggsekk

- Sovepose

- Liggeunderlag

- + alt unødvendig stæsj :)

Etter mitt syn bør soloturer inneholde:

- Telt = 2,5 kg

- Ryggsekk = 2,5 kg

- Sovepose = 2,2 kg (liker ikke dunposer!)

- Liggeunderlag = 1,0 kg (kompfort)

- Snøspade = 0,5 kg

- Primus = 0,5 kg

- Kokekar/bestikk = 0,5 kg

I tillegg, for 3 dager:

- Drivstoff (1,0 ltr) = 0,8 kg

- Drivstofflaske = 0,2 kg

- Mat 3,0 kg

+

Toalettpapir, Tannkost/tannkrem, Solbriller, Sportstape, Solkrem, ett par ekstra sokker & votter, ei lue ekstra, en fleecejakke/dunjakke, kart/kompass og selvfølgelig Mobil/GPS/Hodelykt, kamera, litt skismurning + en haug av batterier såfremt dere har Colorado..

Tja 2,0 kg

GO LIGHTSCALE.. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig! 8)

Hvis jeg hadde ubegrenset med gryn, ville gått å kjøpt (online) følgende:

Mountain Hardwear Bunker 1 (circa 2,5 kg) - en slags oppgradering av en bivvy-sekk, men tåler storm og snølastning (USD 450).

En lett dun sovepose god til - 15 C, helst under 1,5 kg - Marmot, Western Mountaineering o.l.

En lett ryggsekk, helst under 1,5 kg (aether e.l. lignende)

super-lette randonne støvler og ski (sikkert $$$$)

En super-lett dun-vest (f.eks. den japanske merken - glemmer hva de heter for noe).

Pac-lite e.l. skall bekledning.

Hadde nok kuttet 10kg minst fra det jeg hadde - ok jeg hadde også med mye unødvendig - stegjern (1 kg), petzl aztar (over 1 kg), Taittanger NV champagne (sikkert 1,3kg) osv. Videokamerae'n og stativet var ighværtfall lette! Ditto spaden.

Edit: Jeg var da 5 dager og 4 netter...jeg gikk nesten tom for batteri på hodelykten til slutt (tok med 2 par av de gammeldagse til en petzl zoom) - samme med videokamerabatteri - fikk circa 2,5 mini-dv tapes fra 2,5 batterier - skal ta med flere neste gang. Litt morsomt å se på hva man har filmet når man ligger i teltet :D særlig hvis man sitter i regnvær å har glemt en god bok!

Jeg hadde til slutt real-mat til 1- max 2 kvelder igjen (4 pakker inkludert 1 frokost). Mine 'max power bars' var urørt - de var uspiselig...jeg burde holdt meg til jarlsbert/sylte (ikke syltetøy!) og knekkebrød. Men da jeg var mest i teltet og bare på dagsturer brukte jeg ikke så mye kalorier - stort sett 2 real per dag, og vann, litt toblerone. Gikk også tom for brensel i den ene MSR beholderen (590 ml )på siste dag (dag 5).. Brukte ikke til å varme med, men var omhyggelig med å smelte mye snø/is til vann (hadde alltid 1,5l vann 'på lager').

Glemte bl.a. termosen! :) Kunne brukt en Nalgene da (mye lettere).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Heisann Squidm

Jeg vet ikke hvor mye erfaring du har fra vinterfjellet, kunne ikke se du skrev noe om det.

Du bommet/feilberegnet kanskje litt på denne turen, når det gjelder det ene og andre. Du kommer sikkert til å gjøre det noen turer til før du kjenner at det sitter som det skal.

Du virker utrolig bevisst på hva som ligger i sekken. Noen gjør de samme feilene hver gang, da blir det fort noen turer med feilberegninger av vekt/utstyr osv.

Gryn eller ikke gryn:

Den beste handlelista er den du setter opp etter å ha vært mye på tur, sommer som vinter.

Jeg kunne lagt frem alt utstyret jeg har kjøpt opp gjennom tidene og lett sett hva som har vært en god investering og ikke..

Pkt 1: Sannheten er at man ender opp med å kjøpe for mye, og siden man har brukt penger på det, så kan det ikke bare ligge hjemme og støve...men DET KAN DET!

Pkt 2: Man pakker med innstillingen "tenk hvis", så pakker man for de store katastrofene. ("tenk hvis" jeg går gjennom isen/primusen fusker/knekker skia/knekker foten/mister hodelykta/mister kniven/blir værfast en natt eller to/)

Pakklister er ikke vitenskap, det er erfaring.

Håper du hadde en fin tur, selv om den ikke gikk helt etter planen.

Ser frem til bilder og videoer :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellfanten;

Mye erfaring med å telte solo om sommeren (kortere 2-3 dags turer), var for mange år siden i Himalaya i 10 dager opp til 16k fot, men aldri teltet i snø før (særlig i 2 meter!). Det er nok erfaring ja (og det at jeg hadde så VELDIG lysst å prøve randonnee ski å ta noen topp turer). Men forhåpentlig kommer jeg meg etter hvert - alt for å slippe skole grupper på DNT hytter! Er fortsatt i 'ta med allt bortsett fra kjøkkenvasken' fasen.. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fjellfanten;

Mye erfaring med å telte solo om sommeren (kortere 2-3 dags turer), var for mange år siden i Himalaya i 10 dager opp til 16k fot, men aldri teltet i snø før (særlig i 2 meter!). Det er nok erfaring ja (og det at jeg hadde så VELDIG lysst å prøve randonnee ski å ta noen topp turer). Men forhåpentlig kommer jeg meg etter hvert - alt for å slippe skole grupper på DNT hytter! Er fortsatt i 'ta med allt bortsett fra kjøkkenvasken' fasen.. :)

Gikk du med randoustyr, eller lå de i bagasjen?

Høres ut som to like dårlige alternativ :-)

Har selv vært inne på tanken å dra med meg slalomutstyr, lage en basecamp og ta toppturer derifra...men det blir med tanken..

Om du bygger opp samme erfaringsbasen med vinterturer som du har med sommerturer, så er du vel i mål.

Lykke til videre i gramjakten

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg hadde med BÅDE ganske smale randonnee ski og fjell-støvler som passet, til slitet til 'base-camp' og randonnee støvler. Har endelig redigert bildene (mindre) og holder på å redigere youtube videoen. Neste prosjekt er en hjemmemekket 'cable cam' til HD videokameraen, ble endelig ferdig med den idag, skal sende den 50 meter ned i bergens-byfjellene via klatretau imorgen (mekket fra klatre-utsstyr og noen diverse). Hvis den funker, ganske sykt :-)

Enda ikke sett en klar lenke til å legge til bilder her - man må hvisst ha egen websiden å legge til lenker... :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du kan laste op bilder på www.bildr.no hvis du ikke har egen side. Ikke så bra opløsning men ok til forum bruk... :D

Hei Freddy! Jeg fant endelig til på websiden, og det funker ganske bra. Jeg er bare litt gammel (og så ikke nederst på innleggs-siden) og sannsynlighvis litt dumm - men har fått det til nå. Takk for hjelpen! Mine video sitter nå på youtube hvis du søker på wogman66...laster opp fortsatt 'the aftermath' fra turen/tråden...'it wasn't pretty!'. OK det var neppe noe ekstremt, noe mer i 'ola australer går tur på fjellet'...men jeg er neppe Karnicar enda!!

hilsen, cookie :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Only a small comment to your weight saving attempt: have you considered using cotton trousers and a cotton anorak of the good old type with fur collar? I am the proud owner of several GTX trousers and softshell gear but I have resigned to the old cotton variety. The potential problem is rain and sleet, but in the winter this is rarely a problem in mountain areas - most precipitation above 1000mas (400 in the North) falls as snow. Cotton is light, there are few moisture problems and it's excellent in windy conditions. Works wonderfully for skiing too. I was skeptical in the beginning (fearing rain), but now I almost only ever use cotton or softshell even for freeriding. Cotton gear is quite cheap too, and easy to get hold of second-hand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hi Propellen -

I still have a set of traditional cotton anorak/bottoms with wolf trim, however I rarely use it now except when there's absolutely no chance of rain/sleet or for day trips. On multi-day trips digging snow caves or mucking around with the tent, getting soaked is inevitable (especially from sweat), and when camping cotton is impossible to dry (apart from letting it freeze and shaking off the ice). During my last trip (not very high, 850 meters, 5 days winter camping in early February) I had four days of rain, temperatures of + 8 centigrade despite forecasts for -8 celcius. There are pros and cons for both. I still stick to wool and powerstretch for base layer (e.g. NZ Icebreaker), but have gone over to soft-shells for midlayers if necessary - simply because the latter dry much faster than wool (overnight in the tent). The old style is probably fine for cabin to cabin trips (provided you make the cabins!). And yes, cotton breathes much much better! I'm not sure it's lighter (my old anorak weighs a ton). You need to set up a separate thread and get input from forum participants who have more experience than me. Hope that helps!! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette var systematisk, men det blei tungt likevel.

Etter i mange år med kun minner om ungdoms bravader med telt vinterstid, kom lyst og glød tilbake i fjor. Utstyrt for 5-6 dagars solotur kom sekken ned på 19 kg. Det inkluderer min gamle meis med håndsydd bommuls-sekk som veg ein god del i seg sjølv. Pakkinga gjekk etter prinsippet minst mulig, enklast mulig. Ett kleskift, tynne lag ull, mitt gamle mini-stormkjøkken frå unge år blei gravd fram (kunne tenkt meg noko nytt og meir effektivt, men alternativet i heimen var blå-primusen som har varma mang ei vintenatt i teltet før). Nyinnkjøpt telt (Helsport Ringstind 2 prs) funka bra. Trur ikkje dette er eit telt for uver i fjellet, men eg styrte etter meterologen. Med 5 dagar utan ei sky på himmelen i Reinheimen var teltet meir enn godt nok. Feilrekna på to punkt: Ffor mykje mat og for lite brensel. Det gav ein visitt innom nermaste DNT-hytte på slutten av turen.

Tenk på kva du kan klare deg utan. Og planlegg rettrettmuligheter evt. opne buer eller anna i tilfelle nød.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I certainly see the snow cave problem - I wouldn't use cotton for that...

However, I've never been been wet from messing around with a tent, and as I saw you were going to have a tent I let that be my starting point for discussion. It was a winter trip with tent that convinced me of how superior cotton is, my cotton gear is definitely lighter than the GTX stuff - especially the GTX trousers weigh a ton.. I mentioned the cotton variety because most people appear not to think about it now after the emergence of GTX, but of course if it doesn't work for you then it doesn't work for you! :) The sweat bit is right, by the way, but it's been less of a problem than I thought, seems to dry fairly quickly inside the tent - never really been too bothered, better check out what's really happening next time I'm out... :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.