Gå til innhold
  • Bli medlem

ukjent skapning


Kenneth Osen

Anbefalte innlegg

Annonse
Noen som vet hva detter er for slags fisk?

http://www.ba-avis.no/nyheter/article132120.ece

Det kan absolutt se ut som en sildekonge. Jeg har sett en del sildekonger selv, tidligere. Morsomt. Jeg har ikke hørt om funn eller observasjoner av sildekonge i Norge siden 1986.

For øvrig er det ikke helt sant at man ikke har observasjoner av den i normalt levende live. I de siste årene har det blitt tatt en del bilder av levende, uskadde sildekonger (jeg har to av dem) og faktisk også en film av en ungfisk.

Grunnen til navnet er for øvrig at den ofte ble observert i forbindelse med sildefisket på Vestlandet på 1700-tallet. Man trodde da den var kongen over silda og førte de store sildestimene til land. Det latinska artsnavnet Regalecus glesne er hentet fra fiskeværet Glesvær utenfor Bergen der det såkalte type-eksemplaret ble funnet i 1766 (av dansken Ascanius). I Russland kalles den visstnok 'storm-orm' fordi den kan bli funnet på land etter stormer, japanerne kaller den noe sånt som 'budbringeren fra havjomfruene som lever på dypet av havet' (fritt etter hukommelse). På engelsk kalles den 'oarfish' pga de svært lange finnene som kommer ut fra nærheten av gjellene og har form som årer.

Den er sannsynligvis en av opprinnelsen for alle mytene om sjøormer som man finner i nærmest alle kystkulturer, og dersom man leser en av de gamle Carl Barks Donald-historiene vil man se en sjøorm der som har mange fellestrekk med sildekongen.

Trond Erik

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det står i komentarfeltet at det er en feiltagelse at sildekonge og sølvkveite er samme art. Det vises videre til to ulike latinske navn. Dette skal da være sølvkveite, som ikke blir fult så stor. Det er også et par linker i komentarfeltet, den ene med bilder av sildekonger fra Mexico..?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.