Gå til innhold
  • Bli medlem

Klær på kroppen i soveposen


construct

Anbefalte innlegg

Hjelper det å kle på seg i soveposen om det er skikkelig kaldt?

Det virker som om det i hovedsak er to teorier om dette, ofte dogmatisk fremstilte:

1) Klær på kroppen i posen gjør deg ikke varmere.

2) Klær på kroppen i posen gjør deg varmere.

Har dere egne erfaringer? Er det noen som kan kaste et nogenlunde viteskapelig lys over dette?

Om jeg fryser i posen, bør jeg ta av meg brynja eller ta på meg et lag med fleece i tillegg?

Hva mener dere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Veldig interessant spørsmål ?

En seiglivet påstand er det ihvertfall : kaldere med klær :)

Sånne teser er det alltid greit å teste mot MIN og MAKS utsagn ->

MIN: hvis jeg ikke har noe rundt meg, blir det kaldere ? JA :(

MAKS:Hvis jeg har 10 lag rundt meg, blir det varmere ? Ja :)

Siden tesen innebærer å legge til ett lag med isolasjon, dvs bevege seg mot MAKS kan umulig påstanden stemme.

Kan ikke forstå annet enn at vanlige termiske lover gjelder, dvs til flere isolasjonslag til mindre varmetap. (ser bort fra økt svette og dermed økt avkjøling).

Hvis påstanden hadde stemt, måtte det samme gjelde når man legger til ekstra isolasjon utenfor soveposen, dvs grevling yttertrekk eller jervenduk i tillegg.

Kan en grunn til påstanden være at soveposen føles kaldere inni, fordi mye av varmen allerede er lagret i klærne ?

Andre viktige momenter for å holde varmen er sokker på beina, lue på toppen, knyt posen godt igjen, unngå store lutflommer, varmt måltid, legge seg varm..

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ta aldri av deg Brynja`n!!!!!

Jeg var på Elbrus i aug og det var kaldt. Selv med sovepose med komf.tmp på -15 gr.Celcius så sov jeg med ulltrøye og -stilongs. Jeg bodde vel mer eller mindre i ullsettet i 6 dager......

Men nå er jeg jente og 58 kg :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg pleier å ha på ullundertøyet når det er kaldt, og gjerne et par nattsokker under de litt fuktigere sokkene fra dagen. ALDRI støvler og veldig våte ting i posen. Heller ikke skalltøy. Tror kanskje dette med klær i posen stammer fra at noen gikk RETT I posen, og da får en jo skallplagg mellom seg og soveposen. Det tror jeg er oppskrytt. Da ville jeg heller tatt igjen glidelåsen på jakka, og så tredd den utenpå soveposen... Men, det er sikkert noen som har forsket på dette! :) Viktig å være tørr - vann leder varme mye raskere enn tørr luft. Viktig å gå seg tørr før en legger seg - at man verken svetter eller er kald...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På nettstedet naturtips.no hevder de følgende:

Du bør ikke ta på deg for mye klær i soveposen. Soveposen produserer ikke varme, den isolerer og holder på den varmen du produserer. Dersom du har for mye klær på deg vil soveposens effekt reduseres. I stedet kan du legge gensere og jakker over deg, utenpå soveposen.

De sier at man ikke skal ha på seg for mye klær. Hva er for mye klær?

Enn venn sa til meg at et tynt lag med ull var akkurat passe. Om man har på mer blir man kaldere. Jeg klarer ikke forstå dette.

Jeg ser for meg at så lenge du fyller ut tomrommet i soveposen med materiale som ull eller fleece må jo dette gjøre den samme jobben som soveposen med å holde på varmen. Med mindre man har på seg så mye klær at de presser mot posen, og dermed reduserer posens volum, kan jeg ikke forstå at man skal bli kaldere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På nettstedet naturtips.no hevder de følgende:

Som andre har påpekt, vil det komme ut på ett om klærne eller soveposen isolerer, men flere klær må nødvendigvis bli varmere enn færre klær. Derimot er det trolig en dårlig ide med våte klær i posen. Vindtette skallplagg tror jeg heller ikke er lurt (puster dårligere, blir klammere). For mange plagg (for varmt) er heller ingen god ide, da svetter man og det blir klamt og fuktig. Senere på natten, når middagen er fordøyd, varmeproduksjonen redusert og temperaturen lavere, kan det straffe seg.

Jeg tror man blander sammen komfort med varmeisolasjon. For mye klær kan sikkert gi dårlig komfort, og f.eks. bli klamt og kjipt. Min teori:

Dårlig komfort = dårlig søvn.

Dårlig søvn = man fryser lettere.

De sier at man ikke skal ha på seg for mye klær. Hva er for mye klær?

Med sunt vett og litt prøving og feiling finner du kjapt ut hva som er passelig med klær - for deg. (Noen fryser lettere enn andre.) Det virker som om du har en sunn innstilling til å ta til deg erfaring, så da er det bare å gi gass.

Enn venn sa til meg at et tynt lag med ull var akkurat passe. Om man har på mer blir man kaldere. Jeg klarer ikke forstå dette.

Ikke jeg heller. Men det kan ha med komfort og svetteproduksjon å gjøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Jeg skjønner ikke heller Naturtips sin påstand så'n rent fysisk!! Det er jo et spørsmål om isolasjon, som på hus uttrykkes i K-verdi.

Det er et logisk brist i "Dersom du har for mye klær på deg vil soveposens effekt reduseres." ??

Tykk sovepose eller mer Glava gir bedre isolasjon! Eller tynnere sovepose + noen (ull)klær gir like bra isolasjon.

Jeg er så enig i, at en ikke skal bruke skalklær eller stappe sig helt ut som en pølse i soveposen, for det vil bare presse sammen soveposen sin isolasjon! Og så vil posens effekt selvsagt reduseres.

Dunjakke kan med fordel legges over posen og skalklær under posen. Tørke sko (+klær) i posen er ikke noe tess heller og ganske ukomfortabelt!

Jeg bruker i kallt vær ulltrøja og stillongs som pysj i posen. Blir det mer kallt kanskje en genser eller fleecejakke + sokker, lue, evt ekstra longs mm. Men jeg mener, at det bør være noe som puster i posen.

Jeg har aldi forsøkt med "dampsperre" men det høres meget klamt og ubehageligt ut!

Selv Monsen stapper sig ganske godt ut i- og over posen, hvis den er i tynneste laget!

Hilsen Elgen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er det jeg har lært, og som jeg holder meg til:

Ha lite eller ingen ting på deg i soveposen. Du skal med din egen kropp varme opp soveposen, soveposen isolerer slik at varmen ikke stikker av gårde. Velg en sovepose avpasset etter forholdene, er det vinter må du ha en pose som isolerer godt nok, at det er varmt nok sørger kroppsvarmen for. Dersom du tror soveposen ikke isolerer godt nok, sørg da for å ha på et yttertrekk eller yttersovepose som isolasjon utenpå soveposen.

Jeg har alltid fulgt dette, sovet tilnærmet naken i posen og ikke vært kald, men det er sikkert ikke negativt å ha på seg ullundertøyet dersom det er kaldt og du må strekke seg ut av posen.

Slik jeg forstår prinsippet vil soveposen danne en kuldebro dersom du ikke kler av deg nok til at du kan varme opp soveposen med kroppsvarmen. Fryser du i posen, bør du kanske prøve å være i aktivitet og være varm før du legger deg - og så starte med å kle av deg i forhold til det du vanligvis gjør.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvis man øker klesmengden vil man skape en mindre temperaturgradient og derfor mindre varmetransport, som gjør at man blir varmere. Hvis mer klær skal gjøre det kaldere så må klesmengden man øker med forverre isolasjonsevnen til alt materiale, og dette er helt mulig dersom man produserer svette. Tipset fra speider'n i canada er som følger:

Kle på deg det tørreste tilgjengelig til å ha i soveposen, og dersom det ikke er tørkbart ved kveldstur/bål så tørk det på en annen måte. Altså aldri fuktige ting i soveposen. Maks ett lag, siden man max har med seg to sett langundertøy og hvis man svetter så er alt vått og jævli dagen etter. Hvis man vet det blir kaldt så henter man granbar og kvist til å putte under teltet eller til å ha i snøhula, under liggeunderlaget, men hvis man er amerikaner så har man med flere liggeunderlag. Man har alltid på seg nattlue i sovepose, og man sover så langt det lar seg gjøre med hendene ut av posen med votter på. Disse kan taes av hvis det blir for varmt utover natta. Dersom man plages med at det er for kaldt i soveposen legger man ytterklærne oppå soveposen og legger evt. ermene og ryggsekk og alt annet under rompa/skuldre. Hvis det fremdeles er for kaldt under rompa så trekker man beina inntil seg og bringer med bunnen av soveposen opp, og legger denne under rompa. Også lærte vi at våte klær til en viss grad kan tørkes ute i sprengkulde ved å fryses og bankes. Det er så lite fuktighet i lufta hvis det er så kaldt at isen sublimerer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ligger alltid tilnærmet naken i soveposen.

Da kan man om gradstokken skulle synke kraftig utover natten ta på noe mer tøy om nødvendig.

Det er også en grei måte og teste ut en sovepose på.

Jeg har prøvd soveposer hvor jeg har vert nød til og ligge med alt tøy på for ikke å fryse.

Det var ikke særlig komfortabelt, og da snakker vi om en temperatur som er innen soveposens oppgitte komfort temperatur.

Det ble med den ene turen i den posen.

Det er som andre har nevnt viktig og holde hode varmt, jeg bruker ofte en balaklava, det er også en fordel med litt varmt

i skrotten føre man krabber ned i posen.

KJ

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En digresjon kansje. Min erfaring er at har man mye klær på når man legger seg, så kan man fort bli veldig varm av bare det å "rigge seg til for natten". Det å roe ned mot det å legge seg blir, for meg, veldig viktig.

Jeg pleier å sove i tynt ull, 2 par sokker, og så har jeg god erfaring med buff, lue og/eller balaclava. En lett buff (finnes i fineste ull) kan også holde hals/pulsåre varm. Lue sammen med tykke ull sokker utenpå litt tynnere sokker gjør sitt til at jeg sover uten for mange justeringer. Jeg skal ikke repetere alt som allerede er sagt, men underlag virker viktig. Det sammen gjør "sammen-snurping" av soveposens nakkekrage.

--

tore jan

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg frøs som faen i flere år, inntil jeg tok av klærne i soveposen...

Hvorfor fungerer det slik?

Om du ligger i posen uten klær, og merker at du fryser, hva gjør du da? Unnlater du å ta på klær?

Som du skjønner vil jeg gjerne til bunns i dette. Begge teorier kan jo ikke være riktige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En digresjon kansje. Min erfaring er at har man mye klær på når man legger seg, så kan man fort bli veldig varm av bare det å "rigge seg til for natten". Det å roe ned mot det å legge seg blir, for meg, veldig viktig.

Ikke så dumt dette. Hvis man fryser med mye klær på, så kan det være en ide å ta dem av og på i soveposen. Det er såpass komplisert at det skaper varme nok :wink: .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor fungerer det slik?

Om du ligger i posen uten klær, og merker at du fryser, hva gjør du da? Unnlater du å ta på klær?

Som du skjønner vil jeg gjerne til bunns i dette. Begge teorier kan jo ikke være riktige.

Ehh, du må vel ha fått nok info fra de andre innleggene over til at du kan se bort fra det siste tulleinnlegget. :wink::)

Hvorfor ikke teste det : legg deg ute i en pose som nå har marginal komfort temp. og sjekk om det blir varmest med eller uten klær.

De som melder her at de ligger nakne i posen, kan heller ikke ha testet dette under forhold nær komfort grensen (den personlige komfortgrense, ikke soveposens).

Jeg har noen vinterdøgn i Forsvarets sovepose som i de fleste tilfeller da er en kald jævel hvor frost/islag også dannes innvendig, og kan aldri huske at noen sa: "Oi, nå ble det kaldt, jeg tror jeg tar av meg klærne.." :wink: . Nei det jeg husker var at alle sprellet som gale i noen minutter, fikk litt kroppsvarme og sov til man våknet av skjelving igjen. :arrow:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg tar alltid av klærne når jeg legger meg i soveposen. Poenget med dette er at klær du har brukt er alltid litt fuktige og dermed vil de ta varme fra kroppen, dette er varme som ikke øker temperaturen i soveposen, men er såkalt fordampingsenergi. Har du med tørt ullundertøy, så er det selvsagt bra å ta på seg. Ofte lar jeg sokkene ligge i bunnen av soveposen for at de skal tørke iløpet av natten. Hvis du skal tørke klær i soveposen så bør du ikke ha de på kroppen, bare la de ligge løst i soveposen. Da får du en mellomting, de tørker litt, samtidig som de ikke stjeler for mye varme fra kroppen. Klær tørker selvsagt best om du har de på kroppen, men ikke gjør det hvis det går ut over komforten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det er digg med litt ullundertøy i sovepose når det er kaldt. Jeg synes det blir varmere og at det er mer behagelig med litt tettsittende isolasjon enn at jeg ligger kliss naken i posen. Det er bra med ullundertøy hvis man må ut å pisse om vinteren også, da er jeg nesten like varm med en gang når jeg hopper ned i posen igjen. Men har ligget i forsvarets trange pose med en del klær, og det funket ikke. Så lenge du har god plass i posen skal ikke noen plagg gjøre deg kaldere, så sant du ikke blir helt våt av svette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor ikke teste det : legg deg ute i en pose som nå har marginal komfort temp. og sjekk om det blir varmest med eller uten klær.

Jeg skulle kanskje nevnt at jeg har testet dette flere enn en gang. Sist gang var i april i Skarveheimen. Da klarte jeg å legge ut på en firedagerstur med en Helsport Alta. For Finse hadde de meldt bunntemp på 8 grader om natta. Den første kvelden ble det 18 blå ute og 14 inne etter at jeg stengte primusen for kvelden. Før jeg stengte primusen spiste jeg de oppvarmede restene av middagen og litt skjokolade. Jeg spiser alltid før jeg legger meg om vinteren.

Jeg sovnet fint inn, men våknet etter en time av at jeg skalv litt. Da lå jeg i bare underbuksa i posen, som jeg alltid gjør, fordi jeg som oftest bruker en Tyin 5-season om vinteren. Men denne gangen hadde jeg altså trampet i klaveret.

Jeg kledde selvfølgelig på meg det ekstra settet med tørt ullundertøy jeg hadde med meg. Dette har jeg alltid med og jeg bytter til det når marsjklærne (brynje) har tørket på kroppen etter middag. Etter en halvtimes søvn våknet jeg igjen, like kald. Da tok jeg på meg alt tøyet jeg hadde. Det var et lag brynje, et lag ull og et lag fleece på toppen. Skallbekledningen la jeg utenpå posen. På toppen av det hele draperte jeg vindsekken min. Da først sov jeg resten av natten.

Jeg tar aldri med meg fuktige ting i posen. De tørkes over primus eller legges under meg.

Grunnen til at jeg maser om dette er rett og slett fordi jeg synes diskusjonen i seg selv er morsom. "Naken i posen er varmest" tror jeg er en gammel myte/dogme som man har lært av fjellfolk man har respekt for. Derfor er den så seiglivet.

Nok om meg. Jeg synes det er artig å høre om folks erfaringer. Jeg skulle gjerne hørt noen fortelle at de lå med flere lag ull i posen, men valgte å fjerne et lag for å få det varmere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var ikke et tulleinnlegg, (moderert) . Det er et faktum at varmen i mange soveposer er basert på kroppsvarme (aner ikke hvordan fysikken fungerer, men sånn er det). Når man da har klær og mindre kroppsvarme kommer direkte i posen, blir det kaldere. Jeg har aldri hatt det så varmt i posen som den natten jeg ga opp å ha på en haug av klær, og tok av meg til bokseren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var ikke et tulleinnlegg, (moderert) . Det er et faktum at varmen i mange soveposer er basert på kroppsvarme (aner ikke hvordan fysikken fungerer, men sånn er det). Når man da har klær og mindre kroppsvarme kommer direkte i posen, blir det kaldere. Jeg har aldri hatt det så varmt i posen som den natten jeg ga opp å ha på en haug av klær, og tok av meg til bokseren.

La meg gjette, du er født 2.juledag 1979 og bananer er det beste du vet ? :roll:

For de med mye hår på kroppen stemmer det sikkert. :evil:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.