Gå til innhold
Ole-Petter

Høyeste kommunepunkter i Valdres komplett

Anbefalte innlegg

Turinteressen tok en ny vending her forleden da jeg kom over denne siden på Internett: http://www.wwv.no
Nå er det mer å finne på når Jotunheimtoppene ikke er så lett tilgjengelige! Jeg hadde jo en rekke kommune- og fylkestopper fra før - uten å ha tenkt noe særlig mer over det. Så det ble en "flying start", og først var det om å gjøre å komplettere lista i Valdres. Så de tre siste helgene har det blitt småturer sør i Valdres: Nord-Aurdal/Djuptjernkampen, Sør-Aurdal/Ørneflag, Etnedal/Spåtind, og sist - i går - til et punkt sør for Blåkampen - som er høyest i Vestre Slidre. (Vang/Vestre Kalvehøgda og Østre Slidre/Rasletind hadde jeg jo selvsagt besøkt før.)

Isglasur, knall og fall

4.november opprant med nydelig vær, og jeg byttet ut dagens plan om en lang joggetur med tur til Blåkampen Sør, som jeg kaller dette punktet med dobbeltvarden, som er høyest i Vestre Slidre kommune.

Det var en drøy time å kjøre fra Sør-Aurdal. E-16 til Fagernes, videre til Ulnes, der jeg tok av mot Vaset. Jeg måtte bare stoppe ved veibommen på Vaset for å ta bilde av Jotunheimen. Snøkledte ville fjell - mange av dem har jeg vært på sommerstid - reiste seg flott i horisonten. Knutholstinds karakteristiske pyramide ruvet i midten. Jeg la 40 kr i myntinnkastet, og kjørte videre.

Ettersom jeg nærmet meg Storfjorden fant jeg avkjøringen mot Jaslangen. Utsikten var flott over vannet, og jeg trodde først det var Gråkampen jeg så – og tok bilde. Det var en del snø på toppen så det ut til, men etterpå skjønte jeg at det var Skogshorn jeg hadde sett og avbildet. Jeg tok av mot Bukone, over en bro, og snart svingte veien sørover langs Svenskefjorden. Her gikk det en vei opp mot høyre (vest) – det måtte være til Halvorstølen. Den så grei ut, og jeg kjørte opp dit.

Bak stølen fortsatte veien litt til, og det var ingen bom og kjørbar vei, så jeg kjørte en snau halv kilometer til en liten hytte. Her parkerte jeg, la inn GPS-koordinatene (04 87 930 øst – 67 59 150 nord – 940 moh) og fant straks stien oppover lia vestover. Det var bratt og ganske glatt flere steder – men jeg liker bratter, for da går det fort oppover. Stien var grei å følge helt opp på snaufjellet. Etter rundt tre kvarter hard gange var jeg oppe på drøyt 1300 meter, på det som måtte være Bukonefjellet. Her var det lett terreng i retning Gråkampen, men toppen var ikke synlig. I brattene mot slutten lå det noe snø, og steinene var tidvis svært glatte. Stavene var gode å ha, og etter 1t 15 min på tur sto jeg ved toppvarden på 1595 meter. Her var sittegrop og bok å skrive seg inn i. Dobbeltvarden på fjellet i bakgrunnen var lett synlig – det var dit jeg skulle.

De sleipe og glatte steinene var ikke fullt så medgjørlige når jeg nå måtte gå noe nedover. Etter 4-5 nesten-uhell måtte jeg pent sette ned farten. Vinden økte noe, og det så ut til å skye til så smått i de øvre luftlagene. Oppover igjen ble det ikke snakk om stor fart lenger – men heller smidig tyngdeoverføring fra stein til stein, mens stavene ble brukt som de reneste krykker. Likevel var jeg framme ved mitt mål en snau halv time etter forrige topp. Her var kommunegrensebolt og to store varder, ja. Ingen toppbok. Jeg sjekket GPS-en: 1649 meter, 04 83 621 øst – 67 60 0220 nord.

Fotostativet ble tatt fram – det var jo en merketopp: Endelig var alle kommunetoppene i Valdres besøkt. De fire siste på tre helger. Oppland komplett blir vel neste mål?

Nedover var det slitsomt: Isglasuren var forræderisk, og på vei opp mot Gråkampen gikk jeg skikkelig overende, og ødela nesten den ene staven. Snart kom jeg over noen dyregraver, og så bar det ned fra Gråkampen. Et par nesten-uhell også her, men i grassbakkene ned mot Bukonefjellet gikk det an å småjogge.

Jeg skrådde nedover mot sørøst, og fant snart stien igjen. Selv her nede på 1200 meter var det isete steiner iblant – og pang, så lå jeg langflat igjen. Kneet hadde fått en smell, men ellers hadde det gått bra.

Nede ved bilen igjen etter snaut 3 timer på tur, 2:57 for å være nøyaktig.

post-469-133474505058_thumb.jpg

post-469-133474505073_thumb.jpg

post-469-133474505089_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Billedet A1 gjorde mig lidt bekymret. Der er fint med sne i Gjendealperne, men hvad med forgrunden? Her ligger slet ikke nogen sne endnu. Og det er ikke fordi, det er nede i bunden af dalen. Du er oppe, hvor fjellvidden ind mod Bygdin begynder at brede sig ud. Hvilken højde over havet er det? I din tekst lyder det som om, snegrænsen ligger helt oppe omkring 1300 m. Jeg skal til Beitostølen første helg i december, og der skal helst være sne. Nu har jeg lige kontrolleret webcam'et på Beitostølen, og her ser der ud til at være sne.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan skje mye frem til desember. Det har lavet ned snø i Valdres i kveld og håper på mer snø og stabile temperaturer under 0 grader de neste ukene. Beitostølen ligger som regel godt i rute med oppstart av bakker og løyper. Skulle det skrante med snø så har de god kapasitet når det gjelder snøproduksjon. Oppstart er ventet ca. 9.November.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, mye kan skje - og det skjer akkurat nå. En del snø er også ventet utover i uka, så nå kommer nok vinteren.

Men søndag for to dager siden var det slett ikke snøføre på 1650 meter i alle fall - så har jeg kanskje svart på spørsmålet ditt. Høyden bildet mot Jotunheimen er tatt fra, er kanskje 700 - 900 meter...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Så må jeg jo bare håbe på, at sneen kommer inden udgangen af denne måned. Der er lidt over tre uger, så jeg går ikke i panik endnu. Gjendealperne er faktisk ret flotte derfra, hvor du har taget billedet, og p.g.a. den manglende sne og det relativt flade landskab i forgrunden giver billedet noget af samme indtryk, som man kan få på steder, hvor man kan stå nede i lavlandet og se de store fjelde - egentlig ganske imponerende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjendealperne er faktisk ret flotte derfra, hvor du har taget billedet, og p.g.a. den manglende sne og det relativt flade landskab i forgrunden giver billedet noget af samme indtryk, som man kan få på steder, hvor man kan stå nede i lavlandet og se de store fjelde - egentlig ganske imponerende.

Ja, det er flott med skogkledde åser og snøfritt landskap nærmest, og med kritthvite tinder som stiger til værs helt bakerst! Det gir litt følelsen av at der bak, ja der er selveste høyfjellet. Nå er dette panoramaet som Ole-Petter har tatt bilde av velkjent for meg, så det gir en ekstra godfølelse å se akkurat det. :D

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja det er et herlig panorama. Hender jeg tar bilen på ettermiddagen og svipper oppom høyeste punkt mellom Vaset og Nøsen for å bare nyte synet. Det er plenty med Jotne panoramaer i Valdres, heldigvis. Får ikke skikkelig fred i sjela hvis jeg ikke får se Jotunheimen daglig. Så det er ikke noe særlig når det er overskyet :D Gratulerer med alle de 6 høyeste i Valdres. Jeg mangler Ørneflag. Det blir liksom så feil å dra sørover for å gå på fjelltur. Men jeg får vel prøve å få tatt den før eller siden.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Billedet A1 gjorde mig lidt bekymret. Der er fint med sne i Gjendealperne, men hvad med forgrunden? Her ligger slet ikke nogen sne endnu. Og det er ikke fordi, det er nede i bunden af dalen. Du er oppe, hvor fjellvidden ind mod Bygdin begynder at brede sig ud. Hvilken højde over havet er det? I din tekst lyder det som om, snegrænsen ligger helt oppe omkring 1300 m. Jeg skal til Beitostølen første helg i december, og der skal helst være sne. Nu har jeg lige kontrolleret webcam'et på Beitostølen, og her ser der ud til at være sne.

Har gått på ski fra Spåtind høyfjellshotell i dag! Ca 15 cm snø og preparert løype (uten spor) på en veg. En god del stein, så ikke bruk nye ski!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av turbobjørn
   Hei!
   Jeg har nylig gått til innkjøp av noen nye fjellstøvler og kjenner jeg ikke vet mye om vedlikehold av disse. Jeg har googlet litt og sett på sider som denne og denne, men jeg vet ikke engang hvilket type lær skoene jeg har kjøpt er av, har lett litt på nett, men finner ikke noe om det. Noen som kan se dette eller eventuelt vet det? Ser det skrives om skokrem, voks, olje osv. men har lite erfaring med dette, så håpte noen kunne dele erfaringene sine med meg.
   Hvordan bør jeg impregnere og behandle disse støvlene før og etter tur for å ta best mulig vare på dem?
  • Av Håvard H
   Topptur gjennom Eidsvoll, Østre Toten, Hurdal, Nannestad, Lunner og Nittedal. Onsdag 24. - lørdag 27. sept
    
   Disse fire toppene ligger mer eller mindre på rekke. Derfor virket det logisk å ta alle på samme tur. Jeg regna med å bruke tre eller fire dager. I sekken hadde jeg sovepose, liggeunderlag, tremannsteltet, øks, primus, rikelig med mat, og refleksvest i tilfelle skyteglade elgjegere. Jeg ville også prøve å gå en langtur med langstøvler, for å se hvordan det fungerer.
    
   Kart:

    
   Jeg fikk en god start på onsdag da jeg gikk av bussen for tidlig, men rota meg opp på Skreikampen nordfra. Dette var før jeg "kom inn på kartet", så jeg måtte jukse litt og bruke Norgeskart-appen på mobilen. Det er nok fin utsikt en dag uten tåke, men den får jeg oppleve en annen gang. Etter å ha gått 17 km første dagen, men gjort unna en mindre del av ruta enn jeg hadde tenkt, skjønte jeg at det kom til å bli hardt å rekke denne turen på tre dager. Men jeg hadde noe jeg hadde lyst å rekke, så jeg satte meg mål om å være på Harestua innen kl. 12.00 på lørdag. Jeg ender ofte opp med å gå langt når jeg går alene uansett.
    
   Høsten er ei finfin tid, særlig når morgensola treffer det gule.

    

    
   Åsene her er kuttet i småbiter av skogsbilveier, så det ble en del km på disse, da var det godt å ha joggesko. På skogsbilveien er det heller ingen utfordring å gå om natta. Teltet mitt ble søkkvått etter regnvær første natta, men siden det var mørkt og stjerneklart de neste nettene la jeg bare meg i posen under ei gran. Jeg endte opp med å gå 31 km på torsdag. Fredagsetappen var nok det lengste jeg har gått i løpet av en dag, med 48 km etter 17 timers gange. Fem timers søvn før sjarmøretappen over Blekketjernshøgda og Paradiskollen til Harestua var hardt, men jeg var der en time før min egen tidsfrist.
    
   Dårlig planlagt selvutløserbilde

    
   Dette området har mange topper på 600-700 meter, hvor man kan se langt på klare dager. Jeg vil nok dra tilbake til noen av de områdene jeg hastet gjennom, for å kose meg. Forøvrig så jeg ikke en eneste elg disse dagene, noe jeg syntes var rart. Særlig Snellingen og Fjellsjøkampen var fint.
    

    

    
   Det jeg lærte:
   - Bestem deg på forhånd om du skal på kosetur eller ekstremtur, og pakk sekken deretter. Hvis jeg hadde visst at det skulle bli en sånn tur hadde jeg hvertfall sløyfet øks og tremannstelt.
   - Langstøvler funker helt greit, med gode ullsokker i.
   - Alltid ha kart
   - Det er slett ikke dumt å stå opp før sola
   - Kalde bønner er grei mat
    
   Jeg begynte å pusle med kommunetopper i vinter, og det er vanskelig å slutte. Nå har jeg bare fire topper igjen før jeg er ferdig med Akershus sine kommunetopper.
  • Av Minituren
   Lenningen Fjellstue er et ypperlig utgangspunkt for skiturer på høyfjellet i østre deler av Valdres. Denne turen gikk i barnevennlig skispor rundt Lenningshøgda. Se turen på Lommekjent [url="http://www.lommekjent.no/turer/948919"]http://www.lommekjent.no/turer/948919[/url] eller Skisporet [url="http://skisporet.no/oppland/lenningen/1162"]http://skisporet.no/oppland/lenningen/1162[/url]

   Minituren gir deg forslag og reportasjer fra turer beregnet for barn og barnefamilier i Norge. Aktiviteter, mat og test av produkter til bruk på turer. God tur!
   Husk å se filmene i HD, kommenter og abonner på kanalen.
  • Av Minituren
   Les hele reportasjen med rute beskrivelser på [url="http://minituren.blogspot.com/2013/10/topptur-til-djuptjernkampen-1325-moh.html"]http://minituren.blogspot.com/2013/10/topptur-til-djuptjernkampen-1325-moh.html[/url] .

   Minituren gir deg forslag og reportasjer fra turer beregnet for barn og barnefamilier i Norge. Aktiviteter, mat og test av produkter til bruk på turer. God tur!
   Husk se filmene i HD, kommenter og abonner på kanalen.

   Besøk bloggen [url="http://minituren.blogspot.no/"]http://minituren.blogspot.no/[/url]
   Facebook [url="http://www.facebook.com/minituren"]http://www.facebook.com/minituren[/url]
   Twitter [url="http://www.twitter.com/minituren"]http://www.twitter.com/minituren[/url]
   Filmen er produsert av Scissorhill Production [url="http://www.youtube.com/Scissorhill"]http://www.youtube.com/Scissorhill[/url]
  • Av Minituren
   Minituren gir deg forslag og reportasjer fra turer beregnet for barn og barnefamilier i Norge. Aktiviteter, mat og test av produkter til bruk pturer. God tur!
   Husk se filmene i HD, kommenter og abonner pkanalen.

   Bes bloggen [url="http://minituren.blogspot.no/"]http://minituren.blogspot.no/[/url]
   Facebook [url="http://www.facebook.com/minituren"]http://www.facebook.com/minituren[/url]
   Twitter [url="http://www.twitter.com/minituren"]http://www.twitter.com/minituren[/url]

   Filmen er produsert av Scissorhill Production [url="http://www.youtube.com/Scissorhill"]http://www.youtube.com/Scissorhill[/url]

   Happy Bee by Kevin MacLeod is licensed under a CC Attribution 3.0.
   [url="http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1300014"]http://incompetech.com/music/royalty-free/index.html?isrc=USUAN1300014[/url].
   Permissions beyond the scope of this license are available at [url="http://incompetech.com/music/royalty-free/licenses/"]http://incompetech.com/music/royalty-free/licenses/[/url].
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.