Gå til innhold
  • Bli medlem

Høyeste kommunepunkter i Valdres komplett


Ole-Petter

Anbefalte innlegg

Turinteressen tok en ny vending her forleden da jeg kom over denne siden på Internett: http://www.wwv.no
Nå er det mer å finne på når Jotunheimtoppene ikke er så lett tilgjengelige! Jeg hadde jo en rekke kommune- og fylkestopper fra før - uten å ha tenkt noe særlig mer over det. Så det ble en "flying start", og først var det om å gjøre å komplettere lista i Valdres. Så de tre siste helgene har det blitt småturer sør i Valdres: Nord-Aurdal/Djuptjernkampen, Sør-Aurdal/Ørneflag, Etnedal/Spåtind, og sist - i går - til et punkt sør for Blåkampen - som er høyest i Vestre Slidre. (Vang/Vestre Kalvehøgda og Østre Slidre/Rasletind hadde jeg jo selvsagt besøkt før.)

Isglasur, knall og fall

4.november opprant med nydelig vær, og jeg byttet ut dagens plan om en lang joggetur med tur til Blåkampen Sør, som jeg kaller dette punktet med dobbeltvarden, som er høyest i Vestre Slidre kommune.

Det var en drøy time å kjøre fra Sør-Aurdal. E-16 til Fagernes, videre til Ulnes, der jeg tok av mot Vaset. Jeg måtte bare stoppe ved veibommen på Vaset for å ta bilde av Jotunheimen. Snøkledte ville fjell - mange av dem har jeg vært på sommerstid - reiste seg flott i horisonten. Knutholstinds karakteristiske pyramide ruvet i midten. Jeg la 40 kr i myntinnkastet, og kjørte videre.

Ettersom jeg nærmet meg Storfjorden fant jeg avkjøringen mot Jaslangen. Utsikten var flott over vannet, og jeg trodde først det var Gråkampen jeg så – og tok bilde. Det var en del snø på toppen så det ut til, men etterpå skjønte jeg at det var Skogshorn jeg hadde sett og avbildet. Jeg tok av mot Bukone, over en bro, og snart svingte veien sørover langs Svenskefjorden. Her gikk det en vei opp mot høyre (vest) – det måtte være til Halvorstølen. Den så grei ut, og jeg kjørte opp dit.

Bak stølen fortsatte veien litt til, og det var ingen bom og kjørbar vei, så jeg kjørte en snau halv kilometer til en liten hytte. Her parkerte jeg, la inn GPS-koordinatene (04 87 930 øst – 67 59 150 nord – 940 moh) og fant straks stien oppover lia vestover. Det var bratt og ganske glatt flere steder – men jeg liker bratter, for da går det fort oppover. Stien var grei å følge helt opp på snaufjellet. Etter rundt tre kvarter hard gange var jeg oppe på drøyt 1300 meter, på det som måtte være Bukonefjellet. Her var det lett terreng i retning Gråkampen, men toppen var ikke synlig. I brattene mot slutten lå det noe snø, og steinene var tidvis svært glatte. Stavene var gode å ha, og etter 1t 15 min på tur sto jeg ved toppvarden på 1595 meter. Her var sittegrop og bok å skrive seg inn i. Dobbeltvarden på fjellet i bakgrunnen var lett synlig – det var dit jeg skulle.

De sleipe og glatte steinene var ikke fullt så medgjørlige når jeg nå måtte gå noe nedover. Etter 4-5 nesten-uhell måtte jeg pent sette ned farten. Vinden økte noe, og det så ut til å skye til så smått i de øvre luftlagene. Oppover igjen ble det ikke snakk om stor fart lenger – men heller smidig tyngdeoverføring fra stein til stein, mens stavene ble brukt som de reneste krykker. Likevel var jeg framme ved mitt mål en snau halv time etter forrige topp. Her var kommunegrensebolt og to store varder, ja. Ingen toppbok. Jeg sjekket GPS-en: 1649 meter, 04 83 621 øst – 67 60 0220 nord.

Fotostativet ble tatt fram – det var jo en merketopp: Endelig var alle kommunetoppene i Valdres besøkt. De fire siste på tre helger. Oppland komplett blir vel neste mål?

Nedover var det slitsomt: Isglasuren var forræderisk, og på vei opp mot Gråkampen gikk jeg skikkelig overende, og ødela nesten den ene staven. Snart kom jeg over noen dyregraver, og så bar det ned fra Gråkampen. Et par nesten-uhell også her, men i grassbakkene ned mot Bukonefjellet gikk det an å småjogge.

Jeg skrådde nedover mot sørøst, og fant snart stien igjen. Selv her nede på 1200 meter var det isete steiner iblant – og pang, så lå jeg langflat igjen. Kneet hadde fått en smell, men ellers hadde det gått bra.

Nede ved bilen igjen etter snaut 3 timer på tur, 2:57 for å være nøyaktig.

post-469-133474505058_thumb.jpg

post-469-133474505073_thumb.jpg

post-469-133474505089_thumb.jpg

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Billedet A1 gjorde mig lidt bekymret. Der er fint med sne i Gjendealperne, men hvad med forgrunden? Her ligger slet ikke nogen sne endnu. Og det er ikke fordi, det er nede i bunden af dalen. Du er oppe, hvor fjellvidden ind mod Bygdin begynder at brede sig ud. Hvilken højde over havet er det? I din tekst lyder det som om, snegrænsen ligger helt oppe omkring 1300 m. Jeg skal til Beitostølen første helg i december, og der skal helst være sne. Nu har jeg lige kontrolleret webcam'et på Beitostølen, og her ser der ud til at være sne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan skje mye frem til desember. Det har lavet ned snø i Valdres i kveld og håper på mer snø og stabile temperaturer under 0 grader de neste ukene. Beitostølen ligger som regel godt i rute med oppstart av bakker og løyper. Skulle det skrante med snø så har de god kapasitet når det gjelder snøproduksjon. Oppstart er ventet ca. 9.November.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, mye kan skje - og det skjer akkurat nå. En del snø er også ventet utover i uka, så nå kommer nok vinteren.

Men søndag for to dager siden var det slett ikke snøføre på 1650 meter i alle fall - så har jeg kanskje svart på spørsmålet ditt. Høyden bildet mot Jotunheimen er tatt fra, er kanskje 700 - 900 meter...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så må jeg jo bare håbe på, at sneen kommer inden udgangen af denne måned. Der er lidt over tre uger, så jeg går ikke i panik endnu. Gjendealperne er faktisk ret flotte derfra, hvor du har taget billedet, og p.g.a. den manglende sne og det relativt flade landskab i forgrunden giver billedet noget af samme indtryk, som man kan få på steder, hvor man kan stå nede i lavlandet og se de store fjelde - egentlig ganske imponerende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjendealperne er faktisk ret flotte derfra, hvor du har taget billedet, og p.g.a. den manglende sne og det relativt flade landskab i forgrunden giver billedet noget af samme indtryk, som man kan få på steder, hvor man kan stå nede i lavlandet og se de store fjelde - egentlig ganske imponerende.

Ja, det er flott med skogkledde åser og snøfritt landskap nærmest, og med kritthvite tinder som stiger til værs helt bakerst! Det gir litt følelsen av at der bak, ja der er selveste høyfjellet. Nå er dette panoramaet som Ole-Petter har tatt bilde av velkjent for meg, så det gir en ekstra godfølelse å se akkurat det. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja det er et herlig panorama. Hender jeg tar bilen på ettermiddagen og svipper oppom høyeste punkt mellom Vaset og Nøsen for å bare nyte synet. Det er plenty med Jotne panoramaer i Valdres, heldigvis. Får ikke skikkelig fred i sjela hvis jeg ikke får se Jotunheimen daglig. Så det er ikke noe særlig når det er overskyet :D Gratulerer med alle de 6 høyeste i Valdres. Jeg mangler Ørneflag. Det blir liksom så feil å dra sørover for å gå på fjelltur. Men jeg får vel prøve å få tatt den før eller siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Billedet A1 gjorde mig lidt bekymret. Der er fint med sne i Gjendealperne, men hvad med forgrunden? Her ligger slet ikke nogen sne endnu. Og det er ikke fordi, det er nede i bunden af dalen. Du er oppe, hvor fjellvidden ind mod Bygdin begynder at brede sig ud. Hvilken højde over havet er det? I din tekst lyder det som om, snegrænsen ligger helt oppe omkring 1300 m. Jeg skal til Beitostølen første helg i december, og der skal helst være sne. Nu har jeg lige kontrolleret webcam'et på Beitostølen, og her ser der ud til at være sne.

Har gått på ski fra Spåtind høyfjellshotell i dag! Ca 15 cm snø og preparert løype (uten spor) på en veg. En god del stein, så ikke bruk nye ski!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.