Gå til innhold
  • Bli medlem

Bør kiting forbys?


Disip

Anbefalte innlegg

Tar utfordringen og skriver litt fritt om kiting. Da snakker vi om noe hyggelig :)

Kiting i praksis

Kite

En kite er det mest effektive ”seilet” som finnes. Grunnen til dette er at i tillegg til vinden som dyttet i duken har kiten også en vingeprofil. Jo mer fart kiten har jo mer vil vingen løfte. Vingen, eller kiten som den egentlig heter står som oftest på høykant og løftet i vingen vil derfor føre til ytterligere trekkraft. Kiten er festet i 25 meter lange liner noe som også muliggjør å hente vinden høyere oppe ved behov.

Styresystem

Styresystemet til kiten og kitens retning, fart og posisjon gjør at en stort sett har meget god kontroll på både kraft og retning når det blåser jevnt. Kastevind rokkerer en del på dette og medfører noen ganger at du slenges ufrivillig medvinds eller krasjer kiten i bakken. Med erfaring tar du fort inn kontrollen igjen.

Seiling

Vi får stor fart på kryss av vinden, passelig fart medvinds og noe sakte på kryss opp mot vinden (vi seiler sikk sakk mot vinden akkurat som en seilbåt). Dette betyr at vi kan seile fra A til B og tilbake til A, uansett vindretning så lenge det blåser mer enn 4 meter pr sekund. Der er ikke noe problem å seile i oppoverbakke og vi kan seile brattere enn folk klarer å gå. Om vinden skulle dø ut går vi på skia. Mange oss har randone bindinger som muliggjør at hælen kan løses ut. Det er ikke komfortabelt å gå med, men en overlever.

Hopping

De fleste finner det mest artig med kiting er hopping. En hopper ved å kanalisere den horisontale energien du har vertikalt ved å svinge kiten tilbake slik at du pendler fremover mens du røskes kraftig opp fra bakken. Er du tøff og forholdene ligger til rette kan du hoppe 5 til 10 meter opp, mens de fleste hoppene i fjellheimen er på et par meter. Hoppene kompletteres med triks som rotasjoner og grabs.

Utstyr

De fleste har 2, 3 kiter og alpinski, telemarkski eller snowboard. Størrelsen på kitene ligger oftest mellom 5 og 15 kvadratmeter.

Eliten

Eliten konkurrerer om fete triks. De har kule klær, stygge luer og utstyr som ikke egner seg for fjelltur. De holder seg alltid nær vei. Her finner vi også majoriteten av kiterne. Eliten er muligens trekkplasteret til de nyankomne kiterne vi ser nå.

De fleste

Det er ikke mange som tør eller har nok utstyr med seg til å dra innover fjellet og en og annen dristig kiter våger seg kanskje 3 km fra veien. 3 km er langt når du har alpinski eller snowboard på beina og det er mye svette og tårer for å komme hjem dersom vinden gir seg. Det sosiale, å vise seg frem samt å lære av hverandre er en viktig del. Derfor ser en ofte klynger med kitere nært vei.

Turseileren

Noen få av oss bruker mesteparten av tiden som ”de fleste” men tar en tur av og til. En slik tur er gjerne planlagt, sekken eller pulken full av kiter, telt og overlevelsesutstyr, værmeldingen og reinposisjon er sjekket nøye og adrenalin og frihetsfølelsen oser når vi seiler innover terrenget. Med motvind kan en slik seilas være fysisk krevende. Vi opplever også ofte sterkt nedsatt sikt grunnet snødrev og veldig skiftende vind og værforhold forskjellige steder i terrenget. Seiler du over en fjeltopp blåser det ofte dobbelt så mye som i dalføret. Sammen med is og stein og nedsatt sikt er det ofte en nervepirrende utfordring. Vi overnatter i telt eller på DNT hytter. Alle bruker GPS da vind stort sett alltid betyr nedsatt sikt og stikketløyper kan ikke alltid følges da vi tross alt seiler. Fra tid til annen opplever vi også episk blå himmel sammen med vind. Noen ganger klarer vi å seile tilbake til utgangspunktet, mens andre ganger søker vi til nærmeste sivilisasjon dersom værforholdene krever det. Turseileren liker vind og snødrev og kan ikke fordra blå himmel og vindstille (møkkavær).

Alderssammensetting

De fleste nye er unge mellom 15 og 25 år. Personlig er jeg 38 år og har tenkt å kite til jeg dør. Jeg kjenner mange i miljøet som er over 60. Aldrer er ingen hindring og kiting er ikke så ekstremt som mange skal ha det til. Du kan velge bort mye av det ekstreme når du velger størrelse på kite, vind du seiler i og hvor du seiler.

Du da?Kiting er vanskelig å forklare og må prøves. Normal fysisk form og normale skiferdigheter er eneste forutsetningen du trenger. Kiting er fantastisk og gir deg mye nytt hver gang du forsøker deg. De fleste som starter med kiting slutter aldri. Du er herved advart :o

Mer om kiting

http://www.kite.no

http://www.kiter.no

Som en avdanket telemarkkjører jeg er så er det noe jeg skulle prøvd, ja! :wink: Men har jo aldri vært særlig aktuelt for meg i villreinfjellene jeg som oftest ferdes i :) .

Dette er jo egentlig noe for skikkelige fjellfolk! Og kitere er jo skikkelige fjellfolk :wink::D:wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 189
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Når vernemyndigheten har avslått søknad om å fly opp flaskene på Snøhetta er det dokumentert at det ikke er greit å fly helikopter over villreinområdene for de jeg oppfatter du er ute etter å angripe - dvs vernemyndighetene. Korriger meg i tilfelle om angrepet hadde en annen adresse.

Jeg har ikke påstått at flaskene ikke har vært på toppen. Men at Frich ikke fikk lov å lande på Snøhetta med flaskene, hvilket jeg om nødvendig kan dokumentere med svaret på søknaden (desverre ikke tilgjengelig på nett).

Produsenten påstår de har 250 flasker som har vært på toppen. Her er da flere muligheter:

1 - produsenten juger (tviler, det ville vært for pinlig om det ble avsørt).

2 - produsenten har fått dem båret opp og ned. Ville krevd minst 10 personturer. Selvsagt mulig. Ville blitt med mot en av flaskene... Konjakken er visst av de bedre.

3 - forsvaret (rettere: FLO) har jo legitime flyginger til linken og har tatt med flaskene ved ledig kapasitet. (250 flasker er mye i fht ledig kapasitet, men i dette tilfelle har det ikke skjedd noe som er så fryktelig galt. En smule korrupsjon, kanskje.)

4 - FLO har fløyet en ekstra tur under dekke av at de hadde annet ærend. Dette er i så fall like ulovlig som 5:

5 - produsenten ga f... i at han ikke fikk lov og fløy like vel.

Hverken du eller jeg kan vel dokumentere hva av 1-5 som har skjedd. Så her er vi vel like gode i udokumenterte påstander. Kan du dokumentere ha som foregikk, så er det jo svært interessant. :)

Da var det synd jeg ikke tok turen til toppen da jeg viste de sto der. De sto der en hel natt. Som det ble sagt. det hadde vært artig å avsløre at de aldri har vært på toppen hvis de aldri har vært der.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det mange har reagert på er at Fylkesmannen ønsker å forby kiting av hensyn til villreinene i store områder hvor det ikke er villrein.

Da Fylkesmannen ble konfrontert med det argumenterte han med "hensynet til tradisjonellt friluftsliv". Plutselig var det altså langrennsløpere som skulle vernes, ikke bare reinsdyrene.

I villreinområdet har det vært skutt med raketter og bombet med klasebomber uten at fylkesmannen har protestert. Det har vært kjørt med alt fra snøscootere til trailere og godstog, fortsatt uten protester.

Men når noe så fredelig som en skiløper med vindseil våger seg inn i området, DA protesterer fylkesmannen vilt.

De fleste flirer jo av fylkesmannens tøv, og han er nok litt flau for dette i ettertid selv også.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det mange har reagert på er at Fylkesmannen ønsker å forby kiting av hensyn til villreinene i store områder hvor det ikke er villrein.

Da Fylkesmannen ble konfrontert med det argumenterte han med "hensynet til tradisjonellt friluftsliv". Plutselig var det altså langrennsløpere som skulle vernes, ikke bare reinsdyrene.

I villreinområdet har det vært skutt med raketter og bombet med klasebomber uten at fylkesmannen har protestert. Det har vært kjørt med alt fra snøscootere til trailere og godstog, fortsatt uten protester.

Men når noe så fredelig som en skiløper med vindseil våger seg inn i området, DA protesterer fylkesmannen vilt.

De fleste flirer jo av fylkesmannens tøv, og han er nok litt flau for dette i ettertid selv også.

Men du vet jo ikke hvor det er villrein.

Det er ingen som kan si nei til forsvaret. Om fylkesmannen prøvde å stoppe de så hjelper ikke det. De får det alltid som de vil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For meg er tradisjonelt friluftsliv mer verdifullt enn "moderne". Er det noe galt i dette, Panda? Du vet vel at smak er en subjektiv sak?

Og for meg er morderne friluftsliv like verdifullt, om ikke mer, enn tradisjonelt. Som tidligere nevnt, fjellet er for alle - da kan man ikke utstøte noen for å være moderne.

Er det noen drevne kitere som kan gi litt innblikk i hva kiting går ut på? Tenker på hva slags område som brukes, avstander som tilbakelegges, avhengighet av vind-styrke/retning osv....?

Som RuneT oppsummerer, så har du vel fått et godt innblikk?

Kiting avhenger lite av vindretningen. Vi krysser særdeles godt opp mot vinden, spesielt på snø (mindre friksjon enn vann) så vi er ikke avhengig av å kjøre gjennom hele vidda om vi ønsker å kite en hel dag. Som tidligere nevnt av meg og RuneT, så drar den absolutte majoriteten ikke langt fra parkeringsplassen. Og da vil i min definisjon 3km være særdeles langt. Det er få som driver med turkiting kontra cruising ved parkeringsplassen.

Et viktig poeng: De som bedriver turkiting (som RuneT) har gode kunnskaper om vær, vind og forhold. Og også kunnskap om reinens skjørhet. Dette er ikke den "alminnelige" 18år gamle gutten som vil lære seg nye triks.

Uten å ha gjort noen undersøkelse på dette, mener jeg at Ola Nordmann på langrenn ski har mindre kunnskap om rein, og bryr seg mindre om han kommer i kontakt med den. Kontra oss kitere som får det proppa inn år etter år at reinen er verdt mer enn vårt eget liv (for å være litt dramatisk).

Anders Langset

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Da Fylkesmannen ble konfrontert med det argumenterte han med Plutselig var det altså langrennsløpere som skulle vernes, ikke bare reinsdyrene.

Det er vel det samme som gjelder her. Argumentet som fremføres er jo ikke at reinen er redd for selve kiten/skiseilet, men menneskelig aktivitet som sådan. Det logiske hadde da selvfølgelig vært å regulere den menneskelige aktiviteten som sådan, ikke bare en del av den.

Når man nå foreslår at bare én type menneskelig aktivitet (kiting) må vike, har man i realiteten erkjent at det er "hensynet til tradisjonelt friluftsliv" som skal vernes. Alle er enige om at villreinstammen skal beskyttes og ivaretas. Men å sette forbud for en gruppen friluftsbrukere er slik jeg ser det helt usaklig.

Argumentet som ligger til grunn for forslaget er at skiløpere med kite er så mobile at de lettere kan komme inn i områder hvor det er villrein. Jeg er ganske sikker på at forslaget bygger på feilaktige antagelser og synsing omkring kiteing. Jeg driver selv med kiteing og håper å kunne hjelpe til med litt oppklaring.

Som forklart tidligere i denne tråden så er det kun et fåtall av kiterne som beveger seg særlig langt fra veien. Dette skyldes flere forhold:

(1) De fleste benytter tradisjonelt alpin-/snowboardutstyr. Dette er tungt utstyr som man ikke vil gå med. Dersom vinden løyer er 50 m gange med alpinstøvler i dyp snø et helvete. Flere km gange er helt uaktuelt. Dessuten bruker man ikke staver til kiteing.

(2) Når man har dratt for å kite må man belage seg på at forholdene endrer seg slik at man ikke kan kite. En kite har et vindspekter som kiten kan eller er forsvarlig å brukes i. For lite eller mye vind medfører at kiten må pakkes ned. Min erfaring er at dette er resultatet minst halvparten av gangene jeg kiter. Nedpakket kite = gange. De fleste kitere har kiter i forskjellige størrelser slik at større vindspekter kan dekkes. Dette betyr enda mer utstyr som man ikke vil bære langt.

(3) De fleste kitere driver med leking, hopp/freestyle og bruker oppblåsbare kiter til dette. Disse er tunge og relativt uhåndterlig i nedpakket tilstand (stort volum). Dessuten er man avhenging av bevegelighet og vil derfor ikke drasse med seg annet turutsty mv. Man vil derfor oppsøke områder hvor man kan kite rett fra bildøren. I tillegg må området ha stabil vind og være flatt. I praksis betyr dette islagte vann med snø over som ligger rett ved veien. Dersom dere sjekker hvilke områder som kitere anbefaler andre å kite i (f eks ved å se på ”spotguide” på kiteforum.no) vil dere se at disse stort sett utelukkende er vann like ved vei.

(4) Kiten må ha stabil vind for å fungere. Betydningen av dette må ikke undervurderes. Stabil vind vil ikke være tilfellet i de fleste områder hvor det er kupert. Rent vindmessig er det beste store flate områder (vidder) hvor vinden ikke forstyrres av fjell, daler eller andre ujevnheter. Knausen trenger forresten ikke være særlig stor for at kiteing skal bli en utfordring i dens leside. Dette setter store begrensninger i bruken av kite. Derfor er de aller fleste områder i den norske fjellheimen er uegnet for kiteing. Dette er kanskje den største skuffelsen for turfolk som begynner med kiteing. Det er kun ved helt spesielle fjell og vidforhold at man kan bruke kiten som sin personlige skiheis for topptur.

(5) Det er bare et fåtall som driver med turkite. Kanskje bare 2 -3 % av kiterne (som for øvrig også er en liten gruppe). Turkiteing krever mye utstyr. I tillegg til tunge ski (randonné) drar man gjerne med seg 2 – 3 kiter for å dekke et større vindspekter. Tung sekk er vanskelig å kite med fordi man må holde bøyde knær samtidig som man lener seg bort fra kiten. Dersom vinden er litt ujevn slik at kraften i kiten varierer, mister man lett balansen. Løsningen er derfor pulk. Med så mye utstyr og randonneutstyr på beina vil man normalt unngå å gå særlig langt. Det betyr telt, vintersovepose, brenner mv., altså normal vinterutrustning. Dette setter begrensninger på farten. Turkitere er ikke er gruppe som suser over vidda i 100. Dessuten innebærer turkiteing så mye utstyr at det sier seg selv at gruppen er liten. Selv om det kan høres rart ut på et forum som dette, er det ikke hvermansen som telter om vinteren. Det er en relativt liten gruppen entusiaster, både med og uten kite.

Det jeg har forsøkt å forklare her er at kiterne holder til på utvalgte plasser som ligger like ved veien. Uten veldig mye utstyr vil de normalt ikke ta sjansen på å bevege seg særlig langt. De få som faktisk driver med turkite bedriver en aktivitet som pga utstyrsmengde og hastighet kanskje har mer til felles med vanlige turskiløpere enn med de kiterne som suser og hopper på islagte vann ved veien. Av denne grunn tror jeg at argumentet om at kiting bør forbys fordi de er så mobile at de lettere kommer seg inn til områder hvor villreinen ferdes, er basert på misforståelser. Vanligvis vil nok tilgangen til slike områder være lettere med vanlig turski.

Turkiteing representerer ingen fare for villreinen utover hva andre turgåerer gjør. Tvert i mot vil jeg anta at de få kiterne som faktisk bedriver turkiteing normalt være mer enn gjennomsnittlig opptatt av å ta hensyn til naturens fauna. Trolig mer enn mange utøvere av ”tradisjonelt friluftsliv”. Turkitere er en liten gruppe bevisste friluftsfolk som heller bør ses på som en resurs for området i stedet for en gruppe som skal utestenges.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har selv vært en gang i området ved Snøheim og kitet. Iløpet av de 5 timene vi holdt på beveget vi oss aldri mer enn noen hundre meter ifra hovedruten til de som gikk på ski mot Snøhetta. Stort sett holdt vi oss mellom Snøheim og et par hundre meter mot Snøhetta.

De aller aller fleste snøkitere holder seg på et begrenset område, er ingen grunn til å forflytte seg andre plasser dersom et område først funker bra! De fleste lokasjoner (for min del) (Storlien, Meråker, Oppdal, Røros) foregår nær skitrekk eller ved en vei som ved Storwartz på Røros. Den store skrekken er uten tvil å stå på ei stor vidde uten vind med slalomski som jeg bruker.

Eneste plassen jeg har møtt rein er ved Storlien i Sverige, og sålangt jeg vet var dette tamrein. Uansett var jeg reddere de enn de var meg.

Dersom kite skulle forbys må samtidig all skigåing forbys i samme området, og tillate kite der skigåing ellers er lovlig. Det er ingen rasjonelle grunner til å forby kiting men samtidig tillate annen ferdsel. Føler meg ganske sikkert på at reinen blir mindret forstyrret av en kite enn av en av forsvarets bomber. Kanskje de blir litt skremt av en uhørlig dings på 5-14m2 som beveger seg 30m over bakken, men det er nok ikke mye mer enn 10-20 i en gruppe på ski påvei mot Snøhetta. Ettersom ingen kan komme med dokumentasjon på hvor mye en kite skremmer rein tar jeg meg friheten til å mene dette. Håper å tror det er mulig å finne en ordning alle kan akseptere. Men kan ikke kreve at en gruppe skal gi avkall på alt, alle må akseptere å måtte gi avkall på noe for å bevare naturen for fremtiden.

Den frihetsfølelsen du får er fantastisk og kite er en ypperlig måte å få folk uti naturen på, sette pris på været, uansett om det er sommer eller vinter!

Om kite på "Ut i Naturen":

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/241946

Anbefaler dere å prøve, gir muligens eit litt anna perspektiv på saka, men advarer: Fare for å bli hekta

post-3391-13347450079_thumb.jpg

post-3391-133474500793_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kiting er med å ødelegge naturopplevelsen for skikkelige folk og truer villreinen med utryddelse. Det må forbys utenfor spesielt oppmerkede områder.

- Ødelegge naturopplevelsen? På hvilken måte? Synd du føler det slik, hva om du åpner øynene og faktisk prøver kite? Bor du i nærheten av Trøndelag skal jeg gjerne ta deg med på kiting. Vær obs på at av 5 turer vinterstid er forholdene til kiting bare tilstede på 1 av de. I allefall i Midt-Norge.

.............

Henger meg forøvrig på Trond og Hugo: Jeg har kitet i 4 år, fra Lierne i Nord til Snøhetta-området i sør (vinter). Av samtlige kitedager har jeg med hånda på hjertet bare 2 kiteturer hvor jeg kitet lengre enn 3 km fra startstedet. Begge gangene inn til snøhetta-foten og begge gangene har det vært for LITE vind nede (ved parkeringa) og for MYE vind oppe ved foten (og som Trond også nevner; jeg var heller ikke mer enn 100 meter fra tråkkemaskin-sporet).

Jeg går ellers mye i fjellet hele året (begynner å nærme seg første topptur på ski straks nå), og jeg var også en av de som trodde at kiten skulle kunne være min "personlige skiheis" når jeg dro på tur. Slik er det rett og slett ikke. Punktum. Skal man dra på lengre tur krever det absolutt store mengder utstyr, pulk er derfor en nødvendighet og ettersom dette er "møtested for fjell- og friluftsfolk" forstår dere selv at farten _ikke_ kan være høy (kanskje opp mot 15 km/t i perioder). Foreslår at dere som fortsatt argumenterer så hardt forsøker kiting for å se hva det handler om

Trondheim kiteklubb har 6 kitesteder for vinter listet på sin hjemmeside: Meråker alpinsenter, Oppdal alpinsenter, Gjevillvatnet (Oppdal - tilgjengelig med bil), Storlien alpinsenter (Sverige), Storwarts gruver (Røros - tilgjengelig med bil), Ånnsjøen (Sverige - tilgjengelig med bil). Personlig velger jeg alltid spot etter den som egner seg på meldt vindretning, som har snø og som det er kort vei til (i den rekkefølgen). At alle spottene nevnt på TKK sin hjemmeside er tilgjengelig med mindre enn 50 m gange er ikke fordi kitere er late, men (med fare for å gjenta) rett og slett fordi kiting egner seg svært dårlig langt inne i fjellet, og derfor er noe som bare veldig få driver med.

Å få slik negativ omtale føles derfor dypt urettferdig. Jeg setter selv villreinen og naturens mangfold langt foran kitingen, men når argumentene faller på sin egen urimelighet (pga. uvitenhet) sitter jeg ikke på gjerdet og venter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke drømme om å delta i slik nymotens aktivitet, oystlars, så slike tilbud vil jeg ha meg frabedt. Alt skal være så stilig og fartsylt nu til dags - det er liksom ikke noe kult hvis det ikke gir et "kick". Derfor må man blåse bortover i høy hastighet uten mulighet til å nyte hverken stillhet eller ro. Og for andre som forsøker å dyrke det enkle og tradisjonelle friluftsliv er det ikke særlig moro å bli overrumplet av hojende kitere som kommer som bombefly innover fjellet. Og som flere andre har vært inne på risikerer vi at dette utysket er i ferd med å bli den siste spiker i kisten for vår elskede villrein, dyret som brakte de første mennesker til Nasjonen, og som siden har forsøkt etter beste evne å leve et diskret og beskyttet liv blant fjellene.

Jeg synes Trondheim Kiteklubb og tilsvarende umoralens foreninger bør få egne oppmerkede områder der de kan kite uten å forstyrre reinsdyr eller ordentlige mennesker. Dersom de bryter ut av disse avsatte sonene bør de straffes med bøter eller fengsel. Det må ikke bli slik her i landet at bare man har funnet opp noe nytt som man synes er morsomt, så har man plutselig rett til å ta seg til rette og ture frem som en elefant på Glassmagasinet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ville ikke drømme om å delta i slik nymotens aktivitet, oystlars, så slike tilbud vil jeg ha meg frabedt. Alt skal være så stilig og fartsylt nu til dags - det er liksom ikke noe kult hvis det ikke gir et "kick". Derfor må man blåse bortover i høy hastighet uten mulighet til å nyte hverken stillhet eller ro. Og for andre som forsøker å dyrke det enkle og tradisjonelle friluftsliv er det ikke særlig moro å bli overrumplet av hojende kitere som kommer som bombefly innover fjellet. Og som flere andre har vært inne på risikerer vi at dette utysket er i ferd med å bli den siste spiker i kisten for vår elskede villrein, dyret som brakte de første mennesker til Nasjonen, og som siden har forsøkt etter beste evne å leve et diskret og beskyttet liv blant fjellene.

Jeg synes Trondheim Kiteklubb og tilsvarende umoralens foreninger bør få egne oppmerkede områder der de kan kite uten å forstyrre reinsdyr eller ordentlige mennesker. Dersom de bryter ut av disse avsatte sonene bør de straffes med bøter eller fengsel. Det må ikke bli slik her i landet at bare man har funnet opp noe nytt som man synes er morsomt, så har man plutselig rett til å ta seg til rette og ture frem som en elefant på Glassmagasinet.

;) Har du noen gang møtt på en kiter? Hvis. Så du noen rein? Eller var det du som gikk på ski og ikke brydde deg om vinden så rein kjente lukta av deg og forsvant.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mange som kiter på Valdresflye om våren, de ødelegger ikke turopplevelsen for meg der jeg går forbi for å gå opp til toppene. Det er bare en liten del av turen at jeg ser dem, og det tåler jeg godt. Synes faktisk kiting kan være flott å se på, så til våren må jeg teste det selv ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

og reinposisjon er sjekket nøye

Korleis får du sjekka reinposisjonen?

Sjølv reinstelefonen under jakta er i bestefall usikker siden reinsdyra beveger seg over store områder.

Er forøvrigt ein gryande kiter sjølv og har tenkt å utnytte det til turer i høgfjellet, men da utenom utsatte villreinområder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Korleis får du sjekka reinposisjonen?

Sjølv reinstelefonen under jakta er i bestefall usikker siden reinsdyra beveger seg over store områder.

Er forøvrigt ein gryande kiter sjølv og har tenkt å utnytte det til turer i høgfjellet, men da utenom utsatte villreinområder.

Å vite hvor all rein er til enhver tid er umulig. Ikke engang fjellstyret vet det. Det sier vel litt om hvor vanskelig det er når selv telling fra fly ofte er vanskelig da de ikke alltid finner alle hopene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Korleis får du sjekka reinposisjonen?

Sjølv reinstelefonen under jakta er i bestefall usikker siden reinsdyra beveger seg over store områder.

Er forøvrigt ein gryande kiter sjølv og har tenkt å utnytte det til turer i høgfjellet, men da utenom utsatte villreinområder.

Når det gjelder hardangervidda ringer vi til Hardangervidda Fjelloppsyn. Vi får ikke GPS posisjon men de sier gjerne østvidda, imingen, sør etc. Vidda er stor og vi holder oss langt unna de aktuelle områdene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det skrives her at vi lettere kan overumple reinen og dermed skremme dem mer enn nødvendig.

Må først påpeke at hverken jeg eller mine nærmeste kitevenner har noensinne sett reinsdyr mens vi kiter. Rype ser vi mye av så vi er ikke helt blind :lol:

Teorien om at vi overumpler reinsdyr sliter jeg litt med. Dersom det er dårlig sikt legger vi ned kitene og går på skia. Er det sikt kiter vi. En kiter som ikke kjenner terrenget vil aldri bombe over et fjell eller en tue i 40 km/t med sekk og pulk. Det er for farlig da vi ikke vet hva som er på andre siden. I slike områder smyger vi oss frem i gangfart. Når terreng foran oss er visuelt verifisert til å kunne passere setter vi opp farten om mulig.

Er det rein og god sikt tør jeg påstå at vi vil se dem lenge før en eventuell konfrontasjon. Vi søker ofte opp på høydedrag for å få overrsikt eller for å hente vind. Herfra ser vi normalt veldig godt. Vi seiler i gruppe (minimum 2 personer), og har derfor flere øyne.

Situasjonen virker derfor noe konstruert for meg. Jeg kan ikke påstå at en turkiter aldri vil støte på reinsdyr, men med å sjekke på forhånd og bruke øynene tror jeg ikke at vi har et problem som må reguleres særskilt.

Nå må kulden snart sette inn! Det er altfor varmt sør i norge. Slaps på Finse, huff!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ingen knyttet til de gruppene det er snakk om.

Takk for det, nå slipper jeg å bli paranoid alikevel :lol:

Utstyret

Hvilken innvirkning har det på villreinen å se ett seil eller en kite i horisonten? Hvilke andre forhold er problematiske? Sett oss gjerne opp mot andre relevante grupper friluftsfolk som bruker utstyr som reinen ikke bryr seg om. Dersom det er lukten av oss, og ikke utstyret som er et problem vil jeg gjerne få det klarlagt.

Du blir mye større med kite. Effekter av dette for reinen er ikke sjekket så vidt jeg vet. Ta kontakt med Egil Reimers, UiO, han har gjort forsøk med skiløpere og snøscootere (og funnet at reinen er like redd for scootre som for skiløpere...) Se og neste.

Takk for info, jeg skal slå av en prat med han. Er vi veldig nær reinflokker blir kiten stor. På avstand tror jeg ikke den merkes. Er det sansynlig at vi kommer så nærme?

Fart og utbredelse

Hva er riktig fart og hva er for høy fart? Det er mest sannsynlig å treffe rein når en er på tur. Vennligst forklar hvor fort en kan kite på langtur med oppakning i sekk eller i pulk og fortell gjerne hvorfor denne hastigheten er et problem. Kiting har stor utbredelse for tiden, uten at jeg har eksakte tall for meg nå. Hvilken utbredelse har øvrige brukere av fjellet og i hvilken sammenheng er vår utbredelse og antall relevant for ideer om regulering/forbud?

Farten er en hovedinnvending. Fordi lenger tilbakelagt avstand per tidsenhet gir mulighet for å treffe (potensielt skremme) flere rein. Dette er også relevant med pulk eller sekk. Videre fordi økt fart gir økt loomingeffekt - reinen skvetter mer om du kommer over en åskam i 40 enn i 5 km/t. Utbredele av kiting i fht andre brukere har nok ingen tall på i dag - hverken i mengde eller utbredelse i terrenget.

Må først påpeke at hverken jeg eller mine nærmeste kitevenner har noensinne sett reinsdyr mens vi kiter. Rype ser vi mye av så vi er ikke helt blind

Teorien om at vi overumpler reinsdyr sliter jeg litt med. Dersom det er dårlig sikt legger vi ned kitene og går på skia. Er det sikt kiter vi. En kiter som ikke kjenner terrenget vil aldri bombe over et fjell eller en tue i 40 km/t med sekk og pulk. Det er for farlig da vi ikke vet hva som er på andre siden. I slike områder smyger vi oss frem i gangfart. Når terreng foran oss er visuelt verifisert til å kunne passere setter vi opp farten om mulig.

Er det rein og god sikt tør jeg påstå at vi vil se dem lenge før en eventuell konfrontasjon. Vi søker ofte opp på høydedrag for å få overrsikt eller for å hente vind. Herfra ser vi normalt veldig godt. Vi seiler i gruppe (minimum 2 personer), og har derfor flere øyne.

Situasjonen virker derfor noe konstruert for meg. Jeg kan ikke påstå at en turkiter aldri vil støte på reinsdyr, men med å sjekke på forhånd og bruke øynene tror jeg ikke at vi har et problem som må reguleres særskilt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.