Gå til innhold
  • Bli medlem

Primushjelpetråd


elgen

Anbefalte innlegg

Interresant tråd. Jeg skal i disse dager kjøpe meg mitt første apparat som kan gå på flytende brensel. Jeg har i alle år holdt meg til enkle gassbrennere og rødsprit. Siden jeg er helt fersk vil jeg gjerne ha et av disse apparatene som også kan gå på gass , som om sommeren osv. Problemet er at jeg ikke blir klok på hva jeg bør kjøpe. Kan noen hjelpe meg med hva jeg bør velge. Ser at XXL selger Omnifuel til 900,- En annen ting , kan man si noe om hvilket drivstoff som er minst "farlig"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg ville ikke fokusert så mye på "kompi" dvs att det skal fungere på gass på sommere og samtidig fungere på bensin på vinter.

hvis du har en ok (og kanskje liten) gass brenner fra før så behold den til sommeren og eller kjøpe en skiklig bensinbrenner til vinteren.

har du lyst på en liten gass brenner er det en bilig til salgs her https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=28090.

tør ikke utgi meg på noen anbefaler her,men ominifulen er jo bra men bråker jo veldig :lol: (bruker ikke min lengre pga den bråker så)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hvilket drivstoff er farligst..... De er ca like farlige alle sammen. Altså om du gjør noe veldig feil så går det galt. Selvfølgelig kan man tenke seg at med bensin så går det fortere når det først skjer. I praksis tror jeg egentlig ikke det spiller noe rolle. Og spør deg selv. Har du noen gang hørt om noen som har blitt alvorlig skadet eller drept av primus. Om du har så er det sikkert ikke mange eksemplene og tror ikke det er helt utenkelig at de fleste ulykker skjer med gass (Gass er jo det som er vanligst med god margin) Største fare i telt er nok ikke brann, men CO. Husk god lufting og fyringsvakt. Og for all del, lær deg å bruke primusen skikkelig før du drar den inn i teltet.

Ang brenner må du gjerne skaffe deg en omnifuel. Den er normalt driftsikker og brenner alt fra matolje til promp (satt litt på spissen) Men vil anbefale Bensin til den uansett. Da snakker vi om "4 takt miljøbensin".

Ulempene er Bråker som ett jettfly på etterbrenner. Det er en slangebrenner med det ekstra dillet som det medfører, samt noen ekstra deler som det kan skje noe med.

Har ikke Coleman selv, men skulle jeg kjøpt i dag så hadde det nok blitt det. Svært enkel i bruk og lite dilldall.

Favoritten min er en primus 71.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk , dette var nyttig. Ja det er nok noe i det , at jeg faktisk ikke har hørt så mange alvorlige historier. Den mest alvorlige jeg har hørt om var jo faktisk en kullgrill som noen hadde sovnet i fra :lol:

Og dette med drivstoff , jeg så at på XXL solgte de en literflaske med en slags bensin fra Coleman som de anbefalte. Kanskje det kan være et greit drivstoff ?

Uansett har jeg jo kikket på disse instruksjonsvideoene på youtube om Omnifuel og det virker jo rimelig greit å fyre igang. Og bråket er vel relativt , iallefall om man hører på videoen, selv om lyden kanskje lyver litt.

Men er det altså stor forskjell på lyden mellom de forskjellige brennerne ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Jeg kjenner ikke den primusen du har, Tandlegen, men jeg kom til å tenke på rensenåla. Er dette noe som er montert inne under dysa, slik at du skrur på reguleringsrattet for å rense? Eller bruker du løs rensenål? Dersom rensenåla er innebygget i brenneren, kan den være brukket eller har satt seg fast i dysa?

Hei igjen

Takker for tipset. Men rensenålen til Omnifuelen sitter på multiverktøyet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk , dette var nyttig. Ja det er nok noe i det , at jeg faktisk ikke har hørt så mange alvorlige historier. Den mest alvorlige jeg har hørt om var jo faktisk en kullgrill som noen hadde sovnet i fra :)

Og dette med drivstoff , jeg så at på XXL solgte de en literflaske med en slags bensin fra Coleman som de anbefalte. Kanskje det kan være et greit drivstoff ?

Uansett har jeg jo kikket på disse instruksjonsvideoene på youtube om Omnifuel og det virker jo rimelig greit å fyre igang. Og bråket er vel relativt , iallefall om man hører på videoen, selv om lyden kanskje lyver litt.

Men er det altså stor forskjell på lyden mellom de forskjellige brennerne ?

Kanskje en MSR Whisperlite er mye stillere og kan den også gå på gass ?

Coleman fuel er unødvendig dyrt. Er også flere som klager over at det lukter og oser mer enn miljøbensin.

Se etter "4 takt miljøbensin" på Statoil eller Felleskjøpet (ca 36kr litern i 5liter). Fåes i 4 liter og uten at jeg har sett det så finnes den sikkert i 20liter også. Obs ikke kjøp til 2 takt, den er tilsatt smøreolje.

Men for all del du kan godt kjøpe en liter coleman og prøve, det skader ikke å prøve, og del gjerne erfaring med oss. :lol: Whisperlight er så stille at den hører du ikke om det blåser litt i teltduken. Og du hører den hvertfall ikke ved siden av Omnifuelen. Men Whisperlight går kun på Bensin og parafin, og da helst bensin slik jeg har forstått det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Forøvrig bør du få bytte omnifuelen.

Den skal fungere, og gi deg rekordfart på suppevarminga.

Hei igjen!

Gjorde et nytt oppkokingsforsøk i går, og da ble det ny record gitt. Hele 15 min. på å koke opp en liter vann med Omnifuelen min. :) Da pumpet jeg kun 15 pump.

Var helt klar til å levere den inn igjen. Sendte videoopptak av dette til primus, som selv mente at her var det noe galt.

Når det gjelder pumping, så har jeg jo prøvd litt forskjellig. Noen ganger 20 pump, noen ganger mindre. MEN om jeg har forsøkt å pumpe mer en 20 pump ble jeg jaggu usikker på. :lol: (Da tenker jeg på når jeg har følger fremgangsmåten vist i bruksanvisningen).

Uansett, så var jeg som sagt ute nå for å prøve en siste gang. Istedet for å gi meg med 20 pump, så tok jeg 25-30 pump.

DA fikk jeg høre noe som minnet mer om en F-16. :-) Vannet kokte opp på 5 min. Noe som uansett er en voldsom forbedring.

Nå kan det godt hende dette ble foreslått her inne, men jeg har tydligvis av en eller annen grunn ikke klart å registrere det.

Så om jeg har forsøkt med mer enn 20 pump før, er jeg rett og slett veldig usikker på.

Du rådet meg jo til å pumpe oppmot 40 pump da jeg foretok feilsøkingen, men da fikk jeg aldri flamme nok til å begynne på pumpe. Så fikk jo aldri tetstet det ut. Mulig jeg gjorde noe feil der.

Så nå klør jeg meg jo enda mer i skallen her. :x Kansje er brenneren bare veldig ustabil,

eller det kan ha vært noe dritt jeg nå har fått blåst ut,

eller kansje det bare var de 5 ekstra pumpa som manglet hver gang.

Har du noen formening om dette?

Og når jeg nå må pumpe mer en det som er "anbefalt" med en full 0,6 liter flaske, kan det tyde på at det er noe feil på pumpa?

Dere som bruker Omnifuelen her inne, hvor mye må dere vanligvis pumpe med full flaske?

Så nå må jeg kansje vente litt igjen og teste den ut litt mer...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Høres ut som noe galt her ja.

Hvis du står ett vindstille sted, pumper passe trykk, åpner ventilen på pumpen på maks mens du har ventilen på brenneren helt stengt, åpner deretter ventilem på brenneren forsiktig slik at du fyller forvarmingssskålen med plenty bensin, stenger ventilen på brenneren, tenner bensinen, lar denne brenne ut, så umiddelbart tenne en fyrstikk som du holder over flammesprederen der gassen skal ut mens du gradvis åpner ventilen forsiktig skal det funke gull altså. Ganske enkelt egentlig. Du trenger ikke kjøpe en coleman for å få det til :lol:

Så hvis denne er helt ny, så går du og får en ny i butikken.

Ja. Hvor mange ganger må du vanligvis pumpe med ei full flaske for å få skikkelig effekt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Hvilken oppstartsprosedyre du skal bruke?

Jo, du skal ta Runegutt123 sine ord på alvor og følg den!

Det er nyttig å vite at bruksanvisninger laget av Primus har en generalstandard myntet på alle deres primuser, enten det er Omnifuel, gammel Multifuel, Gravity og Express Lander.

Jeg kjøpte nylig en Express Lander fra USA der norsk oversettelse var omlag ordrett hentet fra bruksanvisning for din brenner - Omnifuel.

Engelsk versjon var bedre, men likevel: Dette er useriøst av Primus og en potensiell sikkerhetsfare!

Litt Off Topic, men likevel;

Primus holder også hardnakket på man bare skal bruke orginale flasker til drivstoff. Gjengene på drivstoff-flasker er med unntak av Coleman og Soto helt identiske! Jeg påstår at Primus spekulerer i brukeres frykt for brann og giftig lekkasje. Primus tjener dermed penger på formaninger om å holde seg til orginalvarer, ikke fordi det er funksjonsmessig nødvendig, men fordi usikre kunder ikke tør annet.

I løpet av årene med primus- og lyktfyring mange ganger i uka, vet jeg at ansatte i sportsbutikker har meget varierende kompetanse på Primus og andre brennere for flytende drivstoff. Til og med importleddet med garantiansvar gjør mange feil. (Siste generasjon Optimus Nova avslørte mye...)

Ja, dette med brenselflasker er interessant.

Var faktisk opp og byttet inn to brenselsflasker av nettop den grunn. Primus hevder at det kun skal brukes deres flasker med nr. ditt og datt.

Klart at man blir jo litt i stuss. SKULLE det skje noe kommer man neppe langt i en erstatningssak dersom man har brukt andre flasker. Selv om deres grunn som du sier er jo bare for å få selge.

Jeg fikk først med meg Optimus-flasker da jeg kjøpte Omnifuelen, og etter å ha hørt at folk har hatt uhell med å bruke disse til Omnifuelen byttet jeg dem. Dog dette liksågodt og kansje mest sannsynlig skyldes feil bruk eller feil på produkt, fremfor annet feil flaske-merke!

Men da har en nå sitt på det tørre. I tillegg er jo Primus-flaskene nesten halve prisen av Optimus-flaskene. Iallefall på XXL.

Det er kansje grunnen til at jeg måtte opp igjen med 2 av fire Primus flasker fordi de lekket som bare det med korken på. (Og da var jeg forsiktig mht. pakningene).

Syns igrunn disse brensel-flaskene virker nokså skjøre. Jeg mener, en cola-flaske er jo mer tett. Ulempen er jo selvfølgelig at den ikke tåler det samme.

Noen som har forslag til lett tøylige eller solide flasker man kan bruke til oppbevaring på tur. Så kan en heller ha et par små og helle over på når man skal fyre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Derfor er Coleman 442 kjekk å ha:

Jeg tok feil der runegutt. Tydligvis ikke Coleman 442 jeg har lest om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hvor mye må dere vanligvis pumpe med full flaske?

Når du sier "full flaske", mener du da at flaska er stappfull? Det er i så fall feil, fordi det må være plass oppi der til å lage trykk. Ca. 2/3 av full flaske er vel mer riktig, tror jeg. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Flaske til bensin..,... Dette har vært diskutert og tatt opp her inne før. Det var ingen som hadde opplevd noe negativt med å bruke brusflaske til å ha bensin på. Noen hadde lagret bensin på brusflasker i lang tid også. Og en veldig kjekk ting med brusflasker er at de kan brennes når de er tomme, så er det borte fra sekken :lol:

Men du må uansett ha med en fuel flaske som pumpa passer til. Eller ha en primus med fast tank.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Takk , dette var nyttig. Ja det er nok noe i det , at jeg faktisk ikke har hørt så mange alvorlige historier. Den mest alvorlige jeg har hørt om var jo faktisk en kullgrill som noen hadde sovnet i fra :(

Og dette med drivstoff , jeg så at på XXL solgte de en literflaske med en slags bensin fra Coleman som de anbefalte. Kanskje det kan være et greit drivstoff ?

Uansett har jeg jo kikket på disse instruksjonsvideoene på youtube om Omnifuel og det virker jo rimelig greit å fyre igang. Og bråket er vel relativt , iallefall om man hører på videoen, selv om lyden kanskje lyver litt.

Men er det altså stor forskjell på lyden mellom de forskjellige brennerne ?

Kjøpte selv med Coleman-white gas. Vær obs på at XXL ofte har høyere pris i butikkene sine enn hva de har på nettsiden sin. Det har de ihvertfall her.

Skyldes jo priskrigen og at de også skal ha lavest pris på nettet. Sjekk prisen på nett først. Da har du rett på å få varen til samme pris i butikken.

Litt off topic dette da. Men verdt å vite. Har spart mye penger på det! :)

Når den bare funker så!!

:x

..så er Omnifuelen veldig grei syns jeg. Men ja, hør hva de med mer enn en ukes erfaring har å si. :-)

Må flire litt av en av de Omnifuel-videoene de har på Youtube. Er nok litt klipp og lim der tenker jeg. Glem f.eks. å vente på at flammen skal dø ut etter du har vendt flaska.

Morsomt når han svensken "roper:"

"THE OMNIFUEL IS QUITE SILENT!!!!!!!" "BUT IT GETS EVER MORE SILENT ONCE YOU PUT THE POT ON!!!!!"

Nei, men jeg syns ikke den støyen er særlig plagsom. Men nå blir jo jeg også beroliget av kjøleskap-summing

:lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Når du sier "full flaske", mener du da at flaska er stappfull? Det er i så fall feil, fordi det må være plass oppi der til å lage trykk. Ca. 2/3 av full flaske er vel mer riktig, tror jeg. :)

Nei, beklager jeg forklarte meg litt feil.

Mener fullt opp til max merket vel å merke. Selv om jeg alltid holder meg litt under det også. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dere som bruker Omnifuelen her inne, hvor mye må dere vanligvis pumpe med full flaske?

Jeg pleier ikke å pumpe et spesielt antall, men kjenner når det er nok. Du merker det blir tyngre å pumpe. Det vil si kanskje et sted mellom 15 og 30 pump på 3/4 full flaske. Ellers så pumper jeg litt innimellom når jeg merker at effekten minker.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, jeg flirte også når han sa at "Omnifuel is quite silent", det er jo en av multifuelbrennerne som bråker mest!! :P

Jeg har fyrt i en del år med MSR Dragonfly og nå er jeg lei av bråket og har kjøpt meg en MSR Whispterlite International, det var stor forskjell det 8)

Regner med at du får Omifueln din til å virke, bare pump på nok trykk :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Jeg pleier ikke å pumpe et spesielt antall, men kjenner når det er nok. Du merker det blir tyngre å pumpe. Det vil si kanskje et sted mellom 15 og 30 pump på 3/4 full flaske. Ellers så pumper jeg litt innimellom når jeg merker at effekten minker.

Ok. Kjenner du at det blir betydelig tyngre å pumpe etterhvert da? Jeg merker nemlig ikke noe til det, selv med flaske fyllt til max-merket. Men nå har jeg foreløpig ikke pumpet mer enn 25-30 ganger.

Hører folk snakker om at det skal bli tyngre. Også derfor jeg lurer på om det kan være noe med pumpa. Skulle kansje tatt ut den lær-saken i pumpa og smurt den litt.

Men skulle ikke tro det var nødvendig når den er helt ny.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous
Hehe, jeg flirte også når han sa at "Omnifuel is quite silent", det er jo en av multifuelbrennerne som bråker mest!! :P

Jeg har fyrt i en del år med MSR Dragonfly og nå er jeg lei av bråket og har kjøpt meg en MSR Whispterlite International, det var stor forskjell det 8)

Regner med at du får Omifueln din til å virke, bare pump på nok trykk :)

ja, nå ser det jammen ut som den plutselig virker igjen. Kansje var det ikke mer som skulle til enn en del mer pump enn det som sto i bruksanvisningen. :-D

Får nå se det litt ann om den er til å stole på.

5 min på å koke opp en liter innendørs nå. Primus lover 3 min. Men nå skal jeg ikke være så kravstor her.

Ja, leste nå at man skal kjenne litt motstand når man har pumpet nok. Får pumpe litt mer, og om jeg fremdeles ikke kjenner noe til denne motstanden, så får jeg ta ut den lærsaken i pumpa og smøre den litt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ok. Kjenner du at det blir betydelig tyngre å pumpe etterhvert da? Jeg merker nemlig ikke noe til det, selv med flaske fyllt til max-merket. Men nå har jeg foreløpig ikke pumpet mer enn 25-30 ganger.

Hører folk snakker om at det skal bli tyngre. Også derfor jeg lurer på om det kan være noe med pumpa. Skulle kansje tatt ut den lær-saken i pumpa og smurt den litt.

Men skulle ikke tro det var nødvendig når den er helt ny.

Det er en god idè, selv om den er ny kan den ha ligget en stund på lager eller noe. Men hvis du ser at lærkoppen er tørr er det bare å smøre 8)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Omnifuel fungerer helt fint på gass men hvorfor dra med seg hele Omnifuelen på sommeren når man kan greie seg med en liten brenner på under 100gram på størrelse med en kortstokk. Og som attpå til er veldig stille i forhold til Omnifuelen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest
Dette emnet er stengt for flere svar.
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.