Gå til innhold
  • Bli medlem

Hjelp til kjøp av FISKEUTSTYR! :)


thopet

Anbefalte innlegg

Er det noen som kan komme med råd til kjøp av fiskestang og snelle for bruk i ferskvann?

Jeg vil ikke bruke mer enn 2000 kroner på dette :wink:

- Det er mange som sier at "Fireline" er det beste du kan bruke?

Jeg har null erfaring med dette. (Hva er det? Hvordan fungerer det?)

:D

Som jeg sa trenger jeg utstyr for ferskvann, både til fjells og til skogs.. Om fiske kan betegnes som lett vet jeg ikke, men det største jeg kan klare å få der jeg vil fiske ligger på rundt tre kilo :wink:

Håper på hjelp!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 54
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Postede bilder

Gjest Srx (Ron)

Her er stang.

http://www.skittfiske.no/aspx/loginVnet.aspx?ReturnUrl=%2faspx%2fprodukt%2fprdinfovnet.aspx%3fplid%3d44508&plid=44508

Har selv beastmaster, er ei kanonstang, langt trekkende og slitesterk.

Dette settet har jeg tro på.

Fireline 0,15 holder i massevis.

http://www.skittfiske.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=35006

Her har du kjempeutstyr for 1.500,- kr.

Min beastmasterstang og snelle komplett kom på over 2000,- men det er 4 år siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei,

det er bra utstyr det som er vist ovenfor, men av erfaring ville jeg prioritert korte stenger, evt flerdelt for å kunne ha den på sekken uten at den stikker ut over alt. Når du skal på fisketur gjennom skog og kratt vil du slippe mye styr med at stangen er kort. For å slippe dette med mine 10' todelte stang kjøpte jeg nettopp en beastmaster 5,5' fot todelt fra skittfiske.no. Denne er optimal på slike turer, men jeg synes ikke stangen som sådan kan måle seg med en 10' når fisken tar. Skulle jeg handlet på nytt ville jeg kjøpt den nye 7-8 fots 5-delte beastmaster og shimanos minste sneller (sedona eller symetry). Begge fåes i gode pakketilbud på skittfiske.no.

Forøvrig kan jeg også si at jeg fisker med fireline 0,15 nå. Men synes det blir noe grovt for lett spinnerfiske og senen reduserer også kastelengden ifht det. Jeg kommer derfor til å bytte til 0,12 eller 0,10 ganske kjapt. Med multifilament a la fireline vil det likevel være mer enn sterkt nok til den ørrett oss dødelige får i løpet av et liv :wink:

Denne ville vært mitt valg i dag: http://www.skittfiske.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=44510

Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Er nokk bra utstyr det ovafor.... :roll:

Men jeg mener det blir litt pinglete.

2-10 gram er i minste laget, vil tro at stanga sliter med en 10 grams sølvkroken spesial.

Lengden på stanga er mest en vanesak, har alltid hadd lang stang med meg.

Teleskopstenger er for meg fy fy, har knekt flere av de.

Hvordan de 4 og 5 delte stengene er har jeg ingen erfaring med. Min første tanke er hvordan aksjonen er og om de ikke blir stive, og om det ikke vil være svakheter med alle de skjøtene. Men hva vet jeg?

Fireline under 0,15 har jeg prøvd og for meg ble det for kostbart (har ikke så god råd på sluker) snøret i seg selv er sterkt nokk i ren bruddstyrke men tåler ingenting rasping, en runde over en stein, skarpt sivstrå eller fisketenner så går det av.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beastmaster vil også jeg anbefale, har den ikke selv men kjenner noen som har den, har hørt mye skryt over denne stanga. har sett stanga i aksjon. den er også ganske billig til være så bra, siste prisen jeg så var 1299kr

Lykke til med valget :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stanga jeg ser etter burde være laget for å tåle sluker på 20/25 gram.. (Da blir kanskje ikke fiske så "lett" lenger, men bruker som regel sluker/spinner som veier fra 10 til 25 gram når jeg fisker etter abbor og ørret :roll:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Det var da grose greier :roll:

Spinner på 10-25 gram. :?

Det er ikke slik at liten sluk/spinner = liten fisk og stor sluk/spinner = stor fisk.

Jaja, hver sin smak, beastmaster finnes i slike utgaver også.

Min erfaring er ivertfall motsatt, de største slukene jeg bruker på fjellet er 15-16 gram. Som oftest går det fra vibrax 0 og til 10-12 grams sluker.

Så grooose sluker :?: Det var da voldsomt, aldri hørt på maken faktisk :o

Fisker du kunn i elv eller sjø?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Denne skal vell hit?

Ja det hørtes stort ut...begynner å nærme seg multiplikator og hoftebelte da

Jeg har aldri hatt problemer med fireline 0,12 som skisseres over. Senen vil naturligvis ryke lettere når den sitter i bunn osv, men litt må man regne med å betale for å kaste lengre og få mindre senekluss...

th

http://www.fjellforum.com/viewtopic.php?t=9160&highlight=&sid=a35a15ca729748965872ff3dc1d84bee

Mister vell ikke så mye kastelengde?

Uansett så fisker ikke jeg med for tynt snøre, er artigere å berge og å få fisk, enn kun å kaste langt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

0,15 senen er vel 25 prosent tykkere enn 0,12. Det vil jeg si er mye. I tillegg er den langt stivere. Kaster du med svenskepilken vil du nok ikke merke så mye forskjell nei, men bruker du spinnere av den lette sorten til ferskvann blir forskjellen merkbar.

Og det er jo heller ikke slik at du MÅ kaste langt hver gang hvis du står og ser fisken i hvitøyet helt ved land...Men om du nå likevel får fisken langt utpå er det jo kjekt å nå ut til den .-) Og jeg foretrekker en fisk som du har på en stund fremfor en du får på land allerede ved mothugget...

Jeg fisker også mye med lette spinnere og da får jeg lettere kluss på senen fordi spinneren ikke klarer å trekke ut senen ordentlig. Og det er en kime til irritasjon. Har mistet langt mer 0,15 som konsekvens av kluss, enn 0,12 som konsekvens av slitasje mot stein og vegetasjon.

th

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Bruker ikke tynnere enn 0,15 fireline og 0,25 multifilament.

Hva dere bruker sørpå :lol: er en sak, men jeg vet av erfaring at tynnere blir for tynt :(

Til oter bruker jeg 0,35 fortomm. :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hehe, mobber du oss søringer for mangel på ordentlig fisk? :-)

I så fall må jeg jo replisere at vi ikke trenger så tungt utstyr fordi vi gjerne har fint vær og lite motvind når vi kaster:-) Så vi kan faktisk tilpasse utstyret til fisket og ikke til været...

th

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Fins ikke dårlig vær.

Neida fra spøk til alvor. Alle ønsker jo å bruke så tynt snøre som mulig.

Ut i fra de steder som jeg fisker og måten jeg fisker på så bruker jeg ikke tynnere snøre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I ferskvann bruker jeg stort sett 0,10 fireline med monofortom på rundt 0,20. Dette for å dempe rykk under kjøring av fisk, og for å unngå slitasje på firelinen. Dette holder i massevis! Ulempen er at floker på så tynt snøre er vanskelige å få opp og skaper bruddpunkt. Den er svært følsom for tvinn som fort kan oppstå når du bruker spinner, og som medfører flokedannelser. 0,12 kan derfor være et greit alternativ hvis du ikke har så mye erfaring. Bruker selv 0.12 med fortom på rundt 0,25-0,30 til sjøfiske når jeg ikke fisker nær bånn. Da går jeg opp til 0,15. 0,15 er alt for tykt og stivt til normalt ferskvannsfiske. Kasta blir mye kortere!

Når det gjelder stang vil jeg anbefale å sjekke villmarksbutikken.net. Dette er dessuten en butikk hvor du kan få vettuge råd hvis du forklarer hva stanga skal brukes til!

Det ser ellers ut til at det er litt begrepsforvirring her. Fireline er et av mange multifilament. Multi består av mange tynne tråder som er spunnet sammen, ti forskjell fra tradisjonell monofilament (sene) som kun består av en tråd. En ting til som er verdt å merke seg er at et multisnøre med oppgitt tykkelse på 0,15 er tykkere enn et mono på 0,15. Dette fordi multisnøret gjerne er litt flatt og prdusenten oppgir da selvsagt den minste diameteren for å få best mulig sammenheng mellom tykkelse og styrke. Mono er helt rundt. Multisnøret har den fordelen at det ikke er elastisk slik at du har god følelse med sluken selv på lange kast. Ulempen er at dette fører til at fiskens rykk dempes dårligere. I svært klart vann er det dessuten mye som tyder på at multi er synlig for fisken. Dette gjør at mange bruker monofortom på f.eks ei stanglengde. Multisnøret er også ofte følsomt for slitasje fra stein o.l. og dette problemet minskes mye med fortom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

hei,

jeg ser du sier: ferskvann bruker jeg stort sett 0,10 fireline med monofortom på rundt 0,20...Jeg har lenge letet etter en god spleiseknute for multifilament uten å finne noen spesiell utenom de vanlige beregnet for monofilament. Kjenner du til noen passer multifilamenten godt? Dvs som ikke reduserer bruddstyrken betydelig?

th

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg skal prøve å forklare.. Begynner med å legge mono dobbelt. Trer multien gjennom løkka som da dannes. Snurrer den deretter rundt monoen mange ganger og trer den til slutt tilbake gjennom løkka. Strammes forsiktig. Du finner sikkert ei skisse av knuten hvis du søker på mer spesialiserte fiskesider.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)

Såg jeg hadde en skrivefeil lenger opp, beklager det. Vet godt forskjell på multi og mono.

Men ut fra min erfaring så holder ikke 0,10 og 0,12 med multifilament til mitt fiske. Og ikke vet jeg av noen her nordpå som bruker så tynt heller :-)

Fint for dere at dere kan bruke kortere, men her oppe holder det altså ikke. Og ikke fordi vi ikke har prøvd, men fordi det rett og slett ikke tåler noe før det går av.

Har prøvd fortom uten å bli imponert, foretrekker å ha sluken bitta fast til snøret uten fortomssnøre i tillegg.

Med så langt "fortom" som du/dere beskriver med ei stanglengde....... blir det ikke knølete å kaste?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Srx (Ron)
I ferskvann bruker jeg stort sett 0,10 fireline med monofortom på rundt 0,20. Dette for å dempe rykk under kjøring av fisk, og for å unngå slitasje på firelinen. Dette holder i massevis!.

0,10 multi ??? og 0,20 mono???

Det var tynt, har aldri brukt så tynt snøre....

Fisker dere bare ørekyte?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.