Gå til innhold
  • Bli medlem

Effektiv turmat på dagstur


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Vet ikke hva du mener med om lite matopptak over tid "funker", men om du mener overleve, så skal en frisk voksen person i utganspunktet klare 60 døgn uten mat/næring før man dør. Er du veldig slank, eller insisterer på å gå fjellturer hver dag, holder man vel neppe mer enn 25-30 dager, tipper jeg.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 59
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Gjest Anonymous

Hei !

Her var det mye fristende å kommentere.

Noe av det kan ha betydning for muligheten til å overleve i en kritisk situasjon.

Innlegget om hvor lenge du kan overleve uten mat er viktig for holdningen, - tror neppe jeg ville basere meg på at jeg greide mere enn ca 25 dager i den norske fjellheimen, mens 60 dager trolig ville gå bra i senga ! Vi lever da på fettforbrenning i den første tiden, deretter forbrenner kroppen proteiner (muskelmasse). ikke særlig fristende, men bedre enn å dø !

Av mere praktisk betydning er normalt hvor lenge blodsukkeret varer ved ulike aktivitetsnivåer.

Ved svært høyt aktivitetsnivå vil det for de fleste vare mellom 3/4 og 2 timer. Gode maratonløpere kan gjennomføre et løp uten næringsinntak forutsatt at lagrene er riktig fylt opp.

Går du virkelig hardt i fjellet, betyr det at du bør spise minimum hver 2. time for å holde blodsukkeret oppe (unngå slapphet på grunn av lavt blodsukker). Ved å senke tempoet litt, vil du imidlertid få igang fettforbrenningen som da tar grunnlasten. Senker vi tempoet ytterligere, vil de fleste av oss greit kunne gjennomføre en 6 timerstur i rolig tempo uten matinntak underveis.

Hva bør vi så spise ?

Etter mitt syn avhenger det helt ut av hva slags tur vi er på.

Er det en kort hard tur inntil 3-4 timer kan alt næringsinntaket være sukkerholdig drikke. For lengre roligere turer, vil jeg anbefale en kombinasjon av brødmat og mere lettfordøyelige karbohydrater.

(rosiner og sjokolade)

Spesielt ved hard belastning, skal en imidlertid være nøye med konsentrasjonen i drikken. For konsentrert drikke fører til at hverken væske eller næring tas opp før etter lang tid. Næring i væske med riktig konsentrasjon vil kroppen begynne å ta opp i løpet av 3-5 minutter.

For turer under marginale/kritiske forhold kan dette ha stor betydning:

Sørg for å holde blodsukkeret oppe

Ha alltid litt lettfordøyelig knask (rosiner) i lomma, - spis litt om gangen !

Sørg for å ha nok klær i fall det likevel skulle synke

Husk å kle på deg før blodsukkeret er helt nede, - med en gang du begynner å føle deg slapp eller litt før du begynner å fryse.

Start med å kle på deg på hodet !

Ikke få panikk, husk du overlever greit i noen døgn uten mat forutsatt at du har nok klær på kroppen !!

God tur !

knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei !

Et par eksempler på lavt næringsopptak over lang tid:

Mener å huske at Vegard Ulvang reduserte kroppsvekten med 10-12 kg da han gikk over Grønland. (Fikk vesentlig dårligere vær, bl.a. mye snø og derved mye dårligere fremdrift enn beregnet). En slik vektreduksjon er relativt normalt på lengre turer (over 30 dager) og løses ved at en spiser seg opp før turen

Antar Vegard da også hadde forbrent noe proteiner i tillegg til fett, tror ikke han hadde spist seg opp noe særlig ! Tror ikke han har tatt varig skade, gjorde i allefall flere gode løp etter turen !

En annen ytterlighet er japaneren som planla å gå unsupported til Nordpolen (eller var det over) ? Han hadde med seg så lite mat at en greit kunne regne ut (på grunnlag av oppgitt totalvekt på utrustningen) når det bare ville være skjelettet tilbake.

(tror det kom fram i ettertid at han hadde beregnet et inntak pr døgn på ca 3000, - og måtte selvsagt få inn ekstra forsyninger)

Med et forbruk på ca 6-9000 kgcal/døgn og et maksimalt inntak på ca 5000, sier det seg selv at en må være forberedt på vektreduksjon på lange ekstremturer. En betydelig del av næringen på slike turer bør da være fett.

knut

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Plustelig var vi fra minimalt til maksimalt matinntak - men jeg har litt å bidra med der også. Kjente norske ekspedisjonsiter som monsen, kagge og ousland er ikke kjent for å småspising på tur. Ousland for eksempel prøver å hive innpå 7000(!) kalorier i døgnet, men går likevel ned ca 15 kilo på en 50 dagers ekspedisjon.

Om det er noe å lære av dette så må det vel bli at man trygt kan spise mye når man er på lengre tur uten å være bekymret for vektøkning...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Hvis du bare indtager sukker, vil blodsukkeret stige voldsomt for snart efter at blive minimalt. Du bliver hurtigt sulten, hvis du kun spiser sukker. Lidt bedre med chokolade, hvor der er meget fedt i.

Når blodsukkeret stiger snapt, bliver du irritabel :wink:

Gunnar Martensen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Rota med sidene her. Aner ikke hvor innlegget havner he, det får så være... Espen, gi oss en lyd da når du har gjennomført en tur på den matpakken du beskriver. Jeg ønsker deg lykke til, og kanskje finner du ut at det er riktig så bra! Uansett, meld fra om hvor du går, og ikke fortell letemannskapene hva du hadde i sekken. Det kan jo hende de ber deg betale for redningen.. Det virker utvilsomt litt idiotisk å gjøre noe slikt, men; ALT FOR FORSKNINGEN!

GOD TUR :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Espen, til tross for alt det som har blitt sagt hittil i denne tråden er det nok individuelle forskjeller folk imellom. Man skal ikke se bort fra at du faktisk funker bra bare på digg - ihvertfall på én topptur. Har brus, digg og junkfood vært hovednæringskilden din over lengre tid, ja, hvem vet?

Vi får nok ingen svar før du har foretatt en vitenskapelig test på dette. Det kan være en fordel med litt variasjon, altså ikke bare snickers men også New Energy o.l. Jeg ville nok også hatt med noen brødblingser i reserve på en sånn tur, bare i tilfelle... :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Kunne vært gøy å prøve en sånn tur uten all den unødvendige dødvekten, kan droppe colan uansett, få sukker/koffein på andre måter. Vann er nok mye smartere siden det bare kan fylles på i nærmeste bekk.

Jeg skjønner utfra de fleste innleggene her er at det som er viktig er å spise sukker kontinuerlig hele tiden, for å unngå den droppen i blodsukker og humør som blir forespeiliet. Drikker en nok i tillegg skulle en kanskje klare å holde kvalmen unna. Dette må prøves.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Hei!

Jeg lurte på om på en dagstur, til f.eks en 2000m eller to, er det nok å kun spise sjokolade, sukkertøy, og drikke cola på turen?

Da holder man sukkernivået oppe på hele turen, og det er lett å få i seg, lett å pakke, ikke så dyrt osv. Så får man heller ta det igjen i en hamburgersjappe på vei hjem.

Er det noen som har prøvd ut dette? Ser frem til å kunne droppe brødskiver og annet søppel som er vanskelig å få i seg.

mvh Espen

Jeg ville ikke basert meg på det du foreslår. På dagsturer har jeg som regel med meg matpakke og drikker VANN (hvis det ikke er kaldt da - da er det Solbærtoddy som er det beste. Husk kaffe og te driver vann). Trenger jeg belønninger/"powerboostere" har jeg gjerne med meg en ("mule") pose hvor jeg har mikset sammen knuste mandler, hasselnøtter, valnøtter, usaltede peanøtter oppbrukken melkesjokolade og en generøs dæsj med rosiner - det er godsaker det! :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.