Gå til innhold
LURINGEN

Beverskinn.

Anbefalte innlegg

Beredning av skinn med pelsen intakt.

Du trenger følgende utstyr:

5-6 liter med sagflis (helst fra lauvtrær), håndbalsam eller glyserin, 8 1/2 % maursyre, kaliumlut, kokesalt og vaskemiddel av den syntetiske typen.

Det første du gjør er å tørke skinnet.

Deretter bløter du det opp i vann med temperatur 18 til 20 grader som er tilsatt ca 10 gram salt per liter vann. Skinnet skal nemlig være helt mykt før du begynner å arbeider med det.

Det neste du gjør er å vaske skinnet i vann tilsatt vaskemiddel, ca 1 til 2 gram per liter. Vannets temp må ikke være høyere enn 35 grader. deretter skal skinnet ligge i ca en time i en saltløsning som består av 20 gram salt per liter vann. temperaturen skal nå være på rundt 20 grader. du skraper bort alle kjøttrester som eventuelt sitter igjen, samt underhuden, slik at selve garvingen kan begynne å virke.

I en plastbalje av passe str. blander vi vannet ut med kokesalt i en blanding som tilsvarer 60 gram salt per liter vann. Deretter tilsettes 8 til 10 gram maursyre per liter vann. Skinnet legges ned i blandingen. Det er viktig å passe på så saltet er helt oppløst før skinnet legges ned i baljen. I denne blandingen lar du skinnet ligge i ett døgn før du tar det opp å henger det slik at all væsken renner av. Slik bør det henge i ett døgn.

Til selve garvingen blander du 40 gram koksalt og ca 60 gram kaliumlut per liter vann i en plastbalje. Temeraturen skal nå være igjen 20 grader, og skinnet skal ligge i enda ett døgn. Deretter lar du skinnet renne av seg igjen, men uten å tørke, f.eks ved at skinnet er dekket av plast e.l.

Skinnet smøres så inn med håndbalsam eller glyserin. Desse stoffene skal deretter arbeides ordentlig inn i skinnet, men ikke så det trenger fett ut igjen på hårsiden. Det siste du gjør er å helle sagflis på pelssiden, for så å børste eller riste det vekk igjen.

Selve beredningen er nå ferdig. Skinnet må strekkes godt ut ettersom det krymper noe under behandlingen. Skinnet kan f.eks strekkes mot en rundt stokk som er festet godt i begge ender.

Lykke til. Jeg skal prøve på noen skinn selv også. Utsyret får du kjøpt på apotek.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.