Gå til innhold
  • Bli medlem

Rifle


thopet

Anbefalte innlegg

Annonse
  • Svar 69
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Ja det er ikke greit ! Mange meninger . Du får velge noe du synes er fornuftig for ditt bruk .

Ta noe som er egnet til det du kommer til å jakte mest på , men som også er lov til

å bruke til det du kanskje jakter minst på ! Lykke til med valget !

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror nok fort jeg må printe ut alt detta jeg. Så får jeg se hvilke rifler osv som blir nevnt mest av dere jaktfolk 8)

Er ikke lett dette med kaliber!! :wink:

Siden du i ditt åpningsinnlegg nevner skogsfugl som en klar favoritt, men likevel ønsker å ha muligheter til å jakte elg, synes jeg faktisk du skal gå for 6,5 x 55. Dette mest fordi utvalget i ammunisjon er bra. Du kunne nok funnet mange kaliber som egnet seg til ditt bruk, men siden du stilte spørsmålet her på forumet går jeg ut fra at du ikke er hjemmelader, noe som er en forutsetning for å få det beste ut av mere spesielle kaliber..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Siden du i ditt åpningsinnlegg nevner skogsfugl som en klar favoritt, men likevel ønsker å ha muligheter til å jakte elg, synes jeg faktisk du skal gå for 6,5 x 55. Dette mest fordi utvalget i ammunisjon er bra. Du kunne nok funnet mange kaliber som egnet seg til ditt bruk, men siden du stilte spørsmålet her på forumet går jeg ut fra at du ikke er hjemmelader, noe som er en forutsetning for å få det beste ut av mere spesielle kaliber..

Det er jo ikke noe problem å bruke .308 på fugl da(bare du bruker helmantel). 308 kan du også fint bruke på elg. Dette er et kaliber midt i mellom. Jeg har bare en rifle. Dessuten er 308 (7,62x51) NATO kaliberen.. Derfor finnes det MYE billig ammunisjon!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også en .308, men er fortsatt av den mening at dersom småvilt er hovedmålet og det bare er ønskelig å ha muligheten til å jakte storvilt ved enkelte anledninger er 6,5 et bedre valg...

Jeg har ikke villet satse på 308. Vil anbefale 6.5 hvis du vil bruke den til både fugl og storvilt. Eller kjøp ei hagle og ei combi hagle/222 og ei rifle 3006 eller grovere. Da har du så du kan jakte hva du vil til alle formål.

Jeg har hagle jeg bruker på fugljakt, og ei rifle til storviltjakt og tenker på å kjøpe 222 til toppjakt og div småviltjakt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hei thopet.

Jeg syntes ikke at hvilke våpen er det viktigste, men kaliber.

Du får ikke ett kaliber som kan brukes perfekt over alt, men jeg vil si att som minste på elg bør være 6,5x55 dette er ett lite prosjektil som går veldig rett og fint, men etter min mening litt for lite på elg og litt for kraftig på rådyr, men det beste til begge deler.

Elgen dør av 6,5x55, men kan løpe over 100 meter etter treff du blir da stresset og slenger i veg flere skudd som ødelegger masse kjøtt, men ved tilsvarende treff av 30 06 vil den kanskje falle med en gang.

Klokere sikkert ikke he he.

Finn ut hva du kommer til å jakte på, elg lag er ikke så lett å komme inn i, men rådyr jakt er lett å få. Blir det mest rådyr satts på det og sjekk 222 - 223 eller event. kombi med hagle. Sjekk området du kommer til å jakte i, kombi er fint på rådyr i tette tereng.

Selv hadde jeg en 6,5x55 som ålround var alderig helt fornøyd kommer til å kjøpe forskjellig kaliber til forskjellig jakt nå.

Denne ble stjålet måtte kjøpe ny raskt, kjøpte Brno kal.308 brukt for 3000,- i foretning med ett års garanti. Fulgte med en kikkert som var dårlig byttet denne ut med en kikkert til 5000,- sto på banen i fjor og skjøt 8-9-10- og inner10 stående med ett brukt gevær etter bare 50 prøve skudd.

Må ikke kjøpe nytt og dyrt. Kikkert er også vanskelig mange har forskjellig etter vilken jakt de skal på.

Det går også ann å jakte uten kikkert det gjorde jeg i flere år før jeg fikk råd til noe annet, det er bedere hvis du skyter på bevegelig mål.

Skitt jakt

Hilsen Atle

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for det Atle :D

Jeg må si det er litt av et valg man må ta når det gjelder rifle- UTROLIG mye og tenke på, og når mange sier forskjellig blir det absolutt ikke lettere..

Det du sier med at jeg kan prøve å kjøpe brukt er jeg helt enig i. Helt nytt blir utrolig dyrt, men allikevel er jeg ikke sikker på om jeg skal tørre å kjøpe brukt av noen jeg ikke kjenner.. Eventuelt kan jeg jo så klart prøve å få kjøpt ei rifle som er brukt gjennom en butikk.. :?

Å jakte uten kikkert tror jeg ikke er lurt for min del :lol:

Ps: Jeg driver med jegerprøven, og i dag var vi på skytebanen. Vi fikk prøve oss med ti skudd på samme blink som ved skyteprøven til storvilt. 8 fikk jeg innenfor, så er fornøyd med det :D Ellers var hagle skytinga mer vanskelig, men likte godt det dere/de kaller "trap"..

:wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Stikkordet er mengde trening.Velg et kaliber som er godkjent til elg,og som det går ann å skaffe billig ammo til.Vil heller jakta sammen med en som skyter 200-300 treningskudd med 6,5/55 hvert år.Enn en som skyter sine pålagte 30 treningskudd med elefantbørse. :shock:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Gidder ikke å starte en ny tråd for dette her..

Har ei Howa 1500 i kal. .223 rem til fuglejakt,

men jeg har begynt å tenke litt på passende rådyrammo. Jeg så en test på "sluttstykket", og en i Vapentidningen.

Rhino Solid Shank 50 grains kom jo godt ut, men noen sier at den ikke er å få kjøpt i fabrikkammo. I Vapentidningen står det derimot at den fins som fabrikkladet, og jeg lurer på hvor, og hva patronen heter? Finner ikke noen steder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Aner heller ikke hvor du får tak i fabrikkladet Rhino. Har imidlertid lyst til å fortelle om da jeg ladet Rhino til min .22-250. Som vanlig hadde jeg noe hastverk når jeg ladet, så jeg kikket ikke så nøye på kulene. Da jeg kom på banen for å skyte inn opplevde jeg at de fleste skuddene satt fint samlet i 10-er ringen, men det var noen uforklarlige 8-ere og 9-ere innimellom. Nærmere inspeksjon viste at kulene faktisk hadde ulik form på ogivalen! Alle ble skutt på skive og jeg ladet i stedet med 63 gr. Sierra. Ikke noe særlig til jaktkule, men presisjonen er i hvertfall god. Den beste kula jeg har brukt på rådyr i .22-250 er uten tvil 55 gr. Trophy Bonded Bear Claw, men jeg vet ikke om du får den heller i fabrikkammo... :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Var i trådstarters situasjon for 10 år siden da jeg begynte å jakte.

Har nå skutt og jaktet en del samt vært litt skyteleder på skytebanen.

Min anbefaling er : Velg kaliber først. Selv kjøpte jeg .308. Er et veldig bra allround kaliber. Godt utvalg i ammunisjon. Mange merker som selger dette kalibret har jeg inntrykk av. Har brukt den på hjortejakt og rådyrjakt.

Ser mange over mener en bør velge høyt på hylla når det gjelder kikkert. Er vel sånn middels enig der. MEN kikkertinnfestning det er viktig. Ikke blekk eller aluminium men solid stabil feste av kikkert er viktig. Så jeg mener penger bør brukes på innfesting av god kvalitet Selv kjøpte jeg Leupold kikkert 2 - 7 , 32 mm.

Bra kikkert tror jeg men jeg var veldig opptatt av at den ikke skulle være for stor til jakt i skog. I dag hadde jeg nok gått opp et hakk i lysdiameter.

Men velg ei børse DU liker. Skal en velge alt fra øverste hylle blir jo prisen ganske høy. Er jo avhengig av om du er skikkelig entusiast og skal jakte masse eller om du forløpig vil teste ut om du liker jakting. Er jo en del bra å finne brukt men krever litt mer jobb og se påde. Selv syns jeg de gamle mauser 30-06 er litt gått ut på dato. Er god kvalitet men er jo tunge børser å gå å bære på og en del av de er en del slitt. Ta deg god tid i prossesen og prøv å sett deg inn i kalibrenes forskjeller og mekanisk funksjon.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive

Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.