Gå til innhold
  • Bli medlem

Sunnmøre Bergen - Sognefjorden rundt


Tor W. Havåg

Anbefalte innlegg

Som utflyttet Bergenser bosatt i Ulstein på Sunnmøre hadde jeg lyst til å prøve på en langtur mellom Ulstein og Bergen. Skulle dette gjøres som en sammenhengende tur ville jeg trenge anslagsvis en drøy måned, derfor landet jeg på å ta turen som stafett over flere år. Nå står bare siste del igjen: 2007 Hallingskeid - Bergen. Med på turen har jeg hatt min sønn og en svigerinne og vi har hatt mange eventyrlige dager i fjellet. Vi har lagt vekt på å gå i fjellet og har ikke gått på trafikkert vei (unntak ca. 12 km). Vi har gjennomført dette med overnatting under tak og uten bruk av telt. Dette har medført at sekkene ikke har vert mer enn anslagsvis 10-18 kg. dagsetappene har variert fra ca. 6 til 35 km. Vanligste etappelengde har vert ca.15 til 20 km? Geiranger danskehytta hadde en total stigning på ca. 2200 m - og det merkes godt. Borsett fra endel gnagsår og regn i 2003 har dette vert en strålende tur og vi ser fram til finalen nå i sommer. Turrute:

2003: Ulstein - Grotli

2004: Grotli - Turtagrø

2005: Turtagrø - Kyrkjestølen (Fillefjell)

2006: Kyrkjestølen - Hallingskeid

2007: Hallingskeid - Bergen

2003: Ulstein - Grotli

Eiksund til Årset, Søre Vartdal, overnatting skihytte

Årset, søre Vartdal - Kvien seter, Rognestøylsdalen, overnatting privat hytte

Kvien seter, Rognestøylsdalen til Bjørke i Hjørundfjord, overnatting Tussa Kraft - bedriftshytte

Bjørke i Hjørundfjord til Tussavatn, overnatting: Tyssenaustet, DNT

Tussavatn til Hellesylt, ferge til Geiranger, overnatting hostel i Geiranger

Geiranger til Danskehytta, DNT

Danskehytta til Grotli

2004: Grotli - Turtagrø

Grotli - Glittervatn, overnatting jakthytte Skjåk almenning

Glittervatn til Sotatjønn, overnatting jakthytte Skjåk almenning

Hviledag - flott tur på Tundradalskyrkja

Sotatjønn til Nørstedalsseter, DNT

Nørstedalsseter til Stølsdalen, DNT

Hviledag - flott tur til Ormelid

Stølsdalen til Turtagrø

2005: Turtagrø - Kyrkjestølen (Fillefjell)

Turtagrø til Fannaråken, DNT

Fannaråken til Skogadalsbøen, DNT

Skogadalsbøen over Friken til Ingjerdbu, Vettismorki, privat selvbetjent hytte

Vettismorki - kviledag, Vettisfossen

Vettismorki til Slettingsbu, DNT

Slettingsbu til Kyrkjestølen

2006: Kyrkjestølen - Hallingskeid

Kyrkjestøylen til Sulebu, DNT

Sulebu til Bjordalsbu via fjellveiene til kraftverka, DNT

Bjordalsbu til Iungsdalshytta, DNT

Iungsdalen til Kongshelleren, DNT

Kongshelleren via Geiteryggen til Svartavatnet, Såtadalen (overnatting ute)

Svartavatnet, Såtadalen via Rallarvegen til Hallingskeid

2007 Hallingskeid Bergen planlegges slik:

Hallingskeid - Ulvik, via buføringsvegen over vassfjøro. Overnatting Brakanes hotel

Ulvik-Granvin, over fjellet. overnatting i Granivin - flere muligheter

Granvin til Rong, Rongastovo

Rong til Vending, DNT

Vending Høgabu, DNT

Høgabu, Gullbotn. over fjellet i sørvestlig retning. Overnatting?

Gullbotn til Fana over Gullfjellet og Liavarden til Bergen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • 1 måned senere...

Er det noen som har erfaring med etappen; Hallingskeid til Ulvik?

Planlegger å følge DNT-sti omlag til Ossete. Litt før tar vi av for å følge den såkalte buføringsveien for å komme over Vassfjøro til Ulvik.

Er stien OK ?

Er stien lett å finne ved stidele ?

Takknemlig for erfaringer..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Er det noen som har erfaring med etappen; Hallingskeid til Ulvik?

Planlegger å følge DNT-sti omlag til Ossete. Litt før tar vi av for å følge den såkalte buføringsveien for å komme over Vassfjøro til Ulvik.

Er stien OK ?

Er stien lett å finne ved stidele ?

Takknemlig for erfaringer..

Gjekk Osa - Hallingskeid i juli 2005 (som del av Osa - Lærdal). Me gjekk i dårleg ver og det låg mykje snø så eg har vel ikkje så mykje hjelp å kome med. Kan ikkje hugse å ha lagt merke til eit stidele, men det var dårleg merka og ikkje tydeleg sti (trakk her og der) i området. I tillegg dilta eg bak ein turleiar så oppmerksomheita var ikkje heilt på topp, sjølv om me støtt og stadig var med og småleita etter ruta vidare oppover frå Ossete. Ver obs på djupe sprekker i fjellet over Ossete (Sverreshogg). Dei var delvis dekte av snø då me gjekk der.

Ut frå det kartet viser om stidele, burde det liggje noko til høgre for der dette biletet er teke ned mot Ossete:

http://fjelluft.com/skarvheimen/osalaerdal140705/P7140007-r.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Takk for svar..

Sprekkene blir vel ikke annet enn krydder da vi komme til å gå i Juli/august og til den tid regner jeg med at snøen er smeltet. Flott bilde. Snakket med en kar i Ulvik som bekreftet buførimgsvegen. Er vist ikke mange som har gått denne vegen i senere tid, men det er kjekt å slippe å trakke langs bilvegen fra Osa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 måneder senere...
  • 1 år senere...

Det gikk flott å vandre fra Hallingskeid til Bergen uten å traske langs landeveien. Vi baserte oss på å bo i hus, men har en med telt er det jo enklere ettersom en står friere. Imidlertid er dette en kant av landet der det fra tid til annen - ikke minst om sommeren - kan komme store mengder regn!

Vi gikk omlag den ruten som er beskrevet kort her på Fjellforum og vi hade en fin tur til Høgabu i Vaksdal. Sønnen min fikk problem med en fot slik at vi stanset forløpig der, men skal gå resten nå til sommeren.

Etappen fra Hallingskeid til Ulvik var dryg, men kjempeflott. Gikk den såkalte buføringsvegen mellom Ossete og Jonsstølen. For oss ble dette en 13 timersetappe.

Fra Ulvik til Granvin hadde vi en drømmetur. kanskje den fineste etappen. Tok av fra riksvegen over tunet til lars Sponheim og kom ned til Granvin over gården Tveito. Fra tveito og ned til Granvin fulgte vi en flott gammel kløvsti (gamlevegen) - spør på gården.

Fra Granvin til Rong gikk vi delvis på grusveier, men fant en flott gammel sti direkte opp fra granvin til gården Nestås. Er faktisk på kartet! Derfra gikk vi ulike traktorveger ol. via Ystås og nord om Nordås og videre vestover Almenningane til Rong. NB! også her kan du finne en gammel ferdaveg nord for grusvegen!

På Rong bodde vi på Rongastovo hos gjestfrie og pratsomme Ågot Himle.

Fra Rong gikk vi sørover via Løkjane mot Storavatnet. her vil jeg sterkt anbefale å velge en nordlig rute over broen på Nyestølen videre over Kulset så vest til storavatnet. Gå så sørvest for Skjemmeshorgi og ned i Torfinnsdalen. (måtte fram med kompasset over her) Få med dere steinhytta som Nansen gjerne overnattet i, nord for Torfinndalsvatnet, før for over Grønland, samt Timeglaset på stien som du følger videre til Torfinnsheim. Fra Torfinnsheim th er det nå merket rute til Vending th og videre til Høgabu th i Bergsdalsfjella.

Vi kommer til å gå videre fra Høgabu sørvest til Gullbotn. (Må kanskje deles) Fra Gullbotn er det stort sett merket over gulfjellet mot Osevatn. De fleste går ned til Haukeland i Arna videre over Borgeskaret og "vidden" og så kan du ta fløybanen ned til fisketorget.

Min erfaring er at dette er tunge etapper, langt tyngre enn Skarvheimen eller Hardangervidda. Dette kommer av at terrenget hele veien er ekstremt småkupert og at det gjør kilometerene langt lengre enn det ser ut til på kartet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 måneder senere...

Så var det endelig klart for siste etappe på vår vandring fra Sunnmøre til Bergen.

Vi startet en våt ettermiddag i slutten av juli fra Lid i Bergsdalen og gikk den korte opptakten til Høgabu turisthytte. Alltid trivelig på Høgabu, så også denne gang! Det var her vi sluttet av i 2007 etter å ha vandret fra Halligskeid den sommeren.

Dagen etterpå så lovende ut, lettskyet og litt sol. Jeg hadde nå med mine tre voksne barn og Ragnhild startet faktisk dagen i kortbukse. Vi startet på stien mot Herfangen i Vaksdal, men allerede etter ca. 3 kilometer tok vi av mot sørvest for å holde høyde i retning Bogeskar. Etterhvert som dagen gikk ble det gråere og våtere, og Vassdalen levde godt opp til navnet, men terrenget var likevel relativt lettgått selv om vi måtte vade en stri elv. Ved Bogeskar var det flott utsikt mot Sørfjorden, Osterøy og Bruviknipa - når skodden av og til lettet opp i et lite glimt. Etter endel prøving og feiling fikk vi plassert tremannsteltet på en skrent og litt etter maten ble det amerikaner i teltet mens regnet trommet ned utenfor. Litt vanskelig den natten med fire personer i et tremannstelt på skrått underlag, men vi holdt oss relativt tørre.

Dag tre ble den desidert tøffeste. Nå hadde vi terrengfoldingene mot oss. Det regnet tett og skodden var tung. Snart var alt vått - kanskje bortsett fra at vi alle fire var tørre på beina. Kan ikke få fullrost Alfa walking king/queen godt nok - og det sier jeg uten å ha fått fem øre for å si det! Det ble en tung tur til Gullbotn. Tror vi brukte ti timer. Lite stier og mange tunge myrer og mye opp og ned. Det er noe med terrenget på disse kanter! Mye overvatn på myrene - ikke helt ufarlig heller å krysse bekker som var blitt til elver, under slike forhold. Spesielt flytemyra etter Kråni var skummel - for ikke å tale om urskogen mot Gullbotn. Hvor var stien? Godt å komme fram til Gulbotn der vi hadde lånt hytte med Bergen friluftsråd. Bare synd strømmen var frakoblet så vi ikke fikk ladet telefoner, kamera eller fikk tørket klær. Takk og til Sissel Skår som stilte med proviant og nysteikte vafler!

Neste dag var været det samme. Litt kortere etappe denne dagen, Vi skulle over Gulfjellstoppen og ned til Redningshytten. Bare å bite tenna sammen. Utrolig hvordan ungdommene holder ut! Det var omtrent fritt for utsikt over fjellet - striregn og skodde - eller lavt skydekke, men denne dagen var vi framme allerede ved 17 tiden! Etter rett skulle vi ligge i telt, men det heter ikke redningshytte for ingenting. Vi fyrte godt i ovnen i den gamle stuen og koste oss storveis. Litt utpå kvelden kom det tre danske ungdommer som hadde gått samme veien og som også skulle ligge i telt. De var like våte som oss og det ble 7 overnattingsgjester på hytten denne kvelden. Trivelig gjeng.

Siste dag skulle være sjarmøretappen, men dette ble faktisk den lengste. På grunn av tett skodde sleit vi med navigasjonen både på Sletteggen og opp til Liavarden. Hadde trodd dette var byfjell med gode stier, men måtte faktisk fram med kompasset i skoddeheimen. Deilig så fra Totland til Nesttun der vi endelig fikk ta fram joggeskoene. Turen ble avsluttet med Pizza på Napoli - Nesttun.

Sunnøre Bergen 2003 til 2009 var endelig gjennomført! En utrolig opplevelse! Stor takk til Turid havåg, Bodil Havåg, Bård Havåg, Ragnhild Havåg, Petter Nåkkve Sæterdal og Magne Bergseth som alle har vært med på hver sine etapper. Spesiell takk til Torger Havåg som var med hele veien!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.