Gå til innhold
Swoosh

Hvordan tenne bål om Vintern?

Anbefalte innlegg

Hei, er det noen som kan gi noen gode tips til hvordan man skal få fyr på bålet på vinterstid?

jeg forutsetter at man ikke har med seg hjelpemidler som papir, tørr ved, tennveske osv. Men bare tenner på det man finner til bålet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

du må prøve å komme ned til bakken, hvis ikke vil bålet bare falle sammen, da det smelter snøen under seg. Når du vet at det ikke er lenge til du skal slå leir bør begynne å se rundt deg etter god ved, tørre trær osv. Hvis dette er vanskelig kan det være lurt og ta en liten ekstra tur i området rundt leiren din etter at du har slått opp telt etc. Du kan pakke alt ut av sekken din og frakte veen i den, da vil det holde seg tørt(sekken skal tåle det). Det er viktig med gode bålforberedelser. Bruk heller litt ekstra tid. Når du har grav deg helt ned til bakken burde du gjøre klar veen du har funnet. Som å dele den opp i riktig størrelse i forhold til gropa, og ha det klart. Lag et lite bål av det tørreste og beste du finner, når du får fyr på dette kan du spe på. Det er viktig at du ikke legger på for mye ved. Siden bålet er i en grop trenger det ekstra mye luft.

Husk: Øvelse gjør mester :wink:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Er ikke alltid man kan grave seg ned til bakken. Jeg bruker ofte å legge noe grovt trevirke i bunnen som bålet "ligger" på.

For å få fyr kan du bruke never eller lign, sliter du fremdeles er det alltid lønnsomt å smi trefliser av noe tørr materiale.

Er ikke noe vanskeligere å ordne bål vinterstid enn sommerstid.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Enig med SRX, ikke noe vanskeligere enn sommeren. Det kommer jo ann på hvor du er, men er du i gran/furu skog kan du jo holde utkikk etter knekte grener og gamle sår, her finner du kvae som brenner uansett om det er tørt eller fuktig. Hvis du går på mer viddeaktig område ville jeg ikke begrenset meg til å begynne å se etter ved når jeg nærmet meg leirplassen, men tatt med meg tørre små kvister fra ganske tidlig av sånn i tilfelle. Jeg tror jeg nesten aldri har gravd ned til bakken, jeg gjør som SRX, lager et "gulv" av no grov ved. Døde, men stående gran/furu trær brenner jo som regel meget bra da, frisk brisk brenner også meget bra og lenge og varmt, men det får jo bli opp til deg hva du vil hogge ned.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dersom du har med deg spade ( og det har du jo, er det fort gjort å lage et bålsted som ikke forsvinner ned i snøen. Grav en grøft ned i snøen, med form som et kvadrat. La "innmaten" i kvadratet stå igjen (ca 1m x 1m).

Nå har du egentlig gravet ut benker, fotgrop og et slags bord i midten. Bruk skistaven og lag en luftekanal for trekk fra midten av bordet, og ut til en av sidene. Bålet fyrer du opp midt på dette "bordet", gjerne oppå noen aviser eller lignende.

Det som er fint med denne løsningen, er at etter som bålet graver seg ned i "snøbordet" ditt kan du bare skjære vekk snøkanten rundt bålet. Slik vil det kunne få nok oksygen i lang tid.

Dersom du har tid så lager du deg en leskjerm rundt bålet også, så kan du sitte der i flere timer.

Dette har jeg hatt stor suksess med på flere vinterturer med speidere og elever. De setter stor pris på å kunne sitte og grille. Husk liggeunderlag til å sitte på!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Hmmmm.............. Noe mer arbeid dette da for å lage bål.

Bevares funker det og, har gjort noe lignende, men da for bruk i hele påska!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for fine tips, men problemet jeg har hatt er ikke selve snøen men at det aller meste jeg finner er vått,rått eller frossent, og når jeg får fyr så dør det ut med engang fordi det ikke blir stort nok. Må vel være mer tålmodig med å finne mer never og småkvister da.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Det er en del ting jeg gjør ganske ubevisst tror jeg.

Tørrest ved finner du der hvor skogen er tettest.

Se etter døde grener etc. som ennå henger på trærne. Er du i gran eller furuskog er dette som regel en lek.

Har det vært skikkelig vått kan du klyve neveren, og bruke det tørreste til opptenning. Ta vekk det våteste og mate med det når du har fått litt fyr. Smi småkvister helst av tyri /furu eller annen tørr ved og mate etter med. Dette funker men jeg er ikke så begeistret å grille på tyrived.

Vinterstid hvis veden er froset våt, må du nesten "sprette" fuktigheten ut av veden på bålet.

Jeg pleier ofte hvis veden er våt og stable den til tørk rundt og gjerne i bålet omså.

Det freser og koker litt, men må man så må man.

Kan være lønnsomt og klyve veden, tørker lettere da.

Bål får man uansett, det bare tar litt lenger tid og mer planlegging.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei.

Planlegging er viktig. Ta med tennbrikker og stikker så har du en utfordring mindre.

Ellers er det skjelden en ikke finner noe tyri. Om du då ikke er på fjellet eller i nyere skog. Det er mange som ikke ser forskjell på tyri og råtne falne furuer. Det er ikke altid like enkelt. Men setter du øksa i dem ser du ofte om det er tørt eller råte. Lukter ofte sterkt av tyrien. Ellers er det bjørkenever som egner seg best som "tennbrikke". Bruk ett sitteunderlag e.l. som vifte for å tenne bålet ordentlig.

Lykke til!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er en god start på bålfyring. Finne helst ei tørrgran, dele kubbben og bruke den aller innerste kjernen av stokken når det er våte forhold. Kløyve i veldig tynne fine pinner og ha nok på lager til og bygge opp bålet så du får ei glogrue.

Gjøre all vedsankinga og tilberedning før oppfyring syns jeg er lurt.

Ellers mange gode tips her da.

Øvelse gjør mester.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Hei, er det noen som kan gi noen gode tips til hvordan man skal få fyr på bålet på vinterstid?

jeg forutsetter at man ikke har med seg hjelpemidler som papir, tørr ved, tennveske osv. Men bare tenner på det man finner til bålet.

Legg den veden du finner i en haug å tenn på ;) Enklere blir det ikke :roll: I gamle gamle dager brukte de tørr kumøkk, den er luftig og brenner vistnok godt. Sikkert ikke så delikat hvis du har tenkt å grille pølser, men.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Lag bålet der det er litt ly for vinden og legg opp ved så det blir lett å tenne på.

Ta med litt avispapir og fordel flammene utover på vedkubbene...hold flammen ved å blåse innimellom...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
...fordel flammene utover på vedkubbene...hold flammen ved å blåse innimellom...

:)

Det er der jeg har gjort feil skjønner jeg. Har rett og slett glemt å fordele flammene. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sverger til pagodebål:

3. Pagodebål:

Det er flere definisjoner på hvordan et pagodebål skal bygges, å her velger jeg å bruke Johan Chr. Frøstrups oppskrift, som er den jeg lærte når jeg tok naturbruk og naturforvaltning. Mann legger først en 4-5 stokker ved siden av hverandre i bunnen av bålet. På tvers av disse legges et nytt lag med mindre stokker, og slik fortsetter mann til bålet har en 3-4 lag. Det kan bygges bredere i bunnen og noe høyere hvis dette er ønskelig. Dett kommer an på hvor stort bål som ønskes, og hvor store stokker som mann starter med i bunnen av bålet. På toppen av dette bålet, som nå har blitt firkantet, lager mann et lite ”bål” av never og småkvist. Når dette tar fyr vil glørne ramle nedover i bålet og antenne pinnene/stokkene under. Dette er et bål som gir lite røyk, men god varme. Et annet pluss med en slik type bål er at det trenger lite mating underveis i matlaging (Frøstrup, Johan Christian, Fjell og vidde, 1998). Andre navn som også er brukt på denne typen pagodebål er ”vinterbål og opp-ned bål” (Oslo og Omland Friluftsråd, friluftsrådenes landsforbund, 2003: litt om bål).

http://kathy.stud.hive.no/gym/mappekrav_4_baal.htm

post-1472-133474459694_thumb.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tommy82
   Hei.
   Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
   Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
   veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
  • Av AmundJS
   Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
   Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
   Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
   Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
  • Av Iren Hansen
   Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
  • Av GrundeL
   Leseverdig artikkel om eiendomsretten: https://www.dagbladet.no/kultur/privat-eiendomsrett-er-elefanten-i-rommet/69692606
  • Av Vebjørn Holmslet Astad
   Navn: Litt frå jaktåret 2017
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2018-03-27
   Innsendt av: Vebjørn Holmslet Astad

   Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


   Litt frå jaktåret 2017
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.