Gå til innhold
  • Bli medlem

Å farsken - fange ørret med henda


Kjell Iver

Anbefalte innlegg

Var på fisketur i slutten av mai til et flott fjellvann på Sunnmøre. Det var gråvær, svak vind fra sør og klekking av døgnfluer. Alt lå til rette for fin fisk - og det ble det til slutt, men ikke uten en viss dramatikk. Storfiskene gikk og ploget langs land, men de var mest interessert i insekter og ikke sildeslukene mine. Jeg skiftet derfor til ulike spinnere, og til slutt kom en stor skygge etter vibrax (rød) og tok rett foran føttene mine. Jeg så at fisken var lengre enn en halvmeter, blank på siden, rød under og gyllen på ryggen. Fjellørret på over kiloen er ikke dagligdags på våre kanter, og jeg har alltid regnet fisk av slik størrelse som stor.

Jeg justerte bremsen og lot fisken gå noen utras, men landingsforholdene var langtfra optimale med en god del skarpe steiner foran meg. Jeg bestemte meg derfor for å unngå at fisken skulle få gå for lenge, i og med at hvert utras kunne medføre kutt av sen. Til slutt var det nettopp det som skjedde. Den torpedoformede fisken la seg på siden, og i det jeg økte draget for å la den gli de to siste metrene mot land, gjorde den et kast mot siden. Sena røk, og fisken vendte mot dypere vann. Jeg kjente skuffelsen man alltid føler når storfisk glipper. I noen sekunder så jeg fisken kurse utover. Så møtte den en stein slik at den tok en 180 graders sving mot land. Den virket ikke utkjørt, men usikker på veien til frihet. Da reagerte føttene. Stanga slengte jeg bakover i det jeg satset fra kanten. Jeg landet rett utenfor fisken. Vannet rakk meg midt på leggen. Jeg brådsnudde og gikk ned i knestående. Fisken virket paralysert. Jeg skjønte at jeg bare fikk en sjanse. Begge hendene grep etter fisken. Den ene glapp sporden, men den andre fikk tak over nakken og rundt gjellene. Med et rykk slengte jeg fisken framover og inn på land. Den sprellet seg nesten ut igjen, men bare nesten:)

Resultat etter landing med hendene: Fjellørret på 1,6 kg. med K - faktor på ca. 1,1.

Jeg innser at jeg var usannsynlig heldig - men akkurat denne gråværsdagen - den var min dag.

Herli!!! Regner med dette vannet er en godt bevart hemmlighet? Finner bare pinner jeg..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Min bestefar fortalte meg at da han var guttunge så gikk de på bekken om høsten og la opp steiner i en V form med den smaleste enden nederst i bekken og så satte de en stor lyngkvast i åpningen nederst. Så jaget en gutt fisk nedover mot steinene mens en annen stod og tok dem når de gikk inn i lyngkvasten for å gjemme seg. jeg har ikke prøvd dette, men det høres ganske effektivt ut. Vi brukte en nettingpose med tau i (Kjipe). Det var veldig effektivt.

Min bestefar sa også at hvis du skal ta fisk med nevene så må du ikke forsøke å være rask og bruke brå bevegelser. Fisken er alltid raskere. En forsiktig strykende bevegelse opp langs siden på fisken får fisken til å tro at det er en annen fisk, og når du er oppe med gjellene så klemmer du til.

Ikke vet jeg, jeg liker best stanga, men det er jo bare å prøve.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har tatt noen bekkeørret med nevene. Man ligger på bredden og fører handa forsiktig og svært langsomt ned i vannet bak fisken. Bruk flere minutter. Det må se ut som om handa står stille. La handa gli mot bunnen fremover med håndflaten opp. Ørreten reagerer ikke på om man kommer forsiktig borti buken, siden den ofte står mot bunnen. Før handa videre fremover til du kan tre tommel og pekefinger opp i gjellene med et lynraskt grep. Er den liten må man gripe rundt den. Husk at den aksellererer lynraskt fremover, så det å ta den om bakkroppen er nesten umulig.

Klarer du en av ti må du være fornøyd.. :lol:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.