Gå til innhold
Kjell Iver

Oppbevaring av fisk(ørret)

Det er 2600 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Etter en sommertur der det både var varmt og vi fikk en del feit og fin ørret kommer naturlig spørsmålet:

Hvor lenge holder ørret seg i en varm ryggsekk? Og hvordan skal man gå frem for at den skal holde seg lengst mulig?

Hvordan kan man se at den er ødelagt? Blir den "sur" eller råtner den?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I utgangspunktet tåler ørret - i motsetning til harr - godt å ligge noen dager - MEN - den bør selvsagt ikke oppbevares i varm ryggsekk eller i solsteiken mer enn nødvendig. Et gammelt råd er å grave den ned i myr (virker som kjøleskap), eller om det ikke finnes, legge den i "gropa" som ofte finnes under store steiner og hvor det ofte er litt fuktig og svalere enn i vanlig skygge.

Videre er det et gammelt råd å legge einerkvister i buken på fisken.

Hvis fisken tross dette ikke holder seg. merker du det først ved at den blir løsere i kjøttet og beina begynner å stikke ut. Da bør du steike og spise den litt brennkvikt.

Noen sverger også til å vindtørke fisken for å oppnå fast konsistens og økt holdbarhet - dette har jeg imidlertid liten erfaring med. Den må iallefall renses ekstremt godt først for ikke å bli flueattraktor.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nedgraving i myr, bl.a brukte vikingene denne metoden for langtidsoppbevaring av fersk mat. Såvidt jeg har fått med meg er det ikke en kjølende effekt som gjør at maten holder seg, men derimot stoffer som finnes i myrvannet som konserverer maten. Husker jeg såg en dokumentar om dette, der alt fra døde dyr til trær o.l som ble funnet i myr hadde holdt seg forbløffende godt til tross for at de var svært gamle.

Altså ved bruk av denne metoden, ikke pakk inn fisken.. :?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg tør definitivt ikke å grave ned fisken i en myr uten innpakking i plast! Da kan jeg like godt pakke fisken ned i fjellstøvlene :lol:

Men hva med salt? Det gjør vel kanskje at den holder noe lenger skulle jeg tro.

Plast!!

Ikke noe god ide!

Plasten gjør at fisken ikke får "puste" og dermed forringes kvaliteten raskere...

Salt, en ypperlig ting for å forlenge holdbarheten. Også sukker kan brukes... Men igjen er plast som innpakning en dårlig ide Al-folie eller matpapir er mye bedre. Innpakningspapir som dem bruker til kjøtt og fisk i butikker er også bra, papir med en side som er vokset.

ew

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Jeg tør definitivt ikke å grave ned fisken i en myr uten innpakking i plast! Da kan jeg like godt pakke fisken ned i fjellstøvlene B)

Går an å vaske fisken før den skal tilberedes/spises... :lol:

Les denne, Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Nedgraving i myr, bl.a brukte vikingene denne metoden for langtidsoppbevaring av fersk mat. Såvidt jeg har fått med meg er det ikke en kjølende effekt som gjør at maten holder seg, men derimot stoffer som finnes i myrvannet som konserverer maten. Husker jeg såg en dokumentar om dette, der alt fra døde dyr til trær o.l som ble funnet i myr hadde holdt seg forbløffende godt til tross for at de var svært gamle.

Altså ved bruk av denne metoden, ikke pakk inn fisken.. :lol:

Det er vel såvidt jeg har forstått også en kjølende effekt, i tillegg til de konserverende

stoffer som finnes i myr/torv - noe som også fremgår av den forskningsrådlinken du henviser til i ditt siste innlegg. Prøvde metoden i Trollheimen for en del år siden - verre varmeperiode enn vi har hatt i år med flereogtredve grader nede i Todalen, og fisken var helt fin da vi kom ned til Kårvatn etter en uke i fjellet.

Men det hadde vært fint om noen kunne komme med utfyllende kommentar om sol/vind-tørking som jeg nevnte tidligere i tråden. Det er ikke alltid det finnes en høvelig myr i nærheten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Sol/vind tørking i denne varmen er vel bare begrenset til om du klarer åholde fluene unna.... Og at du liker tørrfisk....

Tok en fisk siste turen og hang den i sluken på stangen. Tok vel bare 20min så var buken full i bittasmå maggotts ;)

ew

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nyttig link du viste til der Svein. Lærte noe nytt der. Men jeg synes det virker uappetittlig med mat som er oppbevart i myrvann. Nå er jeg ikke så nøye på sånn, men der går grensen.

Derimot - å legge fisk i "noe" (plast = fyfy, men...) og deretter grave det ned er nok ikke så dumt. Kjøler. Man pakker jo forøvrig fisk og andre varer i plast ellers. Å pakke fisk i avispapir for deretter å legge den sammen med mat-klær etc i en sekk ser jeg mørkt på.

Om man først skal henge fisken kan man vel kanskje like godt tørke eller røyke den over et bål..

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis problemet er oppbevaring i ryggsekken i varmen så kan du jo ha fisken i en plast pose.

Før du legger posen med fisk i sekken så kan du bløte en avis og pakke den rundt posen.

Avisen holder da fisken kald, så lenge avisen er våt. Etter min erfaring så holder den seg fuktig i ca 2.timer, men ikke noe problen å bløte avisen på nytt. Du vil nok få litt våte klær i sekken, men etter en lang tur så blir det jo klestørk alikevel. Bedre med våte klær enn sur fisk ;) . Gutta mine kom hjem i går med over 100 fisker etter 1.døgns fiske, harr og ørret. Og den var ikke sur. den var oppbevart i plastpose under rødmosen på ei myr.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I myr er oksygeninnholdet lavt. Bakteriene får ikke utvikle seg i særlig grad. Derfor brytes biologisk materiale ned langsomt i myr.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sol/vind tørking i denne varmen er vel bare begrenset til om du klarer åholde fluene unna.... Og at du liker tørrfisk....

Tok en fisk siste turen og hang den i sluken på stangen. Tok vel bare 20min så var buken full i bittasmå maggotts :roll:

ew

Små maggots som igjen kan brukes til å fange nye fisker, som så kan produsere nye maggots til enda nye fisker - et evig kretsløp 8)

Joda, fluene må holdes unna - noe jeg også antydet i mitt innnlegg - og konsistensen blir vel ikke tørrfisk umiddelbart - dette har noe å gjøre med hvor lenge fisken henger og at den i første fase bare får et slags beskyttende/konserverende lag.

Men som før sagt, dette vet jeg lite om og har liten erfaring med.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Min erfaring er at fisk berges inntil 3 dager i plastpose i kaldt vann.

Har du en "dyp" myr og legger den i plastpose varer den 3-4 dager.

I sne tåler den nokk 4 dager.

Hvis jeg er lengre på tur, pleier jeg å lettsalte den i buken og utenpå.

Husk da på og skylle fisken før nedfrysing, og ikke salt fisken når den tilberedes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I tillegg til nevnte forslag, myr og salt, mener jeg å ha lest at eddik med en bestemt styrke nesten er å fortrekke framfor salt på grunn av saltets uttørring av fisken. I tillegg har eddiken en bakteriedempende effekt da den er sur, lav Ph. Er det andre som har hørt/lest dette?

--

Tommy

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)

Jeg har på de siste to langturene saltet fisken på tur. Har da røyket den eventuelt saltet den ferdig når jeg kom ned.

Fersk fisk har jeg kun tatt de siste to dagene av turen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tror det er noen som misforstår dette med å tørke fisken, også omtalt som vindtørking. Det er ikke snakk om å tørke fiskekjøttet, men få en tørr hinne rundt det for å konservere.

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg salter rikelig i buken. Bare å tørke av saltet igjen før tilberedning. Det gir både god smak og konserverer.

Har prøvd å røyke raskt for å få hinne på kjøttet, og det har funket bra. Da spiler jeg opp buken og fyrer opp med litt einer. Lite bål med lav varme. Holder fisken over røyken i noen minutter. Ikke la den varmes noe særlig av flammene. Gir veldig god smak også. Saltes før lagring.

En kamerat sverger til å la være å rense fisken. Han kutter gjellene og "strengen under" for å la den blø ut skikkelig. Så pakker han den i våt torvmose og graver den ned i myra. Ikke plast eller noe sånt. Har spist fisken hans etter 2-3 dager, og det har vært godt. Selv synes jeg det er best å få ut innmaten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Srx (Ron)
En kamerat sverger til å la være å rense fisken. Han kutter gjellene og "strengen under" for å la den blø ut skikkelig. Så pakker han den i våt torvmose og graver den ned i myra. Ikke plast eller noe sånt. Har spist fisken hans etter 2-3 dager, og det har vært godt. Selv synes jeg det er best å få ut innmaten.

Ikke å anbefale om det er bendelorm i fisken.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 2600 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Lignende innhold

    • Av Tommy82
      Hei.
      Er det noen som har tips om rypeterreng med hytte for 4-6 jegere neste sesong?
      Hvor i børgefjell ville dere hatt «base» for en 5 dagers jakttur?
      veit inatur, røyrvik fjellstyre og visit børgefjell har noen tilbud, men om det finnes noe annet, eller generelle tips, så mottas de med takk🙂🙂 skitt jakt alle sammen
    • Av AmundJS
      Hei, er det noen her som vet om forskjellige typer pakkrammesekker? Idag har jeg en Bergans PowerFrame 3810 og er storfornøyd med den, men kan trenge en mindre sekk. Helst rundt 60-80L men med en ramme med visse detaljer som PowerFrame har. For eksempel så er jeg avhengig av disse rørene som stikker opp av ramma, da disse brukes til å bære rifle, ekstra bagger, poser, og mye annet. Vil gjerne også ha en L-formet ramme, da det gjør det mye lettere å pakke vedsekker/bensinkanner osv men L-ramme er ikke et "must".
      Jeg har sett en del på Norrøna Reconpack, men denne er også for stor og for dyr, har også sett på Eberlestock sin Mainframe men denne mangler disse to knaggene. 
      Eventuelt noen som har prøvd seg på å lage en annen sekkepose til PowerFrame? eller vet om en type sekk som lett kan festes på ramma uten å bli ubehaglig på grunn av stropper som festes på tvers av skulderremmer/ryggen? 
      Jeg setter stor pris på alle forslag og hjelp  
    • Av Iren Hansen
      Jeg har kun litt erfaring med storviltjakt og trenger råd og tips på hvilke tradisjoner som brukes for å sikre at man får riktig møring? Hvis til eksempel mørningstermometeret mitt går i stykker, er det metoder for å se om kjøttet er ferdig mørnet? 
    • Av GrundeL
      Leseverdig artikkel om eiendomsretten: Skjult lenke - logg inn for å se den
    • Av Vebjørn Holmslet Astad
      Navn: Litt frå jaktåret 2017
      Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
      Dato lagt til: 2018-03-27
      Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

      Har samla opp någen fine situasjoner fra jaktåret 2017 her. Ser fram te høsten igjen


      Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.