Gå til innhold
  • Bli medlem

Når brenneren svikter på vintertur


Sjimpansen

Anbefalte innlegg

Det hendte meg en gang. Dvs; det viste seg at det var så kaldt at parafinen frøs, så det var pr def ikke de to brennerne (Primusboksene til forsvaret) det var noe galt med. 😕 Åkke som, resultatet ble det samme - lite varme og lite mat.  Vi krysset Hardangervidda i februar fra Finse og skulle til Rjukan, men brøt og dro ned til dalen med buss til Rjukan. Denne turen er grunnen til at jeg alltid bruker forsvarets feltflasker på tur (se annen tråd laget i dag!) 😂 De har stor åpning som lett kan fylles med snø, store gjenger som gjør at flaska ikke fryser med påfølgende lekkasje og flaska er flat og lett å tine vann på inntil kroppen. Turmaten ble kald havregryn med smeltet snø på, og kalde pølser varmet på kropp. Jan kan fortsatt dra på tur med bare en brenner, men sørger for å planlegge maten slik at jeg iaf overlever ved brennerfusk eller brennstoff-tull, men som regel har jeg med to da jeg oftest er på vintertur med to unger og matlaging går fortere med to brennere på bensin (multifuel/omnifuel). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
12 timer siden, Memento mori skrev:

 

Ser forøvrig at det har vært litt problem med Primus Omnifuel/multifuel  - spesielt på struperen/krana på selve brenneren. Mye sv dette går nok litt på mangelen opplæring. Tipset uansett brenner er å ta ut dysa, og se hvor mye bensin som faktisk kommer ut. Kommer det ikke noe, koble fra slangen. Da vet du hvor feilen er ganske fort. 

Er det reguleringsspindelen du snakker om? Jeg erfarer at det ikke alltid e enøk å bare skrape av den med neilen, men at det må jeg dere skyts til i form av en liten kobbebørste el.

Forøvrig har jeg alltid med 2/3 brennere. En Omnifuel, en multifuel og en esbit brenner

http://1.bp.blogspot.com/_uZwfklNS1mI/S0TD6FNmtVI/AAAAAAAAABA/_byPtSe1D14/s1600-h/web+bilde+av+Tørrsprit+tablett.JPG

Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 timer siden, Memento mori skrev:

Dette er et to egget sverd. Du har ikke slange som kan ryke, men til gjengjeld er overgangen rør/pumpa veldig utsatt. 

0DF96C1A-2BC3-4134-856D-D00CE7A678B0.jpeg.026a23450fa4b20ecba1f10a17f1004d.jpeg

Når du pumper og pumpa sklir litt, for du en lang arm.

Her følger jeg deg ikke helt. 

Én hånd med fast grep på flasken. Den andre gir små, kontrollerte pump. Kjelen av, for sikkerhets skyld. Kan ikke helt se hvordan du skal klare å knekke pumpen. 

Misforstår jeg?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

7 timer siden, Helge G skrev:

Er det reguleringsspindelen du snakker om?

Ja, på noen brennere er dette reguleringsspindelen. Men det er forskjell mellom de forskjellige brennerne/Fabrikatene. 

7 timer siden, Helge G skrev:

Jeg erfarer at det ikke alltid e enøk å bare skrape av den med neilen, men at det må jeg dere skyts til i form av en liten kobbebørste e

En liten børste er det beste, men det meste av dette kan unngås på vanlig turer ved å ta litt vedlikehold på brenneren av og til. En treflis, eller meget forsiktig skraping med kniv går også i nøden i felten. 

4 timer siden, ArveS skrev:

Her følger jeg deg ikke helt. Én hånd med fast grep på flasken. Den andre gir små, kontrollerte pump. Kjelen av, for sikkerhets skyld. Kan ikke helt se hvordan du skal klare å knekke pumpen. 

Teoretisk skal ikke flaska flytte seg, men er underlaget snø/is, blir det fort bevegelse på flaska. Jeg ser at jeg flytter litt på flaska når jeg pumper. MSR har hatt en del problem tidligere med plastikpumpene sine. Helt hva dette skyldtes vet jeg ikke, spesielt den gamle gule var ikke spesielt bra. Tror det var den som var standard på de første xgk. Dagens MSR pumper er utrolig bra.

Det å ha med flere komplette system er nok lurt, spesielt om du er alene på en lengere vintertur. Det og kunne skru litt og kjenne brenneren, samt ha med verktøy/deler for litt enkel rep redder mye. Det som ellers ville blitt krise, blir bare en liten detalj. 

IMG_1475.thumb.JPG.02e2005d357c0766e8a4f2ef3b3c03da.JPG

Her virket alt som det skulle. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

21 timer siden, Memento mori skrev:

[Du har ikke slange som kan ryke, men til gjengjeld er overgangen rør/pumpa veldig utsatt. 

0DF96C1A-2BC3-4134-856D-D00CE7A678B0.jpeg.026a23450fa4b20ecba1f10a17f1004d.jpeg

Når du pumper og pumpa sklir litt, for du en lang arm.]

 

Jeg tenkte litt som deg, at dette kan være en risiko, men det var før jeg hadde prøvd den i praksis.

Etter en god del forsøk på kjøkkenbenken, og nå en helgetur med snøsmelting, masse teltfyring og -16 grader på Hamlagrø kan jeg bekrefte at det er kun i teorien dette kan føre til at pumpen knekker/sprekker. Det er kanskje en grunn til at man aldri har hørt om tilfeller der dette har skjedd.

Brenneren veier ganske lite, og det er ingen problem å løfte en brennende brenner inn/ut av teltet og kun holde i flasken. Denne konstruksjonen kan kun skade pumpen om du går inn for det, eller har ett skikkelig uhell. Og det kan jo skje, så det er ikke fullstendig utelukket, men kjangsen er liten.

På den positive siden så er det helt unødvendig å feste brenner/flaske til underlaget med stivt rør, det blir dønn stabilt. På den negative siden blir det upraktisk å feste denne/flasken til underlaget om man skal skifte flaskestørrelser (det forskyver oppsettet litt ved bytte av flaskestørrelse). Den største ulempen med stivt rør er pakkvennligheten, men den går allikevel nedi primuskassen i pulken.

Med stivt rør ser jeg faktisk hensikten med en MSR-trillium base, noe jeg synes virker som en dårlig løsning på brennere med myk slange, da foretrekker jeg å montere ting mer fast til platen som dekker brenner og flaske.

Nå har jeg MSR brenner mes fleksibel- og stiv slange, og ser fordeler, ulemper og forskjellige risikoer med begge løsningene.

I helgen brukte jeg ett meget stort underlag innerteltet, til brenner, kjele osv. Og ett lite underlag til snøsmelting i ytterteltet. Jeg kunne lett flytte den inn/ut uten å slukke den

Bråket var overkommelig å høre på, det gikk fint å prate, men litt digg når den ble slått av og alt ble stille.

8E980BDE-3BE1-4C6C-A085-ADCEEE92A67B.jpeg

A7A8F476-212D-422E-80FE-18CDDB4CDBF7.jpeg

Endret av Marius Engelsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mye respons i tråden her folkens :)

Noen som bruker kvistbrenner som alternativ nr. 2? Er jo mulig å finne litt kvister på vidda på sommeren, men har ikke tenkt over om man kan belage seg på å grave etter det vinterstid. Noen som har prøvd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, Sjimpansen skrev:

Mye respons i tråden her folkens :)

Noen som bruker kvistbrenner som alternativ nr. 2? Er jo mulig å finne litt kvister på vidda på sommeren, men har ikke tenkt over om man kan belage seg på å grave etter det vinterstid. Noen som har prøvd?

Ser ikke helt behovet for ekstra brenner om sommer'n, da er det lett å finne vann og man overlever fint på kald mat om man ikke har tatt med seg ubehandlet mat som må stekes/kokes først. Om vinteren hvor vind og kulde gjør at man må oppholde seg inni teltet vil en kvistbrenner være uaktuelt. Er det vindstille og man kan gå litt rundt å grave etter kvist kan man jo fint bruke kvistbrenner eller lage ett lite bål, men brenner nr 2 bør jo helst bidra til å gi varme når forholda er dårlige også 😮.  

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For min del har jeg en liten rødspritbrenner og litt sprit som back-up på vinterturer. Det holder til nødsfall. Er det bare korte turer med én overnatting, så gidder jeg ikke ta med back-up. Men nå går jeg ikke lengre turer enn type over Hardangervidda eller denslags, hvor man alltids kan komme til folk eller hus på en dag eller to. Hvis jeg skulle til Svalbard eller noe ekstreme greier, så hadde jeg gått for to brennere (med da er man heller ikke alene om å bære/trekke..)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 timer siden, Sjimpansen skrev:

Mye respons i tråden her folkens :)

Noen som bruker kvistbrenner som alternativ nr. 2? Er jo mulig å finne litt kvister på vidda på sommeren, men har ikke tenkt over om man kan belage seg på å grave etter det vinterstid. Noen som har prøvd?

Det er bare å glemme på høyfjellet vinterstid ;-)

 

  • Liker 1
  • Trist 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Skjedde meg en gang. Har en Coleman 400, den var rett og slett eiret tett.

Var 3 dager fra nærmeste tettsted og 1 dags marsj fra folk med telt på isen. 

Har heldigvis alltid med SVEA 123 som reserve på tur. 550gram, 1400watt og på størrelse med et kaffekrus.

En primus som har vært uforandret på 50 år. Robust og driftsikker sak.

 

Kjedelig greie, komme i teltet etter 8-9 timer på ski, og primusen er bare bål. Uten reserveprimus måtte jeg pakke leir og gå 3 timer i mørket tilbake til teltleiren. Sette opp teltet ved siden av dem og be om vann. Var 4 dager fra bygden den veien, så kunne ikke gått ned selv. Måtte nok sendt en melding med inreachen til en venn.

Kom ned, demonterte primusen. La den i bensinbad, vasket/børstet alle deler rene. Funket gull etterpå.

 

Lærdom, oppdaget at jeg ikke kunne demontert primusen på fjellet. Hadde ikke med nok verktøy. Har nå en liten skiftnøkkel i verktøytaska. Oftere service på primus. Ha med reserveprimus. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.