Gå til innhold
  • Bli medlem

er det viktig med reinsdyrskinn på overnatting vinterstid?


Anbefalte innlegg

Det har veldig mye med oppbevaring å gjøre. Jeg kjøpte 5 skinn av en samisk reineier. To av dem lå i boden i byen, de tre andre på hytta på fjellet. De i byen røytet og fikk insekter i hårene. De på fjellet er like fine..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Bruk det du har, ikkje kjøp nytt for kun den ene natta. Synmat + evt Bamse/skinn/whatever funker finfint så lenge det ikke er grisekaldt.

Et underlag som ikke må blåses opp er også fint å sitte på, samt ekstra isolasjon/backup for natta.

Jeg har flere skinn hjemme, aldri hatt dem med på tur.

21 timer siden, Bjørn J skrev:

Oppblåsbare underlag holder jeg meg unna, når (ikke hvis) de punkterer har du et problem. Kan også nevnes at Mr. Monsen heller ikke liker dem, nettopp pga. at de punkterer.

Jeg hadde et 3 cm underlag som punkterte for 15 år siden, det er vel eneste gang jeg har opplevd det. Har hatt flere punkteringer på bildekk enn liggeunderlag.

I 2016 hadde jeg 50+ netter ute, litt mindre i fjor. Barna som nå er 9 og 10 er med på ca halvparten, og jeg låner ut underlag til andre i slekta. Null problemer.  

Jeg synes komfort, vekt, pakkevolum + gjør oppblåsbare liggeunderlag verdt å ha med på tur. (Sånn for å være litt motvekt til  Monsen & Co. 😉)

Endret av Terka
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Enig med siste taler. Ville ikke kjøpt reinskinn for kun den ene turen. Ihvertfall ikke hvis (?) du har to Exped Synmat. Med dundyne og sauefell så bør det være tilstrekkelig.

Jeg var og skeptisk til punktering når jeg først tok i bruk Exped Downmat. En kompis av meg hadde kun brukt dette underlaget i få uker før det gikk hull på det. Jeg har nå hatt underlaget i snart 10 år, og har enda ikke opplevd punktering. Har du hund bør du være nøye med hundeklør (det som skjedde med min kompis). Bikkja mi får kun ligge på underlaget hvis det er dekt til. Bruker å legge jervenduken oppå så hun også kan dele Downmat-opplevelsen! 😂 Regner med dette også gjelder Synmat? Selv om jeg har lite erfaring med dette underlaget. 

For meg så er er det stor forskjell på vinterturer. Jeg kan dra på snøhuletur med kun Ajungilak Bamse, jeg kan dra på telttur med Downmat og Bamse (lengre turer), og jeg kan dra på telttur med reinskinn og Downmat (kortere turer). Alt til sin bruk. I 2019 har jeg dessuten begynt å bruke hengekøye. Den beste kombinasjonen jeg har brukt i denne er reinskinn og bamse. 

Hvor langt jeg skal gå og om jeg skal bære sekk eller dra pulk avgjør mitt valg av underlag (og forsåvidt utstyr ellers). 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Lite reinsdyrskinn her i gården (men kunne tenkt meg å teste istenden for bamse).

For min del regner jeg to tidsepoker innenfor overnatting ute. FØR og ETTER oppblåsbart underlag. En komfort jeg nå ikke vil gi slipp på!

Har ikke så mange overnattinger ute til at det kan danne grunnlag for noen punkteringsstatistikk, men har ikke opplevd noe negativt til nå. Brukes dog alltid sammen med skumund. dersom uhellet skulle ute.

Men! husker fremdeles min første tur sammen med barna nå i voksen alder. Avtalte med en kamerat vedr noe låning av underlag/sovepose. Var nok ikke den beste kommunikasjonen, så endte opp med en sovepose og et underlag i manko. Der tok jeg en for familien og barna fikk selvsagt utstyret vi disponerte (er det lov å si jeg angret?!! - jeg er tross alt mye større og tyngre enn de 😉).

Slo opp teltet på en fjellknaus og la oss til å sove. Må si jeg aldri har sovet værre enn den natten. Fjellet viket ikke en millimeter. Kroppen seig sammen og bare verket. Uten underlag, uten sovepose. På berg. Men våknet igjen dagen etterpå (hverken frisk eller uthvilt!), og vi var alle enige om at dette var fantastisk og måtte gjentas (med annet utstyr).

De neste rundene ble med skumunderlag. Søvnen ble bedre og jeg var hektet! Senere har det blitt 5cm oppblåsbart og for et par år siden gikk jeg over til 9cm. Turene var akkurat like morsomme tidligere, men søvnen har blitt så uendelig mye bedre! Og det samme dagene derpå....

Mon tro det er alderen 🤔

 

Endret av esphojo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.