Gå til innhold
  • Bli medlem

2 -3 Dagers vintertur Hardangervidda - alene


FrkSol

Anbefalte innlegg

Støtter meg på de to andre her. Ikke gjør det for komplisert ;-)

Det er dekning en del steder (men langt fra overalt). I tillegg er det mange som går på ski mellom hyttene, så du møter folk innimellom. Det er en fin sikkerhet når du er uerfaren. Må heller ikke glemme at du skal gå kvistet rute. 

Ellers vil jeg anbefale deg å installere en kartapp og laste ned offline kart for område du skal gå. F.eks. denne appen til forummedlemmet @Ivan Lé Hjelmeland.Da har du en enkel og god måte å sjekke at du er der du tror du er. Når jeg går kvistede ruter lar jeg kart og kompass ligge i pulken. Med kartapp på mobilen sjekker jeg fra tid til annen at jeg er der jeg tror jeg er. Det fungerer bra. Bare husk å holde telefonen varm på innerlomma :-)

  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
12 minutter siden, Lompa skrev:

Det er helt greit å ta turen uten nødpeilesender eller GPS, så sant du kan lese kart. Siden du har tenkt å gå via turisthytter, så kan du skrive deg inn i boka på Finsehytta før avgang, og oppgi at du skal gå til Krækkja. Da kan du stikke innom Krækkja og skrive deg inn der. Det samme på Tuva, Rauheller eller hvor du velger dagen etter. De har telefonkontakt mellom hyttene hver dag, og vet hvor mange som forventes å komme. Selv om man ikke skal bo på hyttene så kan man gjøre dette.

 

10 minutter siden, Anders_G skrev:

Jeg mener det ikke er nødvendig. Du kan bruke kart og mobilen kan brukes i nødstilfelle. Skulle du havne i forhold som gjør navigasjon vanskelig så får du heller slå leir å vente på bedre forhold. Nødpeilesender/satellitt kommunikasjon klarer du deg også uten, du vil klare å finne dekning til mobilen eller folk som kan hjelpe. 

 

 

Tusen takk for gode svar alle tre :) Er jo greit å prøve dette før man går til innkjøp av dyrt utstyr som kanskje ikke blir brukt mer enn en gang.. ;) 

Endret av FrkSol
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du skal ha med GPS og eller nødpeilesender er opp til deg og dine ferdigheter, turen du skal gjennomføre og forholdene.

Nødpeilsender er det vel ikke så veldig mange som har. Og langs kvistet løype ser jeg lite behov for en GPS. Se om du kan forberede smarttelefonen din til å fungere som en GPS i tilfelle du skulle trenge.

Endret av Marius Engelsen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det kommer til å bli en fin opplevelse!

Turen du velger vil jeg si er en trygg og egnet førstegangstur i høyfjellet. Så lenge værutsiktene er rimelig greie er det bare å kjøre på. Men vær selvsagt klar over at det skifter fort til fjells tross værvarsel😊 

Det er lenge lyst på den tiden. Løypene er ofte bra kvistet og tråkket i området, traseen er ikke skredutsatt, det ferdes en god del folk langs traseene, og det er rimelig kort avstand til hytter og sivilisasjon. Med andre ord et flott sted å begynne.

Du har fått så mange bra råd at det kan være litt fare for over-load, jeg vil bare minne om å huske å gjøre det hele så enkelt og rimelig som mulig.

Det viktigste er å kjenne det utstyret du tar med deg. Bruk derfor det utstyret du allerede har og kjenner.

Kjøp minst mulig før du har erfart er du faktisk trenger det.

Følg rådene med å få til flest mulig prøve-overnattinger i forkant av turen, gjerne bare i hagen eller nærområdet.

Oppsøk gjerne noen lokale vind-utsatte plasser og øv deg på å sette opp teltet når det er meldt en del vind. Tren på å gjøre det og andre gjøremål med votter og/eller hansker på, mye læring å hente der.

Dun-soveposen du har er god, se om du kan kombinere den med Mammut syntetposen du har, da klarer du mange kuldegrader.

Du har allerede stormkjøkken med sprit-brenner, det fungerer utmerket om du bruker en Förvärmningsdel till spritbrännare (602101) fra Trangia slik at du får forvarmet spriten i brenneren. Den klipses bare på under selve brenneren og koster ikke mange kroner.

Alternativt kan du investere i en komplett Vintertillsats (500021). Spritbrännare med förvärmningsdel och reflekterande tallrik. Personlig har jeg begge, og har dermed 2 brennere med forvarmingsdel slik at jeg raskt kan bytte om brenneren går tom. (Etterfyll aldri en varm spritbrenner!)

Sprit-brenner i stormkjøkken er litt som å banne i Fjellforum-kirken Men minner om at det er flere veier til Rom, og en av dem går faktisk via spritbrenner i stormkjøkken – også vinterstid.😀

Etter å ha benyttet dette i hele min oppvekst uten problemer. For så å ha brukt og testet et anselig antall bensin- og multifuel-brennere i drøye 20 år. Har jeg de to siste årene konvertert tilbake og benytter nå kun Trangia 27 (og 25) med spritbrenner og forvarmingsdel. Problemfritt, robust, lite fikling med bare hender i kulda og ikke minst helt lydløs – er noen av egenskapene jeg verdsetter høyest. Kosefyring i telt er ikke en av mine prioriteringer. (Femundsmarka i påsken 2018 med flere dager rundt -30 og laveste på -32 gikk som en drøm med Kemetyl Fin Fyr som brennstoff.)

Min mening er at du ikke trenger en lang og dyr handleliste for å gjennomføre turen din. Sørg heller for å opparbeide deg erfaring, kunne bruke og kjenne det utstyret du har med deg.

Folk har krysset Hardangervidda i årtusener med mindre utstyr enn oss, men med mye mer kunnskap om slik ferdsel.

God tur i et flott område!

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg aner ikke hvordan dekningsgraden for din mobilleverandør er på Hardangervidda.

Både Telia og Telenor har dekningskart, som du kan sjekke opp mot valgt rute.
Ikke stol 100% på dekningskartene, men de vil gi deg en indikasjon på om du kan forvente å ha dekning.
Det er lurt å slå av telefon dersom du er uten for dekning, da den vil bruke mye strøm for å søke etter signal og skrur opp sendereffekten når det er svakt signal.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg bruker selv GPS som ekstra sikkerhet på mine turer, hovedsakelig til basic funksjoner som å kontrollsjekke hvor jeg er og hvor langt det er til målet. Men lærte ganske nylig i en tråd her inne at smarttelefonen fungerer greit til disse formålene, selv uten mobildekning (jeg lever nok litt i en teknologisk steinalder 🤣). Dermed skulle det være mulig å slippe å investere i GPS og fremdeles ha mye av sikkerheten den gir. Så finner du ut etter hvert om dette er noe du ønsker deg. 

Nødpeilesender er nærmest umulig å gi råd rundt for en moderat turgåer. Jeg har min med mest for å kunne holde kontakten med familien hjemme (Garmin Inreach Explorer+ som kan sende / motta SMS + forhåndsprogrammerte meldinger til mail inkl min posisjon), men før jeg fikk barn og gikk på tur uten mobildekning over flere dager, så jeg ikke helt nødvendigheten. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 11.1.2019 den 11.54, Kristian den ukristne skrev:

Klarer deg fint uten gps, men om du føler behov for å ha det for å gjennomføre turen har jeg en Garmin gpsmap 64st som du kan låne. Bare ikke spør hvordan den fungerer, for den blir lite brukt ;-)

Hehe :D skal si ifra om jeg føler det blir nødvendig. Tusen takk! :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er mulig dette tipset har kommet flere ganger allerede, men i så fall får jeg bare understreke det: Øv deg på å bruke utstyret du skal ha med! Sett opp teltet i vind, i mørket, med votter på. Er det mye vind kan det være krevende å få det opp, og første gangen man gjør dette bør ikke være midt på vidda. Fikle mye med det andre utstyret også, både inne i varmen og ute i kulda. Med og uten votter. Går du for bensinbrenner (anbefales; du har antakelig lite lyst til å sitte og riste på en iskald gassboks for å få nok fres til å smelte snø) må du lære deg å forvarme og fyre denne trygt. Klarer du det med stivfrosne fingre? Jeg har vært i situasjoner der jeg ikke får åpnet klipsen på hoftebeltet på sekken fordi fingrene og hendene er så kalde. Har man kommet dit, blir det tungt å få opp en camp for kvelden.

Øv, øv og øv, så blir dette knall! Er misunnelig på alle som evner å prioritere slike turer. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
  • 4 uker senere...

Turen din høres kjempespennende ut! Jeg skal på en lignende tur snart og lurte på hvilke vurderinger du har gjort rund værforhold det er forsvarlig å legge ut på tur i? Er det 'greit' å gå dersom det er 15m/s vind og snø? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

19 minutter siden, Esp1 skrev:

Turen din høres kjempespennende ut! Jeg skal på en lignende tur snart og lurte på hvilke vurderinger du har gjort rund værforhold det er forsvarlig å legge ut på tur i? Er det 'greit' å gå dersom det er 15m/s vind og snø? 

Jeg kan jo gi deg min vurdering og erfaring. Ved mer vind enn 12-15m/s er min erfaring at det er vanskelig på grunn av dårlig sikt, men det vil jo variere med hvor tørr snøen er og hvor mye, så det må bare vurderes i hvert enkelt tilfelle. Jeg har ihvertfall valgt å holde teltet ved slikt vær et par ganger. 

  • Liker 1
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 19.2.2019 den 18.33, SiriTyb skrev:

Følger, da jeg lurer på lignende ekspedisjon i de tider der oppe :)

hva slags ski bruker du på en slik tur?

Du er velkommen til å slå følge med meg 😃 

jeg har åsnes liv Arnesen ski med kortfell.

blir min første tur om været holder og jeg finner ut av transport fra Haugastøl til Geilo 🙈 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, Esp1 skrev:

Turen din høres kjempespennende ut! Jeg skal på en lignende tur snart og lurte på hvilke vurderinger du har gjort rund værforhold det er forsvarlig å legge ut på tur i? Er det 'greit' å gå dersom det er 15m/s vind og snø? 

Jeg er nok av den forsiktige typen og siden jeg ikke har gjort dette før (flere dager med ski og telt ) så med 15m/s vind meldt er det nok stor sannsynlighet for at jeg ikke gjennomfører. Foreløpig ser værmeldingen for neste helg bra ut, og nå både gleder og gruer jeg meg 😳

Lenke til kommentar
Del på andre sider

43 minutes ago, FrkSol said:

Jeg er nok av den forsiktige typen og siden jeg ikke har gjort dette før (flere dager med ski og telt ) så med 15m/s vind meldt er det nok stor sannsynlighet for at jeg ikke gjennomfører. Foreløpig ser værmeldingen for neste helg bra ut, og nå både gleder og gruer jeg meg 😳

Jeg har ikke helt oversikten selv om når det er smart å gå og hvor man bør sette grensa, så det er godt med andres betraktninger.  Men med snø og vind så ser man vel kanskje om man kan gå eller ikke. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvorfor absolutt på Hardangervidda og så høyt? På høyfjellet er det mye mer vind og man er mer utsatt for dårlig vær.

Når man er veldig fersk så ville jeg heller funnet en tur litt lavere og under tregrensen, gjerne med utgangspunkt fra et lett tilgjengelig sted med et skiløypenett. Da har du langt mer marginer og får langt mindre problemer med vær og føre. 

Test utstyr og egen kunnskap, bygg erfaring og legg heller ut i høyfjellet senere er mitt råd.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

På høyfjellet er det mye mer vind og man er mer utsatt for dårlig vær.

 

Enig. Og i følge yr.no står det med uthevet skrift at vindvarselet på høyfjellet vanligvis melder for lite vind i forhold til faktisk vindstyrke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 hours ago, Tor-Erik-L-77 said:

Hvorfor absolutt på Hardangervidda og så høyt? På høyfjellet er det mye mer vind og man er mer utsatt for dårlig vær.

Når man er veldig fersk så ville jeg heller funnet en tur litt lavere og under tregrensen, gjerne med utgangspunkt fra et lett tilgjengelig sted med et skiløypenett. Da har du langt mer marginer og får langt mindre problemer med vær og føre. 

Test utstyr og egen kunnskap, bygg erfaring og legg heller ut i høyfjellet senere er mitt råd.

Helt enig, men en gang må være den første i høyfjellet og. Da er det godt å ha erfarne fjellfolk som deler erfaringer og gode råd. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 hour ago, Esp1 said:

Helt enig, men en gang må være den første i høyfjellet og. Da er det godt å ha erfarne fjellfolk som deler erfaringer og gode råd. 

Så klart, meningen var ikke å fraråde men å peke på at det er enklere å forholde seg til mer stabilt vær og føre i lavlandet kontra høyfjellet sånn generelt :) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, 

Mange bra tips her, det er fint å se at dette forumet fungerer som det skal :) ingen spørsmål er dumme eller "blonde" 

men en ting som er et must er en termos, her kan du helle over varm vann og fortsette opptinging av snø. 

En annen ting er å evt. ta med isbor, du kan ligge ved et vann så får du enklere tilgang på drikke og vann til mat og termos.

evt. uten bor kan du spa deg ned til isen, der kan det ligge mye slush som du kan bruke isteden for å smelte bare snø.

 

god tur, og husk fjellvettreglene! ingen skam og snu, bare si til deg selv: du var tøff som prøvde, så er det bare å prøve igjen :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 timer siden, Andre Pedersen skrev:

god tur, og husk fjellvettreglene! ingen skam og snu, bare si til deg selv: du var tøff som prøvde, så er det bare å prøve igjen

:)

Tusen takk for det 😃 Termos er på listen, og jeg begynner å bli veldig klar for dette nå 🤗  Satser på at dette blir bra, bare været nå blir bra så jeg kan gjennomføre 😊

Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 minutes ago, FrkSol said:

Tusen takk for det 😃 Termos er på listen, og jeg begynner å bli veldig klar for dette nå 🤗  Satser på at dette blir bra, bare været nå blir bra så jeg kan gjennomføre 😊

Gleder meg sånn på dine vegne, hadde nesten glemt ut at turen ikke var gjort enda 😅 Kos deg, masse! :D 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.