Gå til innhold
  • Bli medlem

Netthandel og personvern


nova

Anbefalte innlegg

På 30.11.2018 den 19.32, nova skrev:

Hva staten tilegner seg av informasjon vet vi lite om. Slike diskusjoner tar bare helt av og ender i ingen ting.

I motsetning til denne tråden mener du ?  Skal ikke "spore av" mer nå enn med et glimt i øyet si at jeg ser mange fordeler med netthandel, som muliggjør stille og rolig Black Friday shopping fra sofakroken. Se for eksempel denne videoen: Best Black Friday Moments Caught On Camera 2018 (er så brutal at man må logge på for å få sett den). Behovet for "personvern" får likesom en litt annen mening når man ser slikt.  ;-)

 

 

Endret av zimwalker
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
På 30.11.2018 den 19.52, nova skrev:

Klarnas opplegg er jo ment å gi bedre fortjeneste. Da må de vel enten selge deg mer enn du trenger eller så må de selge dårligere eller utdaterte ting?

Jeg er ikke økonom, så mulig det er derfor dette ikke gir noen mening for meg. Klarna selger en betalings- og finansieringsløsning. De lever av dette, så selvfølgelig tar de betalt betalt for dette, og sannsynligvis har de fortjeneste også. Men det betyr jo ikke at sluttkunden (vi) taper eller må betale mer. Som driver av en butikk ønsker du å fokusere på varer og varesalg, da er det hensiktsmessig og sannsynligvis kostnadseffektivt å sette ut betalingsformidling til noen som har dette som kjernevirksomhet. Klarna har fått en stor markedsandel, noe som tyder på at de leverer ett konkurransedyktig produkt. Det er selvfølgelig også en mulighet for at de underpriser med en langsiktig plan om monopol og salg av personopplysninger. Man kan aldri være sikker på noe som helst, egentlig ;-)

Sitat

Hvis de greier å bli markedsdomminerende nok vil kanskje alle nettbutkker måtte bruke dem for å kunne konkurrere? Vil det være i vår interesse tro?

Dette er en reel risiko, og det som bekymrer meg mest med Klarna og den markedsposisjonen de har. I Sverige har det vært noen saker i sosiale media der Klarna uten forvarsel har sagt opp avtaler med jakt- og friluftsbutikker som selger våpen via nettbutikken sin. Dette er lovlig virksomhet, der Klarnas handlinger virker å kun være politisk motivert. Akkurat som Google og Facebook med sin markedsmakt i sosiale media kan styre den politiske opinionen, kan vi faktisk oppleve at noen store aktører innen betalingsformidling får makt til å styre vårt vareutvalg.

Disse sakene viser jo at også butikkene sannsynligvis må signere på ganske råtne vilkår med Klarna.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 hours ago, aico said:

Klarna selger en betalings- og finansieringsløsning. De lever av dette, så selvfølgelig tar de betalt betalt for dette, og sannsynligvis har de fortjeneste også. Men det betyr jo ikke at sluttkunden (vi) taper eller må betale mer. Som driver av en butikk ønsker du å fokusere på varer og varesalg, da er det hensiktsmessig og sannsynligvis kostnadseffektivt å sette ut betalingsformidling til noen som har dette som kjernevirksomhet.

 

De reklamerer ovenfor potensielle nettbuttukker som kanskje kan bli kunder om at  Klarna Checkout kan gi betydelig økt omsettning. Årsaken er selvsagt at de driver med mye mer enn bare betaling. De skriver om dette på nettsidene sine.

Det værste jeg vet er å oppdage at turutstyr jeg har kjøpt er dårlig. En gang kjøpte jeg et par støvler på tilbud. Jeg likte dem så godt at jeg kjøpte et par til siden jeg er storforbruker av slike. De var nøyaktig like. I dag er det siste parret utslitt. Men det holdt tre ganger så lenge som det andre. Har ikke sett så mye turutstyr med "innebygget levetid" som for andre forbruksprodukter. Men dette er en av mange ting jeg frykter hvis bindeleddet mellom selger og kundene blir styrt av en stor aktør. Ser for meg at utstyr som holder mål kan bli markedsført som kjempedyrt "ekspedisjonsutstyr" og annet utstyr blir dårligere og billigere med tanke på at folk skal kjøpe nytt hele tiden. Ikke fordi prisene er reelle men fordi man vet at noen er villige til å betale mye mer enn andre for å få akkurat det de vil ha.

Utviklingen går raskt. Det er ikke lenge siden google og facebook var noe ukjente greier for spesiellt interesserte. Og hvem husker "Usenet" og "Gopher". Hva får vi i fremtiden? Det bestemmer vi i dag. Hvis vi bare følger strømmen vil den utviklingen vi har sett de siste årene bare skyte fart.

Og det handler om at markedsføring blir stadig mer individuellt tilpasset. Og jo mer digital informasjon vi legger fra oss, jo lettere blir det å loppe oss for penger. For at vi ikke blir påvirket har jeg forlengst gitt opp og tro. Det brukes tusenvis av milliarder på markedsføring og reklame. Og hver krone blir nøye vurdert med tanke på lønnsomhet. Dvs, hvor mye vi blir påvirket. Men alt for mye reklame sendes ut på måfo. Det er det problemet de jobber med nå for tiden. Og nettet har åpnet opp for uante muligheter. De vil identifisere og analysere kundene og bruke alle slags psykologiske teknikker for å kunne dytte på dem det de finner mest lønnsomt.

Har sett denne utviklingen lenge i andre sammenhenger.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 minutter siden, nova skrev:

Klarna Checkout kan gi betydelig økt omsettning. Årsaken er selvsagt at de driver med mye mer enn bare betaling. De skriver om dette på nettsidene sine.

Dette må du gjerne begrunne med en link eller noe. Hvis de prøver å selge noe mer enn enkle betalingsløsninger og finansiering, så er det ikke noe de formidler veldig godt på hjemmesiden sin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.