Gå til innhold
  • Bli medlem

Slalomski for en mann på 115 kg - tips til merker?


Valhera

Anbefalte innlegg

Hei,

Nybegynner, mann, på 190 cm og 115 kg trenger tips til ski.

I gamle dager het alt slalomski,men hva velger man i dag? Twintip, Carving, Randonne.

Og hvilke merker passer til en som er godt over gjennomsnittet på både høyde og vekt?

 

Trenger bare helt enkle ski til helt enkle turer i alpinanlegget. Er helt nybegynner.

 

Fant annonse for disse, kan disse brukes av en på 115 kg?

K2 ski. K2 press 179cm JIB rocker med marker-bindinger

 

Har dere noen tips?

 

Hilsen

Valhera

 

Endret av Valhera
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Kroppsvekt spiller ikke så stor rolle for alpinski som det gjør for langrennski. Det som spiller en rolle (med tanke på brukeren) er lengden på skien, og bindingen som sitter på.
Svært forenklet kan man si at en lang ski er mer retningsstabil, og derfor vanskeligere å svinge, og motsatt: kort ski svinger lettere.
For nybegynnere så er det vanlig å ha en ski som er litt kortere enn kroppshøyde. 180-185 er nok lengden du skal se etter. 179 kan nok gå, men du må nesten se an skien hvordan den er. Det er ikke en standard på hvordan skien måles så det kan være at 179 er for kort i en modell, og passelig i en annen.

Twin tip, "jibbeski", som er laget for kjøring i park bør du unngå. Disse har ofte bindingen plassert i senter av skien slik at den skal bli lettere å kjøre baklengs. Det trenger ikke du. For kjøring i løypene er det normalt carvingski som anbefales. Disse har god innsving som hjelper deg med å svinge.
Twintip som er laget for off piste trenger du forsåvidt heller ikke. Det er sjelden nybegynnere kjører baklengs første sesong. Det viktigste er dog at bindingen ikke er plassert på midten av skien. Det er kun for dem som skal kjøre i park.
Randonnee-ski er laget for å gå toppturer. Her er bindingene enklere i den forstand at de fleste ikke har noe avansert system for utløsning, og ikke alle har skistoppere, slik at det fall vil føre til at skien løsner og henger fast via stropp, eller seiler til bunnen av bakken. Det er også vesentlig dyrere ski og støvler, og bortkastet om du bare skal ta heis.

Rocker og camber (normalt spenn) er også noe som brukes på alpinski. Rocker er rett og slett at skien er formet mer som en banan. Det gjør at den flyter lettere på løst føre. Samtidig gjør det skien mindre fartstabil og mer krevende å svinge (uten skrens) i fart. Carvingski har som oftest normalt spenn. Da vil spennet trykke i mot i svingene og man mister ikke fart mens man svinger like lett.

Bindingen er også et viktig moment for deg. 115kg betyr at du bør ha en binding som kan stilles høyere enn DIN 12. Dette angir for lett bindingen løser ut dersom fall. Man vil at bindingen skal løse ut før en skader seg, men man vil ikke at den skal falle av i fart pga et slag. Jo hardere du kjører, og jo tyngre du er, jo høyere DIN. Du kan sikkert klare deg med en binding som går til DIN12 den første sesongen, men etterhvert som ferdighetene stiger bør du sannsynligvis ha noe som går høyere. Men det er jo litt relativt. Nybegynner kan være så mangt.

Jeg ville faktisk anbefalt deg å leie ski første sesongen i stedet for å kjøpe ski som du bytter neste år. Hvis du etterhvert finner ut at du vil kjøre mer utenfor løypen så vil du gjerne ha en bredere ski, med gåbinding, eller fullt randonnee-utstyr. Jeg kjøpte selv ski første sesongen og solgte det sesongen etter. Jeg kunne like godt leid ski og tapt eksakt den samme summen. Fordelen med å leie er at du får prøvd flere modeller, og flere utleiesteder har også forskjellig type ski. Både nybegynnerski og mer avanserte. I tillegg vil du få erfaring med hvilken lengde du trenger.

Om du er sikker på at du ikke skal ha randonneeski på et par år så kan det være lurt å kjøpe støvler selv. Leiestøvler er ikke alltid helt optimale, og en får ikke tilpasset innerstøvelen til din fot.
Jeg anbefaler også å bruke skiinstruktør. Det er langt artigere å stå på ski når du vet hvordan du skal gjøre det.

 

Lykke til!

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du ikke er godt trent, skal du ikke se etter aggressive ski, men ski som tar deg trygt ned bakken under forskjellige forhold og som ikke er for teknikkrevende. 

Jeg anbefaler ikke å leie, men heller kjøpe ett billig par som du lærer å blir kjent med. Å veksle mellom forskjellige ski (ved leie) betyr at om du kjører lite så blir du heller ikke fortrolig med egenskapene og ferdighetene som behøves. Om du har tenkt å kjøre mye (100 timer eller mer i sesongen), kan leie i starten være greit så du får sammenliknet egenskaper og kan ta ett valg. 

Velg ski med svingradius 15-20 m, disse tillater både litt kjappe svinger og litt større roligere svinger. Kortere svingradius er mer ustabile i fart rett frem, krever mer aktiv kjøring og gir høyere belastning på kne. Lengre radius er stabile ved fart, men gir lite rom for småsvinging. 

Velg midtbredde som er så bred som mulig f.eks 70 mm, da flyter du lettere over ujevnt terreng og skiene blir mer stabile.  Da kan du på dager med nysnø i løypa også få litt "flyt".

Velg lengde som er 10-20 cm mindre enn kroppslengde, da blir de lettere å kontrollere, lettere å svinge og mer lekne.

Din12 bindinger er mer enn nok på rolig kjøring, om du ikke bryter skiene for mye, men lar skia jobbe og underlaget ikke er for røft så løser de ikke ut med betydelig mindre din. Jeg kjører alltid med din en god del under anbefaling, og vil heller ha en ski som løser lett ut enn vridd kne.

Mange ski kommer nå med "rocker tupp" eller early riser, som er greit også i bakken da skia blir mindre aggressive ved inngangen i sving og når underlaget blir oppkjørt. Du vil oppleve dem som lettere å kjøre og  mer tilgivende om du ikke er helt i balanse og trykker når svingen settes, men om det er isete vil skia også skrense mer.  

Ikke velg for stive ski, jeg vil tro at du fint kan velge ski som klarer 100 kg.

Du har ikke nevnt sko, men der anbefaler jeg å gå litt opp i pris for kvalitet og helst formbaking til fot, men også her gjelder det at fleksen ikke skal være for stiv så lenge du stiller i nybegynner segmentet.

Eksempel på ski som kan være passende: https://www.oslosportslager.no/produkt/dynastar-speed-zone-7-1819-carvingski-mbindinger-49191.aspx

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Black Crows Navis 185. Dessa kan du kjøre på i backarna, också när det er oppkjørt og andre synes det er før kulete og åker hjem. Fungerar til alt fram pudder till is (ikke bra føre i løypene alle dager, bra då med gode ski). Montere på en bindning som klarar din vikt og du trenger ikke kjøpe noe andre ski. Mine er vel 10 år gamle og blir bara bedre. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.