Gå til innhold
  • Bli medlem

TBE vaksine anbefales i Sør Norge


Kjell Iver

Anbefalte innlegg

Annonse

Man må huske at borreliose og TBE er to vidt forskjellige ting. Man kan ikke vaksinere seg mot borreliainfeksjon i dag. Mener at man gjorde et forsøk for mange år siden, men at den ikke fungerte mot bakterien vår. Den var utviklet i statene mot bakteriearten der, som er forskjellig fra den europeiske (mener å ha lest dette en gang). Jeg fikk i sommer også høre at det er andre bakteriearter som gir borrelioselignende symtomer, som også kan være tilstede samtidig.

BTW. Jeg skulle gjerne ha visst flåttens økologiske betydning. Jeg tror den betyr svært lite.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Som ivrig hoggormjeger på våren langs kysten av oslofjorden blir jeg i perioder angrepet av mye flått, og jeg tok opp dette med TBE-vaksine med min fastlege da jeg var innom for  å få en hestekur mot boreliose. På det tidspunktet ville han verken råde meg eller avråde meg å ta vaksinen. Men jeg fikk en god del info om TBEvaksinen, og jeg valgte å ikke ta vaksinen. Såpass liten risiko å bli sjuk, og med et par forholdsregler så minsket antall flåttbitt veldig for min egen del. Sokkene utenfor buksebeina, og Autan flåttmiddel på leggene på buksa. Knapt fått ett flåttbitt siden. 

Flåtten utfra vårt ståsted @Bjarne H.S. er nok bare en plage :) Men flåtten er trolig helt avgjørende for vepsen Ixodiphagus hookeri (finnes ikke i Norge), den er nok også ganske avgjørende for en del av borreliosebakteriene. Også er den mat for både edderkopper, fugler og helt sikkert andre småkryp. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, Hermansen skrev:

 :) Men flåtten er trolig helt avgjørende for vepsen Ixodiphagus hookeri (finnes ikke i Norge),

Hva er dette for en veps? Vil du utdype hvorfor den er avgjørende?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 år senere...

Frisker opp denne tråden. 

Vi bor midt i "episenteret" for flåttbåren sykdom i Norge, og er mye ute på tur, men har ikke vaksinert oss. Har tenkt at risikoen er liten. I starten av september ble mannen dårlig. Han var mye ute på soppturer og vi plukka daglig av flått. Første mistanke var borreliose, symptomene var så klare at han fikk klarsignal fra legen om å begynne på antibiotikakur før blodprøvesvarene kom. Dårlig ei uke med feber, kroppsverk, vondt i hodet. Så ble han bedre og hadde noen greie dager, vi tenkte at nå går det over. Så etter 4-5 dager ble det brått mye verre igjen - i tillegg svimmel, kvalm, hodepinen ble intens. Flere turer til legevakta, få sterkere smertestillende, ny antibiotika. Fordi borrelioseprøvene viste antistoffer og han ikke var stiv i nakken, lyssky eller forvirra så var TBE lite sannsynlig. Vel, han ble bare verre og verre. Fikk ikke i seg mat, måtte støtte seg for å gå, tilbragte all tid utenom doturer liggende med lukka øyne. Nye turer til lege og legevakt, det ble en tur med ambulanse etter runder med oppkast, fikk piller rektalt og sendt hjem igjen. Først etter en måned syk, en lørdag kveld, ringte fastlegen og sa at "det er påvist TBE i prøvene" (det ble testa etter det etterhvert fordi han bare ble dårligere, mistanken kom om at borrelioseantistoffene var fra gammel infeksjon). Rett inn på sykehus, isolat, spinalvæskeprøver, trippel antibiotikakur (pga spinalprøvene) og krysse fingrene for at hjernen gikk klar. Tilstanden stabiliserte seg, men det er først nå denne uka at han har vært noe særlig uttafor huset. Feberen ga seg først for halvannen uke siden. Fortsett avhengig av smertestillende for hodet, fortsatt sjangling, og intens prikking / nummenhet i fingre, tær og tunge. Han er ganske langt unna å kunne jobbe. Det har vært ei stri tørn, for oss alle, og vi håper veldig på at han faktisk blir helt frisk (om det så tar tid) - det er ikke noe vi kan ta for gitt. Nevrologiske symptomer kan vedvare, konsentrasjonsvansker / svimmelhet, og det er mulig at infeksjonen har trigga en autoimmun respons. 

Effektiv vaksine-reklame for familie, kolleger og naboer, for å si det sånn! Forrige uke var hovedoppslaget i lokalavisa ei 12 år gammel jente som ligger på sykehuset på n'te uke, hun var nær koma ved innleggelse. Det ser ut til å være en ganske betydelig økning i smittetallene her i området.

  • Takk 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tok den for noen år siden, og en reboost (eller hva kan kaller det) i fjor (eller var det i sommer... eier ikke tidsperspektiv lenger)

Veldig greit å få resept, og stikke bort på apotek i lunsjen og sette skuddet. 

Jeg stiller meg først i køen når/om det kommer vaksine mot borelia. 

Med tanke på hvor mye jeg er ute og ferdes, og i høyt gress og buskas... i områder med flått. Aldri fått noe på meg som jeg har merka eller sett. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjell Iver skrev (57 minutter siden):

Hvor regner man episenteret for å være? Sørlandet/Østlandet? Jeg vet det er påvist en del i Nordland også, men forskningen på dette ble stoppet tror jeg.

Synes Flåttsenteret har mye god info, blant annet om utbredelse av skogflått i Norge. Dette har vel ikke nødvendigvis en direkte sammenheng med utbredelse av TBE, men et kjekt oversiktskart uansett:

norge_flatt.png
Kartet viser omtrentlig utbredelse av skogflått i Norge. Mørk farge indikerer områder med mest skogflått. NB: Kartet viser større utbredelse i Nord-Norge enn hva som faktisk er tilfelle. Kilde: Kartgrunnlag Kartverket, Copyright Apokus.

FHI har et kart som viser forekomst av TBE i Norge:

tbe_1994_2022.png?preset=mainbodywidth&maxwidth=970&width=970
Figur viser meldte smittesteder for skogflåttencefalitt 1994-2022. Alle tilfellene med smittested Asker er lokalisert i Gamle Hurum kommune.

Ellers har FHI også årsrapporter for infeksjonssykdommer som smitter fra matt, vann og dyr. Flåttsenteret har samlet disse her. I årsrapport for 2022 står det mer om TBE-smitte på s. 62–63.

For de som liker podkaster, så har vel både Flåttsenteret en egen podkast (Flåttpodden) hvor de tar opp temaer med flått, men siste episode er fra sluten av 2022.

Nevrologisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus produserer også en podkast (Nevropodden) som har et par episoder om flåttbårne sykdommer:

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjell Iver skrev (2 timer siden):

Hvor regner man episenteret for å være? Sørlandet/Østlandet? Jeg vet det er påvist en del i Nordland også, men forskningen på dette ble stoppet tror jeg.

Grenland, Eidanger (Porsgrunn). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Megalep skrev (5 minutter siden):

Grenland, Eidanger (Porsgrunn). 

OK. Takk for at du delte deres historie forresten- det må være vanskelig å takle, så en vaksine er nok en billig investering.

Vi har en del flått her jeg bor også, og svært mange ble syke for noen år siden. Det er en del eksempler på ungdom som ligger til sengs i år etter år på grunn av sykdom som man mener skyldes flått. Se f.eks. nyhetssaken

https://www.helg.no/lokale-nyheter/bronnoysund-pa-flatt-toppen/s/1-93-5227672

Det er mulig å registrere flåttfunn her - https://flattkart.no/ 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er for det meste på tur sør for Haukeliseter. Løper mye også i terrenget nord for Kristiansand. Her er det mye flott, men den lokale variasjonen er veldig stor. Jeg opplever at det er mest langs kysten og der det er mye hjort og rådyr. Dyretrokk der det ikke går mye mennesker synes jeg er spesielt utsatt for flott. Jeg har hatt alt fra 0 til 20+ flott på meg etter turer. Noen løpeturer stopper jeg opp for å børste de av med jevne mellomrom.

Jeg har fått mange bitt, men ingen har utviklet seg til noe sykdom. Gode rutiner for å børste av og fjerne raskt reduserer sannsynligheten for Borreliose. Flotten har av en eller annen grunn en tendens til å krype oppover før den setter seg. Kanskje det har noe med at den vil opp til mer varme områder? Så børstning og visuell kontroll fungerer veldig bra. For TBE så er det jo vaksine som gjelder.

Jeg anbefaler alle å ta TBE vaksinen. Som nevnt av @Marius Engelsen så er det en telefon til fastlegen for resept. På mange apotek kan de sette den for deg også.

Hvis du velger å sette 1. dose i april og 2. i mai, så har du "full" dekning det året når flottsesongen starter for fult. Så tar du 3. dose ett år etter og forlenger dekningen i 1-2 år tror jeg.

Vaksinen er en god forsikring etter min mening.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tilfeldigvis (?) kom Statskog & NJFF med en episode om flått i sin podkast Jakt- og fiskepodden nå i dag: #228 Blodsuger og sykdomsspreder: Flått.

I episoden er professor Atle Mysterud gjest, og han forsker på nettopp flått. De kommer litt innom borreliose, TBE og litt om flåttens levevis. Særlig interessant, og noe overraskende for meg, var det å høre at de har funnet TBE-viruset i flått helt opp til Brønnøysund, men det er vel aldri registrert smitte særlig mye lenger nord enn Østfold! Hvorfor var man ikke helt sikker på, og er nok noe man kan forske videre på. En veldig god, om noe kort, episode med gode formidlere etter min mening. Vil i alle fall anbefale å høre episoden. Professoren som jobber mye med flått hadde visst ikke tatt TBE-vaksinen, som jo er et personlig valg, da det var en risikotilnærming i og med at om lag 1 av 1000 flått har TBE-viruset, slik jeg skjønte det.

For de som ikke vet; om du blir bitt av flått med TBE-viruset, så er smitten så godt som momentant, i motsetning til borrelia-smitte som kan ta opptil et døgn. Flåtten blir født smittefri som jeg skjønte det, og det er derfor litt større sannsynlighet for at voksne flått kan ha fått smittestoffer fra andre patterdyr i levetiden enn det er for en liten nymfe.

Ellers var det jo oppløftende å høre at det går fremover med utvikling av borreliose-vaksine, men ikke minst at professoren hadde troa på at vi innen ca. 10 år kan ha en flåttvaksine som hindrer flåtten fra å bite i det hele tatt! Bare å krysse fingrene 🤞

Endret av Måssåbjønn
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.