Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Hei, jeg er relativt fersk når det kommer til lengre turer og håpet å kunne få noen gode tips for valg av jakker og bukser.

Jeg skal kjøpe meg jakke og bukse som i hovedsak skal brukes på turer vår, høst og sommer.  Jeg ønsker da en jakke og bukse som er god å gå i overtid og er vannavstøtende og vindtett. 

Jeg har sett litt på Fjellreven Keb om noen har erfaringer med denne.

Jeg skal på telttur i starten av juli hvor jeg skal gå i Jotunheimen (Bitihorn og Valdresflya) for å fiske og overnatte. 

Tar gjerne i mot generelle tips om bekledning til tur, nødvendig turutstyr og turtips også.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I forhold til jakke så bruker jeg så og si bare skalljakke på tur som ytterste plagg. Alle av softshell og andre vannavstøtende klær blir veldig fort våte ved regnvær. I forhold til bukse så har jeg med meg to stk. Softshell variant og en skallbukse. Skallbuksa bruker jeg bare ved regn eller når det er veldig usikkert for regn. Softshell buksa er den jeg bruker ellers. Fordelen med softshell er at det puster mye bedre enn skall samt at det er elastisk, mye mer behagelig å bevege seg i. 

Fjellreven Keb buksa er ei som mange har gode erfaringer med, men den vil ikke holde vannet ute om regnet kommer. Men som bukse en bruker når det ikke regner eller bare en bitteliten skur, så vil den buksa funke veldig godt

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg er fan av å droppe skallbekledning på tur, så kanskje jeg kan komme med noen tips som er litt ulikt fra tklami her.

Jeg går i en stretchy bukse og stretchy jakke som den typiske gå-bekledningen. Disse tåler veldig lett yr uten å bli våte, de holder mesteparten av vinden ute og er utrolig behagelige å gå i sammenlignet med skallbekledning. Når det regner bruker jeg regntøy. Regntøy er fort under halv pris av hva skallbekledning koster. 

Nå kan det jo være du liker gore-tex. Mange gjør jo det i dette landet. Men hvis du ikke har det fra før av ville hvertfall jeg startet med noe billigere regntøy og mer stretchy, pustende og behagelig tøy å gå i når det ikke regner. Selv her på vestlandet går jeg oftere i oppholdsvær enn regnvær ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Tusen takk for begge svarene! Jeg har lest noe om at mange blir klamme og varme når de går i skalljakke så vurderer derfor kanskje noe litt mer pustende som den typiske gå-jakka. 

2 timer siden, Thomas E skrev:

Nå kan det jo være du liker gore-tex. Mange gjør jo det i dette landet. Men hvis du ikke har det fra før av ville hvertfall jeg startet med noe billigere regntøy og mer stretchy, pustende og behagelig tøy å gå i når det ikke regner. Selv her på vestlandet går jeg oftere i oppholdsvær enn regnvær ;)

Jeg har gått en del i gore-tex i forsvaret og syntes nok til tider denne ble noe klam å gå i over tid.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Veldig fornøyd med shoftshell fra Arc’teryx. Den er lett, fleksibel og pustene. Blir ikke klamt. Gamma heter vel serien. 

Har Norrøna Svalbard og den er tung og klam i forhold. Men har en Norrøna Bitihorn, i tynt og veldig lett shoftshell som puster bra. Buksa er såpass tynn at den funker best på varmere dager. Fin bukse med pen passform også. 

Og så har jeg regntøy i sekken (hardshell). 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg trives i Fjällräven Keb, eller mer presis Keb Gaiter, bukse. På overkroppen har jeg blitt veldig glad i Bergans Microlight. Begge fordrer at en har med noe regntett på turer over flere dager, hvis det er fare for regn. Hvis en likevel har med seg regntett jakke, så er muligens Microlight litt unødvendig tung og stor, så da finnes det nok bedre egnede jakker, men jeg liker den uansett. Og veldig stor og tung er den jo ikke.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har veldig god erfaring med klær fra sport1 sitt eget merke, Jotunheimen. Du får nok ikke like mye kred som en jakke fra Arc'teryx eller Fjellreven gir, men den er mye snillere mot lommeboka. Favoritt"jakka" mi er uten tvil en anorakk fra Jotunheimen som har tålt mye juling i nesten daglig bruk i sju-åtte år. Samme med forskjellig bukser. Jeg er av de som ikke er særlig glad i skallbekledning, foretrekker softshell så sant det ikke øser ned. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skal leite lenge etter 1 jakke som funker i 3 årstider, vind/vanntett og behagelig med dager med sol. Jeg kjører et system med 3 jakker.

Vindjakke Skjult lenke - logg inn for å se den denne veier 155gram å er på en størrelse med en knyttneve pakket sammen.

Dunjakke Skjult lenke - logg inn for å se den 200gram å er maks 1L i volum pakket. Denne jakken er et must for meg, gått med denne i -4 med kun t-skjort under å det var varmt.

Hardshell Skjult lenke - logg inn for å se den 315gram å brukes mest i regn å sterkere vind eller storm.

Vekta på alle 3 jakken blir ikke mer en 670gram og jeg føler at jeg kan variere mer mht temperaturer med et sånt oppsett. De 3 jakkene veier vel heller ikke mer en en Keb jakke?

Varm dag med mye mygg å annet kryp, vind eller lett duskregn da er det Vindjakka.

Til kaldere dager eller på kvelden når tempen synker er Dunjakka helt konge å ta på seg. Trekk en buff over jakka når den er innpakket så har du en perfekt dunpute i tillegg!

I regn å sikkelig ruskevær bruker jeg Hardshell jakka, er det kaldt så havner Dunjakke på innsiden. Tips!! Har foresten aldri sett den jakka så billig som nå!

Under jakkene kjører jeg ALLTID Merinoull undertøy og vet jeg det kan bli ekstra kald kan jeg ta med en fleeze genser som enda et kleslag.

Bukser

Hardshell Skjult lenke - logg inn for å se den  lett skallbukse på 365gram hvor det viktigste for meg var at man har mulighet til å ta glidelåsen å åpne opp fra hoftene og helt ned til anklene, altså lufting hele veien om nødvendig.

Tur/vandre/fiske bukse er en realativt tynn Colombia Zip-Off bukse, fryser sjelden på bein så lenge skotøyet er bra. Er det kaldt er det igjen Devold Merino stilongs(heter det det ennå?😂) under. Ved regn å kjølig Hardshell over.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skrevet (endret)

Takk for mange gode svar!

Jeg ser for meg at jeg, som mange skriver vil gå med en pustende og fleksibel jakke, og heller ha skallbekledning/regntøy i sekken.

Jeg tror jeg går for en Fjällräven Keb bukse, men er fortsatt veldig usikker på valg av jakke. 

Skjult lenke - logg inn for å se den Tusen takk for utfyllende og informativt svar! Kanskje jeg må vurdere flere type jakker istedenfor en mer allround-jakke! 

 

 

Endret av Emil Thon

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg var veldig fan av Fjellreven og har fortsatt to Keb bukser jeg bruker regelmessig... men disse kommer til kort i forhold til lufting, løsninger og komfort sammenlignet med Lundhags Makke! Dette er uten tvil den beste turbuksen jeg har, men om det regner bruker jeg gore-tex (norrøna falketind GTX) 

Jeg har også en Lundhags Traverse 1 bukse, denne er mer en bruksbukse jeg bruker på hytten og når jeg fisker. Men ser at Traverse 2 er enda bedre egnet som turbukse enn jeg føler den gamle var (litt tjukk i stoffet) XXL har mye lundhags inne for tiden.

På jakkefronten blir det stort sett lett skalljakke (bergans storen) i kombinasjon med dun, fleece eller ull som gjør susen avhengig av sesong. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mareng

Jeg drar på tur stort sett 2-4 dager, og skal jeg bære alt har jeg bare med èn ytterjakke og èn ytterbukse (pluss evt. en lett shorts). Hvis vi snakker tur som ikke innebærer ski gjør jeg følgende:

A: Forventes nedbør, blir det skallbukse med lufting (Norrøna falketind) og en skalljakke med lufting (Norrøna Falketind). Er det fare for å bli veldig varmt tar jeg også med den tynneste og letteste shortsen jeg finner i skapet. Vindjakke trenger jeg ikke, falketindjakken fungerer fint til det, og blir det for varmt tar jeg av jakken og bruker evt. genser/ullundertøy/syntetjakke om det blir for kaldt å gå bare i T-skjorten. Ingenting puster bedre enn en genser, svett blir jeg når jeg går allikevel om det er en skalljakke eller vindjakke jeg har på.

B: Forventer jeg bare tørt vær bruker jeg Fjellreven Keb buksen, og en lett vindjakke (eks. bergans microlight).

Jeg tar altså ikke med vindjakke og skalljakke, en lett skalljakke med lufteåpninger er fin som vindjakke hvis det trengs.

Forøvrig, Norrøna Flaketind er akkurat sterkt nok til tur, neste gang blir det noe mer slitesterkt. Det går ikke lang nok tid før det er utslitt, det er tynt og lett på godt og vondt.

Fjellreven Keb buksen er helt super. Jeg har i dag fått Amundsen Exclusive fra 123friluft. Den koster bare 500kr og er nesten like god som Keb Buksen, den ligner veldig mye, men til en brøkded av prisen. Keb Buksen liker jeg hakket bedre, men prisen er for høy.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her på vestlandet blir det mye softshell og skall pga vind og vær men bruker og mye Fjellreven Vidda pro bukse og Iceland jakke. Lite voksing så duger de til sommerbruk når er vind ofte. Fjellreven er en drøm gå med vindtett, pusting, lommer og totalt lydløst. Er jeg i hjemtraktene vokste opp ved Jotunheimen /Rondane så har jeg med en skall jakke og Bergans storen bukse til overtrekk i sekken hvis blir skikklig drittvær. Ellers er Fjellreven foretrekke. Har en jakke som ikke fins mer Iceland ,ligner litt på Singi. Sett på Keb jakke men tynne stretch materialet i ryggen og ermer som ikke er vindtett så blir det heller en Singi , Skogsø eller jakke No 68 de er mer robust i G1000 overalt og mer lommer på Singi og No 68. Kanskje er Keb ok går med sekk men frykter uten sekk hvis fisker bare går tur osv kan bli vind rett gjennom.

Den har Skjult lenke - logg inn for å se den

Singi Skjult lenke - logg inn for å se den

No 68: Skjult lenke - logg inn for å se den

Skogsø : Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
31 minutter siden, KimH skrev:

Her på vestlandet blir det mye softshell og skall pga vind og vær men bruker og mye Fjellreven Vidda pro bukse og Iceland jakke. Lite voksing så duger de til sommerbruk når er vind ofte. Fjellreven er en drøm gå med vindtett, pusting, lommer og totalt lydløst. Er jeg i hjemtraktene vokste opp ved Jotunheimen /Rondane så har jeg med en skall jakke og Bergans storen bukse til overtrekk i sekken hvis blir skikklig drittvær. Ellers er Fjellreven foretrekke. Har en jakke som ikke fins mer Iceland ,ligner litt på Singi. Sett på Keb jakke men tynne stretch materialet i ryggen og ermer som ikke er vindtett så blir det heller en Singi , Skogsø eller jakke No 68 de er mer robust i G1000 overalt og mer lommer på Singi og No 68. Kanskje er Keb ok går med sekk men frykter uten sekk hvis fisker bare går tur osv kan bli vind rett gjennom.

Den har Skjult lenke - logg inn for å se den

Singi Skjult lenke - logg inn for å se den

No 68: Skjult lenke - logg inn for å se den

Skogsø : Skjult lenke - logg inn for å se den

Har du prøvd Lundhags sine modeller? Siden det kan se ut som vi har litt samme innhold i skapet :-P 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vært trofast mot Fjellreven men har vurdert en Makke bukse har flere venner som gikk fra Keb til den pga de sleit ut/hull i skog/kratt 😊

Jeg har ikke Keb selv basert meg på venners bruk/erfaring så holdt meg til trofaste vidda pro og iceland jakken de har vært utrolig solid .

Har vurdert Norheim Rondane og men liker bedre Lundhags mer lommer og virker mer solid likt Fjellreven tror er verdt betale litt ekstra Lundhags mer levetid.

Samme med finske Sasta men i samme prisklasse som fjellreven : Skjult lenke - logg inn for å se den

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Skrevet (endret)

Bruker selv Bergans Microlight som  vindjakke. Bukse er enten en Bergans zipoff eller Fjellräven. Så har jeg med skalltøy. Kjøpte bukse og jakke fra Bergans på Outlet, da blir pris grei. Mange gode merker å få tak i. Hvis jeg er på tur i marka og det i utgangspunktet er meldt fint vær dropper jeg som regel skalltøy og tar med en poncho i tilfelle regnbyger.

Endret av borgern

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 18.6.2018 den 12.54, Snutemor skrev:

 Du får nok ikke like mye kred som en jakke fra Arc'teryx eller Fjellreven gir, men den er mye snillere mot lommeboka.

Og klær hos Magasinet, er ennå snillere mot lommeboka. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 19.6.2018 den 17.17, Emil Thon skrev:

Har noen prøvd FR Keb jakka og kan dele noen erfaringer om denne?

Jeg hadde en eldre Bergans skalljakke, men byttet den ut mot en Fjellreven Keb-jakke, og er superfornøyd med denne i forhold! Bergansjakka ble for tett og ble fort fuktig på innsiden når man ble varm og svett, selv med lufting under armene osv.
Keb-jakka er ikke 100% vanntett, men tåler en skur eller to og tørker kjapt. Den er heller ikke vindtett, spesielt der det er stretch-materiale. Men det er derfor jeg kjøpte den, for å nettopp få litt luft inn/ut av jakken, da det går ut gjennom store deler av jakken og ikke bare fra dedikerte "luftehull/åpninger". Jeg bruker den sommer/høst/vinter/vår enten med ullgenser og merionoull-trøye eller kun over merinoull-trøya hvis jeg blir for varm, selv på vinteren. Blir det skikkelig uvær med mye vind og/eller regn, så har jeg en tynn lett skalljakke til å ta på utsiden.
Man kan jo imprignere jakken til å tåle mer vær og vind, som er meningen med G1000-stoffet, men jeg har ikke rørt min enda, fordi jeg vil ha luftgjennomstrømming.

Ellers er har den god passform, samt myk og bra bevegelighet, og det er vel meningen i Keb-serien.

Vet ikke om dette hjalp så, men er det noe spesifikt du lurer på er det bare å spørre :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min opplevelse etter et par år med keb gaiter er at den er altfor tung. Kommer det regn føles det som å gå med jeans. Har byttet den ut i en Lundhags Makke som i utforming er litt av det samme, men den er lettere. Ingen av disse buksene fungerer når det regner, de blir våte, men lundhagsen tørker fortere.

Minus med lundhagsen er glidelås på alle lommer, noe som er litt ubehagelig når du skal stappe ting i lommene. Foretrekker knapper sånn som på Keb-buksa. 

Til varmere dager bruker jeg Norrøna Bitihorn zip-off. Elsker denne buksa! En STOR fordel med de avtakbare bena på denne kontra keb er at man kan ta beina av uten å ta av sko. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av a_aa
   Prøver å få oversikt over regnbukser/skallbukser som har glidelås 100% i hele siden, slik at beina kan "splittes" og tas på/av uten særlig strev med de klær og sko man har på når det er oppholdsvær. I utgangspunktet tenker jeg på lette rimelige bukser som bare skal holde vannet ute, men alle tips er velkomne - fint med en god oversikt  Oversikten ser pr 15 sept 2018 slik ut:
   Arc'teryx Alpha SL Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Bergans Storen Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Bergans Slingsby 3L Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Marmot Precip Full Zip Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Millet Trilogy GTX Pro Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Mountain Equipment Tupilak Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Norrøna Bitihorn Dri1 Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Patagonia Triolet Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Vaude Fluid Full Zip II Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den (egentlig en sykkelbukse)
    
   Edit: Kommer det inn flere tips innen rimelig tid, vil jeg oppdatere listen ovenfor (selv om jeg nå har kjøpt meg en Marmot Precip Full Zip )

   ----------------------------------------------------------------------------------------------
   Bukser som har neeesten full glidelås, men som ser ut til å mangle noen få centimetere før du kan splitte benet på langs og slippe å stikke de møkkete støvlene ned gjennom linningen når regnværet overfaller deg:
   Arc'teryx Beta AR Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den (Har jeg selv ;-))
   Berghaus Paclite GTX Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Haglöfs L.I.M. III Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Houdini BFF Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Norrøna Falketind Gore-Tex Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
   Norrøna Trollveggen Light Pro Pants: Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av friluftspappa87
   Tur rapport fredag 9.9.18
   Vær: mye regn (Orange flomvarsel)
   Temp: ca 5-8 grader natt. Høy luftfuktighet.
    
   Utstur:
   Bergans 4076 kuppeltelt. 
   Røst stormkjøkken
   Div soveposer, liggeunderlag. 
    
   Turen:
   Jeg ville ta.med guttungen på sin første tur  
   Vi reiste ca i 14 tiden med sykkel. Fikk han med til å hjelpe med å pakke å prøve å åpne teltet kvelden før skden vi visste det skulle regne mye. 
    
   Før turen var han ligg overtrøtt så idet jeg pakket sekken og sykkelen ble han veldog vanskelog å ha led å gjøre så jeg visste jeg kom til å glemme noe. Da vi nesten var fremme på teltplassen kom jeg på det. Fyr til kjøkkenet. Det nye skolekjøkkenet har ikke selv tenning. Jeg ville ikke la utstyret ligge igjen ute i regnet så syklet tilbake til butikken (2-3km med 50-60kg sykkelvogn i styrtregn) 
   Jeg satt opp teltet ganske fort å la merke til at guttungen hadde sovnet. La ut liggeunderlag å sovepose, kledde av han lktt og la han inne o teltet.
    
   Han våknet opp kjempe fornøyd med det faktum vi lå i teltet i skogen. 
    
   Vi spiste litt og leste litt sammen. Fikk spise godteri å se litt på Netflix.
    
   Så gikk vi en tur ut å plukket litt sopp til maten, fant et magasin forsvaret hadde mistet og gikk hjem til teltet å lagde middag. Det regnet som bare det hele tiden, den turen ut hadde vi noenlunde opphold før turen tilbake. Da begynnte det veldog igjen.  
    
   Vi lagde middag og hadde det veldig koselig frem til 9 tiden hvor vi begge to sovnet. Det ble noe fukt mellom dukene og viss man tok på duken.men det regnet ekstremt. Vi lå veldig trygt i forhold til drenering, men det var oversvømmelser over alt det kunne bli det. Samt det å leke med kommentarene i teltet på kvelden var jo kjempe gøy han hadde det så gøy at han ikke ville sove, men etter noen runder med leking og at han prøvde å banke meg (leking) så ble vi enig om at han er sterkest og at vi skulle sove 
    
   Vi våkne samtidig ca i 7 tiden. Kokte opp havregrøt å litt kaffe og en sjokolade bit og hadde en veldig fin fronost. Vi orket ikke ligge i sovepose på morningen soden vi hadde det nokså varmt i teltet 
    
   Vi pakket ned sammen, han hjalp med alt han kunne, og da vi kom hjem måtte han vøre med å vaske ting, henge opp telt og alt utstyr. Kan like gjerne lære dem det med en gang tenker jeg. 
    
   Lagde turen kort med vilje og elstra koselog for å så et lite tur-frø. Han skryter av turen overalt. Han fikk lage blåbær syltetøy, fant militære sin pistol mener han, sovet ute osv så dette blir det mye mere av.
    
    


  • Av Erik Haaland
   Vurderer Skjult lenke - logg inn for å se den 70grams jakka fra Berghaus, men hva er alternativene folkens? P.s. Må være under 200gram.... Skjult lenke - logg inn for å se den


    
    
  • Av Newbee
   Hei 
   Jeg ønsker å ta en tur på 2-3 dager med telt/tarp i midten av september. 
   Er det noen som har gode anbefalinger til ett område, som gjerne kan gjøres som rundtur fra-til bil. 
   Enten vandretur, eller evt kano tur. 
   Har mulighet til å låne en kano og slenge på taket.
    
   Bør være innenfor 1-2 timers kjøring fra Bergen. 
   Er komfortpakker, så bruker å ha mye nyttig og unyttig i sekken fra 17-20kg . I kano tenker eg det kan bli veldig mye unyttig last som bare er kjekt å ha 😁
    
  • Av Joar000
   Noen som vet om noen fine fjelltopper på Mosknesøya i Lofoten der det er fint å ligge i telt på toppen eller nærme toppen?😊 Ikke alt for vanskelig topp, men med fin utsikt. ⛰
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.