Gå til innhold
  • Bli medlem

Totalforbud bål (Splittet fra Nybegynnertur Ryfylkeheiane eller Sirdal ?


Lompa

Anbefalte innlegg

Annonse
4 minutter siden, Stian Alexander Olsen skrev:

Hvordan er det på snaufjellet, gjelder totalforbudet der også? 

Mer spesifikt Blefjell, tenker å ha med gassbrenner.

Gjelder all utmark, sjekka Blefjell spesifikt da vi var der på tur sist helg og alle kommunene i det området har såvidt jeg kunne se innført totalforbud. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 25.5.2018 den 10.36, Tiur3 skrev:

Hva Oslo brannvesen bestemte for noen år siden, er da ikke relevant for denne tråden, eller for i år (denne gangen)!  Er det innført Totalforbud (ekstraordinært forbud) i et område, må en lese teksten for hvert år/gang, da det kan varriere fra år til år og fra område til område, hva de mener er nødvendig. 

Kan opplyse at i år, så gir O.B. kun unntak for grilling på egen terrasse/veranda, når forholdene er forsvarlig. All annen "åpen varme" er forbudt.

Gretten tiur.......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst

I min kommune nekter de ingen å grille hjemme på terrassen da de ikke har hjemmel, som de gjør/har i Rogaland. Jeg er aldri komfortabel med å grille i vind, selv om det ikke er forbud. Bruker å ha hageslangen liggende ved siden av, just in case. Når uteplassen er ferdig og den ekstreme brannfaren er over, blir det gassgrill :)

Jeg har ingen problemer med å skjønne hvor stor faren er og at det derfor er innført totalforbud.

Røyking er en stor farekilde da de fleste kaster sneipen på bakken/gresset, eller der de måtte befinne seg. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
På 31.5.2018 den 9.35, Linn Mari skrev:

Jeg er med i sivilforsvaret og sitter her å er veldig trøtt etter å ha vært ute i forbindelse med skogbrann. Var vakt om natta for å passe på i tilfelle oppblussing og har rydda opp over 1 km med brannslanger i ulendt terreng!! Personen som starta denne brannen hadde også full kontroll, han slukka bålet før han dro, var tilbake neste dag for å sjekke og alt så bra ut, likevel ble det brann og en aksjon som koster samfunnet en halv million...

Jeg har vært med på nok skogbranner nå til at jeg ikke bryr meg om å vurdere noe når det kommer forbud, da legges alle fyrstikker igjen hjemme!! 

Ganske utrolig. Dette er noe selv dem som har «full kontroll» ikke tenker på, de færreste går tilbake dagen etterpå og sjekker. Det kunne gått mye værre...

 

På 29.5.2018 den 19.01, Tor-Erik-L-77 skrev:

Før hysteriet tar helt overhånd.... viktig å huske på at i følge forsikringsselskapene sine statistikker så er det grilling og da spesielt engangsgrillen som er den desiderte største kilden til skogbranner. Dette er vel gjerne ofte camping folk som nødvendigvis ikke har all verdens kunnskap. Når mange i tillegg forlater disse grillene uten å slukke dem så sier jo det nok. 

Et lite gassbluss plassert trygt på en Stein nede ved vannkanten er derfor noe helt annet og personlig har jeg null problem å gjøre det uansett skogbrannfare. Men så har jeg også god kontroll på hva jeg driver med.

Greit å ha litt perspektiv i disse diskusjonene også 😊👍🏼

Jeg regner med at du har full kontroll da? 100%? Og du har utstyr som ikke kan svikte, bli skadet under transport eller glemt i solen/på ett for varmt sted? At du har stålkontroll på hvilke temperarurer eldgammelt uttørket treverk og tørt gress selvantenner ved?

Den som koker en kjele grøt i vannkanten, har en kjele med masse væske og høy varmekapasitet, det tar lang tid før kjelebunnen blir under 70 grader etter oppkok. Denne bærer du bort fra vannkanten etter koking, og setter ved teltet. Noen flytter på den, slik at den står ved en stein/fjellvegg med tørr lyng av ukjent alder, eller setter den oppå tørt gress. Siden du vet at pyrofort treverk kan selvantenne ved 70 grader, (og ikke 250 grader slik man trodde før), og kjenner selvantenningtemperaturene til totalt uttørket lyng og gress så vet du også at allerede her har vi en skummel situasjon.

Grøten må nedkjøles, så du rydder opp og henter brenneren imens. Denne mister du ned en skråning i en haug med gress og lyng. Brennerhodet er fortsatt veldig langt over 70 grader. Dette begynner å bli riktig skummelt.

Men ingenting av dette er viktig, for lighteren du skulle bruke for å tenne brenneren din ligger i solen borte ved teltet, den eksploderer snart. Og fyrstikken du brukte i stedet for lighteren Ble tatt av vinden i det du skulle kaste den på sjøen, så det er full fyr i lyngen allerede.

Mens du holder på med å slukke brannen ligger også en full gassboks i solen. Den har blitt skadet under transport. Og tjommien din har en gassboks lagret i forteltet, en punkteringsboks hvor brenneren må stå montert (eller en boks skadet under transport). Den lekker såklart litt gass, og han skal tenne seg en sigg.

Myrphy kommer på besøk, når du minst venter det, jeg har ikke lest om at noen er untatt forbudet.

Jeg er ingen ekspert eller fagmann, men jeg plukker opp litt fra brannutrederne på jobben. Branner som blir utredet starter ofte med sånne helt banale og utenkelige ting. Og det eneste fornuftige valget myndigheten har da er å legge ned totalforbud, for alle...

Jeg tror ikke dette hadde skjedd da, men hva om det skjer mens det er totalforbud? Hvilke ansvar sitter man igjen med da? Hvilke konsekvenser kan det få for vedkommende og dens familie?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det føres en ganske detaljert statistikk over skogbranner, kilde DSB.

9 av 10 skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Av disse aktivitetene så er det bål og grilling som desidert er den vanligste årsaken. Jeg har ikke funnet noen artikler som utnevner gassbluss som en statistisk faktor.

Hvis noen mener å ha statistikk eller forskning som underbygger at gass brennere faktisk er en reel risiko så kom gjerne med det.

Alt som blir pekt til i denne tråden så langt sammenfaller med grilling eller bålfyring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er totalforbud og skal respektere det, bål og grille ute i terrenget er galskap i disse tider. Men å fyre med en kontrollert flamme iform av stabil gassbrenner i vannet på en plattform bygget opp av stein med støtte av steiner rundt slik at selve brenner blir dekket til uten at den kan komme i kontakt med brennbart materiale eller tørt terreng. Og det er mange meter med svaberg og fjell rundt selve vannet før myrkanten starter når man itillegg er flere meter ute i selve vannet med brenneren og det er vindstille. Kan ikke se faren hvis det gjøres på den måten. Sier ikke at jeg har gjort det, bare sier det.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
26 minutter siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

Det føres en ganske detaljert statistikk over skogbranner, kilde DSB.

9 av 10 skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Av disse aktivitetene så er det bål og grilling som desidert er den vanligste årsaken. Jeg har ikke funnet noen artikler som utnevner gassbluss som en statistisk faktor.

Hvis noen mener å ha statistikk eller forskning som underbygger at gass brennere faktisk er en reel risiko så kom gjerne med det.

Alt som blir pekt til i denne tråden så langt sammenfaller med grilling eller bålfyring.

Det har blitt vist til eksempler i denne eller den andre tråden om «mat på tur og bålforbud» om gassbrenner/primus som har forårsaket skogbrann. Andre eksempler enn de som er nevnt kan du finne ved å følge denne Linken 

Det vises også til at flere branner starter på snaufjellet.

Det er ikke sikkert DSB skiller ut i statistikken sin primusbranner, men legger de inn i en av de andre kategoriene.

Det er ikke så viktig at det er flere ulykker med grill/bål. Man bruker da hjelm og beskyttelse når man kjører motorsykkel, selv om det er flere trafikkulykker med bil.

Jeg bryr meg ikke om hva du gjør, men påstanden din om at det ikke innebærer risiko er feil. Ingen klarer å tenke på alt alltid.

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

13 timer siden, HannKatta skrev:

Dem har jo glemt hjemmebrennerene...
Himkokerne...
Eller CD/DVD-brenning...

Finn samme tråd på Facebook, kommentarfeltet der er vel verdt litt lesing, og der står det spesifisering av alt du nevner og annet, inkl grilling i egen stekeovn. :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
36 minutter siden, Gittiamo skrev:

De forventer at andre uansett rydder opp etter de? Ergo er det ikke deres problem? Og man må jo ha bål på tur for ellers er det jo ikke en ekte tur? 

 

Jeg tror de er rammet av "det hender ikke meg" -viruset..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.