Gå til innhold
Johanks

3 karer til Femundsmarka 9-15 Juli

Anbefalte innlegg

Hei,

Vi er tre kompiser som har avsatt 9-15 Juli i år til guttetur, har sett for oss å benytte sjansen til å oppleve den beryktede Femundsmarka. Har drevet å søkt mye her på forumet, samt lest mye blogger men blir ikke helt enig med meg selv hvordan vi skal legge opp ruten. Vi kommer kjørende sannsynligvis kvelden den 14. fra nord-vest landet-oppdal-røros så det må bli Synnervika som utgangspunkt, da har vi hele dagen den 15. til å forflytte oss og finne første camp. 

Fiske vil ikke bli hovedfokus for denne turen, men en stor del av den da vi er interessert i fiske alle mann, undertegnede mest. Ørret/røye foretrekkes, men alt fiske er spennende. Vi har heller ingen planer om å jage km for denne turen, men samtidig vil vi gjerne få sett litt når vi først er her inne. Det gjør ingen ting om vi kjenner det godt i kroppen etter dagens etapper, men tid til fiske og camp må vi ha, og om det er godt fiske og fin camp tar vi gjerne to dager der. Vet vi har satt av litt liten tid, men det er dette vi har som klaffer for alle. 

Formen: Vil jeg si er middels turgåere, slutten av 20-årene, jakter og drar på tur alle mann men tung oppakning er som oftest på helgeturer uten de lengste distansene. Noen trener mer enn andre, men man er ikke sterkere enn det svakeste leddet. 

Starten: Det jeg kan se for meg er å ta løst fra Synnervika om morgenen og gå opp mot Nordvika, for å så gå på sørsiden av mugga oppover. Det er jo første turen vår i dette landskapet så jeg har vansker for å kunne planlegge etapper da terrenget kan være noe trått etter hva jeg har fått forståelse for. Kan man satse på Nedre Muggsjøen første dagen eller blir dette hardt? En annen mulighet er ta ferga fra Synnervika om morgenen(se vedlagt fergerute) til Røa så gå oppover der, men har ett lite ønske om å komme ned her på returen. Anbefalinger?  

Returen: Har lyst å se og gå ned Røa, så om noen mener det er mulig å rekke dette på dagene vi har tilgjengelig om vi kommer fra de nordlige delene av Femundsmarka eller har rutetips for oss er dette svært mottagelig. Vi, eller jeg iallefall må komme meg hjem igjen søndagskvelden den 15. Har ca 5t 45m kjøretur fra Synnervika, men ser MS fæmund 2 har siste avgang fra Røa til Synnervika kl.14:45 så da kan vi kanskje ta en lørdagskveld i Røros og oppleve denne plassen også? Smaker nok med ett hotellrom, kald pils og en liten debrief da. 

Mygg er jo ikke ukjent for oss, men er noen området verre enn andre mtp våtmarker rundt vann osv? Litt kjedelig å bli låst til teltet på kveldene.

At vi møter andre midt i Fellesferien får vi bare regne med, men det er sikker noen områder som er mer populære enn andre. Stifte nye bekjentskaper er jo bare kjekt, men vi liker å ha litt egen-plass. Innspill?

 

 

På forhånd takk til alle tips og innspill :) 

femunden rutetid.JPG

Endret av Johanks

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Søpla er alltid med hjem, og er det ekstra plass så blir søpla som andre har etterlatt seg med også! 

Ny myggnetting står på innkjøpslisten. Er det hovedsaklig mygg eller er det knott også? Av erfaring så holder ikke myggnetting knotten ute, så har som regel blitt ett tykt lag med myggolje under gåsejakta osv. Litt også for bedre utsyn men den knotten har en evne til å smyge seg inn det meste... 

Sekken bruker å havne rundt 15-18kg, pluss kamerautstyr. Speilrefleksen med tilhørende optikk blir hjemme, men tar med meg ett kompaktkamera(canon g7xmk2), Gopro og en tripod. Så kan jeg legge 6 dager med mat oppå der. Skal prøve å holde vekten under 25kg. Vi får gå sammen og sammenligne litt pakklister så tipper jeg mye av fellestingene kan strupe ned vekten endel om vi fordeler. Gode sko står klare.  

Har du Skjult lenke - logg inn for å se den kjennskap til terrenget på det området jeg ønsker å gå i? Altså fra mugga til nordsiden av røa? Av det jeg har lest ser det verst ut på sørsiden av Røa, kanskje verst mellom Røvolltjønnan og innover Grøtådalen. 

 

Noen som mener i grove trekk Synnervika - Muggsjøen - Volsjøan - Revsjøen - Nedre Roasten og ned Røa kan bli stress på en 6-7 dager tur? Er jo ikke ønskelig å springe oss igjennom Femundsmarka men få se litt og samtidig ha tid til å få inntrykk av plassene. Jeg antar når vi først er oppi der at det bli å improvisere litt etter kartet og tiden vi har, men i grove trekk tenker jeg på denne ruten.      

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mange gode tips her, tar med meg alle videre! Får diskutere litt med gjengen som skal være med ang. fisket. Selv er jeg mest interessert i ørret, røye og abbor og det antar jeg dem andre er også egentlig, så da virker det jo nesten litt ut som vi bør prioritere sør-siden av Røa siden det type fiske er best der? 

 Ser nå vi skulle hatt to uker minst å bare tatt det akkurat som det passer oss :P 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 timer siden, Bjarne H.S. skrev:

De turene jeg har hatt i området er heller ikke husket for mye mygg. En og annen kveld har det vært litt, men ikke de store mengdene. Kanskje har jeg hatt flaks. Mine turer har stort sett vært i månedskifte juni/juli.

Ang. ørret nord for Røa så er det gode muligheter i bl.a. Mugga, i Litlvolsjøen og Volsjøan. I Skjedbrotjønnan er det fin abbor. Skjult lenke - logg inn for å se den.

Også Langeggtjønnan og Litlsjøen er kjent for ørret. Litlsjøen har også fin abbor.

Ørretfangst i Volsjøan i 2016:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Se her ja, ja men da tror jeg ikke jeg er så i tvil på grovruten lengre! Trodde jeg hadde lest det som var å lese på bloggen din av turer, fast leser men denne har gått meg forbi gitt. Ser ut som en knall tur, inspirerende å lese og kjenner jeg gleder meg noe enormt til denne uken vi skal få her :) 

2 timer siden, KimH skrev:

Ta med netting og middel så er sikker. Kaldt ennå blir kanskje kald sommer og mindre insekt men er dere uheldig så kommer dere til første varmeperiode det har klekket mye aktivitet. Det er veldig variabelt vanskelig forutsi . Ser her og forskjell folk opplever: 

 

Det blir ikke tatt noen sjanse, som du sier man kan treffe godt i klekkingen og da er det greit å få litt pause fra dem med en netting. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 minutter siden, KimH skrev:

Blir en fin tur uansett inni der, håper på litt godvær og godt fiske 😊

Ja det tror jeg, takk for det :)

I fjor var vi litt sør for Namsos, da var det skogsfugljakt. I år blir det fiske i fokus så dette må bli knall!  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Tiur3 skrev:

Håper du er klar over at harr, er en laksefisk. :)Mye av den i Femundsområdet.  Ser du får mage bra tips her, så håper dere får en fin tur. Og "skitt fiske"!

Håper jeg får noen på fluestanga, sprek fisk visstnok. Som matfisk har jeg ikke hørt mye positivt, men det må testes selv. Takk for det :) 

2 timer siden, KimH skrev:

Blir det dårlig fiske så får dere legge turen innom her når skal over igjen 😀 Skjult lenke - logg inn for å se den

Kjørt over Rondane der noen ganger når jeg kommer nordfra og skal til østlandet,  veldig fin avstikker når man er lei Dovre og Gudbrandsdalen! Ser på nett det har blitt tatt noen voksne ørreter der, når på sesongen anbefaler du området?  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
6 timer siden, Bjarne H.S. skrev:

Harren er finfin matfisk! Gjør den opp med en gang (den blir fort dårlig) og få den på panna med meierismør, salt og pepper. :)

Skjult lenke - logg inn for å se den

Ting som ikke blir godt å spise ute i naturen, som er stekt i meierismør med salt&pepper har jeg iallefall tilgode å møte så Harren skal prøves ja! :) Må ha meg noen prøveturer kjenner jeg når jeg ser det bildet du legger ut, nesten så det er litt dårlig gjort to måneder før turen, fikk ikke LITT lyst på fisketur engang! :D 

5 timer siden, KimH skrev:

Bekjente av meg er der jevnt hele sommeren syns de stadig tar fin fisk legger ut bilde de er ivrig både isfiske og stangfiske. Gjeddefiske er jo gode muligheter både Femund og Rendalen og så mye muligheter til prøve litt forskjellig. Harr er ok den med en gang . Fiskekaker av Sik er godt og anbefales prøve hvis ikke har smakt det 😊

Sollia ser ut som ett godt utgangspunkt for både fjellturer og for fiske. Skal ha meg en tur dit engang!

Mye ferskvannsfisk som blir spennende å prøve fremover, jeg som er fra Nordvest-landet er kun vant med ørret. Kun det vi har i vannene her, så det blir nok mange nye rekorder og smaker på denne turen! :) Jeg har for det meste kun fisket sjø-ørret de seneste årene, ikke vært så mye oppi "vatna".      

4 timer siden, TOT skrev:

Husk at harren må raspes fri for skjell før den stekes. 

Mye harr i vannene og lonene i Røa-vassdraget. Den er dessuten ekstrem takknemlig å få på flue. Går gjerne opp og tar en tørrflue, selv om man ikke har sett et vak på ei uke ...

Den er vel litt tykk i skinnet også den, for å få den skinnfri så tenkte jeg å bare dra det av jeg eller må det skjæres? 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
19 timer siden, Martin HJ skrev:

...bare vær klar over at det lever noen skikkelig monstre der inne, de viser seg en sjelden gang og de biter til når du minst forventer det.

13497759_10156968196765167_3188617756970205781_o.thumb.jpg.74acd066bb5edea5f0388b97fb0a5328.jpgSkjult lenke - logg inn for å se den

Det ene bildet der er vel fra packcraft turen deres til Femundsmarka? veldig fin tur rapport og brutal gjedde! Alle arter bortsett fra ørret blir en ny rekord for meg, må bikke 2.2kg for å ta ny rekord på ørret. Blir spennende med mer variert fiske på denne turen, og som du sier man vet aldri når den tar :wink:

Skal ta å lese den turrapporten en gang til, konge lesning med fine bilder :)  

17 timer siden, KimH skrev:

Dere kan jo kjøre over Venabygdsfjellet ta E6 nordover og svinge av på Vinstra og opp til Skåbu og kjøre Jotunheimsvegen og fiske litt i Vintstra vatna eller bare for se og . Litt dårligere vei men fint der og kommer jo inn på Valdresflya så blir en avstikker med mulighet for komme til Vestlandet igjen får sett seg litt omkring. 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Takk for tips, disse skal jeg huske! Ønsker å vær turist i eget land endel fremover så dette er ett område jeg så absolutt skal oppsøke :) 

13 timer siden, TOT skrev:

Jeg har aldri forsøkt å flå harr, slik som man gjør med abbor. Det er veldig enkelt å raspe av skjellene. Kun noen "motstrøms" drag med baksiden av knivbladet på hver side.  

 

13 timer siden, foroll skrev:

Lett å snitte opp harren på buk og rygg, fjerne finner, og bare dra hele skinnet av. 

Får prøve meg litt frem å se om det blir fangst :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
4 timer siden, Martin HJ skrev:

Den Gjedda er fra turen året før packraftturen, den med kano inn i Femundsmarka fra Sverige :) Den ligger her hvis du ikke har lest den: 

Og den Ørreten som blir holdt på det andre bilde der er over 5 kg, så er en veldig smal mulighet for å ta ny rekord på Ørret også der inne. Men fiske kan være veldig bra eller veldig dårlig, det er ikke gitt at man får fisk i Femundsmarka :)

Ja denne det var ja, jo lest den tidligere. God lesning dette, skal gå igjennom den en gang til nå :) Ja man kan fort treffe litt tørke, derfor prøver jeg å sjeldent ha noen forventninger men kan ikke legge skjul på at man er spent på om løkka er der.  

3 timer siden, TOT skrev:

Om du er ute etter nye arter, er du nesten garantert lake om du fisker med mark etter mørkets frembrudd i Røa. Stort sett er de 20-25 cm, men art er art ... Dog fikk jeg en på rundt 1,5 kg der Røa renner inn i Roasten.

Ad harr- prøv tørrflue i "håene". I Budhåen har jeg feks fått mange. Ellers oppøevde jeg harr-bonanza på en Meps Black Fury spinner (trolig nr. 2) i Øvre Roasten engang. Pussig nok ville den bare ha den spinneren ... Skjult lenke - logg inn for å se den

Fang gjerne en ørret over 2,2, men stopp før 2,3 ... ;) Får du flere større ørreter i elva, kan du jo vurdere å sette noen tilbake. Fisketrykket er ganske stort ...

 

TOT 

På flesteparten av fluene mine har jeg klemt ned mothaken så c&r blir gjort uten nevneverdige skader på fisken. Har planlagt mat for 5 av 6 dager så er fornøyd om jeg får meg ett fiskemåltid der inne. Blir nok kun tatt det som trengs, og da helst mellom 0,4kg-1kg ish. Passer seg best i panna dem og mer enn nok for meg :) 

Blir spennende å se, takk for tips! :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 10.5.2018 den 23.10, Tiur3 skrev:

Ser du har fått noen svar, angående harr og at du sikkert vil prøve fisken. Skitt fiske. :)Men jeg tror harren har fått et ufortjent dårlig rykte (i noen kretser), det er som nevnt en av lakseartene og smaker nyedlig. Kan også nevne, at svenskene som frekventerer femundsområdet/Østerdalen (med campingvogn og fryseboker), vil heller ha harr, enn ørret! Og de fisker MYE!

Vet ikke om dette har med "smak og behag" å gjøre, eller norsk misstro til fisken (som min, til gjedde og malle). Samme som abor, fisk med skjell. Begge nydelige matfisk.  

Ja jeg får bare prøve meg frem å se, spennende blir det! Hehe ja får prøve å ikke gi sin mening før det er smakt. Jeg er generelt veldig glad i fisk så det blir kjekt å prøve noe nytt 🙂

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, nå er ståan slik at det er kun jeg som reiser, kompisene mine måtte avbryte ferien. Det betyr at jeg har fra 9-20 helt for meg selv. Min egen plan nå er egentlig noen dager i Femundsmarka fra synnervika til røen såfortsette i reinheimen. (Om noen har noe kjennskap til reinheimen tips meg). 

Men med denne muligheten åpner det seg for mye, kanskje skal jeg benytte dette til feks Hardangervidda, børgefjell ell da den muligheten kan bli vanskeligere senere? Eller skal jeg kjøre det oppsettet jeg har? 

Ble veldig usikker her nå, avgang på mandags morgen. Noen som har mygg/fiske rapport fla plassene? Tørt er det vel overalt 🙄

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 9.7.2018 den 20.42, Jaahan skrev:

Hvor har du tenkt å gå inn i Reinheimen fra? Jeg er mest kjent i Tafjordfjella, men svipper innom deler av Reinheimen også innimellom. Kan hende jeg kan komme med noen innspill hvis du tilfeldigvis har tenkt deg i lignende områder 😛 

Det ble ingen Reinheimen denne gang, men takk for tilbudet :) 

På 9.7.2018 den 22.19, Thoreau skrev:

Uflaks med bailouts før avreise. Kjipt å reise alene inn i bjørneland. Det beste er å ikke tenke på det.

He,he....

Hehe, det gikk heldigvis veldig bra. Kan ikke si jeg tenker så veldig mye på det. Fin tur ble det iallefall, dog noe varmt til en sliter men det gikk da godt det å :) Står igjen ei stor gjedde oppi nedre muggsjøen med ei 10g spesial kobber/rød da:roll: Ellers var fisket så som så, den var veldig forsiktig med å ta men mye napp. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.