Gå til innhold
  • Bli medlem

Veien til det perfekte teltet⛺️


Memento mori

Anbefalte innlegg

Gjest Mareng

@Memento mori - Størrelsemessig, kunne Marmot Vapor 4p vert teltet for deg? Det er ikke ett light telt, så det har dører og ventilasjon som fungerer som det skal. Ytterteltet går ikke ned til bakken, men innerteltet er helt tett om du vil slik at det ikke trekker inn, og ytterteltet må på til slutt.

Endeveggene ved dørene er helt rette, pga de to ekstra takstengene (husk å legg de utenpå hovedstengene!). Nedre del av hovedstengene er vertikale, så er det en "knekk/bøy" på stengene før de buer innover.

En annen prisklasse enn det du har sett på (mye billigere), men til pulktur, kanotur, biltur og turer hvor komfort er viktigere enn vekt (selv om ikke vekten er så gale 4,2 kg komplett tror jeg det er) bruker jeg helst dette! Det tåler greit med uvær, men er ikke så enkelt å sette opp i uvær, så da bruker jeg ikke dette teltet. Største minuset er at det mangler takrenne over døren, slik at når jeg åpner døren til ytterteltet, treffer vanndråpene døren i innerteltet.

Vapor.JPG.6355a0b1cc106ddee221012b85a9bb33.JPG1415601009_vapor4.thumb.jpeg.5da3b19e015fb19e7e532898bf47726c.jpeg

https://www.google.no/search?q=marmot+vapor+4p&oq=marmot+vapo&aqs=chrome.3.69i57j0l5.3659j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Gjest Mareng

Jeg kan alltids måle teltet for deg, hvis ett slikt telt er interessant for deg. (Det har ikke superlightegenskapene som jeg har skjønt du ikke liker). Men det må bli i neste uke, jeg må vente til "hun-som-må-adlydes" ikke er hjemme :lol:

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

51 minutes ago, Memento mori said:

Veldig rart at alle mål eller vekt på friluftsutstyr går konsekvent min disfavør..... hvis jeg kontrollmåler eller veier😱

Hehe 😛

Jeg har opplevd begge veier faktisk. Ekstremt langt sovepose du har. Hvor lang er du egentlig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

1 time siden, Thomas E skrev:

Hvor lang er du egentlig?

Normalt 194, men sover på magen, og da blir jeg 205. Kan jeg velge liker jeg også å sove med henda over hode - da er jeg plutselig 214 cm. 

Når jeg sitter på bakken er jeg 95 cm høy, og fra baken og til enden av beina 145 cm.

Så det meste er laget alt for lite etter min smak. 

Tenker med gru hvordan de som er over 2 meter har det. Så at noe subber inni teltet blir normalt helt fint for oss lange, bare vi får fysisk plass. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 timer siden, Mareng skrev:

Da skal jo 236 i lengden, med bratte vegger nede, trolig være nok for deg?

Takk for tilbudet, men har di oppgitt 236, og du måler tipper jeg at du fort er rundt 230 cm. Jeg pleier å måle først, skrive opp for så å sjekke. 

Trenger at det er 230 cm ca 40 cm opp. Så tipper dette også er i korteste laget. Faktiske mål og rette vegger er nok det beste tror jeg. 

7 timer siden, Mareng skrev:

Det har ikke superlightegenskapene som jeg har skjønt du ikke liker

Jeg liker Superlight til sitt bruk, har et Helsport Trolltind SL som jeg er veldig glad i, men mange skjønner ikke helt konseptet med Superlight og da blir det helt feil. Et av mine yndlingstelt Zpacks Duplex veier 616 gram, ufattelig lett og sterkt, god ventilasjon, men i forhold til et vanlig telt bør du ha endel erfaring før du tar dette i bruk. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

11 timer siden, Memento mori skrev:

Den faktiske lengden på posen er 230 cm, ikke rart det butter i mange telt. 

Hadde vært artig å prøvd den inne i et exped orion 3 i 2018 utgave.

Dersom du tester Orion III på et stuegulv, vil jeg tippe at den oppgitte liggelengden på 230 cm vil oppleves/måles til ca 15 cm kortere. Her er et bilde fra et innlegg jeg skrev i en annen tråd:

5ab2a1bd4732f_Innertelthjrne(P3211403).J

Ut mot kanten løftes innergulvet opp fra underlaget, med mindre stengene (spesielt på "den høye" siden) er trykket godt ned, noe du ikke oppnår på stuegulvet ;) Ideelt sett skal det sydde hjørnet ned i underlaget for at liggelengden skal være som oppgitt. I real life kan dette oppnås på jord, snø, lyng (når stengene/ytterteltet trykkes ned blir flaten mot underlaget i innerteltet større) etc men ikke på berg, is eller gulv. Alternativt på man lage lengre festeløkker mellom inner- og yttertelt for å senke innerteltet litt ned. Men uansett: Orion III vil nok uansett slite med lengdekravet ditt i 40 cm høyde :) 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 timer siden, vetting skrev:

Hvordan da?

I  utgangspunktet er telt en helårsbolig. Den skal tåle alle de værforhold som du finner på fjellet, ved sjøen og innlandet.  Selv om vinden snur, er dette normalt ikke noe problem for et telt, for eksempel et ekte tunneltelt, som bardunert riktig. 

Et bra telt, har gode ventiler som kan reguleres i både yttertelt og innertelt. Teltduken går også helt ned til bakken, dette for at insekter og snø ikke skal komme inn.  Ventilene må ha myggnetting, som kan fjernes for å få bedre ventilasjon. Myggnettingen har to funksjoner, insekter om sommeren, snøføyke om vinteren. 

Det bør også være myggnetting i både innerdør, og ytterdør, slik som Hilleberg keron serien har det. Det sørger for at du kan få en god ventilasjon selv på varme dager. 

Siden det ofte er stein i grunnen, der hvor teltet skal settes opp, er det viktig at det finnes justeringer og strammemuligheter for pluggfester.  Når teltet blir vått, blir også Duken litt lenger, slik at du må stramme i festen, for å få et stramt og fint telt. 

 Det må være god avstand mellom innertelt og yttertelt, uten dette vil de kunne komme i kontakt med hverandre og du kan få fuktighet inn. Derfor er et riktig strammet telt viktig. 

Det bør heller ikke være store rette flater, da er teltet mer utsatt for vind.  Et bra telt har også liten avstand mellom hver til stang, det sørger for at du kun har et bra feste, og ikke kan blafre så mye. Har du i tillegg tynn duk, vil det bli mere blafring. 

Alle teltstenger bør også i utgangspungtet være like lange, for at det ikke skal bli lave områder i telt. 

Bunnduken bør også tåle en del slitasje, og mange steder kan du ikke velge helt hvor du skal sette opp teltet.  Det vil være steiner eller røtter, kongler, kvister, barnåler og is. 

Edit: Glidelåser som tåler at det iser og lar seg åpne uten å bli ødelagt

Teltpluggene må kunne tåle å bli slått ned i hard mark. De må ikke bøye seg med en gang de får litt belastning, enten når de blir satt ned, eller ved at det blir store krefter i bardunene.

Har du et telt som er laget slik som jeg har skrevet over, vil du få en god telt opplevelse og det vil gjenta turen. 

I kampen for å få et lettere telt, blir det større avstand mellom teltstengene, færre teltstenger, tynne teltstenger, ventiler som ikke kan reguleres, manglende myggnetting, manglende justering av pluggfester, lite barduner, liten avstand mellom inner og yttertelt, svake barduner, for svake teltplugger, store rette flater,  tynn teltduk, tynn bunnduk, små glidelåser, så korte som mulig. Total resultatet er et superlight telt.

SL er et telt du kan brukes til ganske mye og hvor du mister veldig mye komfort og styrke. Har du erfaring, kan du fint velge et SL telt, da du vet at du må ta mye mere hensyn, til hvor, og hvordan teltet settes opp, og du vet at det i mange tilfeller ikke blir helt optimalt. 

Unntaket er vel fine dager, uten vind, regn eller andre påvirkninger, ofte da mange velger å reise på telttur. Da fungere SL telt bra. 

10 timer siden, a_aa skrev:

Orion III vil nok uansett slite med lengdekravet ditt i 40 cm høyde :)

Tanken var å bruke det som solotelt mesteparten av tiden, og da kan jeg ligge på diagonalen, og sette stoltrekket på tvers. 

Endret av Memento mori
La til litt om glidelåser.
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Del på andre sider

15 minutter siden, tshansen skrev:

Men har du kommet deg noe nærmere det perfekte telt?

Ja, vil si det. Mye er sortert bort, og har fått mye nyttige innspill. Har vært en lærerik prosess for meg. Men må teste nigor spix i praktisk bruk, og gjerne få et prøveligg i Orion 3 2018 modell. 

Vil ikke dra noen konklusjon enda. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.