Gå til innhold
  • Bli medlem

Superenkelt spritkjøkken - tips?


Gjest Mareng

Anbefalte innlegg

Annonse
Gjest Mareng

Er det ikke slik at på det «gamle stormkjøkkenet» var vindskjermen laget slik at hullene i brennerholderen under brenneren og den tette vindskjermen skal plasseres MOT vinden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

3 timer siden, Anders_G skrev:

Det er gøy og eksperimentere med forskjellige kokesystemer, men når det kommer til enkelhet og brukervennlighet er det lite som slår varianter av typen Jetboil. Det er dog en del vekt å spare på å bruke en helt simpel sprit/esbit brenner på korte turer. Jeg var selv lenge skeptisk til gass av samme årsak som deg, men fant ut etter mye prøving at denne skepsisen var ubegrunnet.

Det enkleste er ofte det beste, og til vannkoking er det Jetboil så lenge ikke utetemperaturen kryper for langt nedover.

En 100g gassboks går nedi kjelen, inkludert kaffepressen som gir favorittkaffe også på tur. Kan bli litt mer drivstofføkonomisk med f.eks 230g gassboks, da er det bare å fylle opp resten av tomrommet i kjelen med noa annet småtteri.

Har flere brennere, men når jeg på småturer bare skal ha varmt vann tar jeg jetboilen med, er ikke så mye som skal til for vektmessig gå brake even mot en termos heller, siden det ofte ikke er nødvendig å ta med vannet som skal varmes.

Ved å veie gassboksen når du kommer hjem og skrive vekten med tusj under, vet du hvor mye du har igjen. Etter å ha loggført vekten på gassforbruket over noen turers varighet, vet du forbruket, og kan dermed vite om innholdet er nok til turen du skal på. Restebokser brukes opp på småturer.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fullstendig Åff Tåpic, men som kommentar til Jetboil:

Jeg har Jetboil zip hjemme men bruker mer nå en GSI Solist med alt av skåler, "spork", snyltekopp, MSR PocketRocket brenner og gassboks i kokekaret under transport. (Delvis samme løsning med Dualist også, men da med gassboksen på utsiden og dobbelt opp av skeier, skåler og snyltekopp i kokekaret.)

pinnaclesoloist1.jpg.9684f200ac13be3b0a49aa3b62daa3e4.jpg

pinnaclesoloist2.jpg.8acee2466defd747537551d3c8b0c2bd.jpg

Mest fordi man kan, som med mye annet... gøy å variere litt. 😊

Lenke til kommentar
Del på andre sider

En fordel med spritbrenner som gass ikke kan konkurrere med, er støy - av og til er det deilig å varme opp vann/mat og la naturens lyder overdøve det :) Og så kan det jo lages både svært lett og svært billig. Ellers har jeg samme favoritt som @Humbug nevnte tidligere i tråden, superenkel er et treffende ord å bruke på den.

Når det gjelder avstand mellom topp av brenner og bunn av kjele er visstnok 25mm betraktet som en sweetspot. Søk opp Hiram cook på Youtube om du har god tid. Generelt vil du få mer sot ved større høyde, og til et eller annet punkt også økt effekt (alt for høyt gjør at varmen forsvinner sideveis), mens du vil får mindre sot og lavere effekt jo lavere høyde. Vanlig Biltema rødsprit soter på min ved 25mm, mens FinFyr tåler går greit. Visstnok kan innblanding av 10-15% vann i vanlig rødsprit også hjelpe mot soting - det har jeg ikke prøvd.

Vindskjermingen med modifisert skjerm fra Biltema elns kan sikkert funke fint. Skal du ha med telt, kan kanskje et par teltplugger av spikertype elns funke som kjelebærere (slik feks Caldera gjør), da har du litt backup om noen originale skulle ryke? Flerbruk, vettu :) Btw: ikke aluminiumsplugger!

Trangia selger en vintertilsats som skal hjlepe til med å få fart på spritbrenneren når det er kaldt - der tenner du på en veke dynket med sprit som er plassert under brenneren, slik at du kan få fyr på en oppvarmet brenner etter en stund. (Fancee Feest har jo veke i utgangspunktet, så den trenger ikke noe sånt :) )

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Legger ved noen bilder av mitt titanium spritkjøkken.

Uten innpakning er man på 233 gram.

Ser at noen går god for jetboil.  Er enig, men så er det slik at jeg også har MSR windburner.  

Jetboil veier 403 gram mens Windburner veier 468 gram.  Velger alltid Windburner, da man ikke har behov for vindskjerm og den er hyper effektiv.

NB!! Windburner skal ikke brukes i telt.

20180403_185615.jpg

20180403_185843.jpg

20180403_190003.jpg

Endret av Blaser
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng

Dette ble bra saker 👍

Enkelt å sette opp, skjermer langt opp på kjelen, svært stødig og kompakt. Vindskjermen står svært tett slik den er nå, ca 5mm klaring rundt hele veien (ser litt mer ut på bildet). Vindskjermen er satt sammen som en sirkel, den kan deles om jeg trekker ut en pinne i den. Kjelestøtten er 3 stive ståltråder som jeg setter inn i hullene, men det holder med 2 (greit å ha en å gå på).

Gleder med til å prøve den litt mer, så får jeg se om dette ble en hit eller shitt :) 

Null forvarming, bare fram med en fyrstikk ved null grader. Lå lokket opp/ned på brenneren, så slukker den, etter noen minutter er den kjølt ned og lokket på igjen. 

Har brukt kjeleavstand 38 mm siden det viste seg å være mest effektivt på testen jeg viste til lengre oppe, men det kan jo justeres og eksperimenteres med hvis jeg bøyer ståltrådene eller lager flere hull.

Virker som dette tåler bra med vind!

Vindskjerm: 95 gram

Brenner med lokk: 75 gram

Totalt for kjøkken: 170 gram

 

Kaffekjele/bålkjele 0,9 liter: 110 gram

280 gram inkludert kjele.

Kostnad: Hittil kr 0. Men jeg må på biltema å kjøpe en ny vindskjerm til 111, da blir det totalt 95kr. Resten, inkludert brenner, ståltråd og den gamle kjelen, lå i garasjen :) 

B2CAC2D3-408D-4E22-B01F-425C3044A719.jpeg

4686E79B-85ED-4CE4-8870-6C9E14945CA8.jpeg

174E03D0-3608-484C-BC08-B09EA216887A.jpeg

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng

Koketid til full koking ved null grader (alt var null grader, også spriten), ca. 10 minutt. Da tente jeg på og satt kjelen på umiddelbart og tok tiden.

Det er vel sånn omtrent normalt ved denne temperaturen? Merket at den brant mye bedre etter en liten stund.

Valgte å ikke lage noen friskluftspalter nede, men det er kanskje en fordel å få inn litt mer luft nede? Noen hull nede ved bakken på lesiden blir vel i så fall rett plassering?

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
3 minutter siden, a_aa skrev:

Hvis du liker å bruke drillen, så er det vel greit nok :D 

Men jeg tror ikke det trengs, egentlig - det er luftespalter helt nederst, det er gliper i alle ledd og i tillegg kan du vel bare la være å lukke sirkelen helt? 

Jeg kan åpne sirkelen ja, men jeg har satt den helt sammen, for den passet så bra til kjelen på den måten, og ble mer stødig da.

Ja, det kommer inn litt luft mellom platene, det er vel kanskje nok. Jeg lager noen få for sikkerhets skyld i en plate, så vet jeg helt sikkert at det er nok luft :) 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brenneren ser brukande  ut.

Hvis du setter brennerkoppen på noe som isolerer den fra markkulde  brenner den bedre og jevnere . Eg bruker en korkplate .

Og vent litt slik at brenneren er varm før du setter kjelen på. 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
12 minutter siden, kvakko skrev:

Brenneren ser brukande  ut.

Hvis du setter brennerkoppen på noe som isolerer den fra markkulde  brenner den bedre og jevnere . Eg bruker en korkplate .

Og vent litt slik at brenneren er varm før du setter kjelen på. 

 

Takk.

Isolere den fra undersiden, det skal jeg finne en smart løsning på ;) 

Men hvorfor skal jeg vente til den er varm? Er det ikke best å utnytte energien fra «forvarmingstiden» til å varme opp kjelen?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke for å kuppe tråden, men siden det nå likevel handler om sprit(brenner);

Var på tur i helgen og brukte rødsprit til forvarming på en 111. Etter en relativ kald natt ute fikk jeg problemer med å få fyr på spriten. Er det noen kvalitetsforskjell på rødsprit? Fylte koppen som vanlig, men det tok veldig lang tid før det hele tok fyr...

Vil anta rundt minus 10 om natten og noe varmere når jeg hadde første fyring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kjelen kjøler ned brenneren og den bruker lengre tid på bli å varm nok til å "gasse" ut de små hullene rundt kanten.  Har ingen dokumentasjon men meiner bestemt  det går fortere å koke rettikoppenvatnet slik.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
10 minutter siden, esphojo skrev:

Ikke for å kuppe tråden, men siden det nå likevel handler om sprit(brenner);

Var på tur i helgen og brukte rødsprit til forvarming på en 111. Etter en relativ kald natt ute fikk jeg problemer med å få fyr på spriten. Er det noen kvalitetsforskjell på rødsprit? Fylte koppen som vanlig, men det tok veldig lang tid før det hele tok fyr...

Vil anta rundt minus 10 om natten og noe varmere når jeg hadde første fyring.

En veke i forvarmingsskålen, eller en dott glava, så er problemet ditt løst ;) 

Veker til 111 er å få kjøpt brukt. Sjekk finn.no for personer som selger deler.

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

5 minutter siden, esphojo skrev:

Fylte koppen som vanlig, men det tok veldig lang tid før det hele tok fyr...

Det er ikke væsken som brenner, men dampen som ligger like over væskeoverflaten - og når det er kaldt, blir det lite damp. Løsningen er en veke, som mangedobler overflaten som dampen kan dannes fra, og som gjør at det blir enkelt å få fyr selv om det er kaldt. Populære materialer er karbonfilt eller glassfibertau.

2 minutter siden, kvakko skrev:

Kjelen kjøler ned brenneren og den bruker lengre tid på bli å varm nok til å "gasse" ut de små hullene rundt kanten.

Deler den oppfatningen. Den brenner mest sotfritt og med høyest effekt når den er så varm at den produserer spritdampstrømmen som skal forbrennes. (Fancee Feest er untatt, den er en vekebrenner og trenger ikke være varm). :) 

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
4 minutter siden, kvakko skrev:

Kjelen kjøler ned brenneren og den bruker lengre tid på bli å varm nok til å "gasse" ut de små hullene rundt kanten.  Har ingen dokumentasjon men meiner bestemt  det går fortere å koke rettikoppenvatnet slik.

Okey, jeg tenkte kanskje at så lenge kjelen stod oppå ville varmen bli «lukket nede» og dermed ville brenneren bli fortere varm? (Er første gang på 20 år jeg bruker spritkjøkken).

Bør man vente til det gasser ut hullene før man setter kjelen på?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
2 minutter siden, a_aa skrev:

Deler den oppfatningen. Den brenner mest sotfritt og med høyest effekt når den er så varm at den produserer spritdampstrømmen som skal forbrennes. (Fancee Feest er untatt, den er en vekebrenner og trenger ikke være varm). :) 

Ser trangia har en vinterinnsats man kan bruke. Er det noe poeng i?

Evt, så lenge denne beholderen fortsatt er helt tett. Å ta den innenfor jakken i 10 minutter når det er kaldt, vil gjerne varme opp både brenner og spriten mye, slik at den kommer fort i gang?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng

Kjøpte meg en trangia brenner og en trangia triangle på tilbud, for å prøve det også. Det ser jo ut som trangiabrenneren brenner svært bra på Youtube, mye bedre enn biltema sin.

Trangiabrenneren har betydelig høyere effekt enn biltemabrenneren merker jeg, og det kommer meget raskt flammer fra hullene rundt. Jeg merker at veken suger opp mye sprit. Biltemabrenneren får bare litt små flammer ut av hullene rundt, og det tar tid før de kommer. Etter å ha kokt 7 dl vann, er ikke biltemabrenneren varmere enn at jeg kan ta å løfte denn opp. Trangia brenneren blir glovarm etter bare ett par minutter.

Jeg fylte en kaffekjel med ca 7 dl vann, litt trekk i vinden. Trangiabrenneren ble fyllt 2/3 med rødsprit. Den brant etter ett par minutter noe voldsomt, store flammer utenfor vindskjerm og kjele. Greit å ikke gjøre dette i nærheten av vegetasjon eller telt! Da jeg løftet kjelen så jeg at rødspriten kokte. Etter 7 minutter med store flammer var all spriten brent opp, og vannet kokte ikke engang! Hva skjer?..

Med biltemabrenneren og hjemmelaget vindskjerm gikk det bare ca 1/4 del avspriten i en 2/3 fylt brenner, og kokte opp ca 7 dl på 10 minutt.

Jeg skjønner det ikke... Hva er galt?4DB250DB-C930-4DCC-9AB2-5DF4E2D1FF24.thumb.jpeg.c7d50aeeda0d47ced5589115204866f9.jpeg

 

 

Biltema hjemmemekk. 10 minutter og brukt ca 1/4 del av den påfylte spriten:

79C6B16A-A9CE-495C-9F70-A738621B314D.thumb.jpeg.f95262e82337d43352dda26a587e4a74.jpeg31AA5F16-E4AA-4BD8-B199-F452F4907862.thumb.jpeg.92b7dd78f828d972629347adadc02357.jpeg

 

EDIT: med trangiabrenneren i min hjemmlagde vindskjerm koker ikke spriten over, der er større kjeleavstand. Koker opp på 7-8 minutt, men forbruker er høyere enn med biltema sin brenner.

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng

Samme resultat med mindre kjele. Elendige greier: søppel...

Det gule til venstre for kjelen på det første bildet er rødspritflammer :o 

3EAC6669-0A14-4292-AE44-E4DFB1302D89.jpeg

8BE1EAF1-A94B-4BDA-B6D6-66295F337D57.jpeg

D987CB1B-3B37-4004-A6AC-A7FFF15AD18F.jpeg

60B24BE0-FC03-4B5E-8ED4-F7B5F9B3518E.jpeg

Endret av Mareng
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Reflekterer ikke flisene mye varme tilbake til bunnen av brenneren? Så hva med å gjøre et forsøk der du setter noe avlangt under Triangelets 3 kanter som løfter den opp, f.eks rørbiter/bolter/pinner. Altså noe som ikke tetter like godt som flisene, og du får mer luft inn fra bunnen og større avstand mellom flisene og bunnen på brenneren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mareng
1 minutt siden, Omnilite skrev:

Reflekterer ikke flisene mye varme tilbake til bunnen av brenneren? Så hva med å gjøre et forsøk der du setter noe avlangt under Triangelets 3 kanter som løfter den opp, f.eks rørbiter/bolter/pinner. Altså noe som ikke tetter like godt som flisene, og du får mer luft inn fra bunnen og større avstand mellom flisene og bunnen på brenneren.

Varmerefleksjon får man nok ikke, men det tetter nok bra mot luft under. Men med den trekken/vinden som var ute, så er nok ikke luft noe problem. Det var ett jevnt drag med noen vindpust innimellom.

Jeg vil jo kunne plassere denne ute hvor som helst uten å måtte fintenke så grundig for å unngå fare for å brenne ned omgivelsene. Å ta av kjelelokket eller kjelen med en brennbar jakke på seg er også risikosport. Veldig skuffet over denne kombinasjoene.

Skulle tro produsenten bare har forsøkt denne løsningen inne på kjøkkenbenken.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.