Gå til innhold
Børter

Knivsliping for nesten-begynnere

Anbefalte innlegg

Jeg er ingen ekspert på kniv, så ta det følgende med en klype salt så å si:

Jeg lurte selv litt på hvordan jeg skulle slipe kniven jeg kjøpte nylig, og etter hvert valgte jeg følgende løsning. En utfordring blir å greie å slipe kniven min med 20 graders helning, uten at det bærer galt av sted.

Hm, et triks kunne jo være å legge slipesteinen slik at den skråner, og hvor man forsøker å slipe eggen ved å holde kniven horisontalt, som antagelig vil være enklere enn å prøve seg på f.eks 20 graders helning med øyemål. Edit: Men søren, da renner jo vannet av! :|

 • Stor slipestein til å ha hjemme: Wüsthof vannsten, dobbel grit: 400 & 2000 (ca 330 kr)
 • F400 og F100 Ssilicone carbide pulver, til å heh slipe slipesteinen på glassflate som vist i videoen nederst
 • tykk bit av lær, til å eh gjøre ren eggen helt til slutt
 • Liten slipestein til å ta med på tur: Fjällkniven DC4, dobbel grit, diamant-flate (grov)  og slipestein (fin) (hvis ikke jeg husker helt feil) (ca 200 kr)

 

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nei, tja, så iflg. guiden på nettsida til de som lager denne lille flate slipesteinen, så brukes diamant sida til det grove og den andre til finsliping.

https://www.fallkniven.com/en/knife/dc4/

Jeg leser nå at denne andre siden er kjeramisk.

 

Forresten, jeg vet at glass skal være noe som gjerne er laget spesielt flatt, men jeg vet ikke om glasset er hardere enn "silicone carbide". Har selv "lappet" en prosessor på glassflate, dog man kan antagelig brukes sandpapir og ikke "silicone carbide" pulver vil jeg tro.

Endret av Epletre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av Jonas1986
   Hei!
   Har fått på brennrør på optimusen og der ser ut som flere dyser er tette... Kan man legge brennerhodene i bløt så sot og slikt løses opp, isåfall hva? Lurer også på om man kan skru ut dysen som sitter i hvert brennerhode ved rengjøring? Er det noen som vet hvor mye trykk det skal være på denne? Har bare bilventil og fyller med kompressor men har ikke fylt mer enn 1,5 bar..
  • Av fightingfalcon
   Hei!
   Er det noen her som har noe erfaring med knivene fra Brusletto er prydet med Lars Monsens navn? Jeg har lyst på en ordentlig turkniv og 
   har vurdert enten Ánarjohka eller Børgefjell. De koster jo litt, men jeg antar det er en kniv man skal ha i mange år fremfor moraknivene som slites ut.
   Har navnet for høy pris mtp. knivene?
    
   Setter pris på alle innspill og tips 
  • Av a_aa
   Ikke verdens mest spennende DIY-prosjekt, kanskje? Men jeg har faktisk aldri skrudd fra hverandre en haspelsnelle og smurt den opp før, så ørlitettbittelitt spenning var det jo  Og jeg syntes det hadde blitt litt mer lyd og "rasping" i snellen
   Siden haspelsnellen min er en Okuma (Ceymar 25 FD), kjøpte jeg et sett med grease og olje fra dem da Fjellsport hadde dette med 30% avslag - det er egentlig et kit (link) som Okuma har satt sammen fra andre produsenter (Cal's Grease og Corrosion X HD olje) og stemplet med sitt eget merkenavn. I tillegg kjøpte jeg "clutch-skiver" i CarbonTex fra ebay (link).
   Fant en youtube-video som viste hvordan smørejobben kunne gjøres på en Okuma Ceymar 65 FD: 
   Det viste seg å være temmelig nær det jeg trengte  Noen forskjeller var det jo ift min 25 FD, men ikke mye. Dersom du skal bytte "clutch-skiver" (langt fra nødvendig), er lurt å tre innpå de nye skivene mens spolen sitter på akslingen (den er ikke rund). En liten bummer for meg var at clutch-skivene hadde for litt stor ytre diameter, det ble ordnet med en neglesaks. Klippet av en brøkdels millimeter langs ytterkanten, før jeg ga de et godt lag med grease:

   En annen ting som jeg slet litt med var denne mutteren, som viset seg å være links-gjenget (motsatt dreieretning av normalt):

   Ellers gikk ting veldig greit  Noen forskjeller, men ikke særlig store, fra videoen. Litt olje på lagrene, og noen klatter grease på tannhjulene. Og så var det på tide å skru ting sammen igjen - da er det superviktig at de røde prikkene på tannhjulene blir plassert ovenfor hverandre:

   Og joda, ting roterer fint etterpå  :

   Dette er jo en rimelig snelle (kostet nok rundt 4-500 da brutter'n kjøpte den til meg som presang) og noen vil sikkert synes det er bortkastet tid å vedlikeholde den. Men jeg liker å skru på ting, og å få dem til å funke bedre og lengre - og utfra mengden av olje og grease jeg brukte på denne jobben, har jeg nok for opptil flere tiår fremover   
  • Av Blaser
   Falt for denne reklamen her:
   http://bestitest.kundebilag.no/best-i-test/prisbelønnet-utekniv
   ...OK4 kniven har 3 mm kraftige blad i japansk karbonstål med skandinavisk sliping. Bladet har sort EPD-belegg som beskytter effektivt mot rust. Det at den slipte ryggen er utformet for bruk av tennstål, er veldig praktisk!
   – Friluftsfans kommer også til å være veldig fornøyde med at hver kniv har en tang på hele 82 mm for å tåle tøff bruk, sier Nikita Golovlev.
    
   Billig er den jo også ( ca. 200,-), så da må den jo prøves..
    

  • Av rwdf
   Fant frem denne gamle, men fine, kniven som jeg fikk i gave en gang i tiden. Noen som aner hva denne modellen fra Helle heter? 
   Det står bare "Original Helle. Laminated stainless steel" på bladet.
   Finner ingen som ligner på den på Helles nettsider. Utgått modell?
   På forhånd takk.

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.