Gå til innhold
Børter

Knivsliping for nesten-begynnere

Anbefalte innlegg

Båndsliper vil lage en konveks egge. Disse holder langt lengre og blir mer enn skarpe nok til kutting. Konveks egge egner seg ikke til like bra høvler (altså verktøyet) eller barberkniver.

Har tenkt på en sånn work sharp selv, men det finnes mye annet fint på markedet. Om du skal kjøpe skikkelige (japanske) slipestener kommer du opp i rundt 2000 uansett. Jeg sliper nå med japanske stener og har korning 300, 1000, 3000, 5000 og 10000. I tillegg bruker jeg lærstropp etterpå, eller i stedet for 10 000korning (den er unødvendig på turkniver i hvert fall!) Ulempen med dette er at det tar fryktelig lang tid om du har mange kniver som skal slipes.

Prossessen er tålelig enkel. Hold jevn vinkel hele tiden, litt ujevn blir den og eggen blir noe konveks. Hold på til du får en kant (burr på engelsk) på motsatt side (sjekk jevnlig), snu og slip til kanten er borte. Sjekk andre siden. Gå så over til finere korning og gjenta. Poleringsteinene (5000+) gir veldig fin kant, og jo hardere stålet er jo mer arbeid er det.

Ståls hardhet måles i HRC. 60-62 er blant det hardeste en bør ha før det blir sprøtt og sprekker lett. Et herk å slipe. 

 

3 timer siden, can skrev:

Skal gi deg ett godt tips. Kjøp deg ein opinel no 8 Carbon stål på eBay. Då treng du berre eit heilt vanlig Bryne ikkje noken dyre kniva og knivslipeapparat. Eg har 2 eller 3 stk som eg bruke til absolutt alt, på kjøkken, når eg fiske osv. Einaste er viss du må bruka ein del kraft då er eg litt skeptisk pga tynt blad som kan knekke, da einaste negative så langt er at skaftet trutna sån at bladet blir vondt å få inn i skaftet. Derfor må du ha meir enn eit sån at du har ein å bruka når den andre tørka. Veldig lett å bryna, sjølv eg greie da. Etter at eg fekk tak i opinel kniv så trur eg ikkje at eg har brukt noken av dei andre. Men viss du bestille så husk, karbonstål varianten ikkje den rustfrie. Var faktisk med å flådde hjort med den og.

Knivene til opinel er bra, men unngå karbonstål på friluftskniver. De ruster fort! Ja, de er hardere og holder seg skarpe lenger. Men rust setter flekker overalt og er mye mer arbeid å holde enn en rustfri kniv. (Har forresten en Opinel no 7 i karbon, så jeg vet hva jeg snakker om med denne kniven. VELDIG fin kiv.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 timer siden, tshansen skrev:

Brukskniver, som du skal gjøre flere jobber bør være konveks, redskap, slik som en kjøkkenkniv er, må være V-egg... du vil raskt kjenne forskjell om du prøver å kutte opp mat med en konveks egg 

Alle mine kjøkkenkniver har en konveks egge. På grunn av ergonomi får de en lett konveks når man sliper på våtstein og bruker lærstropp. Jeg kan kutte tomater i tynne skiver uten å holde i tomatene. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
14 timer siden, Børter skrev:

Etter alle innspill over, og etter diverse nettsøk dere har satt meg på sporet av, prøver jeg meg på en oppsummering (så langt):

Slipesteiner som Tormek gir en svakt konkav egg.

Båndslipere som Work Sharp gir en svakt konveks egg.

Håndholdte steiner eller kombinasjoner av smergelpapir og musematte el gir en svakt konveks egg.

Steiner i kombinasjon med jigg, eller med ekstremt godt håndlag, gir en helt rett egg / flat egg / V-egg / scandi-egg (som er det samme, tror jeg).

Og mitt inntrykk er følgende (basert på det jeg leser, ikke egenerfaring): Det spiller ikke all verdens rolle om eggen er svakt konveks, rett eller svakt konkav. Konvekse egger holder lengre og rette egger er gir mer presise kutt. De ulike variantene beskrevet over gir uansett ikke veldig store utsalg i den ene eller andre retningen.

Og til slutt: Maskiner er dyre, men gir raskt et godt resultat. Steiner krever håndlag og tålmodighet.

Kniver må slipes opp en sjelden gang og skjerpes i det daglige. Så vidt jeg forstår brukes "skjerpes", "settes opp" og "kvesses" om det samme. "Brynes" er jeg mer usikker på. Kom gjerne med innspill på begrepsbruken, eller tips meg om en oversikt, hvis den finnes.

Som sagt, dette er basert på hva jeg leser, så kom gjerne med korreksjoner.

Ikke at det spiller noe rolle, men forskjellen på disse "rette" eggene er hvordan de er slip mtp primær- og sekunderegg. Og hvorvidt vinkelen er ensidig eller tosidig.

Et greit illustrasjonsbilde: Skjult lenke - logg inn for å se den
(Primæregg er den eggen som faktisk kutter, sekundæreggen er den som går fra primæreggen til bladets rygg/tykkeste del)

Generelt spiller det ikke så stor rolle hvordan du sliper, men at du faktisk gjør det, og skjerper ofte. Jeg skjerper kjøkkenknivene mine hver dag, men så bruker jeg dem kanskje litt mer enn snittet.

Jeg kunne godt tenkt meg å bytte ut slipesteinene mine med en Worksharp ken onion, men jeg er litt skeptisk til korningene på standardbeltene. Jeg ville ikke slipt kniver som allerede har en egg med noe med grovere korning enn 800-1000. Alt under det er for å etablere en egg, eller reparere hakk. Å ta frem slipesteinene, fukte dem, og stå å slipe i 20 min per kniv blir så mye arbeid at jeg sjeldent gidder å gjøre det mer enn en gang i året. Ulempen er da at noen kniver blir nedprioriterte og lever et halvslapt liv i skuffen helt til jeg får ånden over meg.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.