Gå til innhold
Børter

Knivsliping for nesten-begynnere

Anbefalte innlegg

På 10.2.2018 den 10.17, guffen2015 skrev:

Prisen ligger på mellom kr. 500 og 600 på alle tre. Noen som kan bidra i valget?

Synes det er rart at det ikke står noe om størrelse på steinene, så vidt jeg kunne se? Det er jo litt viktig - skal du bruke dem på bordet/benken hjemme kan de godt være litt store, skal de være med på tur bør de vel være mindre? Jeg ville funnet ut av det før jeg bestemte meg.

Selv har jeg noen ganske store vannsteiner, syntetiske fra det Japanske budsjettmerket Suehiro i størrelse 18,3*6,3 cm som egentlig er beregnet på kjøkkenkniver, og altså ikke turbruk. Jeg bruker av og til en Eze Lap diamantbryne til litt grovere sliping, og så en 1000 + 3000 kombistein desidert mest (tror ikke jeg har brukt 10 000-steinen ennå). Den velbrukte heter SKG-24, og Suehiro lager faktisk en grovere tvilling som heter SKG-25, med grovhet 280 + 1000 - og det er vel ganske nær det du ser etter? http://www.suehiro-toishi.com/en/category/kitchen/

Søker du på "Suehiro SKG-25" på eBay, får du den fra Japan til 34 USD inkl (snegle)frakt, altså godt under tollgrensa. Passer størrelsen, har i hvert fall ikke jeg noe å utsette på kvaliteten. :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Måtte inn på kanalen til han der Stefan Wolf-fyren, og jaggu hadde han et par videoer med Suehiro-stein, det var med SKG-38, som faktisk er klin lik min SKG-24 med unntak av at hans er noen cm smalere og kortere. Han er mye dyktigere til å slipe enn meg, jeg får nok ikke samme flyten i den der papirskjæringen som han imponerer med, selv med samme stein. Nå må det slipes oftere her for å få erfaringen på plass - mistenker at det er i avslutningsfasen han utklasser meg :)   https://www.youtube.com/user/stefanwolf88/search?query=skg-38

Ellers har jeg ikke flattening-remedier ennå, bruker enn så lenge kun nagura-stein for å rense ut metallslagg og gi litt ekstra slurry.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 • Lignende innhold

  • Av Jonas1986
   Hei!
   Har fått på brennrør på optimusen og der ser ut som flere dyser er tette... Kan man legge brennerhodene i bløt så sot og slikt løses opp, isåfall hva? Lurer også på om man kan skru ut dysen som sitter i hvert brennerhode ved rengjøring? Er det noen som vet hvor mye trykk det skal være på denne? Har bare bilventil og fyller med kompressor men har ikke fylt mer enn 1,5 bar..
  • Av fightingfalcon
   Hei!
   Er det noen her som har noe erfaring med knivene fra Brusletto er prydet med Lars Monsens navn? Jeg har lyst på en ordentlig turkniv og 
   har vurdert enten Ánarjohka eller Børgefjell. De koster jo litt, men jeg antar det er en kniv man skal ha i mange år fremfor moraknivene som slites ut.
   Har navnet for høy pris mtp. knivene?
    
   Setter pris på alle innspill og tips 
  • Av a_aa
   Ikke verdens mest spennende DIY-prosjekt, kanskje? Men jeg har faktisk aldri skrudd fra hverandre en haspelsnelle og smurt den opp før, så ørlitettbittelitt spenning var det jo  Og jeg syntes det hadde blitt litt mer lyd og "rasping" i snellen
   Siden haspelsnellen min er en Okuma (Ceymar 25 FD), kjøpte jeg et sett med grease og olje fra dem da Fjellsport hadde dette med 30% avslag - det er egentlig et kit (link) som Okuma har satt sammen fra andre produsenter (Cal's Grease og Corrosion X HD olje) og stemplet med sitt eget merkenavn. I tillegg kjøpte jeg "clutch-skiver" i CarbonTex fra ebay (link).
   Fant en youtube-video som viste hvordan smørejobben kunne gjøres på en Okuma Ceymar 65 FD: 
   Det viste seg å være temmelig nær det jeg trengte  Noen forskjeller var det jo ift min 25 FD, men ikke mye. Dersom du skal bytte "clutch-skiver" (langt fra nødvendig), er lurt å tre innpå de nye skivene mens spolen sitter på akslingen (den er ikke rund). En liten bummer for meg var at clutch-skivene hadde for litt stor ytre diameter, det ble ordnet med en neglesaks. Klippet av en brøkdels millimeter langs ytterkanten, før jeg ga de et godt lag med grease:

   En annen ting som jeg slet litt med var denne mutteren, som viset seg å være links-gjenget (motsatt dreieretning av normalt):

   Ellers gikk ting veldig greit  Noen forskjeller, men ikke særlig store, fra videoen. Litt olje på lagrene, og noen klatter grease på tannhjulene. Og så var det på tide å skru ting sammen igjen - da er det superviktig at de røde prikkene på tannhjulene blir plassert ovenfor hverandre:

   Og joda, ting roterer fint etterpå  :

   Dette er jo en rimelig snelle (kostet nok rundt 4-500 da brutter'n kjøpte den til meg som presang) og noen vil sikkert synes det er bortkastet tid å vedlikeholde den. Men jeg liker å skru på ting, og å få dem til å funke bedre og lengre - og utfra mengden av olje og grease jeg brukte på denne jobben, har jeg nok for opptil flere tiår fremover   
  • Av Blaser
   Falt for denne reklamen her:
   http://bestitest.kundebilag.no/best-i-test/prisbelønnet-utekniv
   ...OK4 kniven har 3 mm kraftige blad i japansk karbonstål med skandinavisk sliping. Bladet har sort EPD-belegg som beskytter effektivt mot rust. Det at den slipte ryggen er utformet for bruk av tennstål, er veldig praktisk!
   – Friluftsfans kommer også til å være veldig fornøyde med at hver kniv har en tang på hele 82 mm for å tåle tøff bruk, sier Nikita Golovlev.
    
   Billig er den jo også ( ca. 200,-), så da må den jo prøves..
    

  • Av rwdf
   Fant frem denne gamle, men fine, kniven som jeg fikk i gave en gang i tiden. Noen som aner hva denne modellen fra Helle heter? 
   Det står bare "Original Helle. Laminated stainless steel" på bladet.
   Finner ingen som ligner på den på Helles nettsider. Utgått modell?
   På forhånd takk.

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.