Gå til innhold
Børter

Knivsliping for nesten-begynnere

Anbefalte innlegg

Jeg har et par turkniver som jeg gjerne skulle fått litt skarpere. Jeg har jo slipt kniver mange ganger, men bare med enkle brynesteiner og med jukseslipere fra Øyo og Fiskars. Trenger noen tips til hvordan jeg skal komme meg til neste nivå, men uten å bruke for mange timer eller hundrelapper.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan virke som om det kommer til å gå med noen kroner på dette prosjektet. Må jeg bytte bånd på Ken Onion-maskinen? Eller steiner på Torkmek-maskinen? Når dere har slike maskiner, bruker dere bare dem, eller frisker dere opp eggen med enklere håndslipere innimellom?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Og et spørsmål til, som melder seg nå som jeg er bitt av basillen: Hva er egentlig forskjellen på slipemaskiner med bånd og stein? Kan begge brukes til alle typer egger, eller er de til henholdsvis konvekse og v-egger?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det virker fristende med en slipemaskin, selv det kan bli dyrt. Hvis det er så lett som folk skal ha det til, kommer jeg sikkert til å slipe opp alt jeg har av kniver, og det er jo et bonus. Men jeg lurer fortsatt på dette med konveks egg og v-egg. Turknivene jeg bruker mest er helle-kniver med v-egg. Har disse godt av møtet med en båndsliper? Og hva med kjøkkenknivene? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter alle innspill over, og etter diverse nettsøk dere har satt meg på sporet av, prøver jeg meg på en oppsummering (så langt):

Slipesteiner som Tormek gir en svakt konkav egg.

Båndslipere som Work Sharp gir en svakt konveks egg.

Håndholdte steiner eller kombinasjoner av smergelpapir og musematte el gir en svakt konveks egg.

Steiner i kombinasjon med jigg, eller med ekstremt godt håndlag, gir en helt rett egg / flat egg / V-egg / scandi-egg (som er det samme, tror jeg).

Og mitt inntrykk er følgende (basert på det jeg leser, ikke egenerfaring): Det spiller ikke all verdens rolle om eggen er svakt konveks, rett eller svakt konkav. Konvekse egger holder lengre og rette egger er gir mer presise kutt. De ulike variantene beskrevet over gir uansett ikke veldig store utsalg i den ene eller andre retningen.

Og til slutt: Maskiner er dyre, men gir raskt et godt resultat. Steiner krever håndlag og tålmodighet.

Kniver må slipes opp en sjelden gang og skjerpes i det daglige. Så vidt jeg forstår brukes "skjerpes", "settes opp" og "kvesses" om det samme. "Brynes" er jeg mer usikker på. Kom gjerne med innspill på begrepsbruken, eller tips meg om en oversikt, hvis den finnes.

Som sagt, dette er basert på hva jeg leser, så kom gjerne med korreksjoner.

Endret av Børter

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, mente at Work Sharp gir konveks egg. Retta det opp nå.

Det er noe veldig tiltalende ved den Ken Onion-maskinen, ja.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ah! Den illustrasjonen forklarte en hel del! Jeg har brukt kniv i en halv mannsalder, men aldri reflektert over ulike slipinger av eggen. Nå begynner jeg å bli skeptisk til å fjerne skandi-slipingen på helle-kniver og bruslettoknivene mine. Liker også å bruke vinkelen mellom primær- og sekundæreggen når jeg spikker. Kanskje det er stein som gjelder likevel? Vil ikke den brede primæreggen på skandislipte kniver hjelpe til å holde en jevn vinkel når man sliper/skjerper? Funker det med Landsky eller liknende på slike kniver? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.