Gå til innhold
Børter

Knivsliping for nesten-begynnere

Anbefalte innlegg

Jeg har et par turkniver som jeg gjerne skulle fått litt skarpere. Jeg har jo slipt kniver mange ganger, men bare med enkle brynesteiner og med jukseslipere fra Øyo og Fiskars. Trenger noen tips til hvordan jeg skal komme meg til neste nivå, men uten å bruke for mange timer eller hundrelapper.  

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har vært i samme situasjon som deg. Kjøpte noen enklere slipesett først (Lansky og et par typer fra ebay). De fungerte bare sånn måtelig, knivene ble aldri skikkelig skarpe, og det var mye arbeid. Kunsten med knivsliping er å holde en konstant vinkel over hele eggen, og samme vinkel hver gang man sliper. Mitt råd er å gå all in, eller la andre slipe knivene dine ved behov. Jeg var lei av passe skarpe kniver, og ønsket meg (og fikk) en Tormek-sliper i bursdagsgave. Det finnes et utvalg jigger for forskjellig verktøy, for å sikre jevn eggvinkel, og den leveres med vinkelmåler. Slipesteinen har korn 220 og 1000, samt et lærbryne. Knivene mine er nå optimalt skarpe. En annen løsning som mange liker er sliperen fra Ken Onion (også elektrisk) som bruker bånd istedet for stein som Tormek-maskinen, men jeg har ikke prøvd den selv.
Ulempen med disse er at de bryter med et av kravene dine, nemlig det med hundrelappene :) . Til gjengjeld bruker du ikke mange minuttene på sliping av hver kniv...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det enkle svaret er diamantbryne med finhet rundt 600 grit. F.eks. rød DMT eller tilsvarende Eze-Lap. Dette vil alene gi en egg som holder til matlaging og sløying av fisk. 

 

Det er noen som har mer greie på dette enn meg, som hevder at det ikke er noe vits med diamantbryne finere enn 1200 grit. Så kjøp gjerne kjeramiske eller naturlige steiner hvis en skarpere egg er ønskelig... 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg kjøpte worksharp Ken Onion. Den koster ca 2 lapper, men det er den enkleste måten jeg vært ute for når det kommer til sliping. Det finnes en som er litt enklere som koster noe mindre, rett i overkant av en 1000 lapp om jeg husker riktig. Denne har grunnegenskapene til Ken Onion modellen men kan ikke gjøre så mye forskjellig. Knivene blir veldig skarpe og det går fort 😊

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kan virke som om det kommer til å gå med noen kroner på dette prosjektet. Må jeg bytte bånd på Ken Onion-maskinen? Eller steiner på Torkmek-maskinen? Når dere har slike maskiner, bruker dere bare dem, eller frisker dere opp eggen med enklere håndslipere innimellom?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Og et spørsmål til, som melder seg nå som jeg er bitt av basillen: Hva er egentlig forskjellen på slipemaskiner med bånd og stein? Kan begge brukes til alle typer egger, eller er de til henholdsvis konvekse og v-egger?

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Børter skrev:

Når dere har slike maskiner, bruker dere bare dem, eller frisker dere opp eggen med enklere håndslipere innimellom?

Til det "vanlige vedlikeholdet" av kniver, både tur og kjøkkenkniver, bruker jeg Rudolfstroppen. Er veldig fornøyd med den!
 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, Børter said:

Kan virke som om det kommer til å gå med noen kroner på dette prosjektet. Må jeg bytte bånd på Ken Onion-maskinen? Eller steiner på Torkmek-maskinen? Når dere har slike maskiner, bruker dere bare dem, eller frisker dere opp eggen med enklere håndslipere innimellom?

Du må bytte bånd på Onion-maskinen når de er utslitte. Hvor lenge de varer vet jeg ikke, har ikke erfaring med den. Du må også ha bånd med forskjellig grovhet (korning, grit).
Onion-maskinen er godt egnet til litt konveks egg, det er vanskelig på en snurrende rund stein som på Tormek-maskinen. Steinen varer svært lenge, mange, mange år ved normal bruk. Steinen har to grovheter, 220 for grovsliping og 1000 for normal sliping av uskadete egger. Grovheten justeres med en medfølgende stein - ganske snedig uttenkt. Det er også mulig å rette opp steinen hvis den ikke lenger er plan i slipeflaten. Det finnes jigger for små korte kniver, store lange kniver, økser, sakser, treskjæreverktøy m.m. Det er som nevnt også en lærskive på Tormekmaskinen, men min erfaring er at den aller siste finishen bør gjøres på et stykke tykt lær med fint slipemiddel. Jeg har en bred treplanke kledd med lær på begge sidene, den drar jeg kniven over noen ganger etter slipingen. Da fjernes alle rester av eventuelle gradkanter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Når du kjøper en Ken onion maskin så følger det med bånd i forskjellige grovhetsgrader. Jeg har enda ikke bytta noen bånd da de holder veldig godt enda. Bruker den til kjøkkenkniver, friluftskniver og øks. Syns båndene virker å holde godt, så om en ikke har veldig mange kniver som en jevnlig ødelegger så vil de medfølgende båndene holde i noen år. Nye bånd er ikke dyre

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skal gi deg ett godt tips. Kjøp deg ein opinel no 8 Carbon stål på eBay. Då treng du berre eit heilt vanlig Bryne ikkje noken dyre kniva og knivslipeapparat. Eg har 2 eller 3 stk som eg bruke til absolutt alt, på kjøkken, når eg fiske osv. Einaste er viss du må bruka ein del kraft då er eg litt skeptisk pga tynt blad som kan knekke, da einaste negative så langt er at skaftet trutna sån at bladet blir vondt å få inn i skaftet. Derfor må du ha meir enn eit sån at du har ein å bruka når den andre tørka. Veldig lett å bryna, sjølv eg greie da. Etter at eg fekk tak i opinel kniv så trur eg ikkje at eg har brukt noken av dei andre. Men viss du bestille så husk, karbonstål varianten ikkje den rustfrie. Var faktisk med å flådde hjort med den og.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er ikke behov for å slipe en kniv ofte , mens den må brynes rett som det er. Jeg har tilgang til en god elektrisk våtslipestein på jobben , og tar med ett par knivet inn i mellom for å slipe opp eggen. Så har jeg ett par bryner hjemme , eller i sekken  eller lomma , når jeg er på tur. Hvis jeg er på jakt og vi har vært så heldig at det er behov for å flå en hjort, må brynet fram flere ganget for å friske opp eggen. Men det er ikke nødvendig å slipe eggen mer enn en gang i løpet av en høst for meg med mindre jeg et uforsiktig og skader eggen på en eller annen måte. For meg holder det fint å ha ett par brynesteiner i huset.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Båndsliper vil lage en konveks egge. Disse holder langt lengre og blir mer enn skarpe nok til kutting. Konveks egge egner seg ikke til like bra høvler (altså verktøyet) eller barberkniver.

Har tenkt på en sånn work sharp selv, men det finnes mye annet fint på markedet. Om du skal kjøpe skikkelige (japanske) slipestener kommer du opp i rundt 2000 uansett. Jeg sliper nå med japanske stener og har korning 300, 1000, 3000, 5000 og 10000. I tillegg bruker jeg lærstropp etterpå, eller i stedet for 10 000korning (den er unødvendig på turkniver i hvert fall!) Ulempen med dette er at det tar fryktelig lang tid om du har mange kniver som skal slipes.

Prossessen er tålelig enkel. Hold jevn vinkel hele tiden, litt ujevn blir den og eggen blir noe konveks. Hold på til du får en kant (burr på engelsk) på motsatt side (sjekk jevnlig), snu og slip til kanten er borte. Sjekk andre siden. Gå så over til finere korning og gjenta. Poleringsteinene (5000+) gir veldig fin kant, og jo hardere stålet er jo mer arbeid er det.

Ståls hardhet måles i HRC. 60-62 er blant det hardeste en bør ha før det blir sprøtt og sprekker lett. Et herk å slipe. 

 

3 timer siden, can skrev:

Skal gi deg ett godt tips. Kjøp deg ein opinel no 8 Carbon stål på eBay. Då treng du berre eit heilt vanlig Bryne ikkje noken dyre kniva og knivslipeapparat. Eg har 2 eller 3 stk som eg bruke til absolutt alt, på kjøkken, når eg fiske osv. Einaste er viss du må bruka ein del kraft då er eg litt skeptisk pga tynt blad som kan knekke, da einaste negative så langt er at skaftet trutna sån at bladet blir vondt å få inn i skaftet. Derfor må du ha meir enn eit sån at du har ein å bruka når den andre tørka. Veldig lett å bryna, sjølv eg greie da. Etter at eg fekk tak i opinel kniv så trur eg ikkje at eg har brukt noken av dei andre. Men viss du bestille så husk, karbonstål varianten ikkje den rustfrie. Var faktisk med å flådde hjort med den og.

Knivene til opinel er bra, men unngå karbonstål på friluftskniver. De ruster fort! Ja, de er hardere og holder seg skarpe lenger. Men rust setter flekker overalt og er mye mer arbeid å holde enn en rustfri kniv. (Har forresten en Opinel no 7 i karbon, så jeg vet hva jeg snakker om med denne kniven. VELDIG fin kiv.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
29 minutes ago, Prebb said:

 Hold jevn vinkel hele tiden, litt ujevn blir den og eggen blir noe konveks. Hold på til du får en kant (burr på engelsk) på motsatt side (sjekk jevnlig), snu og slip til kanten er borte. Sjekk andre siden. Gå så over til finere korning og gjenta.

Å holde jevn vinkel hele tiden er viktig, og også det som er vanskelig - på frihånd i hvert fall. Derfor liker jeg slipere som har jigg, eller spor for kniven som Onion sin. Da er man sikrere på at vinkelen er lik hele tiden, og på begge sidene. Og ikke minst: man kan bruke samme vinkel neste gang kniven trenger en liten oppskarping. Kraftige turkniver trenger gjerne en annen (større) vinkel enn f.eks. fine kokkekniver.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Vil heller sei at dei blir meir svart oksidert eg da, men kanskje ikkje noke å få i seg via maten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her kan man jo fordype seg til man blir blå... uten at knivene nødvendigvis blir noe bedre. Stålet i kniven avgjør også veldig på hvor "lett" den er å slipe. Billig variant som jeg bruker selv. Våtslipepapir fra  Biltema, en musmatte og litt tålmodighet. Jeg bruker også en stropp for finpussen og jevnt vedlikehold, men dette er ikke nok om du først får en skade i eggen. Blir knivene skikkelig skadet, altså gode stygge hakk fra steiner eller lignende. Da henvender jeg meg til proffene. Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det virker fristende med en slipemaskin, selv det kan bli dyrt. Hvis det er så lett som folk skal ha det til, kommer jeg sikkert til å slipe opp alt jeg har av kniver, og det er jo et bonus. Men jeg lurer fortsatt på dette med konveks egg og v-egg. Turknivene jeg bruker mest er helle-kniver med v-egg. Har disse godt av møtet med en båndsliper? Og hva med kjøkkenknivene? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Brukskniver, som du skal gjøre flere jobber bør være konveks, redskap, slik som en kjøkkenkniv er, må være V-egg... du vil raskt kjenne forskjell om du prøver å kutte opp mat med en konveks egg 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 hour ago, Børter said:

Det virker fristende med en slipemaskin, selv det kan bli dyrt. Hvis det er så lett som folk skal ha det til, kommer jeg sikkert til å slipe opp alt jeg har av kniver, og det er jo et bonus. Men jeg lurer fortsatt på dette med konveks egg og v-egg. Turknivene jeg bruker mest er helle-kniver med v-egg. Har disse godt av møtet med en båndsliper? Og hva med kjøkkenknivene? 

Jeg tror øksene mine er de eneste som har konveks egg. Så vidt jeg vet har alle knivene mine v-egg. Også Strømeng-knivene, og mer allsidig tur- og brukskniv er vel vanskelig å finne.
Til den første setningen din: Ja, det er så lett og gøy at du kommer til å slipe alle knivene dine. Og naboene sine.  Og du kommer til å samle inn alt av kniver
fra slekt og venner for å slipe dem. Du blir hekta :) .

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 timer siden, Børter skrev:

Det virker fristende med en slipemaskin, selv det kan bli dyrt. Hvis det er så lett som folk skal ha det til, kommer jeg sikkert til å slipe opp alt jeg har av kniver, og det er jo et bonus. Men jeg lurer fortsatt på dette med konveks egg og v-egg. Turknivene jeg bruker mest er helle-kniver med v-egg. Har disse godt av møtet med en båndsliper? Og hva med kjøkkenknivene? 

Ikke slip knivene på noe som det ikke er vann på. Smergelskive eller smergelpapir, båndsliper eller masin med skive vil ødeleggekniven på sekunder. Bruk kun roterende slipestein med vann eller bryne med vann på. Hvis du bruker roterende slipestein så pass på at du ikke har for høy fart. Da kan du få varmgang og da ryker herdingen i stålet.

Gammel eller ny type spiller ingen rolle så lenge det er godt med vann på.

fixImage001.jpg.09751080b8d3dc26b7813c160fea4105.jpg50376-01-1000.jpg.2c79e79f86491e47474837a3d4ce5e55.jpg

 

 Skjult lenke - logg inn for å se den

Men det finnes noen enkle innretninger som hjelper oss som ikke har dette som fag.

Skjult lenke - logg inn for å se den 

Til sliping av øks kan du bruke en fil for å fjerne små hakk og så et bryne til slutt.

Det ligger mange gode råd på YouTube. Både for sliping av kniver og økser.

Her er et par tips for øks fra YouTube

 

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har hogd mykje staur til aluminiums verka før om åra. Brukte fil, enkelt og greit. For å få den heilt fine Eggen så bør ein vel benytta Bryne og, men hadde jo ikkje alltid vatn for håndå. Generelt vil eg sei, færre duppeditta jo bedre. Men ikkje alltid så lett å leva etter, personlig har eg lett for å leita etter den optimale tingen/løysinga. Fort gjort å komma inn på ett blindspor eller bruka masse tid på detalja/ting som ikkje er så viktig. Ein stor del av da skyldes nettet. Var på ein måte enklare før. Uansett så prøve eg å forenkla å gjera ting så billige å ukompliserte som mulig. Noke livet har lert meg er at oppgaver kan gjerast veldig enkelt, eller da kan overkompliserast i da uendelige. Eg har barbert meg i ca 25 år eller så. Til no Gilette eit eller Anna, synes høvlane som blir skifta ut er temmelig dyre. Såg litt på da i går samt litt på tuben. Der var da noken videoa der ein barberte seg med ein annerledest type barberhøvler, heilt tynne blad. Wilkinson var produsent. Gjekk inn på siå deirast å såg på kva dei hadde. Såg dei hadde ein drøss ulike alternativ da eina såg meir fancy ut enn da Andra. Heilt nederst hadde dei wilkinson sword classic. Gjekk for da alternativet på eBay med ein gong. Sjekka berre kva dei utskiftbare blad kosta. Høvelen med 5 blad kosta 77 kr inkludert frakt. No har eg ikkje prøvd detta endå da, og hadde skrive eit eksempel om noke eg har ein del kjennskap til, men da blei litt for søkt rett og slett. Poenget mitt er at me blir bombadert daglig med alt me må ha med stadig meir forbedra utgaver, da sista i hermetegn. At da blir meir og meir komplisert blir ikkje nevnt. No er da ikkje meininga å sitta på min høge hest for eg har gått i fellå gong på gong på gong, men eg prøve iverfall å motstå presset men lett er da ikkje. Detta var ikkje mynta på knivsliping eller knivslipingsapparat men meir på samfunnet rundt oss. Samt at eg ikkje fekk sova meir så stod opp. Skal snart på arbeid uansett.

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
8 timer siden, Bjørn J skrev:

Jeg tror øksene mine er de eneste som har konveks egg. Så vidt jeg vet har alle knivene mine v-egg. Også Strømeng-knivene, og mer allsidig tur- og brukskniv er vel vanskelig å finne.
Til den første setningen din: Ja, det er så lett og gøy at du kommer til å slipe alle knivene dine. Og naboene sine.  Og du kommer til å samle inn alt av kniver
fra slekt og venner for å slipe dem. Du blir hekta :) .

Det er med god grunn mange sliper konveks egg på Strømeng knivene sine! Eggen tåler langt mer til allsidig bruk! Se til fallkniven! Om mulig, den beste brukskniven på markedet, konveks egg 😉

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
10 timer siden, tshansen skrev:

Brukskniver, som du skal gjøre flere jobber bør være konveks, redskap, slik som en kjøkkenkniv er, må være V-egg... du vil raskt kjenne forskjell om du prøver å kutte opp mat med en konveks egg 

Alle mine kjøkkenkniver har en konveks egge. På grunn av ergonomi får de en lett konveks når man sliper på våtstein og bruker lærstropp. Jeg kan kutte tomater i tynne skiver uten å holde i tomatene. 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter alle innspill over, og etter diverse nettsøk dere har satt meg på sporet av, prøver jeg meg på en oppsummering (så langt):

Slipesteiner som Tormek gir en svakt konkav egg.

Båndslipere som Work Sharp gir en svakt konveks egg.

Håndholdte steiner eller kombinasjoner av smergelpapir og musematte el gir en svakt konveks egg.

Steiner i kombinasjon med jigg, eller med ekstremt godt håndlag, gir en helt rett egg / flat egg / V-egg / scandi-egg (som er det samme, tror jeg).

Og mitt inntrykk er følgende (basert på det jeg leser, ikke egenerfaring): Det spiller ikke all verdens rolle om eggen er svakt konveks, rett eller svakt konkav. Konvekse egger holder lengre og rette egger er gir mer presise kutt. De ulike variantene beskrevet over gir uansett ikke veldig store utsalg i den ene eller andre retningen.

Og til slutt: Maskiner er dyre, men gir raskt et godt resultat. Steiner krever håndlag og tålmodighet.

Kniver må slipes opp en sjelden gang og skjerpes i det daglige. Så vidt jeg forstår brukes "skjerpes", "settes opp" og "kvesses" om det samme. "Brynes" er jeg mer usikker på. Kom gjerne med innspill på begrepsbruken, eller tips meg om en oversikt, hvis den finnes.

Som sagt, dette er basert på hva jeg leser, så kom gjerne med korreksjoner.

Endret av Børter

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
7 minutter siden, Børter skrev:

Båndslipere som Work Sharp gir en svakt konkav egg.

"Trykkfeil"?

Work sharp gir vel konveks egg? Eggen presser båndet inn, slik at det dannes en bue som er motsatt av det man får på en roterende stein.

Kjedet meg i helgen, og så nesten alt som finnes på youtube om work sharp. Endte opp med å bestille en Work Sharp Ken Onion. 

Endret av Eksilbergenseren

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, mente at Work Sharp gir konveks egg. Retta det opp nå.

Det er noe veldig tiltalende ved den Ken Onion-maskinen, ja.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Lignende innhold

    • Av Jonas1986
      Hei!
      Har fått på brennrør på optimusen og der ser ut som flere dyser er tette... Kan man legge brennerhodene i bløt så sot og slikt løses opp, isåfall hva? Lurer også på om man kan skru ut dysen som sitter i hvert brennerhode ved rengjøring? Er det noen som vet hvor mye trykk det skal være på denne? Har bare bilventil og fyller med kompressor men har ikke fylt mer enn 1,5 bar..
    • Av fightingfalcon
      Hei!
      Er det noen her som har noe erfaring med knivene fra Brusletto er prydet med Lars Monsens navn? Jeg har lyst på en ordentlig turkniv og 
      har vurdert enten Ánarjohka eller Børgefjell. De koster jo litt, men jeg antar det er en kniv man skal ha i mange år fremfor moraknivene som slites ut.
      Har navnet for høy pris mtp. knivene?
       
      Setter pris på alle innspill og tips 
    • Av a_aa
      Ikke verdens mest spennende DIY-prosjekt, kanskje? Men jeg har faktisk aldri skrudd fra hverandre en haspelsnelle og smurt den opp før, så ørlitettbittelitt spenning var det jo  Og jeg syntes det hadde blitt litt mer lyd og "rasping" i snellen
      Siden haspelsnellen min er en Okuma (Ceymar 25 FD), kjøpte jeg et sett med grease og olje fra dem da Fjellsport hadde dette med 30% avslag - det er egentlig et kit (Skjult lenke - logg inn for å se den) som Okuma har satt sammen fra andre produsenter (Cal's Grease og Corrosion X HD olje) og stemplet med sitt eget merkenavn. I tillegg kjøpte jeg "clutch-skiver" i CarbonTex fra ebay (Skjult lenke - logg inn for å se den).
      Fant en youtube-video som viste hvordan smørejobben kunne gjøres på en Okuma Ceymar 65 FD: 
      Det viste seg å være temmelig nær det jeg trengte  Noen forskjeller var det jo ift min 25 FD, men ikke mye. Dersom du skal bytte "clutch-skiver" (langt fra nødvendig), er lurt å tre innpå de nye skivene mens spolen sitter på akslingen (den er ikke rund). En liten bummer for meg var at clutch-skivene hadde for litt stor ytre diameter, det ble ordnet med en neglesaks. Klippet av en brøkdels millimeter langs ytterkanten, før jeg ga de et godt lag med grease:

      En annen ting som jeg slet litt med var denne mutteren, som viset seg å være links-gjenget (motsatt dreieretning av normalt):

      Ellers gikk ting veldig greit  Noen forskjeller, men ikke særlig store, fra videoen. Litt olje på lagrene, og noen klatter grease på tannhjulene. Og så var det på tide å skru ting sammen igjen - da er det superviktig at de røde prikkene på tannhjulene blir plassert ovenfor hverandre:

      Og joda, ting roterer fint etterpå  :

      Dette er jo en rimelig snelle (kostet nok rundt 4-500 da brutter'n kjøpte den til meg som presang) og noen vil sikkert synes det er bortkastet tid å vedlikeholde den. Men jeg liker å skru på ting, og å få dem til å funke bedre og lengre - og utfra mengden av olje og grease jeg brukte på denne jobben, har jeg nok for opptil flere tiår fremover   
    • Av Blaser
      Falt for denne reklamen her:
      Skjult lenke - logg inn for å se den
      ...OK4 kniven har 3 mm kraftige blad i japansk karbonstål med skandinavisk sliping. Bladet har sort EPD-belegg som beskytter effektivt mot rust. Det at den slipte ryggen er utformet for bruk av tennstål, er veldig praktisk!
      – Friluftsfans kommer også til å være veldig fornøyde med at hver kniv har en tang på hele 82 mm for å tåle tøff bruk, sier Nikita Golovlev.
       
      Billig er den jo også ( ca. 200,-), så da må den jo prøves..
       

    • Av rwdf
      Fant frem denne gamle, men fine, kniven som jeg fikk i gave en gang i tiden. Noen som aner hva denne modellen fra Helle heter? 
      Det står bare "Original Helle. Laminated stainless steel" på bladet.
      Finner ingen som ligner på den på Helles nettsider. Utgått modell?
      På forhånd takk.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.