Gå til innhold
Juhla

Skitur Finnmark i mars

Anbefalte innlegg

Hei!

Jag tänker att gå på skitur i mars i Finnmark för 9 dagar med telt och pulk. Jag läste redan gamla rapporter også i forum och har ännu några spørsmål. Kanske är det bra att börja i Ivalo (handla bla bensin för primussen) eller Nellim, följer snöskuterlöyper till norr, sen svinger till Piilola och över gränsen till Norge med Øvre Pasvik och sen tar bussen kanske från Pasvik folkhøgskole till Kirkenes.

Är det en bra idé att följer skuterlöyper in Finnland och Norge eller blir jag omkört av skuternas massor? Är det vanligtvis enkelt att följa andra spor i Øvre Pasvik Nasjonalpark till Treriksrøysa och till koierna? Eller måste jag dra mitt iget spor i djup snø pga lite vind under trærne?

Takk för svar!

 

Jörg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei! Min erfaring etter tre vinterturer til øvre Pasvik er at en bør holde seg til reingjeternes skuterspor/eller de løypene en kan finne. Det er som regel spor inn til de åpne koiene. Jeg går med hund, og den er som regel ikke motivert for å kjempe seg fram i løssnø. Men uten hund er det nok mulig, men tungt😉

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det pleier å være tungt å gå utenfor løyper i Pasvik. Ofte synker man helt ned. Men det kan jo hende du er heldig og det er hardere snø. Jeg ville satsa på å følge løyper og ta det som en bonus hvis det er hardt nok til å gå utenfor løype uten  svømme. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Sitat

 Jeg ville satsa på å følge løyper og ta det som en bonus hvis det er hardt nok til å gå utenfor løype uten  svømme. 

Det ska jeg göra. I vinter var jeg var bara på  fjell  och i Inari-området bara i somras så ska jeg få en ny erfaring.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Å komme seg fra Pilola til Treriksrøysa er ganske utfordrende. Ville da heller gått ned til Ellenvann og så jobbet meg østover til Ødevannet. I skogen er det nesten uframkommelig om det er mye snø. Blir dessverre sjelden eller aldri skare her i skauen. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 29.1.2018 den 3.37, tberg4 skrev:

"Bunnløs Pasvik snø" Er utrykk jeg har brukt mye...:) Men er av og til heldig å treffe på Scooter spor  fra Rein næringa.

Bare ikke tro at de går rett frem :lol: 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Varsågod på svenska - skriva på norsk är lite svårt för mig:

Det var tid igen för en solo-tur. Idén var, att besöka den norske nationalpark Övre Pasvik och välja turen så att den inte är en rundtur. Turen var 140 km långt och alltid inte långt borta från russiska gränsen. För det var ännu tidigt i mars gick temperaturen ner till 36 kulegrader. Huvudskillnaden till vanliga fjälltur är att man kan nästan bara bruka gamla spår för snön är så mjukt och djupt.  Därfor visste jag inte på morgonen vart jag ska komma till kvällen. Men på femte dagen visste jag att jag ska komma till Svanvik och avslapping kunde börja.

Turen var minneverdig:

 • på dagstid är jag glad för alla fågels stemme
 • en vänlig medarbetare av Metsähallitus starter tidigt på förhand ovnen för mig
 • vänliga finska gränsvaktare hjälper mig hitta rätta spår
 • jag få besök i natten
 • en kväll är mitt tält omgitt av rensdyr
 • tälta med 30 kulegrader är helt ok, men allt går långsamere
 • jag är gäst hos kosmopolitiske folk
 • under nordlys går vi om kvelden i sauna.

 

Endret av Juhla

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Bård Haug
   En liten stemningsrapport fra en ganske tidlig skitur på Blefjell. Oppleves best med lyden på.
  • Av elisati
   Jeg er på jakt etter en god allround fjell og markaski uten stålkant.  Har noen erfaring med en eller begge disse modellene fra Åsnes?  Jeg har  vanlige langrennski i tilegg, så det er ikke viktig at skien skal fungere bra i løype. Jeg er ca 168 høy med en vekt på rundt 60kg. Jeg kommer nok enkelte ganger til å gå med litt  tyngde på sekken, men ikke pulk.
  • Av Tessatroll
   April 2016, og ein relativt stor gjeng vaksne og born er samla på parkeringsplassen ved Grotli Høgfjellshotell på Strynefjell. Det er klart for skitur med barnas turlag til Danskehytta. For underteikna si hushaldning er det også siste tur med barnas turlag, både som turleiar og deltakerar. Kids veks til og livet endrar seg.
    

   Grotli, omlag 900 moh.
   For å spare små føter og foreldre med tung oppakning for litt høgdemeter, nyttar me skitrekket og tek om lag 230 høgdemeter utan det heilt store kaloriforbuket.

   Samling på toppen av trekket, ein liten prat om å ferdast som gruppe, før me labbar innover fjellet. Foto: Tone drabløs

   Med nødprovianten lett tilgjengeleg
   Dei fleste har hatt nokre timar kjøring før ankomst Strynefjell, og det byrjar bli nokre timar sidan mat. Første pause vert av di avvikla ganske tidleg på den omlag 12 km lange turen frå Grotli til Danskehytta. Turen inn går via Tjerringtjønne og langs Fremste Vikvatnet.
           

   Mot sydvest
   Varmt og godt, på grensa til for varmt meinar enkelte. Lag etter lag vert effektivt skrella av, og solkremen får bein å gå på. Klaginga får imidlertid forbli usagt, med born på tur er det tross alt betre med hyppige drikkepauser enn ein tilværelse dominert av skibriller, vind midt i fleisen og raske måltid i ein vindsekk.
            
   Foto: Tone Drabløs
   Endeleg framme ved Danskehytta, beliggande 1450 moh. Den siste lille kneika fekk sette punktum for dagen, og både små og store har fått utfordra seg litt i sidebratt terreng, med og utan pulk, dog ikkje meir enn at gleda er bevart.
                 
   Vel framme. Sosialt og mat. Rause mengder godteri og sukkerhøge kids, nett som det brukar vere når me er på tur. Når sukkeret avsluttar sin verknad, er det imidlertid ein nokså trøytt og fornøgd gjeng som sloknar, og dei omstendige hysjerundene ein nokre gonger må til med trengs ikkje i kveld.
           
   Neste dag skal me utigjen til Grotli. Vergudane har vore lydhøre, og vindstilt og lettskya gjer at me kan gå høgt utatt, over Helleggi. Denne ruta fører ein opp på drygt 1660 moh, og gir vakkert utsyn mot Tafjordfjella og Sunnmørsfjella i nord og vest, og Breheimen med Jostedalsbreen og Skridulaupen dominerande i syd.
           
    Utsikt mot Nord                                                                                                        Gjengen i drivet. 

   Tone legg Danskehytta under seg.
   Eg legg fornuftige spor opp ryggen mot eggi, men spreke kids synes dei er i overkant slake og durar rett opp. Har ein blitt gammal? Den einaste som fyl dei er Tone som kjem etter med pulk. Hint. 

   Nordover

   Foto: Tone Drabløs

   Syd - sydvest
   Bortover Helleggi er det flatt/småkupert eit stykke, før ein kjem til det punkt der egga knekk markant nedover att. Der ventar ei lang og slak nedkjøring, perfekt for fjellski. Godt føre gjer det til ei sann glede, også for dei som ikkje er så komfortable på fjellski i utgangspunktet.
           
   Klar ferdig kjør! 
   Siste km mot Grotli går som ein leik etter den livgivande utforkjøringa. Dei preppa løypene i skiannlegget, med hopp og moro, står som ei verdig avslutning for ei flott helg.
   Takk for turen!
  • Av Nils-Marius Benjaminsen
   Hei! Er det noen som kan si noe eller vet noe om vannstanden i øvre del av Stabburselva nå for tiden? Har planlagt å padle elva med packraft fra Bojobæski til Suohpášluoppal. Hva må jeg se opp for, og hvor er de værste strykene, er det lange strekninger der jeg må gå f.eks?
  • Av elgen
   Hei
   Var på hytta i Ålfjella 17.mai med sol og sommer. All snø smeltet på stølen i ca. 920 m o h. Dro på en liten skitur på Hardangervidda ved Fagerheim. Det var frost om natten der med  strålende sol og varmt om dagen. Snøen var grei å gå inntil slutten av dagen hvor jeg datt noe mer igjennom. Særlig tett på de bare rabbene. Elginnen som er mye lettere klarte sig bedre. Eneste ulempe var mye feite mus på de bare rabbene som de 2 huskyer heller ville jage enn trekke foran. 2 mus ble spist pr husky. Det ble en del kjefting når en plutselig ble trukket sideveis. På ettermiddagen slet hundene noe mer enn vi med ski på beina, så de sov bra på kvelden. Den en har lett for å bli snøblind,  så han fikk "solhatt" på. 
   Avhengig av natt temperatur vil det være skiføre på Vidda en stund fremover og i hvert fall ikke fremkommelig på beina. Man må holde sig fra alle vann og elve.
   Hilsen Elgen • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.