Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinter liggeunderlag?


Anbefalte innlegg

2 minutes ago, Espen Ørud said:

Det lukter mye mer av det som er igjen av reinen... ;-)

 

Men en hel del av det smaker fortreffelig, da.
Rein må vel være et av de dyra som blir best utnyttet - altså at store deler av dyret blir brukt. Både håndtverk, redskaper, pynteting, klær, fottøy og mye annet kan reinen brukes til. Selv kom jeg over en så enkel og opplagt ting som en smørkniv laget av leggbeinet - det viser at samene har stor oppfinnsomhet i å utnytte husdyrene sine.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
On 14/01/2018 at 11:17 PM, Bjørn J said:

Turistskinn er garvet for å gjøre dem myke og "delikate", og de er best egnet til pynt.
Tonje Blomseth og mannen selger tørkede reinskinn rimelig på nettbutikken sin ravdoldesign.no (men den er midlertidig stengt, de er på reise). Jeg vil tro det er skikkelige skinn, mannen er reindriftssame selv.

Korreks til meg selv: Det finnes garvete skinn som er gode til turbruk. Jeg var på XXL i dag og så på de skinna de selger, og det endte med at et av dem fikk et nytt hjem :)
Det er garvet, og impregnert med et tynt lag to-komponent fleksibelt stoff, så det skal tåle direkte kontakt med snø over tid. Fint skinn, og ikke så tungt som jeg trodde. Mye mykere enn tørket skinn, og lett å rulle tett sammen.
Men garvete skinn som ikke er beskyttet på baksiden, vil trekke til seg fuktighet. De er til innebruk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

10 minutes ago, DROMEDILLA said:

Hvor mye veier et slikt rein skinn? Ser at mange som selges som underlag er korte, gjerne rundt 130 cm lange. Bruker folk flere skinn? Selv er jeg rundt 185.

Det jeg kjøpte i dag er 150 cm (uten halespissen), du trenger ikke lengre enn det. Bruk klær eller noe annet under hodet og beina. Jeg vet ikke vekta, men hvis du skjærer det til så det blir like smalt som et vanlig liggeunderlag, blir det ikke spesielt tungt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 hours ago, Bjørn J said:

Det jeg kjøpte i dag er 150 cm (uten halespissen), du trenger ikke lengre enn det. Bruk klær eller noe annet under hodet og beina. Jeg vet ikke vekta, men hvis du skjærer det til så det blir like smalt som et vanlig liggeunderlag, blir det ikke spesielt tungt.

Jeg fant frem det gamle skinnet mitt, det er drøyt 160cm langt, så et skinn på 130 høres ut som en temmelig kortvokst rein eller en kalv.
Det gamle er tørket, og selv om det er skjært mye smalere er det omtrent like tungt som det nye som er garvet og impregnert og i full bredde .

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

Dette skinnet måler 125x170cm og veier (taksert) oppunder to kilo. Det er såkalt ubehandla, har kun vært rengjort manuelt og deretter spent ut på en uthusvegg og tørket. Jeg kjøpte det lokalt for 700 kroner og kjenner dessv ikke til detaljer rundt behandling. Det røyter ikke spesielt mye. Noe som sikkert kommer av at det oppbevares så mørkt og kjølig som mulig (ikke i fryser, nei!). Under lagring oppbevares det hengende med "kjøttsida" ut. 

Dette er uten tvil det ultimate liggeunderlaget! Når teltet tas ned, er sneen der skinnet har ligget ikke tint i det hele tatt, selv over 2-3 netter. Mens arealet der teltgulvet ikke har vært tildekt, består av et islag. Skinnet ruver jo bra, men lar seg enkelt pakke øverst under dekket på pulken, eller oppå (med eller sekk utenpå, avhengig av vær/temperatur og type nedbør, tørr sne rister man bare av).

  

inni.JPG

utpa.JPG

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.