Gå til innhold
Jarl Becher

Arvet en gammel hagle

Anbefalte innlegg

Hei, jeg trenger litt hjelp fra noen med litt peilig på en gammel hagle.

Jeg har arvet en gammel hijos de v aramberri eibar hagle og lurer på om noen kjenner noe til dette våpenet. Vet ingen ting mer om det enn navnet og har ikke funnet mye på nett. 

Det jeg i hovedsak lurer på er om dette er et greit våpen og kan egne seg til jakt. Har lite kunskap i det hele tatt om hagler. Skal ta jegerprøve først nå og er helt fersk så trenger litt råd og tips.

Legger ved noen bilder.

På forhånd, takk for svar og hjelp!9FFB8832-D0EF-48FF-B62B-26527329C256.thumb.jpeg.cb5903b017cc651a1c1080a27154522d.jpeg67099720-DBD1-4556-9FEA-88CCD867011D.thumb.jpeg.c06d7ab1ad18fda5db39b8123496c246.jpegC18A99CD-9E0F-4A0C-A9A3-9717D94D5677.thumb.jpeg.414047bbb39c5a1bdd479ebae5f12f98.jpegABA0E2CC-E8C6-42FB-8BA7-B799869A827A.thumb.jpeg.2bc9367b056aaa7b6070f9e16d3c918d.jpeg05DDE35A-CE9F-4AB5-B41C-83A525AB1B50.thumb.jpeg.17f1b1a341b4b595f312ae6fe91b0b38.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Nå kjenner jeg ikke denne produsenten, men generelt kan man si at det har blitt produsert store mengder hagler av ymse kvalitet i Eibar gjennom tidene. Ut fra bildene antar jeg at dette er ei hagle i den rimelig prisklassen, uten at det trenger å bety at kvaliteten er dårlig. Registrerer at den er låst med såkalt Greener-bolt, noe som muligens er et pluss. Hagla kan sikkert gjøre god tjeneste på jakt, men vær nøye på at du bruker riktig ammunisjon. Dersom du ikke kan få den sjekket av en børsemaker bør du holde deg borte fra stålhagl; hold deg til bly og ikke "magnum"-ladninger.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ok. Mange takk for svar. Da ble jeg enda litt klokere. Tenkte jeg skulle ta det inn til en børsemaker før bruk. Men hvordan er det med blyhagl? Er det lov å bruke? Og ikke minst å få kjøpt her til lands...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
34 minutter siden, Jarl Becher skrev:

Ok. Mange takk for svar. Da ble jeg enda litt klokere. Tenkte jeg skulle ta det inn til en børsemaker før bruk. Men hvordan er det med blyhagl? Er det lov å bruke? Og ikke minst å få kjøpt her til lands...

Bly er blitt lovlig i Norge igjen, Og er å få kjøpt overalt der de selger Ammo.

Ville fått den sjekket av børsemaker ja, Ellers enig med @Vandrefalk Hold deg unna Stål Ammo  og kraftige ladninger.

Er dette en 12 eller 16 kaliber?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
13 minutter siden, tberg4 skrev:

Bly er blitt lovlig i Norge igjen, Og er å få kjøpt overalt der de selger Ammo.

Ville fått den sjekket av børsemaker ja, Ellers enig med @Vandrefalk Hold deg unna Stål Ammo  og kraftige ladninger.

Er dette en 12 eller 16 kaliber?

Ok. Det er bra! Ser at xxl sport har eget børseverksted. Det er vel greit å bruke de eller er det noen andre å anbefale på østlandsområdet?

Etter hva jeg tror er det 12/70 kaliber. Men som sakt, har lite greie på hagle. Skal ta jegerprøve nå på nyåret og lærer vel mer av det meste da...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Hkri
   Jeg har landa på disse to våpnene, siden de begge lå godt, men prisforskjellen er betraktelig 9000kr på Sabattien og 20000kr for Barettaen, Har ikke jaktet før og dette er første haglen jeg handler, noen tips hva man burde velge? Det er helt lov foreslå helt andre modeller.
  • Av arefossaa
   Hei,
   har kommet i en situasjon hvor jeg muligens skal arve en fin gammel hagle i god stand:
   Sort: Beretta, 16 kaliber, enkelt løp, sist kjøpt 1966.
   Jeg har ikke et stort våpenskap tilgjengelig per nå, så jeg tenker det kunne holde å låse inn vital del. Problemet er at denne sorten hagle er det ikke mulig å demontere pipe eller kolbe. Det er dog mulig å enkelt fjerne mekanismen som åpner og spenner våpenet og tennstiften, som gjør den ubrukelig. Ville dette fungert som et "gyldig avvik" fra definisjonen av vital del?
   Haglen er av denne typen: http://www.thefirearmblog.com/blog/2009/10/27/guest-post-the-beretta-folding-shotgun/
  • Av rbhelle
   I Troms er det skikkelig vinter for tiden med flotte snøforhold. Jeg tenkte at nå er det på tide med en aldri så liten tur igjen, men siden jeg har fått en engelsk setter i hus, så må det øves litt på vintertelting med hund.
   Har aldri vært ute med hund i felt før, så da tenkte jeg at dette var en god anledning siden det var meldt fint vær, men kaldt. Har vært aktiv på turfronten i jaktåret 2016/2017 og det har resultert i 50 ryper hittil i år, så nå på tide å prøve jaktlykken i 2017 vintersesongen også.
   Turen gikk til privatområde i Troms denne gang. Statskog har jo stengt de aller fleste områdene i troms, men hvorfor skjønner jeg ikke. Det er så mye ryper i fjellet at man kan nesten si det slik at man går fra stand til stand. Kullene er store og fine.
   Pakket ila 2 timer på fredagen og dro ut ca kl 1400. Var da klar i terrenget med ski kl 1420 sånn ca. Har akkurat kjøpt Fjellpulken Transporter 155 på kampanje hos Fjellsport 2199,-, Piteraq HD bag for 599,- og Åsnes Breidablikk ski for hundens sin del (uten stålkanter). Jeg er ikke glad i å gå på ski og har tidligere kun gått på ski for treningen sin del. Men har aldri klart å nyte skiturer uten å gå så fort som mulig for å bli sliten i intervaller. Null skiteknikk selvsagt, kun masse vilje og kondisjon.
    
    
   Pulk ferdig pakket.
   Teltet jeg bruker er et Hilleberg Keron 3GT med egen teltpose for vinterbruk. Sparer masse tid på oppsett når stenger er ferdig tredd, anbefales om dere skal ut i vindfulle omgivelser.
    
   Etter ca 2 timers gange var vi på plass ved en myr hvor det var utrolig masse rypespor. Det var begynt å mørkne, så greit å ikke tøy strikken for langt. Det var ca 20 minus når vi startet gå om ettermiddagen og kjentes egentlig ikke spesielt mye varmere ut oppover dalen mot fjellet.
    
    
   Helt kurant utsikt fra teltplassen.
   Fikk gravd en kuldegrop og fyrt opp primusen for å lage litt kveldsmat, men pakkingen hadde gått litt vel raskt, så ble med kun 0,5ltr bensin og det betød at noe kosefyring i telt ble det ikke, kun for å varme vann/smelte snø....jaja, med Muka Stove så holder dette til ca 1 times fyring. Burde holde til 2 dager mao.
    
   Vi tok kvelden tidlig, da det rett og slett var alt for kaldt til å sitte nyte kvelden. Jeg tipper det var rundt 12-15 minusgrader, noe som tilsa en kveld i posen.
    
   Hadde med varmedekken til hunden og en egen vintersovepose. Han sov nå godt den natten iallefall. Selv lå jeg med Carinthia Defense 4 og en Mammut Sphere UL spring inni der igjen. Den der Carinthiaen Def 4 er standardutstyr til Forsvaret, men i mer enn 15 minus er den rett og slett for kald. Med dunposen inni der igjen var det god temperatur og jeg lå bare i nettingen under med en Brynje arctic trøye over. Lue på hodet selvsagt.
   Vi sovnet begge kl 1900 og våknet til knallvær neste dag kl 0700.
    
   Grei utsikt fra teltåpningen om morran
    
   Det var bare å komme seg ut med ski og hagle for å se om det var fugler i området. På med GPS på bikkja, potesokker og pågangsmot. Setteren var vel over norm ivrig.
    
    
   Ser ut som noe helt annet, men det er faktisk bare kaffeposen som jeg klarte søle ut....Heldigvis er det kaffe i Forsvarets stridsrasjoner. 
    
   Jupp, dette blir en bra dag.
    
    
    
   Nede i elveleiet fikk jeg en perfekt stand og avansement. Jeg valgte reise fuglen selv, da det var mye vind i dalen. Det medfører ofte at hunden værer lukten på langt hold og da kan reisen bli en smule lang. Noe som kan gi et litt langt skuddhold da rypa er skjær. Perfekt skuddhold og det blei knall og fall!
    
   Her har bikkja stand på 12 ryper i krattet helt til venstre i bildekanten. Avanse i 2 omganger før reiskommando. 
    
   Han er så trygg på standen at jeg har god tid til å ta bilder eller filme. Han reiser ikke før han får lov og han står leeeenge.
    
   Masse rypespor og dokk med skit.
    
    
   Fine forhold, 5-7cm løssnø oppå skare!
   <a href="http://www.imagebam.com/image/b397e3532187632" target="_blank"><img src="http://thumbnails117.imagebam.com/53219/b397e3532187632.jpg" alt="imagebam.com"></a>
   Tilbake til camp etter ca 20km jakttur på ski for å pakke sammen og spise litt.
    
   Alt klappet og klart til hjemreisen
    
    
    Så da blei det bare ei rype denne gang, sesongens 51.knall og fall. Fryseren begynner bli lovlig full. Vinterjakten er vanskeligere enn høstjakta, men akkurat på denne turen gjorde det ikke noe da forholdene var så flotte. Jeg er nok av den typen som mener at en jakttur er mislykket om det ikke blir knall og fall. Mange påstår jo at turen er det viktigste, men det er feil for meg. Går jeg på jakt, så er jaktfelling hele hensikten. Vil jeg på tur for å nyte naturen og utsikten, ja da gjør jeg det. Drar jeg på fisketur uten å få fisk så er turen mislykket i mine øyne, da hjelper det ikke at solnedgangen er aldri så fin folkens. 
   Distanse tilbakelagt
   Jegeren: 20km
   Hunden: 60,1km
   Stemmer passe bra med hva han har prestert tidligere i år, det er sånn ca 3x avtstanden jeg tilbakelegger. Han søker ikke større enn 250-300 meter ut i bredden for hvor jeg går avhengig av terrenget.
   Tenkte skrive ned pakkelisten. Ta nå høyde for at dette ble pakket på 2 timer etter jobb, så gikk litt raskt. Dette var for 1,5 døgn.
   På kropp:
   Forsvarets netting, under, lang Forsvarets netting, over, lang Brynje Arctic 3/4 polo shirt, long sleeve Feltbukse M-75 i bomull (Goretex om vinteren er farlig da det danner seg islag grunnet kondens. Dessuten er gore-tex etter min mening et svært overpriset regntøysett...) Anorakk, bomull med hette og frontlomme (guds gave til jegeren vinterstid) Forsvarets votter, vind, ull og overtrekksvotter Skytehansker Brynje Arctic lue Headover, Forsvarets Alfa Skarvet BC skisko Forsvarets sokker, ull, grå Norheim gamasjer, rød type med glidelås og snøring I pulk:
   Piteraq Arctic Bedding HD Hilleberg Keron 3 GT i pulkpose Snøplugger 40cm lange, 8 stk (dette var for lite) Snøspade fra Ortovox Forsvarets bag, olivengrønn, pakk Harkila jaktsekk 30ltr Potesokker og elektroteip Exped Synmat 9LW Bamse liggeunderlag Ridgerest thermal liggeunderlag Haglefutteral Soto Muka Stove med 0,5ltr bensin 3 stk stridsrasjoner (middag x2, frokost og lunsjpakke) 10 stk snøplugger Sovepose kunstfiber Carinthia Defence 4 (-15...yeah right) Sovepose dun Mammut Sphere UL Spring (-1....tja......si det) Sovepose Mammut Nordic Winter -10 (til hunden) Varmedekken vinter til hund 3 poser mat til bikkja Snørekjøretøy til hunden (ble ikke brukt) Jerven Thermo Extrem King size til oss begge, brukes som underlag i teltet for oss begge) Teltlykt, noname ett eller annet. Fotposer, Forsvarets Dunsokker Ajungilak (til å ha oppi fotposene i camp) Exped hodepute UL Medium Hagle 12/76 25 patroner i belte Reinsdyrskinn sitteunderlag Dunjakke 600 grams ulljakke Forsvarets Kokesett med 2 og 3 ltr gryter Burde hatt med termos....denne glemte jeg i farten (elendig planlegging og pakking....) 1 komplett sett skiftetøy ull, Forsvarets. Soto stormlighter (ble ikke brukt) Tennstål, Fire steel army 2.0 (anbefales!) Nitecore HC30 hodelykt med ekstra 18650 batter 3400mah Batterilader 12000mAh. Men glemte selvsagt ladekabel.....haha, urutinert sjø. Diverse kroker Leatherman Surge. Fotoapparat Panasonic Lumix DMC-FT4 som er vann, snø, støt og støvtett Hva glemte jeg
   Termos Samekniv/øks 1 liter bensin ladekabel for bruk med batterilader skismurning (feller er bra, men kjekt med smørning også) Spiseskje, men heldigvis var det med skje i stridsrasjonene. Tipper Forsvaret har erfart at dette er lurt En bok å lese i om kvelden Godisbiter til bikkja... Hva vil gjøre det enklere neste gang:
   Huske på det jeg glemte Ikke ta med 2 ekstra luer.... Ta med noe kosemat/godteri? Ta med en oppladbar høyttaler En stor pulkbag fra Fjellpulken som er tilpasset pulken kanskje. Ta med flere snøplugger da skistavene funket dårlig i knallhard snøis. Måte demontere snøstopperne for å få de ned i snøen/skaren.
  • Av JohannesDK
   Hei, ser etter en spesiell hagle av typen Valmet 412/412s/512. Ser det ligger lite ute på "Finn" for tiden og skulle gjerne kommet i kontakt med noen som selger et slik våpen før høsten.
  • Av Teigen92
   Hei!
    
   Her kan alle de som har med seg videokamera på jakt dele sine filmer og snutter. Hadde vært moro og fått til en skikkelig film tråd
    
   Starter med denne: https://www.youtube.com/watch?v=5QeDCMcGjus - en kort film med høydepunkter fra 2009 - 2013
    
    
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.