Gå til innhold
Jonas1986

Primus Omnilite ti brenner ikke rent lenger? HJELP!

Anbefalte innlegg

Hei å hopp!

har en Omnilite som jeg ikke får til å brenne rent lengre. Har hatt den i ca. 2 år og kun brukt renset bensin på den. Har på silencer men blir akkurat like uren forbrenning med «trekant» som er på når man kjøper den.. Har også prøvd med vanlig primusgass men akkurat samme gule flammen :( Noen som har tips/ råd om hva som er feil? Legger ved et bilde for å vise hvordan den brenner.. bildet er tatt med gass tilkoplet(og gassdyse) forresten første gang gassdysen har vært montert...

016D08D9-D097-4E9C-A911-2A19A77FACB2.jpeg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Da har jeg demontert alt som kan demonteres og gjort rent og blåst igjennom med trykkluft til slutt.. Ja jeg fotvarmer med bensin, har alltid  gjort det men har aldri hatt noe problem med brenner.. her er resultatet ETTER rengjøringen :(

image.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Kjøp sitronsyre på dagligvaren (sånn pulver i bakeavdelingen). Vask alt grundig i en mild sitronsyreblanding med zalo, og med en tannkost. Da skal det bli ganske rent.

Endret av Mareng

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har du prøvd å rense dysen, er det riktig dyse?

Hold den opp mot lyset, hullet skl være helt rundt.

Rart at en mekanisk dings uten bevegelige deler kan svikte på den måten, uten at man kan se noe. Veldig merkelig...

MSR har en rensewire i slangen, er det noe lingnende her? En wire som trekkes ut og renses?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Etter å ha demontert silencer og primus skikkelig var det akkurat samme. byttet over til "krysset" som fulgte med orginalt og den brenner HELT rent. så problemet er silenceren. Men etter å ha rengjort den skikkelig og blåst den ren med trykkuft etterpå, hva gjør jeg da for å få den til å brenne rent igjen ? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
5 minutes ago, Jonas1986 said:

Etter å ha demontert silencer og primus skikkelig var det akkurat samme. byttet over til "krysset" som fulgte med orginalt og den brenner HELT rent. så problemet er silenceren. Men etter å ha rengjort den skikkelig og blåst den ren med trykkuft etterpå, hva gjør jeg da for å få den til å brenne rent igjen ? 

Sørg for å tenne på UTENFOR silenceren i hvertfall og ikke under/inni.

Ligner på problemet kompis hadde før han fikk med seg at det var viktig å tenne på gassen som kommer ut av silenceren og ikke under på noe vis. Derfor er det også viktig å sjekke at forvarmingen har brent helt ut før man evt tenner etter forvarming. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Silencer har jeg ikke greie på, men med trekanten og svak varme, hvis det da kommer gule flammer bare på en side så kan dysa sende spruten litt skjevt. Hvis silenceren er følsom for slikt så kanskje. ??

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bruker gassdysa nå, og da er det ingen forvarming. Har hatt dysen liggende i en ny og tett zippose og har aldri vært montert før i går så den er gullende ren.. Har aldri vært borti dette før så føler meg relativt trygg på atjeg vet hvordan jeg skal tenne primusen :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Er kun med silencer det er et problem. Har levert inn silencer og primus der jeg kjøpte den i dag etter å ha sett på den og prøvefyrt ilamme de uten at de kunne forstå hva som var feil. De skulle endten finn feilen eller så får jeg ny silencer :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ser på bildene dine at du har tatt av beina på Omniliten og satt inn i Trangia. Jeg tok ut hele brenneren og satte den inn i trangia brenneren og borret opp hullet for å få senket den litt. Da fikk jeg mere avstand opp til kjelen, måtte legge en skive under for å få det til. Kunne du forklart hvorfor du gjorde det slik, og tatt noen mål og nærbilder? Avstand mellom brenner og kjele er viktig i forhold til CO. Artig å se hvordan du har tenkt i forhold til meg. Byttet også ut stillebrennerkoppen med en fra BernieDawg, da jeg syns den virker bedre.  La også inn en større carbonfiltbit. IMG_4747.thumb.JPG.4e945fed5f2c65704242c51ca423cf64.JPG

8EB48D8F-5398-4766-B41A-F29E57A601A0.thumb.jpeg.d1a9fab37b796215de9be3963860f92b.jpeg

EFE7F9AB-8468-4A98-A394-868779DF3E9A.thumb.jpeg.5de5d6bf5bf637df1a0cc3b292c48595.jpeg

FBCD1B56-7E9C-41F6-8CA7-ED7211FF4215.thumb.jpeg.11e7499e5cd62631acf51d07c6a00ad9.jpeg7942452F-B5BF-40B9-A8B6-36136128B3D2.thumb.jpeg.2827681f4fdefc2cadb858d77ff76b4c.jpeg

edit: Ser også ut som du har litt annen innmat i silliceren din. Skjønner ikke helt hvordan gassen skal komme ut i hullene, når den ser ut som et rør! På den jeg har er det en flens og et lite rør, så den skjønner jeg. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har og brukt skiver/ chims for å få klem på skruen. Primusen bygger ca 3cm opp i traiangianen. Fra topp brenner til bunn liten kasseroll har jeg ca. 1,5 cm.. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av fightingfalcon
   Hei! Jeg undrer meg litt angående bruk av bensinbrenner/gassbrenner i telt. Hvordan har dere «reglene» for brenning av bensin/gass i teltet? Jeg har tidligere brukt både bensin og gass i teltet, men har alltid vært litt skeptisk til sikkerheten rundt riktig lufting osv. Når jeg har brukt bensinbrenner har jeg alltid hatt alle tre ventilene i mitt helsporttelt på vidt gap, ofte har jeg faktisk hatt døra åpen også.(kanskje litt i overkant nevrotisk). Når jeg ser bilder av folk som sitter å brenner i teltet så er jeg nysgjerrig på hvordan dere utfører dette i praksis og om dere føler sikkerheten er i høysetet. Jeg tenker blant annet på de som er på vinterturer som fyrer for å ha varme i teltet. Hvor mye lufter man mtp å samtidig beholde varme i teltet?  Jeg er klar over basics som å ikke sovne med brenneren på, og at om man blir trøtt/svimmel eller tung i hodet så må man få lufta seg. I tillegg har jeg lest at bruk av varmeveksler på kasserollen under snøsmelting fører til ufullstendig forbrenning og mer kullos.
   setter stor pris på delte erfaringer og tips!
  • Av Hammer
   Investerte i en MSR Whisperlite Universal i fjor vinter. Brukte den da som nr.1 primus resten av vinteren med bensin. Og den fungerte utmerket! Svært fornøyd!
   Når sommeren meldte sin ankomst, så byttet jeg munnstykke og koste meg stort i fjellet og marka med en god Whisperlite med gass fyring.
   I mellomjulen begynte jeg å gjøre klart til årets første tur som skulle gjøres første helgen i januar. Det ble byttet tilbake til bensin munnstykket (ja! jeg er helt sikker på at det er riktig). Fyrte opp primusen, og den startet på normalt vis men hadde relativt gul flamme. Tenkte det var pga. at den ikke hadde blitt ordentlig varm enda. Slukket den kjapt, og dro på tur.
   Hele den turen var det mye gul flamme og synes kanskje ikke den leverte så mye varme som den normalt har gjort. Pusset og ordnet litt på den, men fortsatt ikke bedre. Var ute på en ukes tur nå nettopp, hvor det ble tilbragt en del timer i no koyer o.l. hvor jeg demonterte, skyldte gjennom slange, prøvde annen pumpe etc. flere ganger. Fortsatt gul flamme og litt liten effekt. 

   Nå er jeg tom for ideer. Håper Fjellforum Orakelet kan komme med et tips eller ti.
  • Av Nordhauk
   Var på telttur/isfiske i kalde og nydelige vinterforhold utenfor Tromsø i helga. Helgas valg av brenner var min samboers Primus Omnifuel, som hun fikk i julegave for to år siden. I går kveld, etter bytte av bensinflaske, oppstod et akutt problem som vi ikke fant ut av. De første 10-15 pumpene gikk som normalt, men plutselig var det null motstand i pumpa. Med ett lå selve pumpearmen helt løs og "slarka". Ved å vende pumpa opp eller ned, gled pumpearmen helt "viljeløst" frem og tilbake uten motstand. Forsøkte å demontere alt som kunne demonteres på pumpa, men fant ingenting annet som kunne tyde på noe gærnt, enn små avleiringer av noe som kunne minne om grafitt inni røret. 
   Erfaringer, tips mottas med takk! 
  • Av Terka
   Noen som har tips / linker til bra og billige flasker for transport av bensin på tur?
   Må selvsagt være potte tett ift flaske/korker, bruker i dag std en liters flasker som bensinen selges på men har opplevd å få littegrann lekkasje via åpning/kork selv om korken er godt skrudd på.
   Har bensinbrennere fra Soto, Trangia/Optimus, og MSR. MSR brennere brukes mest så om flaskene er kompatibel med deres pumper så er det et pluss.  Men flaskene trenger ikke være kompatible med noen som helst, der viktigste er at dem er lekasjefri både stående og liggende.
  • Av anders panders
   No før vinteren rensa eg og skrudde litt på Trangia X2 multifuel brennaren min, og klønete som eg er klarte eg å miste mutteren som halde brennernåla, eller "spindelen" på plass. Brennaren funkar fint uten, men eg tør ikkje lenger ha den inne i teltet pga frykt for bensinlekasje. Etter å ha finkjemma internett for reservedelar, har eg enda ikkje funne noko informasjon på akkurat denne mutteren.
   Men, X2 er jo i grunn berre ein Primus Omnifuel som har blitt modifisert til å passe ein Trangia. Og sida spindelen på X2 er der ventilen er på ein Omnifuel, burde det ikkje da vere mogleg å bruke ein Omnifuel ventil i X2 brennaren? Da får eg jo også fordelen av å ha to ventiler på brennaren min, som berre er bra.
   So det eg lurar på er:
   Kvar kan eg finne ein ny mutter til X2 spindelen?
   Kva er dimensjonane på X2 spindel-mutteren, so eg kan evt laga ein ny ein sjølv?
   om det er mogleg å bruke ein Omnifuel ventil i X2, kva for ein Omnifuel burde ventilen vere frå?
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive×