Gå til innhold
  • Bli medlem

Kan dere anbefale rando utstyr til nybegynner?


hannaa

Anbefalte innlegg

Annonse

Mer erfarne folk kan få greie ut i detalj. Min egen nybegynnerfeil var å starte karrieren med for breie ski. Antall dager med superpudder er relativt få i forhold til dagene med variert/vanskelig føre, så du ønsker ski som er enkle å kante også på skare. Når du i tillegg er lita og lett trenger du ikke en millimeter breiere enn 96.

Ellers er mitt mantra å legge pengene i gode sko som passer til foten din. (Og en binding det er lett  å justere hælløfteren på slik at du får brukt denne aktivt og variert.)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det lønner seg å tenke godt (og ærlig) gjennom hva slags turer det skal brukes på. Blir det lange marsjer, så er en lett støvel med stort gåutslag viktig. Skal det brukes også i slalåmbakken, og kjøres hardt så må det til noe litt kraftigere. Det aller letteste utstyret bli gjerne litt "nervøst" å kjøre med, og det bærer ikke i løssnøen.

Mange legger seg på en ski med bredde rundt 85-90 mm for allroundutstyr som skal funke sånn "litt til alt".

Det ligger en del bra kjøpshjelp for toppturutstyr på Friflyt, men det er dessverre for abonnenter. https://www.friflyt.no/Topptur/Slik-velger-du-riktig-toppturutstyr

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

20 minutter siden, Gittiamo skrev:

Du kan leie ski på Skandinavisk Høyfjellsutstyr om du er i nærheten av Hemsedal.

Godt poeng. Utleie finnes mange  steder i landet (og de har gjerne har billigsalg på vinterens ski når sesongen er over). Du kan også finne mye fint på Finn. Men start med egne sko.

Også når det gjelder randoutstyr kommer vekt inn som en faktor. Her gjelder det å finne et passende nivå på pris kontra vekt og hva utstyret skal brukes til. (Konkurransekjørerne bruker vel i praksis vanlige løypeski og har erstattet bindingene med dobbelsidig tape...)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Anbefaler en tur innom en butikk der de har erfaring med utstyr for topptur og skikjøring utenfor bakke. Fortell hva slags turer du ønsker å gå, hvor du typisk vil dra på tur, hva som er viktigst av turen opp eller skikjøringen ned. Hvor mye erfaring har du med ski (fjellski, langrenn, alpint). 

Og er du helt nybegynner, så lønner det seg å låne utstyr noen ganger slik at du kjenner litt på hva du har bruk for, og hvor mye du vil dra på tur. I tillegg til Skandinavisk i Hemsedal, så låner Sporten1 i lom ut ski for toppturer. Er også flere steder i landet, og skisenter som har randoutstyr det er mulig å låne for å teste ut. 

Som generelle råd, så er det ulike meninger om hva slags ski som er best, og bare å se på midtbredde forteller ikke så mye om hva skiene er gode til. Et par ski på 2,2 kilo og midbredde 115mm kan være lettere å kjøre på vanskelig føre og fokksnø enn et par spinkle karbonski på 90mm midtbredde. Til nybegynnere ville jeg anbefale er et par alroundski på 90-95 mm et par cm under egen kroppshøyde (85-90mm om du er en lett person), og ikke av de letteste variantene (lette karbonski er gode oppover, men krever litt mer nedover). 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

On 14/11/2017 at 7:04 AM, hannaa said:

jeg er nybegynner innen Rando og skal kjøpe alt av utstyr, har dere tips? Hvilke ski synes dere er bra? Og støvler?

Her er noen spørsmål som kan være greit for deg å tenke igjennom, og noen som kan hjelpe oss å hjelpe deg om du gir litt mer info. 😊

Har du stått på alpint eller telemark før? Om du gjør det, hvor mye? Om du står på ski, er du en "aggressiv" i stilen og kjøret skia, eller står du mest oppå og lag skia svinge selv.  Skal det være din eneste skipar/sko som skal brukes både i bakken og på topptur, eller er dedikert topptur utstyr du er ute etter? Om det skal brukes både i bakken og på topptur, hvor mye i bakken vs topptur? Hvilken type for har du? (Høy/lav vrist, smal/bred fot) Dette påvirker utvalget av sko.  

Det  er gitt et bra tips over mtp å leie utstyr for å prøve. Om du er innom Hemsedal så er Moh (http://www.mohsport.no) en butikk som har har fått bra omdømme. De leier ut utstyr.

Hjalp en kamerat som er nybegyner på ski med akkurat samme ting i går. Der landa vi på å kjøpe ski med rammebinding brukt på finn.no og så kjører han dem i bakken og på toppturer denne sesongen til han får mer preferanser på hva han liker. 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.