Gå til innhold
  • Bli medlem

Rundbrenner eller annen varmekilde


DROMEDILLA

Anbefalte innlegg

38 minutter siden, Espen Ørud skrev:

Etter noen år med fyring i telt og lavvo har jeg snart testet det meste. Har hatt rundbrenner i lavvo og har fyrt med alt fra kubber til kvist og briketter (blandet med stein). Hvis du ikke vil ha røyklukt i noe som er inne i teltet da bør du kaste det ut og la det bli der. Som nevnt over så skal du være forsiktig og bevist på hva du driver med når du driver med ting som gløder. 

I telt fyrer jeg primært med primus/bensin om vinteren. Jeg har en kompis som er medlem i Parafinkameratene og følgelig bruker 111 og parafin, så av nostalgiske grunner fyrer vi med dette når han er med ;-)  (Jeg har ofte backup med rødspritbrenner også til vinterturer og det hender det blir fyrt med både dette og bensin når noe skal tørkes i teltet).

Til lavvo bruker jeg ovn. MED pipe. Det svir mindre i øynene, lager bedre varme og er mye mer kontrollert. Jeg har til nå primært brukt Helsport sin 13 kg tunge ovn og har enkelte turer holdt på bære meg i hjel. Den er tung. Pga den enorme komforten ovnen gir når man har tilgang til ved så har jeg brukt mye tid og energi på å ta den med. I sommer endog langt innpå fjellet via kano og bæring. Nå har jeg i hele høst siklet på en av de amerikanske lettvektsovnene for å kunne ha komforten ovn gir uten å bære/trekke meg skakk

https://store.kifaru.net/stoves-c21.aspx

Og som vanlig litt illustrasjonfoto fra tidligere tiders lavvokos med ovn: 
 

 

Takk for langt og utfyllende svar. Ser riktig kos ut med en slik ovn.  Det er egentlig løsningen jeg har mest lyst til å bruke, men hvis vi skal langt avgårde en gjeng er det lettere å transportere med seg noe annet. Tror jeg kommer til å kjøpe meg en ren lavvo ovn også etter hvert til kortere turer hvor vi ikke skal gå så langt men oppholde oss i lavvoen. Hvor mye drivstoff bruker dere på å holde varmen i et telt med 111? Vil det funke i lavvo med innertelt?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

På 111 går det vel et par liter parafin på en helg om vi kosefyrer mye, MEN det aller meste av dagen er vi normalt opptatt med aktiviteter ute, så det er gjerne litt kosefyring om morgenen i forbindelse med forkostkokkelering/kaffekoking og noe om kvelden (den blir gjerne stående og putre en stund etter middag er ferdig). 

Nå vet jeg ikke hvor stor og hvilken lavvo du har, men min lavvo (Helsport Finnmark) har mulighet for å slippe ned taket for å enklere holde jevnere temp i høyden i tillegg til at volumet som varmes blir mindre. Jeg har ikke brukt denne funksjonen annet enn til å teste at det funker da vi som sagt stort sett har med ovn i lavvoen og DA skal jeg love deg det blir varmt nok uansett så lenge man fyrer!! 
 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.