Gå til innhold
REs

Rypejakt nok en gang

Anbefalte innlegg

Det er høst og mange jegere, meg selv inkludert, lengter nok til fjells både med og uten børse. For min egen del så begynner det å bli en god stund siden siste rype ble felt, men lengten etter høstfjellet sitter fremdeles godt plantet i kroppen.

Da jeg leste north003 sitt spørsmål om rypejakt så kom jeg til å tenke på et leserinnlegg fra min lille lokale avis "Sandnesposten" fra 26. september 2017 hvor Martin Eggen fra Norsk ornitologisk forening stiller spørsmål ved om vi i det hele tatt burde tillate rypejakt. 

Jeg tar ikke stilling til dette, men jeg har merket meg at ryper blir mer og mer sjeldent å se på fjellturer både i bjørkebeltet og på høyfjellet. 

(Jeg legger ved innlegget hans som .pdf fil, men jeg vet ikke om det blir lesbart. Prøver også med en .jpg fil, screen dump, men den ble visst bare enda verre.)

SCN_0004.pdf

Skjermbilde.JPG

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

PDF nedlastbar og lesbar....

Det er lite rype i Finnmark i år. Ekstremt lite i forhold til "normalen" (det var ikke spesielt bra i fjor heller så det året er dårlig sammenligningsgrunnlag). 

Om folk kunne forholdt seg til kvoter og likevel kost seg på fjellet på tur så tror jeg det ikke hadde vært så ille. Men jeg registrerte i fjor flere steder nordpå der folk legger ut bilder av 20-25 skutte liryper på en dag når kvoten er var 2+2 (i år er den 1+1).  

Mitt hovedformål med å begynne med rypejakt var for å ha en unnskyldning for å gå på fjellet om høsten. Jeg sliter med å gå tur for turens skyld, men om man kan lete etter fugl osv så kan jeg gå i timesvis og telte i dagevis. I år er kvota så liten at man kan jakte litt smart i tillegg. Dvs nå som vi har jaktet noen helger så vet vi at før eller senere så går man opp et kurant kull i løpet av dagen. (Selv om det kan ta 5 ganger så lang tid som et bra år). Da kan man avvente avskyting til da. Man trenger ikke plukke ned de enkeltfuglene (stamfuglene) man evt møter underveis.

...og man får mer tid til å sitte ned rundt et bål og koke litt kaffe i løpet av dagen. 


Vi har gjort oss noen vurderinger i løpet av jakten til nuh. Vi har tenkt at vi forholder oss til forvalters regelverk. Det er i grunn det vi forholder oss til på laksefiske osv også. Vi må rett og slett stole på at de som er satt til å forvalte ressursen gjør det på korrekt måte og at vi derfor forholder oss til kvotene de setter. Så får fagmiljøene bli enige seg imellom om hvem som skal bestemme og hvordan de skal forvaltes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det er som sagt lenge siden jeg var på rypejakt, men de siste årene mens jeg fremdeles jaktet så var vi to kamerater som reiste sammen på jakt om høsten. Det ble mindre og mindre fugl. Vi hadde et par gode år, men det var i forbindelse med at det var lemmenår. Vi jaktet i Lyseheiene og hadde ca. hundre tusen mål med jaktterreng. Her er det 10 - 12 år mellom hvert lemmenår og jaktutbyttet vårt var i gjennomsnitt så stort at vi, kameraten min og jeg pluss våre koner, kunne komme sammen en gang ut på vinteren og spise opp hele fangsten i et måltid. 

Men vi hadde mange fantastiske høstturer i fjellet selv om det ble smått med rype.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 

Skjult lenke - logg inn for å se den
 

Sidan det er "betre enn i fjor" må det jo være eit bra år er refrenget uavhengig av at fjoråret var elendigt.
Representantar for Statsskog visar til tidleg vår og bra med insekt, noko som ikkje stemmar heilt med mi
oppfatning. At dei tjener penger på sal av jaktkort innverkar sikkert ikkje på argumentasjonen deira...
 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har foreløpig bare vært et par turer i Jotunheimen etter rypa, og der er det et godt år. For oss som går etter fjellrypa handler det om å komme seg skikkelig opp i høyden. Det blir stadig flere jegere, men de fleste gidder ikke gå til topps så det blir et voldsomt jakttrykk på de nærmeste randene og i liene nær vei. De stakkars kullene som satt der ble utradert første helgen. (de fleste jegerne er bare ute den helgen) Inne i fjellet er det veldig godt med fugl.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.