Gå til innhold
  • Bli medlem

Forskning: Stavgang avlaster ikke knærne.


Gjest Mareng

Anbefalte innlegg

Det er mange øvelser en kan gjøre for å styrke muskelaturen rundt kneet. Det betyr ikke at de ikke legger belastning på selve kneet. Her er det litt sånn at en gjør det som vil gi totalt sett best utfall. I toppidretten som har drevet med i mange år, så gjorde vi øvelser som jeg aldri ville anbefalt en menig mann rett og slett fordi det er gedigen belastning på kroppen. Men øvelsene gjorde at jeg da ville kunne få bedre prestasjoner i idretten. Et eksempel på dette er noen ekstreme varianter av spensthopp. En får god spenst av det, men belastningen på kroppen er veldig høy som over tid vil gi slitasje på kroppen. 

Så når du nevner pistol squat så er kneet over tåa ja, men det er ingen fare i at kneet går litt over tåa på noen repetisjoner, en gjør jo stort sett ikke mer enn 30 repetisjoner per treningsøkt uansett, og da kan kroppen fint hente seg greit inn igjen. En har også en ganske god styrke for å kunne gjennomføre pistolsquat. En får samtidig trent mye stabilitet i beina(kneet). 

Når du går ned en fjellside som da er 1000 høydemeter så blir det veldig mange steg(slag) i kneleddet som gjør at en får ømme sener og at en kan få vondt i kneleddet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg har sett litt rart på de som går med staver, fleipet med at de har glemt skiene heime. Men etter at jeg fikk en akutt og lei senebetennelse på baksiden av et kne, og måtte nærmest gå baklengs ned fra Klampen, ca 5 km og 700 høydemetre, bestemte jeg meg for å prøve gå-staver.

Teleskopstaver ble innkjøpt og tilpasset. Jeg opplever det betydelig lettere å gå i bratte bakker, både opp og ned. Med rett teknikk bruker og stavlengde ser jeg jo at tidsforbruket i de bratteste fjellsidene går ned. Så om det ikke er noen merkbar mindre belastning av knærne, er i hvertfall bakkene "lettere".

I etterkant skjønner jeg ikke hvorfor jeg ikke har kjøpt staver tidligere. På de siste skiturene om våren må skiene bæres opp ca 500 høydemeter, i bratt terreng - og da har skistavene alltid vært gode å ha.....

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, SteinarL skrev:

Jeg har sett litt rart på de som går med staver, fleipet med at de har glemt skiene heime.

Traff en gang et jaktlag. Når jeg kom gjennom ura i god fart med stavene til hjelp, utbrøt han ene - "der kjem kjerringa med staven". Det var i grunnen ikke vondt ment, men at dette med bruk av staver i fjellet kan virke merkelig for de som ikke har prøvd det er nok en grunn til at mange ikke bruker det.

Det er stor forskjell på stavgang langs en asfaltvei, kontra gåing med stor sekk i ulendt terreng med staver. Det er helt uvurderlig i stor ur. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 21.9.2017 den 12.01, Mareng skrev:

Nå var det ikke meningen å rakke ned på staver eller dem som bruker de. Men etter å ha lest hvor mange som påstår/tror at stavene avlaster knærne, så var det litt overraskende å lese at det ikke stemmer. Det blir heller motsatt, at man belaster knærne mer av å bære mer vekt.

Studien er riktignok utført på flatmark, og da vil stavtilhegerne påstå at stavene avlaster knærne i brattere terreng i stedet, ihvertfall til det motsatte er bevist. Riktignok er det ikke utført en studie på akkurat dette såvidt jeg kan se, så det blir kun personlige erfaringer/oppfatninger man kan forholde seg til.

Jeg bruker ikke staver, men jeg er 100% åpen for å bruke staver hvis det kan forebygge kneplager, selv om det bare er i liten grad. Men ikke hvis stavene bare er ekstra penger å bruke og vekt å bære på. Jeg går i vestlandsterreng, det er jo bare bakker her, og jeg skal beholde knærne frisk så lenge som overhodet mulig.

I veldig bratt terreng, oppover, bruker jeg hendene, og da blir stavene en ekstra vektbelastning i sekken. Og hvilke hånd skal jeg holde fiskestangen i hvis jeg går med staver? 😱

Hva er grunnen til at det er obligstorisk, siden det ikke er uten grunn?

Kroppsoroenteringa endrar seg også til ein meir lungevennleg posisjon, som er med på å betre lungekapasitet. Å gå med sekk snevrar i utg pkt inn lungene sitt røyrsleområde 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har brukt opp et par par med gåstaver nå, og min erfaring er at de hjelper muskler i motbakke, og hjelper knær nedover. Også er det selvsagt veldig praktisk ved vading og tarpoppsett.

Men det er sjelden jeg føler det helt store fortrinnet på flata.

Men jeg bruker aldri staver på treningsturer med sekk. Og man bør ikke bruke staver for enhver pris tror jeg. Variasjon mener jeg er viktig.

  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

I litt mer krevende terreng, synes jeg det er en fordel med staver. Bratte oppoverbakker (og nedoverbakker), elvekryssing eller litt hoppe-fra-stein-til-stein-terreng. Det føles også som om det hjelper litt på hastigheten bortover, men er litt usikker på om det stemmer i praksis. Og så bruker jeg de både til tarp og som midtstang i pyramideteltet. Synes det er litt flaut å bruke staver i skogen i nærmiljøet, men mer akseptert i fjellet. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.