Gå til innhold
  • Bli medlem

Svanen som rystet Norge


REs

Anbefalte innlegg

11 minutter siden, REs skrev:

Nå kan ikke jeg uttale meg om hvor vidt svanen bevisst trekker en 6 år gammel jente ut i vannet og under, siden jeg bare har hørt og lest denne historien og den er begrunnet i jentas og foreldrenes opplevelse av situasjonen. Altså helt subjektiv.

For orden skuld så vil eg påpeika at jenta var på tur med barnehagen og at det er desse som kjem med forklaring av hendelsen, les lenka som eg har lenger oppe. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Gjest Turlyst
27 minutter siden, REs skrev:

Har du hørt om skadeskutt bjørn? Det har faktisk kostet mennesker livet.

Mange ganger. Ser på mange naturprogrammer. Vet at skadeskutt Bjørn ikke er en god situasjon, men her handler det om adferd til en svane. Jeg skrev i min uvitenhet da jeg ikke har kompetanse på dyr/fuglers adferd. Greit å kjenne sin begrensning :) Du har kanskje kunnskap og kompetanse om knoppsvaners adferd?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her er en nesten tilsvarende historie fra min hjemby. Folk er redde for svanene i indre havn fordi de freser og skitner til i sentrum.

https://www.nrk.no/rogaland/aggressive-svaner-skremmer-1.6455291 

Og hva gjør kommunen? Jo de setter opp stengsler som folk lett kan passere men som holder svanene borte fra de områdene der folk ferdes.

https://www.nrk.no/rogaland/enna-er-de-sote-og-sma-1.7649485

Hva om Os hadde laget et tilsvarende innslag som dette fra Tv Vest..

 http://www.tvvest.no/her-slar-svanefar-til

Der det er vilje er det råd.

 

 

 

Endret av REs
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

29 minutter siden, JanRH skrev:

Mange ganger. Ser på mange naturprogrammer. Vet at skadeskutt Bjørn ikke er en god situasjon, men her handler det om adferd til en svane. Jeg skrev i min uvitenhet da jeg ikke har kompetanse på dyr/fuglers adferd. Greit å kjenne sin begrensning :) Du har kanskje kunnskap og kompetanse om knoppsvaners adferd?

Og elgku med kalv har slått ned og skadet folk som var ute på tur, eller joggetur, men det var visst ingen som mente at elgkua måtte avlives av den grunn. Et søk på nettet gir ganske mange treff. Her er noen av dem.

http://nab.no/nyheter/se-opp-for-ilter-elgku-skadet-jogger-sendt-til-legevakta/19.12475

http://www.dagbladet.no/nyheter/aggressiv-elgku-forsvarte-kalven-sin-angrep-kvinnelig-jogger/60429338

https://www.nrk.no/ho/jogger-angrepet-av-elg-1.6009012

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/jogger-overfalt-av-elgku/a/250942/

https://www.aftenposten.no/osloby/i/GEyx/Jogger-ble-angrepet-av-elg-pa-Nordberg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst
6 minutter siden, REs skrev:

Det kunne jeg ha googlet selv. Var ute etter om du har kunnskap og kompetanse på knoppsvaners adferd, spesielt hvordan adferden kan endre seg når de er plaget/skremt/skadet. Spør for å lære :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

2 minutter siden, JanRH skrev:

Det kunne jeg ha googlet selv. Var ute etter om du har kunnskap og kompetanse på knoppsvaners adferd, spesielt hvordan adferden kan endre seg når de er plaget/skremt/skadet. Spør for å lære :)

Det drives ikke jakt eller fangst på svaner i Norge og derfor ser ikke svanene mennesket som en fiende. De kan legge sine reir like i nærheten av der mennesker ferdes siden de i mage tilfeller ser menneskelig nærvær som en trygghet. Vi mater dem jo med brød både vinter og sommer og hjelper dem fri fra fiskesnører og fiskekroker. En skadet eller syk svane kan derfor ofte oppsøke mennesker i et forsøk på å få hjelp. Dette er vanligst der svanene blir matet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

12 minutter siden, REs skrev:

Rei på ei ku med kalv selv. Hesten så ut som den hadde været i skyttergrava under WW1, men hendelsen satte jeg på min tabbekonto. 

Men dyr, uansett art, vil aller helst slippe å angripe. De vil helst unngå bråk og konflikter. Men når de blir provosert for mye, så kan det tippe over for de også. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

4 timer siden, Gittiamo skrev:

Noen ville padle bort til fuglen fordi den var jo så fin der den brusa med fjæra. Jeg fikk stoppa de. Da hadde det blitt angrep fra fuglen. Folk skjønner ikke at de truer et dyr. De skjønner kkke når dyra gir oss advarsler. Og når dyra gang på gang sier ifra men aldri blir hørt, så smeller det. 

Her er du inne på noe veldig viktig, som folk ikke tenker på. :) Selv mennersker har en intimsome, mot fremmede! Samme har ville dyr/fugler! Men folk skal på "død og liv" gå bort til dem, eller lokke dem til seg. Dette er tull og må ikke gjøres, selv om det oftest går bra. Oppserver fra avstand og reagerer dyrene/fuglene, så ikke gå nærmere. Slike varsler kan være at de først følger en med øynene og allerede på det nivået er de ikke trygge. Og "stiller de seg opp", er det et sterkere varsel. Kommer et skinnangrep, har folk gått alt for nære!

Jeg har vokst opp med div. husdyr, ikke det at vi hadde så mange forskjellige på vårt småbruk, men det var flere bondegårder rundt vår eiendom. Og helt fra barns ben av, var vi med på daglige gjøremål ,samt at vi lekte rundt dyra, både utenfor strømgjerde/skigard og innenfor. Dette var leikeplassen vår. Var heller ikke gamle "knotten" før jeg alene hentet voksne kuer (7 - 8 stk.) på inngjerdet innmark/utmarksbeite. Kunne være fra et jorde kun 2 -300 meter unna gådren, men også ca 5 - 600 m fra gården. Dette var vanlig for unger som vokste opp på "landet, så det var ikke bare meg. De voksne kuer var normalt greie de og de sto gjerne å ventet på at noen skulle komme å hente dem. Værre var nok værre med kviger og unge stutekalver ute på beite. Men vi lærte av de voksne og da gikke også det greit. Vi hadde jo også kontakt med ville dyr, så vi fikk et naturlig forhold til dyr. Og det er ikke så vanskelig å trekke parraleller/væremåter/reaksjonsmønser, fra hund, til ku, hest, sau, gris, o.l., selv om det er noe nyanser. Samme med ville dyr (og i denne sammengeng), er det reaksjon på intimsonen. Tidligere vokste de fleste opp på bygda og lærte mye om dyr. Men med sentralisering, er det færre som lærer dette. Og selv mitt hjemsted i Lier, er også blitt sentralt.

Dyr skal respekteres og la de ha sin intimsone. Å lure dem med bl.a. mat, forandrer ikke noe på at de er ville, selv om de kan bli noe tryggere. Spessielt på enkeltmennesker som de får et forhold til. Men de kan reagere, fordi vi ikke forstår dem. På samme måte som hesten kan sparke bakut, bite og slå med forbeina, hvis ikke fok vet hva de driver med. Og hunden bite. Så kan de ville reagere, fordi mennesker ikke respekterer dem. Å mate ville dyr/fugler, fører mye uforutsett med seg, som mange ikke forstår. Derfor er også rådet, at en ALDRI skal mate ville dyr!  (Ser bort fra ekstememe vintere og bl.a. rådyr.) La de være ville, da er det også lettere med intimsonen, for folk som ikke forstår seg på dette.

Endret av Tiur3
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

23 minutter siden, REs skrev:

Det drives ikke jakt eller fangst på svaner i Norge og derfor ser ikke svanene mennesket som en fiende.

Ikke noe rart at svaner, gjess, ender, rådyr, o.l. kommer for nære mennesker, når noen er så dumme å mate dem! :( Da kan det bli konfliker. Uten å gi dem mat, hadde de nok holdt seg lenger unna. :)  Dette er missforstått dyrevelferd.

Jeg mater aldri ville dyr/fugler. Har jeg mulighet til å hjelpe et "skadet" dyr, gjør jeg det. Men ser jeg at det ikke er noe å gjøre for det skadde ville dyret, så avliver jeg det, så sant jeg har mulighet. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vil ikke forundre meg, om ubetenksomme barn (el.syke personer), kan ha skadet denne svanen (som andre fugler og dyr), fordi de er nære nok til å gjøre det! :( Bl.a. kaste stein, pinner, o.l.. Desværre så skjer det. Bl.a barn kan kose med dyr en stund og når de blir lei av det, kan de litt senere å slå/sparke dyret/fuglen. Eller kaste ting på dyret/fuglen. Det er også en grunn til, at en aldri skal la små barn være aleine dyr. Og lære de å respektere dyr, så de aldri gjør slikt senere. 

Men problemet er matingen, som fører svaner innenfor normal intimsone! Og folk er forskjellige, så selv om det går bra for enkelte folk, behøver det ikke å gjøre det med andre. Og da får en reaksjon fra viltet. Så slutt å mate ville individer, så er det heller ikke så lett å skade dem og gjøre dem til illsinte individer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

52 minutter siden, Walle skrev:

Hva får folk til å gjøre slikt...?

Man kan jo begynne å lure på inteligensen til enkelte:
https://www.nrk.no/sorlandet/sprengte-raste-dass-1.2505807

Sitat

En 22 år gammel mann fra Søgne er dømt til fengsel i seks måneder og må betale nærmere 900 000 kroner i erstatning til Statens vegvesen.
Mannen er dømt for å ha sprengt i stykker et offentlig toalett ved E39 i Søgne ved bruk av dynamitt.

Burde vel lobotomeres...? smiling face with sunglasses

  • Hehe 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst
15 timer siden, REs skrev:

Det er helt normalt at svaner veser og napper med nebbet hvis du kommer for nært dem, men det er langt fra slik oppførsel til angrep. Det som er vist i media og som kalles angrep er langt fra noe angrep, bare en advarsel. Reelle angrep fra svaner er heldig vis svært sjeldent.

Gammel sak, men høyst reell http://www.vg.no/nyheter/innenriks/angrepet-av-rasende-svane/a/7305521/

3 timer siden, REs skrev:

Nå kan ikke jeg uttale meg om hvor vidt svanen bevisst trekker en 6 år gammel jente ut i vannet og under, siden jeg bare har hørt og lest denne historien og den er begrunnet i jentas og foreldrenes opplevelse av situasjonen. Altså helt subjektiv. Det er også de som påstår at enn ørn har tatt en tre år gammel jente og løftet henne langt opp i fjellet. Denne historien er sikkert også helt reell for barn og foreldre selv om det ikke finnes noen som har kunnskaper om ørn som tror på den.

Benekter du at angrepene i Os har skjedd? https://www.nrk.no/hordaland/jannicke-sa-svaneangrepet_-_-debatten-er-en-han-og-en-fornaermelse-mot-jenten-1.13590168

https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/018XM/Lokalavis-Jente-16-angrepet-av-Havnesjefen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

35 minutter siden, JanRH skrev:

Jeg kan ikke benekte at det har skjedd men jeg har ikke annet enn det jeg har lest å forholde meg til, og som jeg tidligere har nevnt så kan den subjektive opplevelsen av en slik situasjon være en god del overdramatisert. Jeg benekter ikke at svaner kan være farlige, det vet jeg at de kan være, men på grunn av at vi ser på dem nesten som pyntegjenstander og ikke har respekt for at de er levende ville dyr så er uhell og ulykker uunngåelige. Jeg og min kone gikk en dag langs indre kai i Sandnes. Der lå et par svaner på land og en liten jente var i ferd med å gå bort til den ene. I det jeg passerte jenta sa jeg bare "pass deg", det var ikke mitt barn og faren og moren satt like ved. Og hva gjorde foreldrene? Ingen verdens ting. Det siste jeg hørte før svanen veste og bruset opp fjærene var en mor som ropte at: "Nei, den er ikke farlig, bare klapp den."  Ungen ble heldig vis redd og snudde før det skjedde noe alvorlig. Når vi fremprovoserer aggressive handlinger hos ville dyr så er det vår egen feil.

At folk ikke har kunnskap og respekt for disse dyrene burde være vårt problem. Ingen grunn til å angripe dyr som bare oppfører seg helt normalt. Ref. elgku med kalv.

 

Endret av REs
  • Takk 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst

@REsJeg vil si at alle artiklene virker høyst reelle og at den barnehageansatte, som så det på nært hold, vet mer om hva som skjedde enn deg og meg. Det samme mener jeg om jenta som hoppet i sjøen. Du var vel i Rogaland og jeg i Vestfold. Jeg mente at flytting til et helt annet sted var forsøket verdt. Trist sak, men jeg tviler ikke på hva den barnehageansatte så, heller ikke hva jenta opplevde.

Har sett mange programmer hvor dyr flyttes vekk fra mennesker. Det bør være førsteprioritet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 4.8.2017 den 15.37, JanRH skrev:

Jeg mente at flytting til et helt annet sted var forsøket verdt.

Er generelt enig i det du skriver, men hadde lyst til å kommentere den siste setningen. Tror desværre at mange (spessielt enkelte dyreværnere) har fjærnet seg fra et naturlig forhold til dyr og gennerelt ville dyr/fugler. Og en opplever et massehysteri, når noe skjer med dem. Hadde forstått det hvis det var sadistiske "ting", som bl.a. bildet Walle la ut i går, med "vadefugl" som er druknet. :( Nok av slike eksempler og de fleste får vi vel ikke høre om.  :( Selv om det kommer noen kommentarer i media når slikt oppdages, så fører det ikke til noe hysteri! Selv når grov mishandlig av andre dyr, så opplever jeg ikke dette hysteriet. Og da undrer jeg på hvorfor?

Tråden gjelder en "gal" svane, men det kunne likgodt vært et av få (som berører enkelte) andre ville individer. Vet ikke hvor mange tusen svaner det er i Norge, men det er ganske mange ti-tusener av dem i NordEuropa. Og de skytes i tusentalls, andre steder i Europa. Som annet vilt. Og så blir folk her i landet så hysteriske, at de til og med kommer med drapstrussler, mot de som mener svanen burde vært drept. Hvor rasjonelle, er slike folk?

Noen av de samme "dyrevennene" kan plukke opp en relativt nyføtt rådyrkalv, ford de tror den var evig forlatt, i det høye gresset/kornåkeren. Slikt er uvitenskap og manglende forståelde for naturen. Råa MÅ forlate kalven, for å spise og kommer tilbake til kalven, når den har fått næring. Men hvis folk har vært i nærheten av kalven, er det ikke sikkert at råa tørr gå frem til liggeplassen. Og er den ikke der (på grunn av tullinger) så hjelper det jo også lite. :( Mye som er misforstått dyrevelferd og irrasjonelle holdninger.

Selvfølgelig kunne det vært forsøkt å flytte svanen, men det mest sannsynelige ville vært at den hadde dannet et lignende territorie et i Tyrifjorden. Og da var bare problemet forflyttet. Etter min mening, er ganske naivt å tro noe annet. Det var ikke stedet Os, eller enkelte personer der som var problemet, men svanen selv! Uannsett årsak, til hvorfor den var blitt slik. Men, det er en annen diskusjon.

Jeg slang inn et spørsmål til RE tidligere, hva om det hadde gjalt Bambi. (Fikk vel et tåkelagt svar) Selv om Bambi, trolig er et dådyr og de er det få av her i landet. Så jeg tenkte jo på rådyr og de er ikke fredet og det skytes flere ti-tusener av dem hvert år?  Men, nydelige er de!  :) Og jeg ser ikke svane som penere, eller mer utryddningstruet og som skal ha et annet værn, hvis de skaper alvorlige problemer. Vi skal ha respet for dyra, ikke plage dem, eller påføre dem unødige lidelser! Men det bør være måte på, til hysteri i enkelte saker. Og vil avslutte med, at jeg tviler på om den svanen hadde det bra. Så det var bra at den ble avlivet, både for berørte mennsker og for egen dyrevelfrd. Så får en heller diskutere hvordan en kan unngå slikt i fremtiden. PS. Trår nok i et vepsebol, men "det får stå sin prøve".

Endret av Tiur3
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst
31 minutter siden, Tiur3 skrev:

Selvfølgelig kunne det vært forsøkt å flytte svanen, men det mest sannsynelige ville vært at den hadde dannet et lignende territorie et i Tyrifjorden. Og da var bare problemet forflyttet. Etter min mening, er ganske naivt å tro noe annet. Det var ikke stedet Os, eller enkelte personer der som var problemet, men svanen selv! Uannsett årsak, til hvorfor den var blitt slik. Men, det er en annen diskusjon.

Jeg slang inn et spørsmål til RE tidligere, hva om det hadde gjalt Bambi. (Fikk vel et tåkelagt svar) Selv om Bambi, trolig er et dådyr og de er det få av her i landet. Så jeg tenkte jo på rådyr og de er ikke fredet og det skytes flere ti-tusener av dem hvert år?  Men, nydelige er de!  :) Og jeg ser ikke svane som penere, eller mer utryddningstruet og som skal ha et annet værn, hvis de skaper alvorlige problemer. Vi skal ha respet for dyra, ikke plage dem, eller påføre dem unødige lidelser! Men det bør være måte på, til hysteri i enkelte saker. Og vil avslutte med, at jeg tviler på om den svanen hadde det bra. Så det var bra at den ble avlivet, både for berørte mennsker og for egen dyrevelfrd. Så får en heller diskutere hvordan en kan unngå slikt i fremtiden. PS. Trår nok i et vepsebol, men "det får stå sin prøve".

Jeg tror også svanen ville dannet liknende territorium, uansett hvor den hadde blitt flyttet. Helst et sted uten folk og fe :) I kommentarfeltet i VG var det ei som ville stenge havna i Os og forby trafikk i strandsonen. Siste setning trenger ingen ytterligere kommentar. 

Helt vanvittig hysteri. Når noen går så langt at de drapstruer fungerende ordfører, er de så skrudde i hodet at de burde blitt påtvunget en samtale eller to på psykiatrisk. Er helt greit at man er engasjert, men det finnes grenser.

Edit: Er forøvrig lei hele debatten, vil heller ha fokus på neste fjelltur

Endret av Turlyst
Lenke til kommentar
Del på andre sider

22 minutter siden, JanRH skrev:

Jeg tror også svanen ville dannet liknende territorium, uansett hvor den hadde blitt flyttet. Helst et sted uten folk og fe :) I kommentarfeltet i VG var det ei som ville stenge havna i Os og forby trafikk i strandsonen. Siste setning trenger ingen ytterligere kommentar. 

Helt vanvittig hysteri. Når noen går så langt at de drapstruer fungerende ordfører, er de så skrudde i hodet at de burde blitt påtvunget en samtale eller to på psykiatrisk. Er helt greit at man er engasjert, men det finnes grenser.

Edit: Er forøvrig lei hele debatten, vil heller ha fokus på neste fjelltur

Syntes vel denne episoden er i overkant overdramatisert fra "vernesiden", ellers signerer jeg Tiur3 sitt innlegg over her. Når det gjelder flytting fikk man jo avslag på dette fra miljødirektoratet å flytte han inn i inngjerdet område, og flytting i det fri .. vel, det er en svane, og svaner kan fly. Innlandssvanene trekker vel gjerne ut til kysten på vinteren hvis de ikke reiser på enda lenger tur så Østlandet - Vestlandet er vel i utgangspunktet ikke noen stor utfordring. Man vet jo aldri, men når denne svanen har hatt et bra revir i Os i flere år er vel sjansen stor for at han/de hadde vært på vingene igjen så snart det var mulig. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Turlyst
13 minutter siden, Heriks skrev:

Syntes vel denne episoden er i overkant overdramatisert fra "vernesiden", ellers signerer jeg Tiur3 sitt innlegg over her. Når det gjelder flytting fikk man jo avslag på dette fra miljødirektoratet å flytte han inn i inngjerdet område, og flytting i det fri .. vel, det er en svane, og svaner kan fly. Innlandssvanene trekker vel gjerne ut til kysten på vinteren hvis de ikke reiser på enda lenger tur så Østlandet - Vestlandet er vel i utgangspunktet ikke noen stor utfordring. Man vet jo aldri, men når denne svanen har hatt et bra revir i Os i flere år er vel sjansen stor for at han/de hadde vært på vingene igjen så snart det var mulig. 

Enig i alt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er en lei tendens det at når vi mennesker føler oss truet av et individ av en annen art, så må det ofte skytes eller fjernes. Jeg sier ikke at det alltid er galt, men jeg mener det ikke alltid er rett heller. Jeg syns svanen fortjente en ny start ved flytting jeg. Kanskje ville det gått veldig bra.  Men så ble det dessverre ikke sånn.  Jeg håper dog at folk har lært. La ville dyr være i fred, og som noen nevnte her over, nyt de vakre skapningene på avstand så kan vi prøve å leve i harmoni med naturen så langt det lar seg gjøre :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.