Gå til innhold
SkogLinås.

Nybegynner, fjellørret, Hemsedal

Anbefalte innlegg

Da har jeg endelig kommet meg igang med fiske, men har absolutt null peiling på hva og hvordan. Fisket for første gang i dag. 🙈✌️

Bor i Hemsedal, og i første omgang blir det derfor vanlig fiskestang i fjellvann.

Leste litt på en nybegynner/skogsørret tråd her inne, og regner med at noe kan overføres mtp spinner/sluk.

Men jeg lurer selvsagt på alt annet også. Når på døgnet er det best å fiske, hva slags krok bruker man til hvilken tid og hvilket vær. Hvordan leser man terreng og vann. 

Hvilke gode nettsider finnes det, og kan noen anbefale noen gode bøker så jeg kan lese meg opp?

Og selvsagt... Alle tommelfingerregler tar jeg imot med stor takknemlighet.

 

takker og bukker, Felicia.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her finner du i allefall noen godbiter.
Skjult lenke - logg inn for å se den

Fisken har to krav.
Mattilgang og hvile/skjulested.
I elv: under trær, bakom og fremfor steiner, i dype kulper, etter og før stryk.
Tenk stå stille ved siden av vannstrøm, spare energi og se maten drive forbi,
svømme frem, snappe den og stille seg på samme sted.
Slike standplasser vil fisken alltid søke opp, dvs. evigvarende fiskeplass,
Innsjø/vatn: Ur i vatn, utenfor odder/nes, grunner, sund, innos, utos.
I grålysningen er det best å fiske og etter regnvær.

Gudd løkk...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Her er en skisse som viser litt angående hvor fisken står.

5977de5c32675_Skisse1.JPG.6cd334b08eb78cec78f06ce706789ef7.JPG

En annen ting som nybegynnere ofte ikke tenker på er at fisken ser deg og stikker av like fort som en rype på snaufjellet. Når du kommer ned til en fiskeplass så bør du ikke hoppe ut på den ytterste steinen og begynne å kaste. Oppfør deg som om fisken satt oppe på vannet. Bruk busker og store steiner og hold deg skjult og hvis det ikke er busker eller steiner så prøv å holde deg så lavt i terrenget som mulig. Fisken har et synsfelt på ca. 30 graders vinkel ut fra øyet, men synfeltet brytes i vannflaten og den ser høyt eller lavt over vannet avhengig av hvor dypt den står. Men uansett så ser den minst nede ved bakken og langs vannkanten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

TS. Ta kontakt med lokalbefolkningen, så finner du sikkert andre som fisker på fjellet. Er kjemien ok, får du kanskje bli med noen turer. Det lærer du mer av, enn å diskutere på nettet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
2 hours ago, Tiur3 said:

TS. Ta kontakt med lokalbefolkningen, så finner du sikkert andre som fisker på fjellet.
Er kjemien ok, får du kanskje bli med noen turer.
Det lærer du mer av, enn å diskutere på nettet.

Yeah, right... 😎
Lærdom på nettet og i bokform er ikke bra nok?
Hvorfor er vi da på dette forumet her?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Viktigaste er at du kjem deg ut og fiskar masse. Og eit viktig tips er at du tek eit par kast, flyttar deg litt, tek nye kast, flyttar deg litt til osv. Bevegeleg fiske er veldig effektivt men som mange gløymer.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mange fine tips her! Det å bevege seg rundt vannet er viktig, gjør noen kast og flytt deg litt og gjenta. Jeg bruker ofte vifte formen på hver plass: Et kast mot høyre, et rett frem og en til venstre. Kan også deles inn i mer en tre kast, f,eks vifte på 6-8 kast.

Vanligvis skal det brukes lysere sluker/spinnere på dagtid og mørkere på kveldstid. Beste fisketid er ofte på ettermiddag/kveld og morgen/formiddag.

Min erfaring er at sluker i kobberfarger ofte er veldig gode "allround" agn. Er du derfor i tvil så finn en sluk med kobber og eventuelt noen andre farger. Sølvkrokens "lillauren" i 7 og 12 gram og kobber er ofte en trofast gjenganger. 

Når det gjelder fiskevann så er viker ofte gode steder å fiske, ikke kast helt inne i viken men gjerne litt på tvers. Typisk så er småøyer, store steiner ute i vannet osv gode steder hvor det ofte står fisk. Ørret er "stasjonær" jeger som står alene. Altså så står dem gjerne mye på samme sted og jakter ut fra hva som kommer forbi i nærheten, det gjelder derfor å treffe på hvor man tror ørreten står og lurer ;)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

MARK - intet over intet ved siden. Dette ble også stadfestet ved fisketest i Villmarksliv. Det utelukker selvsagt ikke bruk av annen agn, forholdene teller jo en del og at man prøver seg fram. Å gjøre seg godt kjent med et vann er også et bra råd - prøve inntil man knekker koden, som det heter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 18.8.2017 den 20.23, GeirMU skrev:

MARK - intet over intet ved siden. Dette ble også stadfestet ved fisketest i Villmarksliv. Det utelukker selvsagt ikke bruk av annen agn, forholdene teller jo en del og at man prøver seg fram. Å gjøre seg godt kjent med et vann er også et bra råd - prøve inntil man knekker koden, som det heter.

Jeg og har alltid tenkt mark. Men av en eller annen grunn fungerer en liten kobberspinner så sykt mye bedre i skogsvannene her jeg bor, og jeg har alltid vert en ihuga markfisker.

Fisken står ofte inni sivet her, så det er også mye lettere å sveive en liten spinner helt i overflaten mellom sivet enn å fiske med mark som setter seg lett fast.

Men å gjøre seg kjent med ett vann har nok mye å si ja. Finner man ut hvor fisken står har man stor kjangs for å få fisk ;)

 

Endret av Mareng

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av 2_o'Clock_Man
   Er det noen som har forsøkt å helle dyreblod i hullet ved isfiske? Jeg har prøvd, dog uten resultat (enda). Mener å ha hørt historier om at dette har effekt. Skulle tro det ville pirre fisken til å hugge.
    

  • Av UTE avdelingen

   Navn: Ørretfiske og fjelltur - fem døgn i Austheiane
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2017-11-08
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Tove og huskien Kiro får fem fine døgn i Austheiane. Ørreten biter og Tove finner vannet hun har drømt om. 


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av UTE avdelingen
   Tove og huskien Kiro får fem fine døgn i Austheiane. Ørreten biter og Tove finner vannet hun har drømt om. 
  • Av espen_johansen
   Hei,
   Jeg har nå fått det for meg at jeg skal gi hengekøye et forsøk, og trenger dermed tips. Det jeg er ute etter er i utgangspunktet en 3-sessongs hengekøye for meg på 183-185 cm. Ut i fra det jeg har forstått så er dobbelt stoff en fordel (jeg kommer til å starte med liggeunderlag mellom stofflagene), og jeg er ikke helt klar for å prøve Draumur og andre tverr-liggere. Ikke fordi jeg har noe i mot de, men fordi jeg innbiller meg (muligens ubegrunnet) at det er greit å ha litt kjenskap til tradisjonelle hengekøyefasonger før man beveger seg ut i det nyskapende.
   Det virker som at 90% av det norske markedet er ticket to the moon, og ettlags Hennesy-modeller for folk opp til 180cm. Jeg er dermed forberedt på å handle i utenlandsk valuta.
   Jeg har sett på Skjult lenke - logg inn for å se den som ser ut til å ha fått meget gode tilbakemeldinger. Men den blir både dyr og man må kjøpe tarp separat noe som muligens kompliserer kjøpet for en nybegynner som meg.
   Jeg har også sett på Hennesy sin Skjult lenke - logg inn for å se den, som er litt billigere.
   Exped har vel en scout-versjon som er lang nok, men forstår det som at flere brukere klager på et myggnett som treffer nesa.
   Er det noen som har formeninger om nevnte modeller, eller som har andre bedre forslag? Eller som vet av norske (nett)butikker som fører aktuelle modeller?
    
  • Av Olympos72
   Hei,
   Vi er en kameratgjeng på fem som vil dra på fem dagers fisketur i fjellet på 10/08-2017, og valget står mellom Hardangervidda og Femund. Vi har vært i Dagali for en del år siden med middelsbra fangst resultat, men fantastiske natur opplevelser. Er det noen av dere som anbefaler noen av de stedene overfor andre? I hovedsak er vi interessert i fjellørret, og har tenkt å bruke sluk, spinner, mark og fluer. I tillegg lurer jeg også på hva dere synes om huskelista her, og eventuelt om dere ser noen vesentlige ting som vi absolutt måtte ha oss med. Vi alle har erfaringer fra fiske og jakt, dog noen varierende grad oss i mellom, men greit å ha flere synspukter på dette.
   Lista jeg har er
   Kart og kompass
   Første hjelpsett, extra batterier, powerbank
   Garmin Oregon håndholdt gps
   To sett med ull undertøy
   Tynn fleece som mellomplagg
   Regntøy
   Pustende, lette bukse og jakke
   Myggjager-håndholt (har ikke prøvd dette før, så det blir første gangen)
   Mygghatt med netting
   Telt, underlag, sovepose
   Kniv og liten brettbar sag, flere lightere, hyssing, tynn tau
   2 par sko; Lette fjellstøvel (Arctreryx boa mid eller hva den heter med gtx) og lette lave sko (nesten joggesko type, men litt røffere for fjellbruk, noen forslag?)
   Mat, kjeler osv
   To fiskestenger, to sneller, og masse sluk og spinner bl.annet aura flake i ulike størrelser, jensensild, martin spinnere, og spesial sluken
    
   Selv er jeg ganske fjellvant og har over 30 års erfaring som jeger, men jeg tar i mot alle bidrag med stor takk da jeg ikke er Norsk selv, og det kan være ting som dukker opp på fjellet som man ikke er klar over. 
    
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×