Gå til innhold
Lijenta

Helse på tur ja. Spørsmålet gjelder reflux på tur og utfordringene

Det er 393 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

Jeg sliter med kraftig reflux og svelgvansker og må finne alternativer til hvordan jeg sover og hvordan jeg tilbeder maten. Maten er fra før av begrenset fordi jeg har kraftig intoleranse.

Altså om natten så må jeg ligge med hodet minst 15 cm høyere enn føttene. Hvordan løser jeg det på fjellet? I skogen har jeg tenkt å investere i en hengekøye. Men hvilken?

Og ja jeg kan legge meg i en bakke men hvor bratt må bakken være når jeg er 158 cm høy og hodet må ligge 15 cm høyere enn beina? Kjedelig å ligge i telt alene men enda være å ikke komme på tur.

Maten må jeg tørke på forhånd ser jeg, men plutselig så kan jeg få såpass svelg vansker at jeg må gå over til most mat. Hvordan kan jeg få til most mat på fjellet/ i skogen uten strøm?  Det er gjerne kjøtt, grønnsaker og sant som skal moses

Har dere noen forslag til disse tingene så er det fint. Jeg ønsker å fortsette å drive på med friluftsliv så det betyr mye for meg å finne løsninger. Og ja jeg maser på leger men dem vil ikke operere pga svelg vanskene. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For å få hodet høyt kan du bruke oppblåsbar pute (sea to summit aeros preimum large f.eks.). Eller du kan bygge opp med klær og sekk under liggeunderlaget. Jeg kjenner en som bruker sistnevnte løsning for å få hevet hodet/overkroppen.

Om du ligger i en bakken kan det være lurt å ligge antisklimatte over/under liggeunderlaget, eller ta noen striper med silicon/aquaseal om det blir glatt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 timer siden, Lijenta skrev:

Hvordan kan jeg få til most mat på fjellet/ i skogen uten strøm?  Det er gjerne kjøtt, grønnsaker og sant som skal moses

En god gammeldags håndsveivet Skjult lenke - logg inn for å se den i støpejern og stål er vel ikke særlig tursekkvennlig, antar jeg :) 

Men du kan få tak i diverse varianter i plast og metall. Jeg aner ikke hvor godt de funker, eller om plasten er matsikker etter vestlig standard. Her er et par-tre rimelige eksempler fra AliExpress:

Kvern: Skjult lenke - logg inn for å se den

Hakker: Skjult lenke - logg inn for å se den

Rasp: Skjult lenke - logg inn for å se den

Kan hende du får tak i noe sånt i Norge også? Vanlig rivjern og/eller en morter av noe slag får du i alle fall tak i, men det er muligens ikke nok.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Mareng skrev:

For å få hodet høyt kan du bruke oppblåsbar pute (sea to summit aeros preimum large f.eks.). Eller du kan bygge opp med klær og sekk under liggeunderlaget. Jeg kjenner en som bruker sistnevnte løsning for å få hevet hodet/overkroppen.

Om du ligger i en bakken kan det være lurt å ligge antisklimatte over/under liggeunderlaget, eller ta noen striper med silicon/aquaseal om det blir glatt.

15 cm er faktisk mye, har ikke klart å bygge det bra opp med klær. Jeg kan ikke bare heve hodet opp så mye. Men skal tenke på den sea to summit for fant ei som var 13 cm høy og da går det kanskje an å bygge opp med klær i tillegg.

Ligger jeg i bakke så har jeg tenkt å stoppe glidning med å putte sekken under føttene til å skli i mot. men kan jo hende jeg trenger noe mer også da

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 

16 minutter siden, a_aa skrev:

En god gammeldags håndsveivet Skjult lenke - logg inn for å se den i støpejern og stål er vel ikke særlig tursekkvennlig, antar jeg :) 

Men du kan få tak i diverse varianter i plast og metall. Jeg aner ikke hvor godt de funker, eller om plasten er matsikker etter vestlig standard. Her er et par-tre rimelige eksempler fra AliExpress:

Kvern: Skjult lenke - logg inn for å se den

Hakker: Skjult lenke - logg inn for å se den

Rasp: Skjult lenke - logg inn for å se den

Kan hende du får tak i noe sånt i Norge også? Vanlig rivjern og/eller en morter av noe slag får du i alle fall tak i, men det er muligens ikke nok.

Alt dette er å få tak i i Norge også, men det ejg har sett på i Norge har vært stort og noe så moser det ikke maten godt nok. Men skal ta det med videre og sjekke ut litt

Takker for alle ideer

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mos maten før tur, og varm opp på tur. Kan også tas med frossen i sekken, så tiner den underveis.

Å ha sekken å skli mot om natten vil trolig føles som å "stå" hele natten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minutt siden, Mareng skrev:

Mos maten før tur, og varm opp på tur. Kan også tas med frossen i sekken, så tiner den underveis.

Å ha sekken å skli mot om natten vil trolig føles som å "stå" hele natten.

Ja også en tanke å sikre seg med most mat før tur.  Men blir kjedelig men da er jeg i hvertfall sikret meg mat på tur. Og ja maten holder seg en helg om den taes med frossen. Godt å ha noen å diskutere med så en finner løsninger som en glemte en viste om og nye løsninger på ting. 

Ja ser den at det kan bli for lite friksjon og bare bli låst der. Når det gjelder å ligge i soveposen i nedoverbakke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skulle tro at maten kunne tilberedes ganske ferdig, for så tørke det? De som har erfaring fra tørking kan kanskje si noe om dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Phoney skrev:

Skulle tro at maten kunne tilberedes ganske ferdig, for så tørke det? De som har erfaring fra tørking kan kanskje si noe om dette?

Det høres ut som en god tanke, Jeg får tenke mer på den og lære meg mer om tørking. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du ønsker most mat så er lapskaus et godt gammelt alternativ. Maten kokes til den er så mør at du kan mose den med en gaffel. Jeg har to barn som ikke er oppfostret på ferdigkjøpt barnemat på glass, men hjemmelaget moset mat. Dette burde gå helt fint også ute i felt. De fleste matvarer som er kokt og f.eks. vakuumpakket holder et par dager i sekken uten å bli ødelagt og hvis du i tillegg fryser dem så får du enda et døgn ekstra.

For å finne ut hvor bratt bakken må være for at du skal få hodet opp 15 cm høyere enn resten av kroppen så kan du bruke litt elementær matematikk og kanskje en liten vater. Kroppslengden din utgjør hypotenusen H og høyden G blir 15cm og så er det bare å finne frem kalkulatoren.

Skjermbilde.JPG.e5e5dfb733dac24436fd774812cbb061.JPG 

Skjult lenke - logg inn for å se den 

Eller du kan selvfølgelig bruke Pytagoras: G+ A2 = H2

15cm+ A= 1582

Og så kan du sette merker på et par staver og bruke dem til å måle vinkelen på bakken med.

arctan-250_1100283a.jpg.0c303349c639ddae5586f3e322360f8e.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
19 hours ago, Lijenta said:

15 cm er faktisk mye, har ikke klart å bygge det bra opp med klær. Jeg kan ikke bare heve hodet opp så mye. Men skal tenke på den sea to summit for fant ei som var 13 cm høy og da går det kanskje an å bygge opp med klær i tillegg.

Ligger jeg i bakke så har jeg tenkt å stoppe glidning med å putte sekken under føttene til å skli i mot. men kan jo hende jeg trenger noe mer også da

Hva med å bruke tursekken under et oppblåsbart liggeunderlag? Da er det vel bare å fylle den i "kileform" ? om du har chairkit på underlaget så bør det heller ikke være noe problem å feste det fast i sekken slik at det ikke sklir

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 393 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Lignende innhold

    • Av Andreas Gram
      Halvveis i Norge på langs har jeg nå gått lei av sakte vekttap, og ønsker å klare å proppe i meg litt mer kalorier slik at jeg kan holde vekta sånn nogenlunde, men helst uten at sekken blir nevneverdig tyngre. 
      Jeg er av den meget storspiste typen: en gutt på 20 år som til vanlig må spise 2500-3000  kcal/dag for å holde vekta. På langtur med dager på litt under 3 mil i snitt blir dette gjerne 4-5000 kcal/dag på meg
      Så langt har 3 dl havregrøt til frokost, 4-5 skiver logan til lunsj og en hel torogryte til middag holdt meg mett og gående. (det legges naturligvis klumper med smør i alle måltider) 
      Det jeg lurer på er om noen har andre gode råd til mat jeg bære på som helst er lettere enn torogryter med kjøtt. (hvis noen tenker å foreslå real, kan jeg svare med at det for det første ikke selges på vanlig matbutikk, men for det andre spiser jeg ikke drytech med mindre jeg må!) Det viktigste blir nesten kaloriinnhold, for jeg har nok krydder med meg til at det kan smake godt nok uansett
    • Av Hedda Kavring
      Hei, er det noen som har prøvd å tørke saft? erfaringer? 
    • Av qwer993
      Ferdig med Real? Neida så ille er det ikke. Jeg har alltid syntes Real har smak greit og bruker det en god del, selv om posene er blitt mindre enn de var. Blander inn tørket kjøttdeig, smør og kanskje potetmospulver så blir det en bra turmiddag synes jeg.
      Så jeg ble litt overrasket da sønnen min ikke ville ha Real på tur. At han spiser lite av realposene har vært et problem på en lang fjelltur. Valgt blant de mange ting som matcher farens kokkekunnskaper, så ville han ha toroposer som alternativ til Real. Selv brukte jeg endel toroposer på tur før, men har sluttet med det fordi det gir høyere brennselforbruk/vekt (pga småkokingen) og mer oppvask.
      Så jeg laget noe jeg har tenkt på lenge, en “matkoker” for supper og grøt. Den har fungert fint til toroposer, og ikke minst når det gjelder morgengrøten om vinteren er den veldig grei synes jeg.
      Matkokeren er bare et oppskåret liggeunderlag som er limt sammen. Den rommer 1 liter og veier 27 gram. En oppbevaringspose for mat fra Rema på 2 liter passer fint oppi. Under transport passer en halvliters brenselflaske inni, sammen med lokket.
       

      Bildet over viser størrelsen på en pose Real turmat, sammenlignet med (fra venstre): 1/2 pose (90g) Toro pasta bolognese, 1/2 pose (140g) Toro meksikansk gryte familipakning, 1 pose Toro kjøttsuppe inkl. 1 pose nudler. Alt ferdig til bruk ved tilsetning av vann i posen + feks. tørket kjøttdeig mm. Da jeg gikk på Hardangervidda i sommer bidro nok det lavere pakkvolumet til at jeg greide å pakke meg ned i en mindre og lettere sekk enn vanlig.
       

      En litt lengre skje er en fordel, den på bildet til høyre har ganske skarpe hjørner som passer godt nede i matkokeren. Jeg blander inn 60g tørket kjøttdeig eller karbonadedeig  i toroposene. I den mexikanske gryten er det også godt å bruke biter av sterk spekepølse.
       

      “Koke”tider?  Det tar lengre tid enn med Real. Koketidene varierer mellom posene. Meksikansk gryte tar lengst tid på å trekke, rundt 30 minutter. Pasta bolognese 20 minutter og kjøttsuppe med nudler kortere, kanskje under 15 minutter. Etter 10 minutter har den tørkede kjøttdeigen fått en konsistens omtrent som stekt kjøttdeig, etter 20 minutter er den myk. Felles for alle toroposene er at ris, pasta, grønnsaker osv. fremdeles har en viss tyggemotstand etter overnevnte tidsforløp. Dette synes jeg gjør posene bedre enn ellers, feks har grønnsakene i kjøttsuppen mer smak enn jeg ellers har merket. Når det gjelder havregrynsgrøten så er havregrynene av lettkokt type og blir til normal grøt, tar antagelig mindre enn 10 minutter.
      Tørkingen av kjøttdeig-/karbonadedeig gir redusert vekt og lang holdbarhet. Vekteksempel: 400g rå karbonadedeig ->260g stekt->120g tørket.
      Etter endt måltid er det bare å kaste posen. For meg som ikke bedriver mer avansert kokekunst på tur så er variasjon i posematen kjærkomment, og det gjør heller ingenting at toroposene koster mindre enn Real turmat.
    • Av groeve
      Heisann! 
      Jeg og kjæresten kunne tenke oss noe litt større enn mitt 2-manns MHW Drifter 2 telt. Forrige tur hadde vi med en gammel lavvo, og fant ut at vi egentlig likte det konseptet ganske bra. 
      Lengde på etapper blir gjerne et sted mellom 1-3t, men vil ha mulighet for å bruke det på lengre turer også, så lavvo opp mot 7-10kg utgår. 
      Kom over dette teltet fra Robens og lurte på om noen har erfaring med det? 
      Green Cone: Skjult lenke - logg inn for å se den
      Tenker 5kg fordelt på 2 pers burde være innafor. 
      Er det andre alternativer vi kan se på? Rundt 3-5000,- Jeg er oppunder 2m høy, så det burde være god liggelengde i teltet/rette vegger. 
    • Av Ninz
      Hei.
      Har en gordon setter på 2 år som ikke vil spise maten sin. Bruker Eukanuba og har brukt det hele tiden.
      Har vært på ferie en uke, og da var han hos mine foreldre sammen med en annen hund. Så han måtte liksom spise opp slik at den andre hunden ikke skulle få noe. Så han spiste ganske bra før og mens vi var på ferie. Men etter vi har kommet hjem vil han ikke spise tørrforet sitt. Får daglige lange turer. Så han får brukt energien slik at han skal være sulten. Bruker omega3 på foret har gjort det hele tiden. Matet han nettopp med skje da det er lenge siden han har spist ordentlig. Å han vil ha, men spiser ikke av seg selv. 😟

      Noen som har erfaring? 🙂
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.