Gå til innhold
Lijenta

Helse på tur ja. Spørsmålet gjelder reflux på tur og utfordringene

Anbefalte innlegg

Jeg sliter med kraftig reflux og svelgvansker og må finne alternativer til hvordan jeg sover og hvordan jeg tilbeder maten. Maten er fra før av begrenset fordi jeg har kraftig intoleranse.

Altså om natten så må jeg ligge med hodet minst 15 cm høyere enn føttene. Hvordan løser jeg det på fjellet? I skogen har jeg tenkt å investere i en hengekøye. Men hvilken?

Og ja jeg kan legge meg i en bakke men hvor bratt må bakken være når jeg er 158 cm høy og hodet må ligge 15 cm høyere enn beina? Kjedelig å ligge i telt alene men enda være å ikke komme på tur.

Maten må jeg tørke på forhånd ser jeg, men plutselig så kan jeg få såpass svelg vansker at jeg må gå over til most mat. Hvordan kan jeg få til most mat på fjellet/ i skogen uten strøm?  Det er gjerne kjøtt, grønnsaker og sant som skal moses

Har dere noen forslag til disse tingene så er det fint. Jeg ønsker å fortsette å drive på med friluftsliv så det betyr mye for meg å finne løsninger. Og ja jeg maser på leger men dem vil ikke operere pga svelg vanskene. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mareng

For å få hodet høyt kan du bruke oppblåsbar pute (sea to summit aeros preimum large f.eks.). Eller du kan bygge opp med klær og sekk under liggeunderlaget. Jeg kjenner en som bruker sistnevnte løsning for å få hevet hodet/overkroppen.

Om du ligger i en bakken kan det være lurt å ligge antisklimatte over/under liggeunderlaget, eller ta noen striper med silicon/aquaseal om det blir glatt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 timer siden, Lijenta skrev:

Hvordan kan jeg få til most mat på fjellet/ i skogen uten strøm?  Det er gjerne kjøtt, grønnsaker og sant som skal moses

En god gammeldags håndsveivet kjøttkvern i støpejern og stål er vel ikke særlig tursekkvennlig, antar jeg :) 

Men du kan få tak i diverse varianter i plast og metall. Jeg aner ikke hvor godt de funker, eller om plasten er matsikker etter vestlig standard. Her er et par-tre rimelige eksempler fra AliExpress:

Kvern: Kitchen Meat Mincer Beef Grinder Chopper Sausage Mince Maker Hand Help Operated

Hakker: Multifunctional Manual Meat Grinder Kitchen Home Cooking Stir vegetable Stuffing Dumpling Egg Meat & Poultry Tools KT03-18

Rasp: 3 in 1 Stainless Steel Manual Meat Grinder Mincer Meat Chopper Table Hand Meat Poultry Tools Kitchen Accessories QW878296

Kan hende du får tak i noe sånt i Norge også? Vanlig rivjern og/eller en morter av noe slag får du i alle fall tak i, men det er muligens ikke nok.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Mareng skrev:

For å få hodet høyt kan du bruke oppblåsbar pute (sea to summit aeros preimum large f.eks.). Eller du kan bygge opp med klær og sekk under liggeunderlaget. Jeg kjenner en som bruker sistnevnte løsning for å få hevet hodet/overkroppen.

Om du ligger i en bakken kan det være lurt å ligge antisklimatte over/under liggeunderlaget, eller ta noen striper med silicon/aquaseal om det blir glatt.

15 cm er faktisk mye, har ikke klart å bygge det bra opp med klær. Jeg kan ikke bare heve hodet opp så mye. Men skal tenke på den sea to summit for fant ei som var 13 cm høy og da går det kanskje an å bygge opp med klær i tillegg.

Ligger jeg i bakke så har jeg tenkt å stoppe glidning med å putte sekken under føttene til å skli i mot. men kan jo hende jeg trenger noe mer også da

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

 

16 minutter siden, a_aa skrev:

En god gammeldags håndsveivet kjøttkvern i støpejern og stål er vel ikke særlig tursekkvennlig, antar jeg :) 

Men du kan få tak i diverse varianter i plast og metall. Jeg aner ikke hvor godt de funker, eller om plasten er matsikker etter vestlig standard. Her er et par-tre rimelige eksempler fra AliExpress:

Kvern: Kitchen Meat Mincer Beef Grinder Chopper Sausage Mince Maker Hand Help Operated

Hakker: Multifunctional Manual Meat Grinder Kitchen Home Cooking Stir vegetable Stuffing Dumpling Egg Meat & Poultry Tools KT03-18

Rasp: 3 in 1 Stainless Steel Manual Meat Grinder Mincer Meat Chopper Table Hand Meat Poultry Tools Kitchen Accessories QW878296

Kan hende du får tak i noe sånt i Norge også? Vanlig rivjern og/eller en morter av noe slag får du i alle fall tak i, men det er muligens ikke nok.

Alt dette er å få tak i i Norge også, men det ejg har sett på i Norge har vært stort og noe så moser det ikke maten godt nok. Men skal ta det med videre og sjekke ut litt

Takker for alle ideer

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Mareng

Mos maten før tur, og varm opp på tur. Kan også tas med frossen i sekken, så tiner den underveis.

Å ha sekken å skli mot om natten vil trolig føles som å "stå" hele natten.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minutt siden, Mareng skrev:

Mos maten før tur, og varm opp på tur. Kan også tas med frossen i sekken, så tiner den underveis.

Å ha sekken å skli mot om natten vil trolig føles som å "stå" hele natten.

Ja også en tanke å sikre seg med most mat før tur.  Men blir kjedelig men da er jeg i hvertfall sikret meg mat på tur. Og ja maten holder seg en helg om den taes med frossen. Godt å ha noen å diskutere med så en finner løsninger som en glemte en viste om og nye løsninger på ting. 

Ja ser den at det kan bli for lite friksjon og bare bli låst der. Når det gjelder å ligge i soveposen i nedoverbakke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skulle tro at maten kunne tilberedes ganske ferdig, for så tørke det? De som har erfaring fra tørking kan kanskje si noe om dette?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 time siden, Phoney skrev:

Skulle tro at maten kunne tilberedes ganske ferdig, for så tørke det? De som har erfaring fra tørking kan kanskje si noe om dette?

Det høres ut som en god tanke, Jeg får tenke mer på den og lære meg mer om tørking. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hvis du ønsker most mat så er lapskaus et godt gammelt alternativ. Maten kokes til den er så mør at du kan mose den med en gaffel. Jeg har to barn som ikke er oppfostret på ferdigkjøpt barnemat på glass, men hjemmelaget moset mat. Dette burde gå helt fint også ute i felt. De fleste matvarer som er kokt og f.eks. vakuumpakket holder et par dager i sekken uten å bli ødelagt og hvis du i tillegg fryser dem så får du enda et døgn ekstra.

For å finne ut hvor bratt bakken må være for at du skal få hodet opp 15 cm høyere enn resten av kroppen så kan du bruke litt elementær matematikk og kanskje en liten vater. Kroppslengden din utgjør hypotenusen H og høyden G blir 15cm og så er det bare å finne frem kalkulatoren.

Skjermbilde.JPG.e5e5dfb733dac24436fd774812cbb061.JPG 

https://de.serlo.org/mathe/terme-gleichungen/gleichungen/trigonometrische-gleichungen/sinus-kosinus-tangens 

Eller du kan selvfølgelig bruke Pytagoras: G+ A2 = H2

15cm+ A= 1582

Og så kan du sette merker på et par staver og bruke dem til å måle vinkelen på bakken med.

arctan-250_1100283a.jpg.0c303349c639ddae5586f3e322360f8e.jpg

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
19 hours ago, Lijenta said:

15 cm er faktisk mye, har ikke klart å bygge det bra opp med klær. Jeg kan ikke bare heve hodet opp så mye. Men skal tenke på den sea to summit for fant ei som var 13 cm høy og da går det kanskje an å bygge opp med klær i tillegg.

Ligger jeg i bakke så har jeg tenkt å stoppe glidning med å putte sekken under føttene til å skli i mot. men kan jo hende jeg trenger noe mer også da

Hva med å bruke tursekken under et oppblåsbart liggeunderlag? Da er det vel bare å fylle den i "kileform" ? om du har chairkit på underlaget så bør det heller ikke være noe problem å feste det fast i sekken slik at det ikke sklir

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Lignende innhold

    • Av Gunn Evensen
      Kanskje eit rart spørsmål, men eg spør likevel! Eg skal på ein vekelang vintertur på Hardangervidda, der eg stort sett skal bu på betjente, privateigde turisthytter. Eg skal kjøpe frukost på hyttene, men ynskjer ikkje å kjøpe matpakke der. Eg vil lage niste av medbrakt mat, både av økonomiske årsaker og fordi eg føretrekk mitt eige "nistekonsept" framfor maten dei har på hyttene. 
      Spørsmålet er om det er frekt å ha med eigen fjøl, pålegg, emballasje osb. og smørje nista si ved bordet i matsalen på ei slik hytte? Eller gjer folk dette over ein låg sko? (Det går jo sikkert an å finne ein annan, meir diskret stad å gjere dette òg, altså, men helst ikkje ute )
      Eg har aldri budd på privateigd turisthytte før, så eg treng litt innføring i skikk og bruk! 🤣
    • Av Gunn Evensen
      Eg er nybyrjar på tørking, og lurar på å lage mitt eige ostepulver av ein eller annan kvit ost. Har hatt med parmesanpulver før og har vore nøgd med det. Men det blir jo ganske dyrt, då!
      Har nokon erfaringar å dele? Eg har ikkje dehydrator, så eg tenkjer å tørke osten i steikeomn med varmluft. Kva er lurast, tru? Tørke ost i skivar eller terningar? Eller rive osten fyrst? 
      Tips om ostesortar, temperaturar og tider? 
      Flott med innspel, så slepp eg å gjere dei same tabbane som andre har gjort! Mat er trass alt ikkje leiketøy …  
    • Av Hege Myhre
      Vintersesongen er her! 😃
      Jeg ser på soveposer for vinteren (igjen), da jeg ikke fikk kjøpt en forrige sesong.  Det blir for kronglete å ta med to sommerposer i år også.
      Jeg ser at Magasinet.no har en Mammut Ajungilak Kompakt Down Winter 180R - sovepose; Lurer på om det er noen som har noen erfaringer med denne eller andre gode tips til en varm og god sovepose med comfortemperatur mellom -0 og -18 grader. Jeg har lyst på dun, men det er mest på grunn av komprimeringen. Penger jeg ønsker å bruke er 2000-3000 kr
    • Av Andreas Gram
      Halvveis i Norge på langs har jeg nå gått lei av sakte vekttap, og ønsker å klare å proppe i meg litt mer kalorier slik at jeg kan holde vekta sånn nogenlunde, men helst uten at sekken blir nevneverdig tyngre. 
      Jeg er av den meget storspiste typen: en gutt på 20 år som til vanlig må spise 2500-3000  kcal/dag for å holde vekta. På langtur med dager på litt under 3 mil i snitt blir dette gjerne 4-5000 kcal/dag på meg
      Så langt har 3 dl havregrøt til frokost, 4-5 skiver logan til lunsj og en hel torogryte til middag holdt meg mett og gående. (det legges naturligvis klumper med smør i alle måltider) 
      Det jeg lurer på er om noen har andre gode råd til mat jeg bære på som helst er lettere enn torogryter med kjøtt. (hvis noen tenker å foreslå real, kan jeg svare med at det for det første ikke selges på vanlig matbutikk, men for det andre spiser jeg ikke drytech med mindre jeg må!) Det viktigste blir nesten kaloriinnhold, for jeg har nok krydder med meg til at det kan smake godt nok uansett
    • Av Hedda Kavring
      Hei, er det noen som har prøvd å tørke saft? erfaringer? 
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.