Gå til innhold
  • Bli medlem

Padle Bergen-Stavanger


Anbefalte innlegg

Annonse

Jeg har aldri padlet hele strekningen i ett, men har som lokal padler, over mange år padlet strekningene Bergen - Haugesund og Haugesund - Stavanger flere ganger, samt mye overalt ellers innen farvannet strekningen går gjennom.

Ut fra Bergen følger du Byfjorden sør for Askøy. For å unngå Vatlestraumen, kan du padle sørover vest for Bjorøy og Lerøy øst for Sotra-landet. Videre nedover inn mellom Lerøy/Bjelkarøy.

Her kan du velge om du vil følge en mer 1) indre eller en mer 2) ytre led nedover.

1) Velger du førstnevnte, padler du vest av Korsneset og sørover inn blandt øyene vest for Os. Herifra er det en ca fem km kryssing over Bjørnefjorden til Rekstern. Drar du øst for Rekstern, kommer du ned i Langenuen, øst for Stord. Følg så denne sørover øst for Stord. Padler du Bjørnefjorden i en enda mer østlig retning, kan du padle øst for Tysnes ned Lokksundet og nedover til Huglo eller Halsnøy.

Etterhvert som du padler sørover, enten ned Langenuen eller øst for Tysnes, kan du vurdere om du vil padle øst eller vest for Haugesund. For er været dårlig og/eller du ikke er en erfaren padler, er det mulig å, når du kommer til sørsiden av Stord eller sørsiden av Halsnøy (Borgundøy/Fjellbergøy), padle sør Ålfjorden eller inn til Ølen, og få fraktet kajakkene noen få km på land over til henholdsvis Grindefjorden eller Sandeidfjorden. Til dette må du enten ha tralle eller alliere deg med lokale. På det viset kommer du deg unna havstykket Sletta nord for Haugesund. Om du ønsker/foretrekker det.

Ut Grinde- eller Sandeid-/Vindafjorden kan du så velge om du vil følge Ryfylket (Sjernarøyene, øst eller vest for Finnøy, øst for Rennesøy) ned til Stavanger. Jo lengre øst du krysser over til Sjernarøyene, jo mindre utsettes du for havet i Skudenes-/Boknafjorden.

2) Velger du en mer ytre variant, følger du Sotra-landet til sør-øst-spissen. Dette er det beste utgangspunktet om du vil krysse Korsfjorden hurtig. Her er det snaue tre kilometer over til Austevoll. NB: Farvannet her er utsatt for havdønninger fra vest, samt vind.

Over på Austevoll-siden kan du velge om du vil holde øst eller vest for Huftarøy. Vest-siden har mange øyer og er et fint farvann å padle i, men du padler mer utsatt her, samt at du kommer ut på en litt mer utsatt plass på sørsiden, ettersom du da er lenger ute (vest) i Selbjørnsfjorden som er utsatt farvann.

På sørsiden av Austevoll, enten du havner øst for Stolmen, Selbjørn eller Huftarøy, kan du velge om du vil padle øst eller vest for Stord. Padler du østlig, padler du over til nordspissen av Stord, og videre nedover Langenuen til sørenden av Stord som beskrevet over. Herifra er det mulig å padle inn Ålfjorden (som beskrevet over) eller gå nedover Bømlafjorden og over Sletta vest for Sveio/Haugesund.

Padler du mer vestlig når du krysser Selbjørnsfjorden, kommer du over til Fitjar-øyene, vest for Stord. Her kan du padle relativt beskyttet nedover mellom Stord og Bømlo. På østsiden av Bømlo er det mulig å gå gjennom Røyksund-kanalen og beskyttet følge Bømlo-landet, via Tjongspollen, nedover til sørenden, hvor du møter den ikke like så beskyttede Sletta. Her kan du på forhånd krysse over Bømlafjorden til Sveiosiden, enten mot Buavåg, Eltravåg eller Ryvarden. Vær og erfaring bestemmer.

Går du ikke gjennom Røyksundkanalen på østsiden av Bømlo, kan du følge østsiden av Bømlo ned til Føyno og Otterøy nord for Mosterhavn. Her er det drøye to km kryssing over Bømlafjorden til Sveiosiden. Følg så Bømlafjorden sørover til du kommer ut på Sletta. Her padler du utsatt til, så vit hva du holder på med før du går over denne til Haugesund.

Det er også mulig å padle vest for Bømlo når du har krysset Selbjørnsfjorden. F.eks inn mellom Fitjarøyene og vest til Brandasund eller Slåtterøy fyr. Derifra vest eller øst for Goddo, og sørover på vestsiden av Bømlo ned til øysamfunnet Espevær. Derifra setter du kursen over Sletta mot Haugesund enten i en sør-østlig retning mot Ryvarden og langs land nedover, eller over til Røvær, og så inn til Haugesund, eller utenom Haugesund vest for Karmøy, ned til Skudeneshavn og over Skudenesfjorden/Boknafjorden til Stavanger via Kvitsøy.

NB: SISTNEVNTE VELDIG VESTLIGE RUTEVALG FRA SELBJØRNSFJORDEN OG NED TIL HAUGESUND/KARMØY, OG VIDERE OVER BOKNAFJORDEN VIA KVITSØY, ER KUN FOR MEGET ERFARNE HAVPADLERE!!! Er været bra en sommersdag, kan "alle" padle farvannet, men det skal ikke mye værforandring til før knapt noen bør befinne seg der!

Fra Haugesund padler du sørover Karmsundet på østsiden av Karmøy. Du kan da følge Karmsundet ned til Skudeneshavn og gå over til Stavanger som beskrevet over. Eller du kan følge Karmsundet for så å gå enten vest eller øst for Vestre Bokn. På sørsiden av denne krysser du Boknafjorden (NB: Utsatt farvann.), og legger deretter kursen mot Stavanger enten vest for Fjøløy og Mosterøy, mellom Mosterøy og Rennesøy eller øst for Rennesøy.

Turen Bergen - Stavanger er på det korteste ca 18 mil. Noen padler den på tre dager (noen sikkert mindre enn det også), men fire er nok mer vanlig.

Vil du derimot ha litt mer med deg enn å kun padle korteste vei fra A til B på tre-fire dager, så er mulighetene mange, men da må du beregne mer tid.

Jeg kjenner ikke erfaringsnivået ditt, men vil uansett til slutt oppfordre deg til å tenke sikkerhet hele tiden, samt merke deg at en del av turen går i noe av det mer utsatte farvannet langs norskekysten. Det vestlig rutealternativet, Sletta og Skudenes-/Boknafjorden hører med her. Kryssingene over Korsfjorden, Selbjørnfjorden og Bømlafjorden er heller ikke å kimse av. Du bør derfor kjenne og respektere havet og hva det innebærer av bølger og vind, samt være klar over at du kan bli utsatt for vind og bølger (opp i to meter og mange plasser over) også i de mer beskyttede fjordene (så som Bjørnefjorden, Hardangerfjorden, Halsnøyfjorden, Ålfjorden. Ølsfjorden, Vindafjorden, Nedstrandsfjorden, Finnøyfjorden og Brimse- og Hidlefjorden ned mot Stavanger).

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Tror det er fint mulig å gå strekningen Bergen - Stavanger både på en tøff og en rolig måte. Prøv deg med spørsmålet på:

http://www.padleforbundet.no/forum/index.php

Her er det flere med lang erfaring - og mange vestlendinger! :)

Rett før helgen var det noen som padlet strekningen på under 24 timer...

Sjekk lang tråd på forumet over. Det er imponerende, og dermed må vi vel slutte at det også finnes en rask måte!

-lars

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.