Gå til innhold

Anbefalte innlegg

Her følger en brukertest av Tommetrix blikkboksovn, produsert av @Tom42. Innledning, utpakking, montasje og vekt kan sees i denne tråden. 

Vinterferien er over oss, og endelig har man litt tid til egne sysler. En tur ut i svigerfars vedbod gir et godt fange med tørr småkvist. Utegrillen er et godt sted å prøve stasen. Lekende unger er gode som smaksdommere etter endt dyst. 

Her er ovnen klar til dyst. Jeg er litt usikker på om veden skal mates fra en eller to sider, etterhvert mater jeg mest fra kortsiden der den største åpningen er. 

IMG_2202.thumb.JPG.6758f4a23288941774a48fda5da43c9c.JPG

IMG_2203.thumb.JPG.fa669372835d650ff8425ff24189f30b.JPG

Jeg har en bålkjele fra Rast som er helt full med kaldt vann. Aner ikke hvor mye dette er, en liter pluss. 

IMG_2204.thumb.JPG.eef6f255ec2c1365547ab69fc0501955.JPG

IMG_2208.thumb.JPG.970adaf13333114bdf3991b7dfaad1c6.JPG

Når man først får fyr må man stadig dytte kvistene inn, ellers dør flammene ut eller sprer seg ut av boksen. 

IMG_2210.thumb.JPG.67c89e83941d956c390d14192f4f2a86.JPG

Man må også ha nok kvist til å hele tiden mate ovnen. Jeg hadde en tanke om at jeg ville sitte igjen med glør etterpå, men det er full fres hele veien. 

IMG_2212.thumb.JPG.e14348464246c26ee4a4b68f8ebaa669.JPG

Det som er igjen etterpå forsvinner fort.

IMG_2213.thumb.JPG.edf62c37d1a20a238586a4f12fcd0e8f.JPG

IMG_2217.thumb.JPG.eedb235ba5f12f37920255b30feeb8d6.JPG

Vannkannen kokte etter et kvarters tid. Testpersonene likte kakaoen. 

IMG_2216.thumb.JPG.3fec3527d64ef5a6abefe33a41cf8740.JPG

Som turovn trekker jeg følgende foreløpige konklusjoner: 

- som vannkoker virker den utmerket, forutsatt godt med ved og god tid

- veldig var for vind, jeg hadde en trekk fra siden som gjorde at veden forsvant litt for fort

- krever konstant tilsyn, den kan ikke forlates bare for å "fikse" noe

- gasskokeren blir nok primærkilden for matlaging på turer, men jeg ser ikke bort fra at denne også kryper ned i sekken når tid og sted tilsier det. 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hyggelig med tekst og bilder fra stemningsfull vannkoking.

Den moderne verden har kommet opp med mange alternativer som kan være raskere, men de har ikke helt den samme sjarmen. Her får man koselig lyd, noe å se på og ikke minst den gode lukta. ☺️

 Syns testresultatet var helt innafor.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Svar fra en "fornærmet" konstruktør.  Nei, da jeg er slett ikke fornærmet.  Ha, ha.  

 Når du sier at den er "vindvar", har jeg tatt høyde for det ved kun å ha trekkhull på en lang og en kortside.  Ellers kan jeg si at jeg i løpet av 4 ukesturer på Hardangervidda aldri har hatt behov for å fyre med gass.  Og noen ganger blåste det nordavind fra alle kanter, men det blåste jeg i, snudde bare litt på ovnen.  Joda man må passe godt på, men så er det ingen rundbrenner fra Jotun designet for 60 cm ved.

Det var slett ikke meningen, men da jeg tømte sekken etter fjorårets tur på Hardangervidda hadde jeg med både rusk og rask, og faktisk noen einerkvister. 

58ac65960510d_1a(640x480)(191x272).jpg.00bcdb9c6d080e2044672b018d25d5d8.jpg

Og disse få pinnene er faktisk mer enn nok for et kaffekok

Dette fordi brennverdien på fjelleiner er så mye større enn f eks bjørk.  Tok for moro skyld et bilde av åreringene på en av pinnene, og det må faktisk et forstørrelesglass til for å telle åreringer.

58ac6eaba3b8d_P2210113(640x360).jpg.cb2708de78bd9bc509368625a58596a5.jpg

Og nettopp dette er helt avgjørende for at ikke veden brenner opp på ett blunk. 

For å illustrere dette viser jeg et bilde jeg tok da vi foretok en restaurering av huset vårt fra 1947. 

Skremmende hvordan skogen blir manipulert i dag

58ac65b3456ed_P2210104(360x640).jpg.696b7b21db4841b1d44470c5fd352745.jpg

Og slik ved brenner opp på et blunk.

----------------

Men tilbake til bruken.  I løpet av de siste 4 årene på ukesturer+ på Hardangervidda har jeg ikke brukt annet enn blikkboksovnen - og fyrt med ved.  Som backup har jeg selvfølgelig med en Trangia gassbrenner og en liten boks gass, men jeg har kun brukt gass mest for testens skyld.. 

----------------------------------------------

Men nå må jeg raske på.  Tiden er knapp.  Det er bare 3 måneder igjen får min første tur  på Hardangervidda, og bare 5 måneder til neste, så jeg er i rimelig tidsnød når det gjelder planlegging. 

Men en ting er banket i pakkelisten:   Høyre kløvlomme:  "Tomstove og tennhjelp, og gjemt under et par poser hundemat og et håndkle ligger en liten gassboks og en Trangia gassbrenner,   Og den, gassboksen altså, som jeg kanskje har brukt et par ganger, regner jeg med å ha med til høsten også, Ikke minst fordi jeg har rullet et par omdreininger gorillatape på den.

 

 

 

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Tom42
   Ved en anledning trengte jeg et fotostativ, og siden jeg likevel hadde med meg ett knøttlite stativ så mekket jeg sammen ett av noen vierkvister.  Fungerte bra.  Bra nok.

   Her om dagen sto jeg med 3 gamle fluestangtopper og tenkte.  Deretter, tok jeg av knottene og surret fast toppene på hvert bein.  Da jeg var ferdig så jeg at jeg kanskje kunne ha tredd dem inni beina.  ja, ja.  Alle knuter forsegler jeg for øvrig med en dråpe lynlim.

   Kjøpte et kulehode på Ebay.  Og monterte det på stativet

   Stativer er ikke det mest stødige, men jeg sydde en pose og festet den med en line.  I den kan jeg legge en stein og da står den støtt. 

   Selv på ujevnt underlag, her står det ene beinet ca 20 cm høyere enn de to andre, men det er lett å justere de to andre beina, slik at stativer står rett.
   På selfiestenger er det en holder for mobiltelefonen som jeg skrur fast til stativet.  Eller jeg kan skru på et lite digitalkamera direkte.  Fant også en fjernutløser (festet til en orange snor)  på nettet, så nå er alle muligheter tilstede for å ta flotte bilder, hvor jeg slanger meg makelig under baldakinen og stirrer inn i bålet på blikkboksovnen.
   På bildet har jeg også et gorilla? stativ som både er lett og anvendelig.

   Og hele greie veier 218 gram!

    
    
    
  • Av a_aa
   Jeg nevnte i et innlegg i en annen tråd (litt malplassert der, egentlig) ...:
   ... at @Tom42 hadde gjort meg til den heldige eier av blant annet en Tom's Wood Stove, som han med stor kyndighet mekker sammen ved å ta utgangspunkt omtrent hva som helst av blikkbeholdere  Jeg nevnte også at jeg gjerne ville ha en side-ved-side test sammen med den kinaproduserte Littlbug Jr-kopien min - og i dag ble det litt oppholdsvær gitt 
   Utgangspunktet var altså to kvistbrennere ("piratebug" i krum grønn pose, "Tom's Wood Stove" i flat lysegrå pose), 2 poser med 230 gr Jula opptenningsved i hver + litt never/fliser/opptenningspute og en lighter på deling . Bildet er ikke helt rettferdig overfor "Tom's Wood Stove", siden jeg glemte å legge ved bunnplaten som jeg bruker til "Piratebug" - normalt tar altså det oppsettet noe mer plass en vist. Veden for "Piratebug" var hugd i to, slik at den var ca 10 cm lang og ble plassert stående. Veden for "Tom's Wood Stove" var ikke hugd til, og de ca 20 cm lange pinnene ble plassert liggende inn i ovnen i en trappeform, med noen tynne fliser på tvers for å få litt luft inn i mellom: 

   Deretter plasserte jeg never, fliser og tennpute på toppen av ved i "Piratebug" og nær kortveggen i "Tom's Wood Stove" og tente på. Bildene nedenfor er tatt ved 1 min, 2 min og 4 min etter tenning. Ser at det allerede etter 2 min er fyr over hele tverrsnittet i "Piratebug", og ved 4 min er den nær sin maksytelse. "Tom's Wood Stove" brenner saktere men like rent, og ilden tar seg god tid med å spre seg.

   Bildene under er tatt ved 6 min og 8 min etter tenning. Nå brenner det meste av veden som er innenfor veggene på "Tom's Wood Stove", og man ser at ilden har kommet helt ned i bunnen på "Piratebug", først på vindsiden. Ved 8 min ser man ganske tydelig at "Piratebug" har begynt å slakke av.

   Bildene under er tatt ved 11 min, 13 min og 17 min etter tenning. Ved 11 min var "Piratebug" ferdig med å levere flammer, nå lå der kun hissige glør i bunnen som sakte ble hvit aske. "Tom's Wood Stove" brant derimot lystig videre i ennå 5-6 min, inntil det bare var glør igjen der også.

   Mye av forskjellen i brenntid (og maksytelse) kan nok forklares med at veden i "Piratebug" var blitt ekstra bearbeidet - den var mindre og dermed hadde større overflate som kunne antennes raskt. Når lengden ble halvert med øks, ble den også delvis splintret slik at den ble tynnere. Der er også litt bedre plass og mer "luftig" i "Piratebug" for 230 gram ved, det kan god tenkes at "Tom's Wood Stove" ville hatt høyere maksytelse med litt mindre ved i - med 230 gram ble det ganske trangt der. Noe av forskjellen kan nok også forklares med at luftehullene i "Tom's Wood Stove" ikke har like stort areal som i "Piratebug".
   Hvem vant?  Delt førsteplass  
   De er forskjellige, og man trenger valgmuligheter. "Piratebug" har mulighet for svært høy effekt og kjappe vannoppkok dersom har tilgang på ved av rett dimensjon, mens "Tom's Wood Stove" er mye enklere når du ikke gidder å kutte til veden, og heller vil ta deg bedre tid ved varmen - den har mulighet for å bli nærmere et vanlig "kosebål" i liten skala. Og uansett kan man altså bringe disse nærmere hverandre, rette og slett ved å variere dimensjonen på veden og hvor mye man legger i.
  • Av fiskekongen
   Det er ikke vanskelig å se hvor designet på denne kommer fra. Spørsmålet er om den er like anvendelig i bruk som MSR windpro.
   Jeg var på utkikk etter en brenner til turer hvor stekepanna skulle brukes flittig, og så alle lovord av MSR Windpro. Etter noen runder på nettet fant jeg det som så ut som en rein kopi av merket BRS. Merket kjenner jeg litt fra før, da jeg har ett par av dem fra før, hvor kvaliteten har vært helt ok, så tok sjansen og bestilte en.
   Brenneren ser helt lik ut som Windpro, og fungerer så langt upåklanderlig. Eneste forskjellen jeg kan se er gummiknottene under støttebeina og at reguleringsventilen har en litt annen utforming. Nå skal det sies at brenneren ikke har fått alt for mange feltdøgn, så en langtidstest er dette ikke. Mer en hands on rapport.
   En ting å merke seg er at skruene til støttebeina oppe og nede trengte en liten turn med skrutrekkeren. Jeg har også hørt om at forvarmingsbøylen på noen av disse ligger veldig tett inntil brennerhodet, men på mitt eksemplar var det helt fint. Dette vil uansett ikke by på store utfordinger reint praktisk. Enten bøye det litt ut, eller bare la det være som det er.
   Prisen rett hjem i postkassa var rundt 160kr inkl frakt.
   Oppgitte data:
   1940W
   1L vann med koketid 3min 10sek
   140g/timen i forbruk
   214gram

  • Av larserikm
   Hei! Jeg vurderer å sy bunnduk inkludert forteltene til mitt MSR Hubba Hubba og til et Bergans tunnel-telt. Det er først og fremst fo å få noe som virkelig passer at jeg vurderer dette, ikke for å spare så mye penger. Jeg kan alltids kjøpe en bunnduk fra Helsports outlet, men det kan være litt moro å prøve selv.

   Jeg fant et fint materiale på Extremtextil.de http://www.extremtextil.de/catalog/Groundsheet-Nylon-PU-coated-10-000mm-90-g-sqm::2869.html og jeg tenker enkle webbing-stropper som evt kan forbindes med strikk til teltpluggene.
   Jeg er ennå ikke 100% sikker på selve konstruksjonen, hvor my mindre enn ytterduken det skal være osv osv - har noen noen tips eller erfaringer med design av bunnduk selv? 
    
    
    
  • Av rbhelle
   https://www.fjellsport.no/merker/n-z/soto/soto-muka-stove.html
   Soto Muka stove ble innkjøpt på tilbud hos Fjellsport. Benyttet på et par turer hvor man ikke bare skulle varme vann. Jeg mener at dette er en god primus for å smelte snø og varme vann, men direkte uegnet for å lage mat både om vår, sommer og høst.
   Fordelen er vel først og fremst det enormt effektive varmeuttaket samt at du slipper forvarming på denne, men det fordrer slik jeg har brukt den et par ting å være klar over. Må vel også nevne den infanterisikre justeringsmekanismen for "slå på, drifte og slå av".
   Flammen er særdeles høy og voldsom (etter min mening). Jeg sammenlikner her med Optimus 111, MSR Dragonfly, Coleman 445 og MSR Windpro 2. Flammen er såpass høy at jeg vurderer det som direkte farlig å fyre opp denne i innerteltet (er ikke å anbefale uansett for uerfarne) og ikke minst så er mitt Hilleberg Akto helt uegnet for denne type flamme på primusen. Man må i såfall grave en relativt brukbar snøgrop og da kan man fyre den opp. Dette gjelder selvsagt på full guffe. Halverer man fresen så leverer den fremdeles mye varme og flammen blir mindre, men fremdeles vesentlig høyere enn de nevnte primuser.
   En annen ting som er verdt å tenke på er hvilke kjeler du bruker. Siden flammen er såpass voldsom og høy så egner den seg best med store kjeler, typisk 3-4 liter, gjerne større for å unngå å fyre for kråkene. Med en 2 ltr kjele (MSR, GSI, Primus) uten varmeveksler så går veldig mye varme til spille på sidene. Det optimale for meg var å bruke 3-4ltr kjeler typisk 25cm bunn, gjerne i kombinasjon med en varmeveksler (ála MSR sin monterbare). Da får man utnyttet den høye flammen på full guffe og du smelter snø og koker vann raskere enn du klarer smøre en brødskive med klaket smør. Dvs du bruker et par minutter pluss på en liter vann.
   Min erfaring er at du bør bruke denne i telt med romslige fortelt med god plass og høyde. Jeg bruker et Hilleberg Keron 3 GT på vinterstid og der er primusen eksemplarisk. Pittesmå enmannstelt synes jeg blir for små i forteltene rett og slett.
   Å kokkelere med denne er så si fånyttes etter min mening. Du må iallefall holde gryten og passe på hele tiden da denne i praksis enten er på eller av. Jeg har merket av på justeringsrattet hvor mye jeg skal skru for ca 80%, 50% og 25% effekt, så jeg slipper gjette. Men selv på 25% effekt, så leverer den heftig varme. Steke fisk, pannekaker, bacon, egg er noe jeg fant lite hensiktsmessig, selv med en GSI stekepanne.Ting går jo, du må bare holde pannen hele tiden for å varmeregulere med å ta den av flammen og på igjen. Slikt er unødig tullete for min del og da bruker jeg heller Windpro 2 eller Dragonfly med god varmeregulering.
   Mange påpeker også at man ikke kan bruke andre brennstofflasker, men jeg synes ikke dette er noe stort problem, men så er jeg ikke en ekspedisjonsfarer heller. Det mest optimale er å bruke den lille flasken på 700ml (ca 500ml til disp) til primusen og heller bruke andre flasker som oppbevaringsflaske. Denne lille holder til ca 1 times fyring. En annen klar fordel med en liten flaske er at du ikke trenger pumpe deg halvt ihjel for å skape nok trykk til oppfyring når det er lite brennstoff igjen i flasken. Skal ikke stikkes under en stol at du opparbeider deg en viss grunnvarme bare ved å pumpe de påkrevde 40-50-60 pumpetrykkene du må gasse inn for å få den røde indikatoren synlig.
   Ut over dette er det en fantastisk primus som gjør jobben på mindre tid av hva de andre primusene klarer. For meg er dette en ren vinterprimus hvor fokuset er å smelte snø og vann, samt koke vann i et typisk stort vintertelt med bra fortelt. Det blir faktisk så varmt inni Keron 3 GT teltet av å fyre på full guffe i forteltet at det går fint an å kle av seg
   I mindre telt finnes det bedre alternativer med lavere flamme og rundt 3000w effekt (Soto leverer 4650w)
   Kan ikke skryte av at jeg har 100+ feltdøgn med denne primusen, til det har jeg for mange andre primuser som egner seg for ulike formål og årstider. Har egentlig funnet ut at primus er noe man velger ta med avhengig av hva man skal lage på tur. 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.