Gå til innhold
Barbara

Primus omnifuel slukker etter fjerning kjele

Anbefalte innlegg

Nettopp tilbake fra min fjerde vintertelting tur. Og igjen samme problemet med Primus Omnifuel. Den fungerer fint, alt går bra, vannen koker. Så vil jeg helle kokende vannet i termossen, og koke en ny kjele for å fylle neste termossen. Da går det feil, hver gang igjen. Så snart jeg fjerner kjelen (eller kasserole), slutter brenneren. I bruksanvisningen står at det er ikke lov å tenne på en varm apparat, men å vente til den er helt nedkjølt, starte forvarming på nytt osv osv fungerer selvfølgelig ikke 4x hver maltid. Så jeg bare tenner på igjen, som går bra. Men det kan være tung å slite med fyrestykker og kalde hender. Irriterende er det iallfall.

Etter å ha prøved forskjellige alternativer, bruker jeg nå rødsprit til å forvarme med, samt Coleman fuel. Det fungerer best for meg om vinteren. Jeg bruker vindskjerme, levegg av snø, og det har vært fullstendig vindstille noen dager, men fortsatt samme problemet.

Hva gjør jeg feil? Noen erfarne primus-brukere som kan hjelpe meg?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Interessant problem du beskriver, opplever akuratt det samme selv! Har igrunn vent meg til det, og tenkt at det kanskje skylles trekk osv. Men har prøvd å løfte av kjelen litt forsiktigere, syntes det har hjulpet noe. Eller så erfarte jeg på siste tur at jeg har vært litt for dårlig på å pumpe opp et skikkelig trykk i fuel flaska, derfor har det brent ujevnt og slukket lettere. Har du lite drivstoff i flaska krever det at du pumper mye mer enn de ca. 30 gangene som er forskrevet +/-. Trykket skal være såpass at pumpen er litt hard å dytte ned.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du skal ikke være bekymret for å tenne primusen igjen etter at den er slukket. Husk bare å gjøre det så raskt som mulig. Primusen vil nok være varmere rett etter at den der slukket, enn rett etter forvarming. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Å retenne går bra om du gjør det riktig, men du må vite hvor mye gass du har laget.  Mest skummelt er det hvis du heller på veske for å forvarme en varm primus. Du bør heller bruke en Stormlighter gjerne en Soto som du kan dra ut. Da svir du ikke henda hvis det sier litt poff. Men veskemengden som har fordampet til gass er og blir viktig. Har du en stillebrennertopp, kan du retenne etter flere minutter hvis den varm når du slukker. Pleier alltid å la den brenne helt ut, for å retenne. Da blir det normalt ikke bål. Omtrent som å bruke gass. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et annet mye brukt tips er å bruke en kopp eller en øse for å få vannet fra kjelen over på termos og drikkeflasker. Da kan du smelte hele tiden og slipper å ta av kjelen. Blir normalt mye mindre søl, spesielt syns jeg 4,5 liters kjelen til Trangia er vond å helle fra. Så jeg har med en ekstra kopp til dette. Dum å søle så brenneren slukker.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei

Renseprosess kan være løsningen.Det skal du øve deg på uansett.

Rens ed reguleringsventilen og flere primuser har filter både i pumpen i flasken og i slangen ved innløpet til reguleringsventilen. Disse kan delvis renses eller byttes eller i første omgang fjernes for å se om dette løser problemet. Du trenger ikke å ha brukt primusen  årevis for det kan gjerne være partikler fra fabrikasjonen som sitter i disse filtre, hvilken egentlig er slurv i kvalitetskontrollen. 

Optimus fik svære problemer, da de gik fra fremstilling i Sverige til Kina. Derfor byttet Trangia fra Optimus Nova til Primus Multifuel, som så også gik over til Kina fabrikasjon. 

Endeligskal det som nevnt være trykk nok. Det virker som om fjerning av kjelen gir såpass kjøling at den slukner.

Elgen 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har samme brenner, og opplever ofte de samme problemene selv. Men er litt usikker på om det er på grunn av kjøling brenneren slukkes når gryta tas bort. Etter opptenning brenner den ikke skikkelig rent og småfusker litt helt til eg setter over gryta, og da er jo gryta helt full av snø og iskald. I en slik tilstand burde jo gryta kjøle ned ned flammen mer enn noe annet (ref rapportene om ufullstendig forbrenning og kullos med kald gryte og gryter med ribbebunn). Men den er ganske var på trekk, og trives best med vindskjermen oppe. Og funker heller ikke om nivået i brenselflaska er for full, det må være god plass til komprimert luft for å holde trykket greit.

Skal rense reguleringsventilen og se om det kan gi noen effekt :) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

For min del høres det ut som det er noe rusk ett eller annet sted, slik at brenneren ikke brenner rent. Selvfølgelig skal den gå for full spiker selv om kjelen tas bort. Støtter forslaget om en god rens.

Når du bruker rense nålen på dysa, skal du også kikke på undersiden av den slik at det ikke ligger rusk langs kanten på dysa. Videre ville jeg kikket ned i hullet hvor gjengene sitter, og som nevnt tidligere, se etter nåla på reguleringsventilen. Den skal du normalt se så vidt gjennom dysehullet når spindelen er helt innskrudd.

Er det helt rent der hvor dysa sitter? Du kan også skru ut spindelen, lyse med en lommelykt fra toppen hvor dysa sitter, samtidig som du kikker inn i spindelrøret. Er det rent her?

Nesten litt flaut, men må nevne det. Før siste turen på vidda nå, så byttet jeg alt av pakninger. Skulle liksom være så flink. Så da byttet jeg til feil pakning på den lille enveisventilen i bunn av pumpa. Det som skjedde da var at det kom selvfølgelig fuel inn i selve pumpe huset slik at lærpakningen begynte å gå i oppløsning. Det var ikke dysa mi så fornøyd med. Ble litt skruing i teltet ja.

Så jeg anbefaler eget rep set for den pumpa :) 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg mistenker at når dere løfter kjelen av brenneren får brenneren for mye oksygen, da blir blandingsforholdet mellom bensingass og oksygen for mager til at brenneren klarer å opprettholde flammen. I så tilfelle ville jeg skifte dyse og prøve om det er samme problem ved bruk av parafin også.

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
8 minutter siden, Kjellis skrev:

Jeg mistenker at når dere løfter kjelen av brenneren får brenneren for mye oksygen, da blir blandingsforholdet mellom bensingass og oksygen for mager til at brenneren klarer å opprettholde flammen. I så tilfelle ville jeg skifte dyse og prøve om det er samme problem ved bruk av parafin også.

 

Siden parafin finnes i "alle mulige varianter" er kanskje det enkleste å forsøke med gass og bytte til dyse beregnet for det, men snu boksen opp/ned slik at gassen blir flytende frem brenneren (forvarm litt før du snur boksen). Med gass er også pumpa ute av bildet, hvis det er problemer med den eller filteret i røret.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det var et merkelig problem. Som mangeårig Omnifuel bruker så har jeg aldri opplevd dette. Jeg brenner bare gass eller parafin og når "bråkebøtta" først har fått opp dampen så brenner den enten det blåser eller regner. Hvis dette er et problem som hovedsaklig opptrer når det fyres med bensin så kan jeg prøve meg på et lite tankeeksperiment. Prinsippet ved fyring med flytende brennstoff er at dysa gir ut en tynn stråle med drivstoff som treffer beslaget på toppen av brenneren hvor det blir forstøvet. Hvis forstøvingen her er for dårlig, noe som skjer hvis det brukes feil dyse, eller at brenneren ikke er varm nok. så blir forholdet mellom luft og brennstoff feil og det blir for dårlig forbrenning. En teori kan være at, av en eller annen grunn, så skjer ikke forbrenningen i brenneren på primusen, men et sted mellom gryta og brenneren. Når da gryta fjernes så er forutsetningene for forbrenningen borte og da slukker den. Hvorfor forbrenningen skulle skje litt høyere oppe enn det som er vanlig kan komme av at det enten er for lite luft ved brenneren eller at blandingen luft - brennstoff er for fet og at den tynnes noe ut når området hvor forbrenningen skjer blir åpnere.

Sjekk om du bruker riktig dyse, og evt. kjøp en ny dyse og se om det hjelper.

Jeg har montert mine dyser på en liten plastbit for at jeg ikke skal risikere å ta feil eller ha problemer med å lese de talla som står på dysa når jeg er ute. Uansett så klarer jeg ikke lese hva som står på dysene uten briller og det er ikke alltid jeg gidder å grave frem brillene bare for å fyre opp primusen. 

 

CIMG8144.JPG

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Du kan også sjekke om det er noe i veien med beslaget som skal forstøve brennstoffet. Se at det ikke er bøyd eller ødelagt på noen måte.

Primus-omnifuel.jpg

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skjult lenke - logg inn for å se den Når primusen er i gang, har drivstoffet gått over i gassform for lenge siden. Plata står der mest for at forvarmingsstrålen ikke skal gå ville veier, men havne i skåla. Det er bare gass som kommer ut av dysa når brenneren er varm. Liker ikke konstruksjon på plata til primus, spesielt Omnilite, den er litt i minste laget, og er du uheldig å får litt sot på utsiden av dysa, kan strålen bomme i forvarmingsfasen. Msr sin plate er mye større. Stillebrennerenheten løser dette. 

I disse tilfellene er nok problemet lenger før. Har ikke opplevd det med mine Omnilite/fuel brennere. 

Hvis dere ønsker kan jeg ta en titt på di, send med en 200 lapp til returfrakta. Send meg i så fall en pm. Har hjulpet flere primuser på rett vei.

Meget grundig rengjøring løser mye, demonter i små biter, tørke av for så å blåse med 6-8 bar trykkluft og flushe systemet bit for bit, får ut dritten. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
1 minutt siden, Radiosugge skrev:

Skjult lenke - logg inn for å se den Når primusen er i gang, har drivstoffet gått over i gassform for lenge siden. Plata står der mest for at forvarmingsstrålen ikke skal gå ville veier, men havne i skåla. Det er bare gass som kommer ut av dysa når brenneren er varm. Liker ikke konstruksjon på plata til primus, spesielt Omnilite, den er litt i minste laget, og er du uheldig å får litt sot på utsiden av dysa, kan strålen bomme i forvarmingsfasen. Msr sin plate er mye større. Stillebrennerenheten løser dette. 

I disse tilfellene er nok problemet lenger før. Har ikke opplevd det med mine Omnilite/fuel brennere. 

Hvis dere ønsker kan jeg ta en titt på di, send med en 200 lapp til returfrakta. Send meg i så fall en pm. Har hjulpet flere primuser på rett vei.

Meget grundig rengjøring løser mye, demonter i små biter, tørke av for så å blåse med 6-8 bar trykkluft og flushe systemet bit for bit, får ut dritten. 

Og hvis du glemmer å sette på denne plata og forsøker å åpne for drivstoffet for å forvarme så får du lett en tynn stråle parafin rett i øyet. (Egen erfaring.)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har vært borti omnifuel hvor en av dysene ikke var borret helt riktig. Da brant den rart. Men funket fint med lån av tilsvarende dyse fra en annen omnifuel som test. Har hatt min omnifuel i over 10 år og aldri hatt noe tull. Knapt renset dysa annet enn for å gjøre det hvert 2. - 3. år. Stort sett kjørt min på renset bensin., sporadisk på gass.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
3 timer siden, REs skrev:

Og hvis du glemmer å sette på denne plata og forsøker å åpne for drivstoffet for å forvarme så får du lett en tynn stråle parafin rett i øyet. (Egen erfaring.)

HEI

Ja, men det er jo nettopp før forvarmingen som har til formål å varme hele messingklumpen så pass at brennstoffet (unntatt gass) går over på gassform. Parafin vil ikke brenne, men parafin gass brenner!

Elgen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hadde store problemer med å stole på min (da) splitternye Primus Omnifuel da den 1) ikke spredte bensinen i skåla ved åpning av ventil (spruta bensin alle andre veier enn den skulle), 2)brant veldig ujevnt og måtte pumpes veldig ofte og 3)slukket under langvarig fyring (varmefyring). Etter å ha demontert den x antall ganger, feilsøkt og renset dysa nøye, så ga jeg opp og sendte den tilbake til forhandler som sendte den inn til sjekk/reparasjon hos Primus. Fikk tilbake samme brenner, men tror de har skiftet dyse og muligens kopp. Hittil fungerer den utmerket, og jeg har ikke opplevd samme problemene. Altså var det nok noe feil med dysa. Har dog aldri opplevd problemer med at den slukker idet jeg tar av kjelen. Jeg ville sendt den inn til Primus via forhandler, og forklart problemet. Slitsomt med en vinterbrenner man ikke kan "stole" på. Lykke til.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av anders panders
   No før vinteren rensa eg og skrudde litt på Trangia X2 multifuel brennaren min, og klønete som eg er klarte eg å miste mutteren som halde brennernåla, eller "spindelen" på plass. Brennaren funkar fint uten, men eg tør ikkje lenger ha den inne i teltet pga frykt for bensinlekasje. Etter å ha finkjemma internett for reservedelar, har eg enda ikkje funne noko informasjon på akkurat denne mutteren.
   Men, X2 er jo i grunn berre ein Primus Omnifuel som har blitt modifisert til å passe ein Trangia. Og sida spindelen på X2 er der ventilen er på ein Omnifuel, burde det ikkje da vere mogleg å bruke ein Omnifuel ventil i X2 brennaren? Da får eg jo også fordelen av å ha to ventiler på brennaren min, som berre er bra.
   So det eg lurar på er:
   Kvar kan eg finne ein ny mutter til X2 spindelen?
   Kva er dimensjonane på X2 spindel-mutteren, so eg kan evt laga ein ny ein sjølv?
   om det er mogleg å bruke ein Omnifuel ventil i X2, kva for ein Omnifuel burde ventilen vere frå?
  • Av Skaaningen
   Hei,
   har noen funnit en ultimat transporteske for Primus Omnifuel? Tenker på en som tåler en forsiktig støt. Spesifikt, noen som vet hvilken Peli Microcase som passer? Ideellt vil jeg ha boks som jeg kan bruke til Omnifuel med slange/pumpe, samt evt et par ekstra briller. Slangen får ikke bøyes sønder.
  • Av Ingstad
   Har gått gjennom utstyret som ikke ble brukt nok i løpet av sesongen, rydder og optimaliserer litt hjemme. Selger i den anledning en del "ultralett" utstyr. Håper noen andre kan få glede av dette.
   Therm-a-Rest NeoAir XLite Small (700,-)

   Selger et Therm-a-Rest NeoAir XLite - Small liggeunderlag. Brukt 3 netter på tur i sommer 2017, så nesten som nytt (kun to flekker midt på underlaget). Ultralett (UL, pakkbart og behagelig liggeunderlag til barn, eller som et lite underlag til voksne. Når meg fra hodet til midt på lårene, og har brukt dette med sekken under bena for å spare vekt. Veier 207g. Pakkpose medfølger.
   Toaks 550ml titankjele m/esbit-brenner m.m. (400,-)

   Selger en Toaks 550ml titankjele, med titan esbit-brenner, vindskjerm og tre pakker esbit tabletter. Ekstremt lett og pakkbar måte å få kokt vann til Real Turmat eller en kopp kaffe på tur. Enkel i bruk. Kit veier tilsammen 146g. Til sammenlikning veier et standard Trangia stormkjøkken 800g. Har aldri brukt dette kitet, bortsett fra å koke opp vann hjemme én gang. Kun litt sot på brenneren og bunnen av kjelen etter dette.
    
    
   Evernew Ultralight 0.9l titan-kjele (600,-)

   Selger en helt ny Evernew 0.9l mug pot. Ultralett titan, veier 97g med lokk (!) Aldri brukt. Selges pga passet ikke primusen.
  • Av Jonas1986
   Hei å hopp!
   har en Omnilite som jeg ikke får til å brenne rent lengre. Har hatt den i ca. 2 år og kun brukt renset bensin på den. Har på silencer men blir akkurat like uren forbrenning med «trekant» som er på når man kjøper den.. Har også prøvd med vanlig primusgass men akkurat samme gule flammen  Noen som har tips/ råd om hva som er feil? Legger ved et bilde for å vise hvordan den brenner.. bildet er tatt med gass tilkoplet(og gassdyse) forresten første gang gassdysen har vært montert...

 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive×