Anbefalte innlegg

Mine gamle Alfa Cumulus er snart klar for søppelet. Trenger nå nye fjellsko. Har tidligere brukt lette fjellsko, og vært fornøyd med det, men lurer nå litt om jeg skulle gått for noe kraftigere.

Trenger noen sko som er alsidige. Jeg går alt fra dagsturer i skog og mark og toppturer på opp til cirka åtte timer, til lengre turer i variert terreng på opptil en uke. Liker meg godt i Hardangervidda og i Ryfylkeheiane om noen er kjente. I sommer er det planlagt å gå Norge på tvers(13 mil) over åtte dager(kommer da til å sove i turisthytter).

Skoene jeg har sett på:
Salomon Quest 4D GTX Forces. Har en kamerat i forsvaret som skryter vannvittig av disse skoene. Problemet her blir likevel at jeg kun finner de i nettbutikker, så jeg vil ikke få prøvd de før kjøp. De ser uansett sinnsykt bra ut!
Alfa Walk King
Alfa Lyng
Alfa Kvist
Crispi Skarven

Kan også være åpen for Salewa eller La Sportiva i prisklassen 1500-2500.
 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Selv om noen skryter av en type sko så er det ikke sikkert at den passer deg. Det viktigste er at skoene passer din fot og så må du se på de andre tingene ved skoen som du synes er viktig. Skal du gå langt så bør du kanskje se litt på vekt og så om de skal være høye eller lave, Så er det stivheten i solen. Personlig liker jeg litt lette og høye sko med stiv sole og derfor har jeg endt opp med et par Lundhags synkro. Jeg har også et par Alfa Hjerkin Pro. De er tunge og varme i motsetning til Lundhags som er lette og heller litt kalde hvis de brukes når det er frost. Jeg går vel noenlunde i samme type terreng som deg, Ryfylke-, Setesdals-  og lyseheiene. Ulent bratt og steinet terreng som ofte krever stive soler og god ankelstøtte.

Ta deg en runde i butikkene og prøv flere typer sko så ender du sikkert opp med noe som du kan bruke også på lange turer.

Det er skrevet mye om sko i dette forumet opp gjennom tidene så du finner sikkert en del tips hvis du leter litt.

Endret av REs

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Mine føtter passer perfekt i følgende sko:

Jeg bruker normalt str 41 i festsko, joggesko og andre typer sko. Normalpronasjon normalsmal fot typisk asiatisk, ikke nordisk bred fot.

Crispi Stegg: str 42 med ullsokker forsvarets ull, grå ny type. Kan benyttes året rundt som tursko, ikke jaktsko.

Crispi Stegg: str 41 med tynne trekkingsokker tilsvarende tennissokker. Denne størrelsen er trang over tærne og kan kun benyttes sommerstid.

Crispi Hunter: str 42 med tykke ullsokker forsvarets ull, grå ny type. Benyttes året rundt til jakt på fjellrype og der hvor det er stein og ulendt terreng.

Alfa Bever Pro GTX: Str 41 med tykke ullsokker og doble såler. Alfa skoene er store i str ift Crispi. 

Chiruca Trek GTX: str 41. Sommersko for vandring langs sti og skogsområder.

Forsvarets M-77: str 41. Ubrukelig til alt annet enn kontoret. Har dessverre måttet slite med disse i mer enn 25 år.

Mine føtter har en tommelfingerregel. Er produsenten fra Italia så må jeg opp 1 str ift hva jeg normalt vil bruke. Eksvis Alfa og Viking så er 41 perfekt, men i samtlige italienske merker som Scarpa, Crispi og italienske festskomerker må jeg opp 1 str. Gjerne 1,5 str.

 

Skal jeg anbefale noen av disse så er det Crispi Hunter. Vanvittig stabile, varme og fullnarvet lær 3mm. Ekstremt "durable" for vandring i ulendt terreng med steinur. Både Stegg og Alfa Bever pro egner seg ikke til hard gåing i fjellterreng (sømmer ødelegges)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som flere nevner så er det nesten umulig å si hva som er bra for dine føtter, best å prøve selv i butikk. Når det er sagt så har jeg selv heftig mange mil i  Salomon Quest 4D GTX de siste årene og det er de beste skoa jeg noen gang har gått i - aldri gnagsår. De må gåes inn i noen uker men etter dette så er dem helt knall. Eneste minuset med disse er litt glatte såler sammenlignet med vibrax men det lever jeg greit med.

Kvaliteten må også være meget bra da jeg etter snart 2 år med aktiv bruk fortsatt ikke kan se eller merke noen skader på noen deler av skoene forutenom litt slitt såle men det er naturlig. Selv lissene er like gode den dag i dag!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har flere par med fjellsko og har hatt andre sko tidligere. Min erfaring med Salomon er at sålene deres generelt er glattere enn andre sine. Til fjellstøvler så foretrekker jeg vibram sine såler. De har jeg best erfaring med. Nå er selvsagt Vibram bare produsenten, og de har flere varianter, men her er det som med mye annet. Betaler du mer får du stort sett et bedre produkt.
De støvlene jeg bruker nå er Arc'teryx Bora 2 i lær. Veldig praktisk sko, spesielt for toppturer hvor du aksepterer at du ikke har de aller letteste skoene på markedet. Disse er mellomhøye og har uttakbar innersko. Veldig praktisk når du trenger å lufte/tørke skoen. Ulempen med disse skoene er at de lett fylles med vann og smuss i ytterskoen. Du blir nødvendigvis ikke våt pga membranen til innerskoen, men det føles litt ekkelt å gå i en konstant myr, og småstein kommer lett mellom inner og yttersko. Om du ikke ferdes i svært myrete terreng er disse å anbefale. Plastvarianten blir tørr når du heller  ut vannet, men de er stivere og gir lettere gnagsår. Skinnvarianten er myk og behagelig, men ytterskoen bruker lang tid på å tørke.

Det andre paret jeg har er Crispi Hunter. Høy og tung jævel. Bra holdbarhet og tett. Mine er fremdeles stive etter 7 år og man skulle tro de er satt inn med viagra. Dette er en flott jaktstøvel om du bærer tungt og liker å være varm på beina. For varme er det. SYKT varme. Den eneste fuktigheten jeg har opplevd i dem kommer innenfra. De er dog ikke egnet for topptur. Å gå ned bratte bakker med slike sko er vondt. Det er som å klatre i stige med slalomstøvler. Dog er grepet godt, men ankelfleksjonen er sterkt hemmet. Det er selvfølgelig mulig at det er meg det er noe i veien med, men dette er støvler jeg primært bruker høst og vår når det er vått og jeg beregner at jeg må vasse etc.
Prisen er også rimelig avskrekkende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg endte opp med Arc'teryx Bora Mid GTX :) Tok en sjangs og bestilte de på nettet. 32 % avslag. Veldig fornøyd med disse :) Vil bruke disse til å gå Stjørdal til Sverige i sommer(Norge på langs). Vet ikke hvorfor, men jeg får det ikke helt til med større sko som Crispi Hunter. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Som nevnt over så er føtter høyst personlige saker og det som passer for noen passer nødvendigvis ikke for alle. 

Jeg visste jeg skulle ha nye lave til i høst allerede i våres og tok en runde. Etter det var jeg ikke i tvil om hva jeg skulle ha og endte opp med Crispi Skarven. (Jeg har fortsatt noen høye til andre typer tur som varer i en del år til) 

I og med jeg visste det tidlig så fulgte jeg nøye med og når XXL hadde halv pris på de noen få dager i sommer så var det bare å slå til. Første turen med dem var rett på turmarsj i kupert terreng på et par mil. Det gikk helt utmerket. Siden har de slitt ut en skritt-teller ;-)  og skoene ser og er like gode. De har fått kjørt seg i alt av vær og føre helt til det lå mer enn 20 cm på høstens siste jaktturer. 

Ut fra slitasjen (eller mangel på slik) så ser jeg at de kommer jeg til å ha glede av lenge. Derfor holder jeg nå jevnlig utkikk etter muligheten for å handle et par til på halv pris. Som skal stå i skapet. For den dagen jeg trenger å bytte de ut så tipper jeg modellen er endret eller at de ikke er å få tak i lengre, så jeg tenkte å sikre meg allerede nuh ;-) 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 19.2.2017 den 17.45, Fjellmaen skrev:

Jeg endte opp med Arc'teryx Bora Mid GTX :) Tok en sjangs og bestilte de på nettet. 32 % avslag. Veldig fornøyd med disse :) Vil bruke disse til å gå Stjørdal til Sverige i sommer(Norge på langs). Vet ikke hvorfor, men jeg får det ikke helt til med større sko som Crispi Hunter. 

Har du fått prøvd disse skoene med middels til tung oppakning? Sitter å vurderer disse selv men er skeptisk til om de vil gi nok støtte i anklene? Hvordan er de passformmessig? Smale, normale eller brede? 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
På 4/12/2017 den 23.39, TomasOH skrev:

Har du fått prøvd disse skoene med middels til tung oppakning? Sitter å vurderer disse selv men er skeptisk til om de vil gi nok støtte i anklene? Hvordan er de passformmessig? Smale, normale eller brede? 

Jeg har brukt dem med tung oppakning. De fungerer bra, men de er ikke like stive som jaktstøvler. De er lette å tørke, og dersom du ikke har fylt dem med gjørme kan du bruke innesko som bivuakk-sko. Det er dog lett å få vann oppi skoen. En blir ikke våt siden innerskoen har membran, men man går fort å tråkker i en konstant pytt. 

De er ikke smale, men jeg vet ikke om de er veldig brede. Kanskje litt små i størrelsen. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå


 • Lignende innhold

  • Av Revseggi
   Eg har ein variant av spørsmålet "sure sko", mest av nyskjerrighet:
   Har hatt fleire modellar GTX-støvlar før, og i år kjøpte eg eit par LaSportiva Trango. Lett inngåtte og fine sko som eg har bruka på ein rundt 15 turar i sommar. Eg er ikkje plaga med særleg fot-svette og merka heller ikkje noko problem med Trango'ene. Men så gjekk eg over ei lang myr og vart klissvåt. Tok ut sålane og let dei tørke i romtemperatur slik eg brukar å gjere. Sidan den tid har dei lukta råttent. Ikkje surt, som fotsveitte i plastsko, men rett og slett råttent, som i ein råtten kjellar. Tørka dei til slutt ekstra godt i skotørkar (sjølv om eg veit dette ikkje er ideellt) utan at det hjelpte. Skoene er no forvist vekk frå gangen her.  Andre som har vore borti dette?

  • Av anpr
   Kjøpt meg et par nye sko, Crispi Besseggen, etter å ha prøvd litt rundt. Virker som solide sko og som passet best av de jeg prøvde. 
   Forsøkte i dag en liten runde i nærområdet og merker et press øverst på hælen i motbakker. Som om det trykker øverst på hælen. Kjenner ikke noe på akillesen. Ellers sitter de fint. Trykket er på begge føtter. Hadde riktig nok litt tynnere sokker i dag enn i butikken, men lite motbakker i butikk.  
   Forsøkte noen Alfa sko (usikker på modell) som var trange over hælen ved vanlig gange, så de utgikk fort  
   Noen med lignende erfaringer? Regner med at skoen kan gå seg til, men ikke helt som forventet etter å ha testet litt modeller (men begrenset med alternativer for lave skinnstøvler). Men om noen med erfaringer med at det går seg til eller om man skal gå for et annet merke/modell/par, tar jeg gjerne i mot tips.
  • Av -Tine
   Jeg er nettopp hjemme igjen fra en 5 dagers fjelltur. Gikk Besseggen, overnattet i leirungsdalen og utforsket der+gikk knutshøe og tilslutt Glittertind. Dette er typiske turer jeg kommer til å fortsette med. Campe et sted med dagsturer til topper både i Jotunheimen og Rondane. En ting jeg fant ut etter denne turen er at jeg trenger nye sko. Kjenner all Stein igjennom skoene jeg har og fikk veldig vonde føtter etterhvert. Men hva burde jeg velge til mitt bruk? Jeg vil ha sko man gå mye i Stein med, men som også er gode å gå i lenger ned i dalen da det ofte blir trasking der også i forbindelse med toppturene. Det blir ikke noe mer voldsomme turer med klyving med sikring etc.. 
   Har snust på: crispi besseggen
                          Alfa Walk queen
                         La sportiva trango S
   noen meninger?
   Har prøvd alle sammen men vet ikke helt hvem jeg bør velge. Synes da satt bra alle sammen. Hvertfall der og da... 
   😊
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive